ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυρώσεις από την Ιαπωνία στη Ρωσία

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στην Πολωνία και προκλήσεις Ομπάμα και Βαλέσα

Η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίστηκε χτες, αυτήν τη φορά ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία, που συνδράμει στις κυρώσεις των ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Στα μέτρα που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η απαγόρευση σε ορισμένες από τις σημαντικότερες ρωσικές τράπεζες να εκδίδουν αξιόγραφα στην Ιαπωνία, αλλά και η διεύρυνση ελέγχων για την αποτροπή της πώλησης ή της μεταφοράς όπλων στη Ρωσία. Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τη Ρωσία. Νωρίτερα φέτος, όταν η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσία, είχαν επιβληθεί και άλλες, λιγότερο σοβαρές κυρώσεις. Το γεγονός των νέων μέτρων έφερε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Θεωρούμε αυτό το μη φιλικό μέτρο μια νέα απόδειξη της ανικανότητας της ιαπωνικής πλευράς να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Ταυτόχρονα το ζήτημα της Ουκρανίας τέθηκε και στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη ΓΣ του ΟΗΕ, όπου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη «ρωσική επιθετικότητα» και την «αλλαγή συνόρων», που δήθεν οι Αμερικανοί δεν ανέχονται (ξεχνάει τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας), αλλά ταυτόχρονα φάνηκε διατεθειμένος «να άρει τις κυρώσεις αν η Ρωσία αλλάξει στάση». Κατά τα άλλα, είπε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό του ουκρανικού λαού και ότι η παρέμβασή της στην Ουκρανία είναι «για να στηριχτούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη της οικονομίας». Ετσι, απροκάλυπτα και κυνικά έκανε πως δεν ξέρει τίποτε για το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία την αντιδραστική σημερινή κυβέρνηση που στηρίζουν οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια και πρόκληση Βαλέσα

Εν τω μεταξύ χτες στην Πολωνία ξεκίνησαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα διαρκέσουν ως τις 3 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής προετοιμασίας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Συμμετέχουν 12.500 στρατιώτες, Πολωνοί κυρίως, αλλά και 750 από άλλες οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ, (Εσθονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Καναδά, ΗΠΑ και Βρετανία). Διακηρυγμένος στόχος η προετοιμασία για την υποδοχή, σε περίπτωση ανάγκης, των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, δηλαδή το ενδεχόμενο ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης.

Παράλληλα, σε μια προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, γνωστός για το ρόλο του στην αντεπανάσταση, που, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρζετσποπόλιτα» είπε: «Θα πρέπει να δανειστούμε, να μισθώσουμε πυρηνικά όπλα και να δείξουμε στον Πούτιν πως, αν ένας Ρώσος στρατιώτης πατήσει το πόδι του στο έδαφός μας, θα χτυπήσουμε. Ας είναι σαφές».

Η αποκάλυψη του βασανισμού ως θανάτου 4 ανθρώπων (μίας γυναίκας και τριών ανδρών), τα διαμελισμένα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε οικόπεδο στο χωριό Κομουνάρ, που βρίσκεται ανατολικά του Ντονέτσκ, έφερε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που κατηγορούν το στρατό για το έγκλημα αυτό που συνέβη σε περιοχή που ελεγχόταν από αυτόν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας Αντρίι Λισένκο απέρριψε την κατηγορία και κατήγγειλε το γεγονός ως προβοκάτσια. Για το ίδιο θέμα η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Υποκρισία και συγκάλυψη της σύγκρουσης των μονοπωλιακών συμφερόντων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο ρεσιτάλ υποκρισίας στον ΟΗΕ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο ρεσιτάλ υποκρισίας στον ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, η καταστροφική επιδημία του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, οι επιθέσεις ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία, η σύγκρουση στην Ουκρανία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι πρόσφατες σφαγές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν, είναι ορισμένα από τα θέματα στα οποία επικέντρωσε χτες την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιούνται από τις αρχές της βδομάδας στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξένων ηγετών και αξιωματούχων.

Για πολλοστή φορά, ο Μπαν Κι Μουν προχώρησε σε «ανέξοδες» διαπιστώσεις για τις επιθέσεις των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» στην υφήλιο, απαρίθμησε κυνικά τις δεκάδες εστίες συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αποσιωπώντας, βεβαίως τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η ομιλία του Μπαν σήμανε ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ και από κράτη και οργανισμούς ως παρατηρητές μεταξύ των οποίων το Βατικανό, η Παλαιστινιακή Διπλωματική Αντιπροσωπεία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε «διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, των κλιματικών αλλαγών, του "Εμπολα"», διαπιστώνοντας ότι ο κόσμος «βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ πολέμου και ειρήνης, μεταξύ τάξης και χάους, φόβου και ελπίδας».

Υπεραμύνθηκε των νέων επεμβάσεων που γίνονται αξιοποιώντας το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ κάλεσε και το Ιράν να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Συνέχισε το ρεσιτάλ υποκρισίας με τα περί «ενίσχυσης ειρηνικής λύσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ», «υπεράσπισης της δημοκρατίας στην Ουκρανία», και την υποτιθέμενη καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο, που δήθεν ενδιαφέρει τις ΗΠΑ «για το μέλλον των επόμενων γενεών». Φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για τα μονοπώλια, φέρνουν μόνο φτώχεια, δυστυχία για τους λαούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους.

Αργότερα, χτες βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ηγούνταν ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ληφθούν περιοριστικά ταξιδιωτικά και άλλα προληπτικά μέτρα.

H Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτοί οι οργανισμοί «κινδυνεύουν να χάσουν τη νομιμοποίησή τους». Βέβαια, η συγκεκριμένη αστή πολιτικός ενδιαφέρεται κυρίως για την εξασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας της.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εξαγγελίες περί «Πράσινου Ταμείου»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Γέμισε» από υποσχέσεις το «Πράσινο Ταμείο» του ΟΗΕ για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δίχως, εννοείται, να θιγούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και ο κυρίαρχος καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που είναι η βασική αιτία της περιβαλλοντολογικής καταστροφής. Δεκάδες ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών περίπου 2,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το ένα δισ. υποσχέθηκε η Γαλλία, βάζοντας στο παιχνίδι τεράστιους τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε ρόλο υποτιθέμενου «προστάτη» του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι,οι υποσχέσεις των ηγετών είναι αρκετά κατώτερες των αρχικών προσδοκιών για τη συγκέντρωση 10 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνοψίζοντας αργά το βράδυ της Τρίτης τις εργασίες της συνόδου κορυφής, γνωστοποίησε τα σχέδια τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών μονοπωλιακών οργανισμών να εκδώσουν «πράσινα ομόλογα» ύψους 20 δισ. δολαρίων και να διπλασιάσουν από του χρόνου τις επενδύσεις τους, ώστε το «Πράσινο Ταμείο» του ΟΗΕ να διαθέτει σε ένα - δυο χρόνια περίπου 82 δισ. δολάρια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει το πρώτο τρίμηνο του 2015 τους στόχους της κυβέρνησής του για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, διαπιστώνοντας ότι οι κλιματικές αλλαγές διαδραματίζονται πιο γρήγορα απ' όσο προέβλεπαν αρχικά οι επιστήμονες και διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου ως το 2020 να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% σε σχέση με το επίπεδο του 2005.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Ζιανγκ Γκαολί, δήλωσε, για πρώτη φορά εκ μέρους της σινικής κυβέρνησης, ότι το Πεκίνο θα αναλάβει «σταθερή δράση» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως το 2020.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να συμβάλει «με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια» στο «Πράσινο Ταμείο». Δεκάδες άλλες μικρότερες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μικρότερα ποσά, που κυμαίνονται από 5.500.000 δολάρια που ανακοίνωσε, π.χ., η Τσεχία, έως 100.000.000 δολάρια που υποσχέθηκε η Ελβετία και η Νότια Κορέα.

Στην παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα, ο ΥΠΕΞ της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, υπογράμμισε με έμφαση ότι «η βασική αιτία της παγκόσμιας περιβαλλοντολογικής κρίσης, που περιλαμβάνει και την κλιματική αλλαγή, συνεχίζει να είναι ο παραλογισμός και η μη βιώσιμη εξέλιξη των αφεντικών της παραγωγής και κατανάλωσης, που διατηρούν την οικονομική καπιταλιστική κυριαρχία που αναπαράγει περισσότερη ανισότητα και φτώχεια».

«Πώς να μιλήσουμε για βιωσιμότητα», σημείωσε, «όταν οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν εισόδημα όσο 3,5 δισεκατομμύρια πιο φτωχοί κάτοικοι. Οταν 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 91 αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν μια πολυπαραγοντική φτώχεια με πολύπλευρες ελλείψεις στην υγεία, τη μόρφωση και το επίπεδο ζωής. Οταν στον υπανάπτυκτο κόσμο 827 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν το μαρτύριο της χρόνιας πείνας στο διάστημα από το 2011 ως το 2013».

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε, το Δεκέμβρη του 2015 στο Παρίσι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ