ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Στάχτη στα μάτια» ενώ εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση

Το κάλπικο «αφήγημα» της... «στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας» στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε στο χτεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη
Το κάλπικο «αφήγημα» της... «στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας» στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε στο χτεσινό ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη
Το απατηλό «αφήγημα» ότι στόχος της πολιτικής της είναι «η υποστήριξη των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας» επιχειρεί να λανσάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που ετοιμάζεται να προωθήσει το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση αξιοποιείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης να αναφέρει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εργασίας για το ίδιο θέμα την περασμένη Τρίτη.

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», με πιο χαρακτηριστικό την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στο δικαίωμα της απεργίας και συνολικότερα στη συνδικαλιστική δράση, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση προωθούνται ρυθμίσεις που «δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, αλλά ρυθμίσεις που απαντούν σε πάγια αιτήματα της κοινωνίας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναφέρονται στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, στην προστασία της μητρότητας, στην αναπηρία και σε ασφαλιστικά ζητήματα.

Παρότι η παρουσίαση των προβλέψεων του νομοσχεδίου παραμένει πολύ ασαφής, αποτελεί σε κάθε περίπτωση εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας γίνεται λόγος για εισαγωγή ρυθμίσεων με τις οποίες «θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας», όταν συνολικά η εργατική νομοθεσία αλλάζει διαρκώς προς το αντιδραστικότερο από τη σημερινή κυβέρνηση και τους προκατόχους της!

Αντίστοιχα, γίνεται μεν λόγος για «επέκταση της προστασίας που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας», ωστόσο στην πραγματικότητα η προστασία αυτή έχει καταντήσει κενό γράμμα αφού και οι στοιχειώδεις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος, γίνεται λόγος για «καίριες ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία», την ίδια ώρα που τα ΑμεΑ έρχονται αντιμέτωπα με το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ και ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για ακόμα αντιδραστικότερες αλλαγές στις παροχές αναπηρίας, με κριτήρια που οδηγούν στη μείωση ή και κατάργησή τους.

Ακόμα, αφού πρώτα σημειώνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει «ρυθμίσεις για την πληρέστερη εφαρμογή των διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», δηλαδή των νόμων - λαιμητόμων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για ρυθμίσεις που «επιλύουν χρόνια προβλήματα» των ασφαλισμένων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι καταργείται η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων «να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους (...) Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί». Αν και η ρύθμιση φαίνεται να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να μην καταβάλλουν εισφορές ο άνεργος μηχανικός και ο άνεργος δικηγόρος, ωστόσο διατηρεί άθικτο το γεγονός ότι ο χρόνος ανεργίας δεν μετρά ως συντάξιμος χρόνος, όπως θα έπρεπε να μετρά για όλους τους ανέργους όλων των κλάδων. Παράλληλα, η ρύθμιση θρέφει τη «μαύρη» εργασία, καθώς οι ανασφάλιστοι μηχανικοί και δικηγόροι θα είναι φθηνότεροι και άρα πιο «ελκυστικοί» για τους εργοδότες.

«Ποινές» στους δημόσιους υπαλλήλους που αντιδρούν στην «αξιολόγηση»

Στην τιμωρία όσων δημοσίων υπαλλήλων αρνούνται να συμμετέχουν στην αντιδραστική διαδικασία της «αξιολόγησης» προσανατολίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με «διαρροές» της σε μέσα ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις γενικευμένες μέχρι τώρα αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν αχρηστέψει και αυτή τη διαδικασία «αξιολόγησης», όπως και αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού πάνω από το 90% των εργαζομένων απέχει από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Οπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, αναμένεται να φέρει τροπολογία την επόμενη βδομάδα στη Βουλή που θα προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να «αξιολογηθούν» δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις κρίσεις για προαγωγές ούτε θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να αιτηθούν τη μετάταξή τους.

Κεντρικό κριτήριο στη σημερινή διαδικασία «αξιολόγησης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προκατόχων της, είναι το κατά πόσο εργαζόμενοι και υπηρεσίες υλοποιούν αποτελεσματικά τις κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου που επιβάλλει την καλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΜΙΑΣ
Μετά τις απολύσεις προχωρά στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη

Για να προχωρήσει τα σχέδιά της κάλεσε την αστυνομία στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Με τη... συνδρομή της αστυνομίας επιδίωξε η δημοτική αρχή στη Λαμία να προχωρήσει στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων του δήμου σε ιδιωτική εταιρεία, με σύμβαση διάρκειας ενός έτους και κόστος που ανέρχεται σχεδόν σε 1,5 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει στην απόλυση και των 47 συμβασιούχων που δούλευαν στην καθαριότητα.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και χωρίς κανένα πρόσχημα, η δημοτική αρχή διέκοψε τη συνεδρίαση και κάλεσε την αστυνομία. Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας τέθηκε για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η προηγούμενη συνεδρίαση, στις 13 Ιούλη, είχε αναβληθεί λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων στο δήμο, μόνιμων και συμβασιούχων, αλλά και της παρέμβασης των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Χτες, η δημοτική αρχή, αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την ανάθεση στον ιδιώτη, κάλεσε εντελώς απρόκλητα την αστυνομία και διέκοψε για δύο περίπου ώρες τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Χρονάς, είχε ζητήσει να προταχθεί η συζήτηση για το ζήτημα έναντι των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, παίρνοντας εκ νέου θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ζητώντας την επιστροφή των απολυμένων εργαζομένων στη δουλειά. Οταν ξανάρχισε η συνεδρίαση κατήγγειλε την παρουσία της αστυνομίας στο χώρο και ζήτησε την αποχώρησή της.

Στη συνεδρίαση, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ, ήταν παρόντες συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ, εκλεγμένοι στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ. Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Πετρόπουλος κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω τις απολύσεις και τη σύμβαση εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτη. Αναφέρθηκε ακόμα σε καταγγελίες εργαζομένων που κάνουν λόγο για χρησιμοποίηση στην αποκομιδή των απορριμμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν στο δήμο με τα οχτάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας», μια πρακτική που απαγορεύεται και ευθύνεται για μια σειρά από εργατικά «ατυχήματα» που έχουν καταγραφεί.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Βάζουν τους εμποροϋπαλλήλους να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα!

Την αντίθεσή του στη «λευκή νύχτα» που διοργανώνει ο δήμος Καλαμάτας αύριο, Σάββατο, εκφράζει το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο της «λευκής νύχτας», τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 μ.μ. του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια, με ανταμοιβή συνήθως ένα ρεπό, στην καλύτερη περίπτωση.

«Τα σμπαραλιασμένα ωράρια, οι ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι πετσοκομμένοι μισθοί των 300-400 ευρώ, η απληρωσιά, η ανεργία και η εντατικοποίηση είναι κυρίαρχα στον κλάδο. (...) Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις στο νομό μας έχουν ήδη υποστεί πολλάκις μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας», αναφέρει το Συνδικάτο. Προσθέτει πως σε αυτήν την επίθεση οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο έχουν «στήριγμα» τη δημοτική αρχή, «που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει στους μεγαλέμπορους μαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, ενώ διαθέτει και δημοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει διάφορες φιέστες». Την ίδια στιγμή, «δεκάδες μικρομαγαζάτορες δεν αντέχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη φοροεπιδρομή και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων».

Το Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την κατάργηση των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και προβλέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ