ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα 27/8 η συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού» είναι το θέμα της συγκέντρωσης που διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ν. Μάκρης.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιείται έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά αποτελεί κορύφωση μιας πλούσιας δράσης των ΚΟ του ΚΚΕ στην περιοχή, με εξορμήσεις, περιοδείες και καθημερινή παρουσία στα πυρόπληκτα, απευθύνοντας κάλεσμα οργάνωσης και πάλης στους πληγέντες και σε όλο το λαό.

Συνεργεία του Κόμματος βρέθηκαν στις γειτονιές της Ραφήνας και της Ν. Μάκρης, σε εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής, σε δημόσιες υπηρεσίες, στα Κέντρα Υγείας, στο λιμάνι της Ραφήνας κ.α. Σε κάθε παρέμβαση επιβεβαιώνονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες τόσο για την ίδια την τραγωδία όσο και για τα μέτρα ανακούφισης που είναι ψίχουλα, τα οποία μάλιστα καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ καλούν το λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση και έτσι να στείλει το μήνυμα της αποφασιστικής διεκδίκησης τόσο μέσων προστασίας από τις φυσικές καταστροφές όσο και άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης. Να αποτελέσει η συγκέντρωση απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, στο φόρτωμα των ευθυνών στους ίδιους τους πυρόπληκτους αλλά και στα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η οργή να γίνει δύναμη αγώνα!

Στο κάλεσμά του το ΚΚΕ σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Τίποτα δεν πρέπει να ξεχαστεί! Η καταστροφή στην περιοχή ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ηταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υποβαθμίζει τη δασοπροστασία, την πυρόσβεση, που εμπορευματοποιεί τη γη, που δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας.

Από περιοδεία του ΚΚΕ στην περιοχή την περασμένη Πέμπτη
Από περιοδεία του ΚΚΕ στην περιοχή την περασμένη Πέμπτη
Να μην περάσει η προσπάθεια να κρυφτούν μέσα στις στάχτες οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων.

Να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός που αποδίδει την καταστροφή πότε στην "κλιματική αλλαγή", πότε στην "κακιά στιγμή", πότε στην "ατομική ευθύνη", για να μείνει στο απυρόβλητο η εμπρηστική πολιτική.

Σας καλούμε:

-- Να διεκδικήσουμε την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, με αποζημιώσεις 100%.

-- Να καλυφθούν οι ανάγκες σε στέγαση, περίθαλψη, Υγεία. Να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

-- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας συνολικά για τη χώρα.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Τα μέτρα - κοροϊδία που ανακοίνωσε δεν επαρκούν στο ελάχιστο για την αποκατάσταση των ζημιών, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους. Την ίδια στιγμή, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών της καταστροφής (...)

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις φωτιές και τις πλημμύρες.

Τώρα είναι η στιγμή να ανοίξει η συζήτηση και να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κύμα διεκδίκησης για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, με βάση το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ αναδεικνύουν ότι απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτός ο δρόμος θα έχει στο επίκεντρο όχι τα κέρδη των λίγων, αλλά την πραγματική προστασία του λαού και την ικανοποίηση των αναγκών του».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 25/8:

-- Η ΚΟΒ Ωρωπού Αττικής διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ. στις Φυλακές Ωρωπού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο χώρο των φυλακών που ήταν τόπος εξορίας, ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, στελέχους του ΚΚΕ, προβολή βίντεο καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής». Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Ν. Ιωνία (ΟΤΕ).

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει στην Αντίκυρα (Αγαλμα ΕΛΑΝ) εκδήλωση με θέμα: «Η 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ εμπνευστής της πάλης της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της ΤΕ Λιβαδειάς.

Την Κυριακή 26/8:

-- Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στη Ναύπακτο, στο Γρίμποβο (απέναντι από τον κήπο του ΞΕΝΙΑ) εκδήλωση με θέμα: «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στις 11 π.μ., στο μνημείο των πεσόντων στην Ποντοκώμη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ διοργανώνουν οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας και θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Παπανικολάου, πρόεδρο του Παραρτήματος Καβάλας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία από τον Ηλία Αργυρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Γλέντι με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.

-- Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής για τους Δαυγάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που σφαγιάστηκαν από τη φασιστική συμμορία του Γάκια, που έπεσαν στη μάχη ή εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία των Δαυγάτων. Θα μιλήσει ο Διονύσης Γεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Προσυγκέντρωση στις 9 π.μ., στο σημείο που «δένει» το καραβάκι προς Ληξούρι.

-- Εκδήλωση στη μνήμη των 7 εκτελεσμένων νέων του Ποιμενικού από τους ναζί κατακτητές διοργανώνουν η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο στην πλατεία του χωριού.

Την Παρασκευή 31/8, στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας - Μαρτίνου και ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μαλέρδου (γήπ. 5x5) πολιτική εκδήλωση που περιλαμβάνει: Προβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ομιλία από στέλεχος του Κόμματος, λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Ιστορικό περίπατο στα χνάρια των ανταρτών της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, σε μονοπάτια, τοποθεσίες μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή της Καλλιπεύκης οργανώνουν, την Κυριακή 26 Αυγούστου, οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του ιστορικού περιπάτου θα περιλαμβάνει:

8.30 π.μ.: Αναχώρηση από πλατεία Λαού για μετάβαση στην Καλλιπεύκη.

10 π.μ.: Στάση στη θέση του Αγίου Αθανασίου Καλλιπεύκης όπου ήταν τα 1α έμπεδα (πεδία βολής και ασκήσεων των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

11 π.μ.: Στάσεις στην Πατωμένη, στα 2α έμπεδα, τη θέση του Νοσοκομείου, στα μεταλλεία (πεδία βολής, ασκήσεων, εργασιών και εκπαίδευσης των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

12 μ.: Αφιξη στο χώρο που ήταν η διοίκηση της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, όπου είχε τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα και έχει καταστραφεί (το ΚΚΕ θα προχωρήσει στην αποκατάστασή της), σύντομη ομιλία από μέλος της ΤΕ Λάρισας του Κόμματος.

1 μ.μ. - 1.30 μ.μ.: Καφές στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια επιστροφή από την ίδια διαδρομή στη Λάρισα.

Η μετάβαση θα γίνει με ΙΧ αυτοκίνητα.

Εκδήλωση για τον ΕΛΑΣ στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. (συμμετοχές στα τηλ. 410252611 και 6973311663, καθημερινά 8.30 π.μ. - 12 μ., πλην Κυριακής). Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων μαρτύρων στις 9 π.μ.

Προσφορά στο ΚΚΕ για τις ανάγκες των γραφείων της ΚΟ Αττικής

Τα μέλη της ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ προσφέρουν ως δεύτερη δόση το ποσό των 500 ευρώ για τις ανάγκες των γραφείων της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ