ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Από σήμερα οι Γενικές Συνελεύσεις

Σε μαζική προσέλευση καλεί η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ και αγωνιστικές πρωτοβουλίες «απ' τα κάτω» κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Ξεκινούν σήμερα στους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας οι Γενικές Συνελεύσεις που θα συζητήσουν για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου. Η διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων ολοκληρώνεται στις 5 Οκτώβρη και στις 8 Οκτώβρη θα συνέλθει η Ολομέλεια προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων.

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας δεν απευθύνεται στις Γενικές Συνελεύσεις με εισήγηση, αλλά επειδή καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία, η κάθε μία από τις τέσσερις παρατάξεις στο ΔΣ απευθύνει τη δική της πρόταση στις Γενικές Συνελεύσεις.

Κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα με θέμα τη διαμόρφωση εισήγησης, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δε συνέκλιναν στο ζήτημα της στάσης απέναντι στο πολυ-νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τους περιφερειακούς διευθυντές και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η μεν ΔΑΚΕ προτάσσει το αίτημα για απόσυρσή του και προτείνει δύο 24ωρες απεργίες, όταν κατατεθεί στη Βουλή και όταν αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ η ΠΑΣΚ επιμένει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας. Κοινός τόπος ωστόσο στις προτάσεις των δύο παρατάξεων είναι ότι οδηγούν τον κλάδο στην αδράνεια, ενώ φέρουν την ευθύνη για το γεγονός ότι έκαναν θέσεις του κλάδου τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στους διδασκαλικούς συλλόγους με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 10 - 11 του Οκτώβρη (με συλλαλητήρια και ενημέρωση) και νέα 48ωρη στις 17 - 18 του Οκτώβρη (με συλλαλητήρια την πρώτη μέρα και Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη) και νέα Ολομέλεια προέδρων στις 20 του Οκτώβρη.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και να στηρίξουν την αγωνιστική της πρόταση και εκτιμά ότι η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί από «τα κάτω», κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες και τη λογική της υποταγής. Μέσα από Επιτροπές Αγώνα και μαζικές - αγωνιστικές - συντονισμένες πρωτοβουλίες «που θα συναντιούνται στην ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ, οι πλάτες του οποίου θα σηκώσουν όλο το βάρος της αντιπαράθεσης με τις αντιλαϊκές επιλογές».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση διεκδικητικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, διορισμούς εδώ και τώρα 10.000 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την επετηρίδα - κανένα τμήμα με περισσότερους από 20 μαθητές, όχι στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων - καμία συμμετοχή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και του συνδικαλιστικού κινήματος σε κανέναν "κοινωνικό διάλογο", δημόσια καθολική - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών κατά 30% με ενσωμάτωση των επιδομάτων, πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του ΓΚΠ κ.ά. Ανάλογη πρόταση καταθέτει και η παράταξη της «Παρέμβασης».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στην πρότασή της περιλαμβάνει την ανάγκη να δοθεί η απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα με τη διεθνοποίηση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών, σημειώνοντας ότι «μετά το πολύνεκρο χτύπημα στις ΗΠΑ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συνολική επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια σε όλους τους λαούς, οι οποίοι αμφισβητούν τη νέα παντοκρατορία του, σε κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και κατάκτηση».


ΑΕΙ - ΤΕΙ
Εγγραφές νέων φοιτητών από 1 έως 10 Οκτώβρη

Ξεκινούν 1η Οκτώβρη οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών και σπουδαστών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και ολοκληρώνονται στις 10 Οκτώβρη. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα εξής δικαιολογητικά: Αίτηση για εγγραφή, απολυτήριο ή πτυχίο αποδεικτικό του Λυκείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών. Επίσης, αντίγραφο της βεβαίωσης της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του Ν. 2525/2997 όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 2909/2001 και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Ειδικά οι νεοεισαχθέντες στο Β` εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη 2002. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγ. Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι όλοι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις παραπάνω προθεσμίες και σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε σχολής ή τμήματος. Οσοι δεν εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους και δεν μπορούν να εγγραφούν κατά το επόμενο ή άλλο ακαδημαϊκό έτος.

Ειδικά όσοι εισήχθησαν σε σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πρέπει να εγγραφούν μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2001. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου (τηλ. 00357 - 2892072 ή 2892073).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ