ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - 13 ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καλούν σε απεργία με την κατάθεση των βάρβαρων μέτρων

Από την απεργία στις 18 Οκτώβρη
Από την απεργία στις 18 Οκτώβρη
Σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο βάρβαρο πακέτο των μέτρων που θα κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα σφαγιάζοντας τη ζωή της εργατικής τάξης καλούν 8 Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα, με κοινό τους κάλεσμα.

Το κοινό κάλεσμα έχει ως εξής:

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Οι οργανώσεις μας, καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας χωρίς καμία καθυστέρηση να αποφασίσουν:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Να βουλιάξουν οι πλατείες και οι δρόμοι από τον κόσμο. Να μην έχουν προηγούμενο οι συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.

Να νεκρώσουν τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα γραφεία, όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Να μην κινηθεί ούτε ένα λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο, καράβι, να μην λειτουργήσει σχολείο και πανεπιστήμιο.

Να μην ανοίξει μαγαζί, να μην κινηθεί τρακτέρ.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ!

Να δείξουν η εργατική τάξη και συνολικά ο λαός την τεράστια δύναμή τους. Να τρομοκρατήσουν τους εκβιαστές και τους τρομοκράτες, ντόπιους και ξένους.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια τέτοια καθολικά γενική μαζική απεργία. Τέτοια, που να δυσκολέψει πραγματικά την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου. Τέτοια, που ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα να γίνει καταλύτης κλιμάκωσης της πάλης και αφετηρία γενικότερων εξελίξεων και ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.


MotionTeam

Απεργία που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πάλη για τη ματαίωση, την παρεμπόδιση στην πράξη των μέτρων αυτών σε κάθε τόπο δουλειάς.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

Το κάλεσμα υπογράφουν:

Τα Εργατικά Κέντρα: ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΑΡΤΑΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΥΡΙΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΝΑΟΥΣΑΣ - ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ - ΣΑΜΟΥ - ΦΩΚΙΔΑΣ.

Οι Ομοσπονδίες: ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ - ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓ/ΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΚΑ-ΕΤΜ) - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ (ΠΟΕΕΠ).

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΣΕΕ
Τώρα ανακάλυψε τις... αντεργατικές διαθέσεις του ΣΕΒ!

Θυμήθηκε να καταγγείλει τους επιχειρηματίες που έχει αναγορεύσει σε σταθερό «εταίρο»

Τις αντεργατικές διαθέσεις του ΣΕΒ ανακάλυψε όψιμα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που καταγγέλλει σε ανακοίνωση ότι «οι μάσκες έπεσαν» αναφερόμενη στην κριτική που έκανε η Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων στο μνημόνιο.

Η κριτική βέβαια των μεγαλοεπιχειρηματιών γίνεται με την απαίτηση της επιτάχυνσης όλων των βάρβαρων «αναδιαρθρώσεων» που απαιτεί η προστασία της κερδοφορίας τους, για την οποία θεωρούν το μνημόνιο ανεπαρκές. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η... έκπληξη της ΓΣΕΕ που θυμήθηκε τώρα να καταγγείλει το ΣΕΒ, τον οποίο εδώ και χρόνια έχει αναδείξει σταθερά σε θεσμικό της συνομιλητή και «εταίρο».

Η ΓΣΕΕ χρεώνει στο ΣΕΒ ταύτιση απόψεων με τα στελέχη της τρόικας, αλλά ξεχνά βέβαια να πει ότι την ίδια αγωνία για την «ανταγωνιστικότητα» και τις επιχειρήσεις έχει και η ΕΕ, την οποία συστηματικά επικαλείται η συνδικαλιστική ηγεσία ζητώντας προστασία για τους εργάτες.

Επιπλέον, κοινές αγωνίες με το ΣΕΒ μοιράζεται και η ίδια η ΓΣΕΕ, δηλητηριάζοντας για χρόνια το κίνημα και τους εργάτες με την αντίληψη ότι αν σωθούν οι εταιρείες θα σωθούν και οι εργαζόμενοι. Μόλις στην πρόσφατη απεργία κατήγγειλε τα μέτρα επειδή «εξοντώνουν την οικονομία» δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα μονοπώλια (αφού αυτά είναι που ελέγχουν την παραγωγή).

Σε σχόλιό του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ούτε πριν ούτε τώρα ο ΣΕΒ έκρυψε τις αληθινές του προθέσεις και την υποστήριξή του στις επιδιώξεις και τις αποφάσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και τρόικας. Ηταν πάντα καθαρός στις επιδιώξεις του για χτύπημα του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και των μονοπωλίων. Αυτοί που κορόιδευαν και εξακολουθούν να κοροϊδεύουν με αισχρό τρόπο, να αποπροσανατολίζουν ακόμη και τώρα για το ρόλο του ΣΕΒ, της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Δικαιολογημένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί τη συγκεκριμένη πλειοψηφία αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο. Μαζί και σε αλληλοστήριξη έχουν καταφέρει να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από κατακτήσεις και δικαιώματα. Σε αυτήν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ταιριάζει καλύτερα ο τίτλος της "πέμπτης φάλαγγας" και του "Δούρειου ίππου"».

Με εργαζόμενους στη χημική βιομηχανία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και των σωματείων στα ΕΑΣ, τη Δευτέρα 29/10, στις 2 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράνομη κρίθηκε η απεργία

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το δικαστήριο την απεργία των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ικανοποιώντας την απαίτηση της εργοδοσίας που κλιμακώνει την επίθεσή της με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι έκαναν απεργία, επειδή η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό, μέσα στο καλοκαίρι απέλυσε περίπου 70 εργαζόμενους από τις αρχαιολογικές εργασίες, με πρόσχημα τον περιορισμό των εργασιών. Τις τελευταίες μέρες προσέλαβε 15 εργαζόμενους από τους απολυμένους, με αμοιβή 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή με την ΕΓΣΣΕ, καταργώντας ουσιαστικά την κλαδική Σύμβαση.

Το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης. Στάθηκε στο διαδικαστικό μέρος και έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική με το αιτιολογικό ότι καθημερινά το Σωματείο θα έπρεπε να κοινοποιεί την απόφασή του για απεργία στην εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι χτες επέστρεψαν στη δουλειά και την επόμενη βδομάδα μέσα από γενική συνέλευση θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ»
Αντιδρούν στις μειώσεις μισθών

Στάση εργασίας κάνουν από την Παρασκευή και μέχρι αύριο Δευτέρα 29 Οκτώβρη, στην έναρξη κάθε βάρδιας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΜΟΡΝΟΣ (εταιρεία συσκευασίας, ανήκει στον όμιλο Φιλίππου), καθώς αντιδρούν στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για μείωση μισθών μέχρι και 12%. Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και καταγγέλλει τους μηχανισμούς εκβιασμών και απειλών που έχει στήσει η εργοδοσία προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν τις μειώσεις. Η Ομοσπονδία, τονίζει: «Καταδικάζουμε τις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας που βάζοντας σε δράση ολόκληρο καλοπληρωμένο μηχανισμό συκοφαντεί, εκβιάζει, απειλεί για να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις, να τσακιστούν δικαιώματά τους».

Τέρμα πια στις αυταπάτες

Το εργοστάσιο της πολυεθνικής «Ford» στο Βέλγιο έκλεισε πετώντας στο δρόμο πάνω από 4.000 εργάτες. Η είδηση φιλοξενήθηκε σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Ενα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία: Δύο χρόνια πριν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου είχαν αποδεχτεί μειώσεις μισθών στο όνομα της σωτηρίας του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας τους.

Η διοίκηση της «Ford» επέλεξε να αναθέσει την παραγωγή του νέου μοντέλου «Mondeo» στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Βαλένθια της Ισπανίας, επειδή - όπως λένε τα δημοσιεύματα - μειώνει έτσι δραστικά το «κόστος».

Ετσι, η τελική εξέλιξη για τους εργάτες που απολύονται βεβαιώνει ότι η αντεργατική επίθεση δεν είναι συνάρτηση της «συνεργασίας» ή όχι των εργαζομένων. Δε γλιτώνουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά και τους μισθούς τους όταν δέχονται τον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων τους. Ισα ίσα. Τα μονοπώλια νοιάζονται μόνο για το κέρδος και καθόλου για το αν οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά ή όχι. Αν τα συμφέροντά τους το απαιτούν, τότε θα διαλύσουν ολόκληρες παραγωγικές μονάδες αδιαφορώντας για το αν διαλύουν και τη ζωή χιλιάδων οικογενειών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org