ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τους εξοπλισμούς

Κυρώσεις ενάντια σε ρώσικη βιομηχανία όπλων, γιατί έκανε πωλήσεις στο Ιράν επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της μεγάλης ρωσικής εξαγωγικής εταιρείας όπλων «Ροσομπορονέξπορτ» (Rosoboronexport) με την κατηγορία της παραχώρησης τεχνολογίας στο Ιράν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, μεταξύ άλλων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Εκτός από τη ρωσική εταιρεία, στην αμερικανική «μαύρη λίστα» βρέθηκαν ακόμη 3 κινεζικές εταιρείες, 2 εταιρείες από τη ΛΔ της Κορέας, 2 από το Σουδάν και από 1 από τη Νότιο Κορέα, τη Συρία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται με βάση τον αμερικανικό νόμο και προβλέπεται ότι στο εξής όλες οι υπηρεσίες των ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις συγκεκριμένες εταιρείες ώστε αυτές να μην μπορούν να αγοράσουν στο εξής οποιουδήποτε είδους τεχνολογία στις ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή της, η ρωσική εταιρεία, (στην οποία είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις και στο παρελθόν), σημείωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ «είναι εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της εταιρείας και συνολικά σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ. Ο Σ. Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου, αφού επιβάλλονται στη βάση της αμερικανικής και μόνον νομοθεσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαράδεκτη προσέγγιση» και «φιλοσοφία του μονο-πολικού κόσμου», που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ και προειδοποίησε πως η συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ «οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη στις πρακτικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και στις εμπορικο - οικονομικές και άλλες σχέσεις μας».

Η Ρωσία δυναμικά στην αγορά όπλων

Οπως δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ, ο υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικο - τεχνολογικής συνεργασίας, Κ. Μπιριουντίν, στους πρώτους 9 μήνες του 2008 οι ρωσικές εξαγωγές όπλων ξεπέρασαν την ανάλογη περίοδο του 2007 κατά 23%. Να σημειωθεί πως το 2007 η συνολική αξία των ρωσικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, η Ρωσία σταθερά αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια τις θέσεις της στην αγορά των όπλων, μεγαλώνοντας το μερίδιό της. Με βάση διαφορετικές εκτιμήσεις είναι είτε μέσα στην τριάδα, είτε μέσα στην πεντάδα μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων.

Το 70% των ρωσικών εξαγωγών όπλων κατευθύνεται στην Ινδία και την Κίνα, ενώ μεγάλοι αγοραστές είναι ακόμη η Αλγερία, η Βενεζουέλα, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Το επόμενο διάστημα, οι ρωσικές εταιρείες όπλων αναμένουν σημαντικές παραγγελίες και από την Αργεντινή, τη Λιβύη και τη Συρία.

Τέλος, σταθεροί προμηθευτές των ρωσικών όπλων είναι οι χώρες που εντάσσονται στην «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), όπου εκτός της Ρωσίας συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Στις χώρες αυτές, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην ΟΣΣΑ τα όπλα πωλούνται με χαμηλότερες τιμές.

Ανταγωνισμός για τα μερίδια της αγοράς

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες μονοπωλιακές κατασκευαστικές εταιρείες και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για το εμπόριο όπλων και τα μερίδια των αγορών. Μιας κατάστασης, που οξύνεται, εξαιτίας και των αλλαγών, που διαφαίνονται και σ' αυτήν την αγορά.


Ι.Π


«ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΞΙΚΟ»
Επέμβαση με το πρόσχημα του «αντιναρκωτικού πολέμου»

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας

Associated Press

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας
«Σε κόκκινο συναγερμό» έχει τεθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εδώ και μέρες «εξαιτίας του πολέμου των καρτέλ των ναρκωτικών και των μεξικανικών αρχών ασφαλείας που μαίνεται στα βόρεια της χώρας» και πολύ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Στοιχείο πρώτο: Ο πόλεμος ξέσπασε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν τον κήρυξε. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους. Κανονικός πόλεμος. Στοιχείο δεύτερο: Ο πόλεμος γίνεται αφορμή και πρόσχημα για την επιβολή ενός «Σχεδίου Κολομβία» για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και βαφτίζεται «Πρωτοβουλία Μέριδα». Πρόκειται για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, το «Σχέδιο Μεξικό», με προϋπολογισμό 1,4 δισ. δολαρίων.

Σε ένα χρόνο από την ανακοίνωση του σχεδίου, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβρη, το Μεξικό έχει μετατραπεί σε «λουτρό αίματος» και οι θηριωδίες διαδέχονται η μία την άλλη. Προφανώς δεν είναι αρκετές. Αλλιώς, δε δικαιολογείται τις παραμονές των αμερικανικών εκλογών η κυβέρνηση Μπους να αποστέλλει την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις, κατεπειγόντως για διαβουλεύσεις με τη μεξικανική κυβέρνηση, με αντικείμενο την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τη συνεργασία στον «αγώνα ενάντια στα πανίσχυρα καρτέλ των ναρκωτικών», όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

H επίσκεψη Ράις είναι η τελευταία μιας σειράς επισκέψεων υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων αυτό το μήνα. Προηγήθηκαν ο Μάικλ Μουκάσεϊ, γενικός εισαγγελέας, δηλαδή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών (ONDCP), των ΗΠΑ, Τζον Π. Γουόλτερς. Μια ανάλογη «σύναξη» είχε σημειωθεί και τον περασμένο Φλεβάρη στην Κολομβία και πάλι με πρόσχημα τα «ναρκωτικά».

Από ό,τι φαίνεται, το πρόσχημα αυτό θα αξιοποιηθεί και στο Μεξικό με κύριο στόχο να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του σχεδίου έχει πολλαπλασιαστεί και πλέον εκτιμάται ότι σε μία τριετία θα διατεθούν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί πέρα από τις επαρχίες στο βορρά και σε αυτές των Τσιάπας και Οαχάκα που τα τελευταία χρόνια οι λαϊκές εξεγέρσεις είναι συνεχείς. Επίσης, στο Μεξικό πραγματοποιούνται μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας PEMEX, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση που γνωρίζουν τη βάρβαρη καταστολή από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Αυτήν την κινητικότητα του λαού είναι που θέλουν να προλάβουν και με το «Σχέδιο Μεξικό», γι' αυτό η άρχουσα τάξη του Μεξικού εκλιπαρεί για βοήθεια τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.


Χρ. Μ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ