ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζεται ο νέος γύρος της αντεργατικής επίθεσης

Εκτός από σμπαράλιασμα μισθών και ωραρίων, οι βιομήχανοι ζητούν και αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Ο πρόεδρος της MEDEF Πιέρ Γκατάζ παρουσίασε χτες τις νέες αντεργατικές προτάσεις των βιομηχάνων
Ο πρόεδρος της MEDEF Πιέρ Γκατάζ παρουσίασε χτες τις νέες αντεργατικές προτάσεις των βιομηχάνων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο των συνεχιζόμενων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, οι Γάλλοι μεγαλοβιομήχανοι παρουσίασαν χτες επίσημα τις νέες εκτρωματικές τους προτάσεις για τον επόμενο γύρο της αντεργατικής θύελλας. Ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για σχέδιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων «απασχόλησης», η MEDEF (Ενωση των Γάλλων Βιομηχάνων) έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις «βασικές θέσεις για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», που στελέχη της είχαν διαρρεύσει πριν από μέρες στον Τύπο (βλέπε «Ρ» 19 Σεπτέμβρη 2014).

Εκτός από την (και επίσημη) διασφάλιση της δυνατότητας των μεγαλοεργοδοτών να καθορίζουν τις αμοιβές και τις ώρες απασχόλησης ανάλογα με τις «ιδιαιτερότητες» κάθε επιχείρησης, αλλά και κάθε περιοχής, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και δύο από τις 11 επίσημες αργίες του χρόνου, η MEDEF θέτει και θέμα «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού συστήματος με το επιχείρημα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν «η παράταση του προσδόκιμου ζωής».

Μεταξύ άλλων, η MEDEF ζητά ενίσχυση των επενδύσεων σε κλάδους όπως η Ενέργεια (αναφέρεται συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου) και οι Υποδομές, αναδεικνύοντας επενδυτικές προτεραιότητες που φαίνεται να ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο εκτιμώντας ότι έτσι θα δοθεί ώθηση στην κερδοφορία του.

Η ανάκαμψη και της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας περνά μέσα από το σμπαράλιασμα των εργατικών δικαιωμάτων, όπως επιβεβαιώνει και η εμπειρία των εργαζομένων στην Air France όπου οι πιλότοι συνέχιζαν μέχρι και χτες την πολυήμερη απεργία τους αντιδρώντας σε σχέδια «προσαρμογών» του πτητικού έργου της εταιρείας που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις κ.τ.λ.

Χτες, ο υφυπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο «εγκαταλείφθηκε από τη διοίκηση», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος η απεργία να συνεχιστεί» και προσθέτοντας όλο νόημα ότι η κινητοποίηση «στοιχίζει 15 εκατομμύρια ημερησίως». Ωστόσο, εκπρόσωπος της ίδιας της εταιρείας είπε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι «πρόωρες» και ότι απλά «παραμένει η πρόταση για την αναστολή της εφαρμογής» του σχεδίου αυτού και για την έναρξη ευρείας διαβούλευσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναστέλλεται έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί

Μέσα σε συνθήκες ολόπλευρης προετοιμασίας για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε - επικαλούμενο δικαστική πηγή - ότι το εφετείο του Παρισιού ανέστειλε την έρευνα κατά του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιμετώπιζε από τον Ιούλη κατηγορίες για ενεργητική διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας. Μάλιστα, στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το νόμο, η απόφαση της προέδρου του εφετείου δε χρειάζεται αιτιολόγηση όπως επίσης δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Η εξέλιξη σημειώνεται μόλις λίγες μέρες μετά την «επίσημη» επιστροφή του Σαρκοζί στην πολιτική, προκειμένου το Νοέμβρη να διεκδικήσει την ηγεσία στο «δεξιό» UMP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η μοναδική δικαστική υπόθεση στην οποία είναι μπλεγμένος ο Σαρκοζί.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κυβέρνηση συνεργασίας και «συμβουλές» Καρζάι

Νέος πρόεδρος ο Ασράφ Γάνι, έτοιμος να δουλέψει για να προσελκύσει επενδυτές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία στο Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά, ενώ η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι νέος πρόεδρος της χώρας είναι ο Γάνι. Βασική προτεραιότητα του Γάνι είναι η άμεση ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να παραμείνουν στρατεύματα στη χώρα και μετά από το 2014, κάτι που αναδεικνύει σαφώς ότι εντείνονται τα «παζάρια» για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, με το περιεχόμενο προφανώς που τα μονοπώλια δίνουν σε αυτούς τους όρους.

Τα συγχαρητήριά του έσπευσε να δώσει και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία σημαντική για τη «σταθερότητα» και δηλώνοντας επίσης ότι προσδοκά και οι δύο άντρες να τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν και με το μήνυμά τους προς την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι «στηρίζουμε τη συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με τη νέα διοίκηση για να διασφαλιστεί η επιτυχία της».

Σύμφωνα με όσα γράφει ο διεθνής Τύπος, η συμφωνία φαίνεται να καταλήχτηκε μετά από σκληρά «παζάρια» (χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε τον... Απρίλη, ενώ η επαναληπτική καταμέτρηση επίσης διαρκούσε αρκετές βδομάδες), τα οποία αναδεικνύουν και τις αντιθέσεις συμφερόντων, που βεβαίως δεν εξαλείφονται. Το «στρατόπεδο» του Αμπντουλά θα καταλάβει τη θέση του «διευθύνοντος συμβούλου» της κυβέρνησης (σ.σ.: πρόκειται για ένα είδος «πρωθυπουργού», εξηγούσαν αφγανικά και διεθνή ΜΜΕ), την οποία δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα καταλάβει ο ίδιος.

Οσον αφορά τον Γάνι, το BBC υπενθύμισε παλιότερες επισημάνσεις του, όπως ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως φιλανθρωπία, αλλά ως επένδυση». Ακαδημαϊκός σπουδαγμένος στις ΗΠΑ και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με... ειδικότητα τη στήριξη «εύθραυστων» οικονομιών, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών σε προηγούμενη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι (που θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μια βδομάδα περίπου) και δηλώνει ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι φανερό ότι στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με δεδομένο άλλωστε και το ενδιαφέρον που προκαλεί στις πολυεθνικές η γεωγραφική της θέση και ο τεράστιος φυσικός της πλούτος.

«Σπόντες» Καρζάι

Την Τρίτη, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι - κατά τη διάρκεια «αποχαιρετιστήριας» εκδήλωσης - συνέστησε στη νέα κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική στις διαπραγματεύσεις της με τη Δύση.

«Η διοίκησή μου όχι μόνο διατήρησε δεσμούς με τη Δύση, αλλά διαφύλαξε και την εθνική κυριαρχία», τόνισε ο Καρζάι σύμφωνα με τους «Τάιμς του Αφγανιστάν», επιβεβαιώνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα γύρω από την «ανάπτυξη» και την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν. Μάλιστα, επέλεξε να υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ είχαν δικά τους συμφέροντα που ήθελαν να προστατεύσουν στο Αφγανιστάν, ενώ άλλες χώρες - όπως οι Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Ινδία - βοήθησαν το Αφγανιστάν χωρίς να έχουν «δική τους ατζέντα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενδεικτική των ευρύτερων προσπαθειών διεθνούς αναβάθμισης της θέσης της ινδικής πλουτοκρατίας είναι η χτεσινή ανακοίνωση ότι για πρώτη φορά ινδικό διαστημικό σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Αρη. Ειδικοί σημειώνουν ότι το εγχείρημα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επειδή η Ινδία είναι η πρώτη χώρα που καταφέρνει κάτι τέτοιο με την πρώτη απόπειρα. Η αποστολή κόστισε συνολικά 74 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό για τέτοιου είδους αποστολές.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού έστειλε επιστολή στους πρώην και νυν προέδρους της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον κίνδυνο μαζικών κατασχέσεων πρώτης κατοικίας που δημιουργεί νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι αυτό έγινε «δίχως να προηγηθεί ευρεία πολιτική και δημόσια διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Ούτε η κυβέρνηση ή / και η τρόικα εισήλθαν σε διάλογο εκ των προτέρων για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αφερεγγυότητα, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη (οι δανειζόμενοι) να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, ειδικά αναφορικά με το δικαίωμα προστασίας της κύριας κατοικίας τους».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το μετρό του Λονδίνου θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση τα σαββατοκύριακα από το Σεπτέμβρη του 2015, ανακοίνωσε χτες η υπηρεσία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Λονδίνου (Transport for London, TfL). Αντιδράσεις εκφράζει ωστόσο το συνδικάτο RMT, εκτιμώντας ότι δεν έχει γίνει σωστή μελέτη του σχεδίου, «το οποίο θα αποδειχτεί καταστροφικό».

ΝΤΑΚΑΡ.-- Ως το τέλος του χρόνου πιθανώς θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του ιού «Εμπολα» σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Σενεγάλη της Δυτικής Αφρικής.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Περισσότερες από 1.000 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από τις 15 ως τις 23 Σεπτεμβρίου στην Ευρώπη, σε μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση που είχε στόχο διάφορους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αστυνομίας Europol.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Υποπτες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις από αραβικές χώρες εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, μολονότι κάποιες από αυτές σε αρκετές χώρες ερευνώνται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινα. Στις έρευνες αυτές συμμετέχει και η ευρωενωσιακή αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο (Eulex).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δεκάδες ιατρικές και καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν με χτεσινή επιστολή τους στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την παραίτηση της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Δρ. Μάργκαρετ Χάμπουργκ, που διοικεί τον οργανισμό από το 2009. Η Χάμπουργκ μεταξύ άλλων λοιδορείται πως με τις αποφάσεις της προκάλεσε «εθνική επιδημία» κατάχρησης στην κατανάλωση ισχυρών παυσίπονων.

ΧΑΓΗ.-- Ερευνες για τις σφαγές και τις ωμότητες που διαπράχτηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με αποτέλεσμα πάνω από 5.000 νεκρούς, ξεκίνησε χτες η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα.

ΠΡΑΓΑ.-- Σε απολύσεις 280 εργαζομένων της ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει η αεροπορική εταιρεία της Τσεχίας, Czech Airlines (CSA), που έχει ιδιωτικοποιηθεί και μερίδιο της έχει η Korean Air. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει πληγεί από την πτώση της επιβατικής κίνησης από τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την οποία αποδίδει στην κατάσταση στην Ουκρανία. Οι νέες απολύσεις έρχονται σε συνδυασμό με την απόφαση να επισπευστεί η καθήλωση στο έδαφος 6 Airbus A320 από το στόλο των 23 αεροσκαφών, αρχής γενομένης από αυτόν το χειμώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ