ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Πολύτιμη προσφορά για ενδέκατο χρόνο

Πάνω από 100 παλαίμαχοι αγωνιστές έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα τη ζεστή φιλοξενία του

Με συνέπεια στην αποστολή του να παρέχει φροντίδα και στήριξη σε ηλικιωμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, σε αγωνιστές που έδωσαν όλη τους τη ζωή στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το «Σπίτι του Αγωνιστή» συμπληρώνει τον 11ο χρόνο λειτουργίας του. Διατηρώντας, σε όλη αυτήν την πορεία, ψηλά τον πήχη και τιμώντας έτσι έμπρακτα τη δρακογενιά της Αντίστασης.

Το Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης «Σπίτι του Αγωνιστή» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ΚΚΕ και αποτελεί κοινωφελές Ιδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 2008 στις εγκαταστάσεις του στον Αγιο Δημήτριο, στην οδό Ομήρου 35. Σήμερα, οι φιλοξενούμενοί του φτάνουν τους 29.

Για την προσφορά, τη λειτουργία και τις προοπτικές του Ιδρύματος, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Στέλιο Λάμπρου, πρόεδρο του ΔΣ του ιδρύματος.

Ψηλά ο πήχης, κόντρα στις δυσκολίες

«Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, το "Σπίτι του Αγωνιστή" έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 αγωνιστές οι οποίοι περνάνε τα χρόνια αυτά σε ένα περιβάλλον συντροφικό, με ιδιαίτερη φροντίδα. Η αξιολόγηση που έχει γίνει από τις οικογένειες και τους επισκέπτες είναι ότι αποτελεί ένα Ιδρυμα πρότυπης λειτουργίας, από την άποψη ότι δεν πρόκειται για μια "αποθήκη ψυχών", αλλά για έναν ζωντανό οργανισμό, με έγνοια να εξασφαλίζεται μια φυσιολογική, ενεργή ζωή για τους φιλοξενούμενους, που είναι μεγάλοι σε ηλικία», τονίζει ο Στ. Λάμπρου.

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος
Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος
Οπως σημειώνει, «πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη φροντίδα, υπάρχει μέριμνα να διατηρείται η κοινωνικότητα της ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές βραδιές, απαγγελίες, προβολές ταινιών. Αυτή η δραστηριότητα επεκτείνεται και έξω. Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν στις μαζικές διαδικασίες, στις Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές της ΠΕΑΕΑ, των σωματείων συνταξιούχων. Ο αγωνιστής λοιπόν είναι ενεργός και στη σημερινή εποχή. Διαβάζει την εφημερίδα του, τα περιοδικά της Εθνικής Αντίστασης, ψηφίζει στις εκλογές».

Ξεχωριστή και πιο πρόσφατη στιγμή αποτέλεσε η οργανωμένη επίσκεψη στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου έγιναν ξενάγηση των φιλοξενουμένων στους χώρους, συναντήσεις με διεθνείς αντιπροσωπείες και ζεστή συζήτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Ο ευρύτερος αυτός χαρακτήρας του ιδρύματος περιγράφεται άλλωστε και στην ιδρυτική του πράξη του 1984 όπου αναφέρεται: «Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού, δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο Στ. Λάμπρου, «όχι μόνο δεν πέφτει ο πήχης των παρεχόμενων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά γίνεται καθημερινή προσπάθεια να ανέβει. Και αυτό, γιατί λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, με τα κριτήρια και στοιχεία που είναι ανάγκη όλοι να απολαμβάνουν σε αυτούς τους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων».

Ο Δ. Κουτσούμπας με παλαίμαχους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στο χώρο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Ο Δ. Κουτσούμπας με παλαίμαχους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στο χώρο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Μ. Κ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στις 3 Νοέμβρη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το «Σπίτι του Αγωνιστή» αποτελεί ταυτόχρονα και ένα χώρο με διαρκή πνευματική και πολιτιστική κίνηση, που ξεπερνά τα όριά του και έχει αγκαλιάσει και αγκαλιαστεί πλατύτερα, με αξιοσημείωτη την επαφή με τη νεολαία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται και προγραμματίζονται και για την περίοδο των γιορτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι καλούν την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα σε εκδήλωση - προβολή της ταινίας «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» σε σκηνοθεσία Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξυδά.

Απευθύνουν πρόσκληση στους συγγενείς και φίλους των φιλοξενουμένων, συναγωνιστές και συντρόφους που στηρίζουν την κοινωνική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το «Σπίτι του Αγωνιστή», εργατικά σωματεία και φορείς που εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Η ταινία που θα προβληθεί είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη, για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Περιλαμβάνει 14 αφηγήσεις - μεταξύ των οποίων και αυτή του πρώην προέδρου του «Σπιτιού του Αγωνιστή» Κ. Μαραγκουδάκη.

Με αφετηρία αυτές τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας: Η φοβερή πείνα του 1941 - 42 και πώς την αντιπάλεψε το κίνημα, τα συσσίτια των Λαϊκών Επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, οι μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, οι μάχες στις συνοικίες, οι παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την Απελευθέρωση της Αθήνας, η δράση των μαθητών και πολλά άλλα.

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

Μεγάλο στήριγμα η οικονομική προσφορά όλων

Από την πλευρά του ΔΣ και των εργαζομένων, υπάρχει η διαρκής παρουσία, στήριξη, επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους, αλλά και τον οικογενειακό περίγυρο, μέσα και από μία πολύμορφη δραστηριότητα. Ωστόσο, η οικονομική στήριξή του είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην αποστολή του. Η λειτουργία του βασίζεται στην οικονομική συνεισφορά φορέων, του λαϊκού κινήματος, απλών ανθρώπων του μόχθου, επαγγελματιών, στην υλική στήριξή του. Αναντικατάστατη η προσφορά του ΚΚΕ που διαθέτει στελέχη του στη λειτουργία του Ιδρύματος καθώς και οικονομικούς πόρους.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ