ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών

Κατατέθηκε χτες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση συνεχίζει και σήμερα να αντιμετωπίζει με διώξεις και καταστολή τους δίκαιους αγώνες των αγροτών

MotionTeam

Η κυβέρνηση συνεχίζει και σήμερα να αντιμετωπίζει με διώξεις και καταστολή τους δίκαιους αγώνες των αγροτών
Να μπει τέρμα στις συνεχιζόμενες δικαστικές διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, απαιτεί το ΚΚΕ, με σημαντική παρέμβασή του στη Βουλή. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε χτες σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συζητιέται στη Βουλή («Μετάθεση χρόνου έναρξης ισχύος διατάξεων του Ν. 4055/2012»).

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Μωραΐτης, Ν. Καραθανασόπουλος, Θ. Κωνσταντινίδης, Ελ. Γερασιμίδου και Δ. Μανωλάκου. Στην παρέμβασή του το ΚΚΕ ζητά να σταματήσουν τα αγροτοδικεία για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν μετά το Μάρτη του 1997. Κάτω από τη γενική κατακραυγή, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε το 1999 με το άρθρο 25 του Ν. 2721/99 να εξαλείψει το αξιόποινο και να παύσει την ποινική δίωξη των αδικημάτων που φέρονταν ότι εκτέλεσαν κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μέχρι τον Μάρτη του 1997.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής και η απάντηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν και πάλι οι δικαστικές διώξεις και η τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, μέσω των αγροτοδικείων. Το ΚΚΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έκανε πάμπολλες παρεμβάσεις στη Βουλή για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων.

Η αιτιολογική έκθεση

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Με το άρθρο 25 του ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο ορισμένων αδικημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291 και 292 ΠΚ και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του ν.2696/1999, που φέρονταν να έχουν τελεστεί μέχρι τον Μάρτιο του 1997 από αγρότες, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίστηκαν και μετά τον Μάρτιο του 1997 και εξακολουθούν να γίνονται μέχρι και σήμερα, επειδή οξύνονται τα προβλήματα της φτωχής και με μεσαία εισοδήματα αγροτιάς, ιδιαίτερα μάλιστα, όπως και για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης, τα τελευταία χρόνια που εκδηλώθηκε έντονα η καπιταλιστική κρίση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα, εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες, είτε να έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών, να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν.

Προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και σε πολλές περιπτώσεις στις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών, προτείνουμε την πιο κάτω τροπολογία-προσθήκη, με την οποία εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291, 292, 295 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 ΠΚ, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, που φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την κατάθεση της παρούσας διάταξης εκ μέρους των αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων».

Η τροπολογία

Το ακριβές περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ, με τον τίτλο «Εξάλειψη του αξιοποίνου των φερομένων ως αδικημάτων κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις», είναι το εξής:

«1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων των άρθρων 290, 291, 292, 295 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 ΠK, των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, καθώς και των συναφών και συρρεόντων με τα πιο πάνω αδικημάτων και σχετιζομένων με αυτά, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης εκ μέρους αγροτών κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.

2. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, με διάταξή του, τη θέτει στο αρχείο.

3. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, διαπιστώνει την εξάλειψη του αξιοποίνου και υποβάλλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για την παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση δε που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο αντίστοιχα, παύει οριστικά την ποινική δίωξη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

4. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την εξάλειψη του αξιοποίνου διαπιστώνει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του καταδικασθέντα. Η σχετική αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου και εισάγεται προς συζήτηση στη συντομότερη δυνατή δικάσιμο. Στη συζήτηση κλητεύεται να παραστεί και ο καταδικασθείς, ο οποίος δύναται να εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

5. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παρ. 1, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ' οιονδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτιθεί, παραγράφονται. Την παραγραφή διαπιστώνει το δικαστήριο που έχει εκδώσει την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου και συγχρόνως διατάσσεται η διαγραφή των ποινών από το ποινικό μητρώο».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θράσος από συγκυβέρνηση και «Ζήμενς»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το μεταξύ τους συμβιβασμό

Σε σχόλιο, για τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τη «Ζήμενς», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι άπειρες διακηρύξεις των κομμάτων της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής και της σήψης συναγωνίζονται σε θράσος τη "Ζήμενς" η οποία δηλώνει πως θα χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η συγκυβέρνηση δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, δε διεκδίκησε ούτε τις ελάχιστες αποζημιώσεις που όφειλε και μπορούσε να πάρει από τη "Ζήμενς"».

Κυβέρνηση και πολυεθνική ολοκλήρωσαν προχτές την πλήρη συγκάλυψη των σκανδάλων που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γερμανικού μονοπωλίου στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας, με τη βούλα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» που υπογράφηκε και από την προηγούμενη συγκυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.

Η επιβεβαίωση της μεταξύ τους συμφωνίας είναι άρρηκτα δεμένη με τα παζάρια του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου που εκτυλίσσονται με τη γερμανική κυβέρνηση, γύρω από την επιμήκυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος. Αποδείχνει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ έχουν δεσμούς αίματος με τα μονοπώλια των κρατών τους, τα οποία στηρίζουν και υπηρετούν.

Η πρόκληση και ο κυνισμός έχουν και συνέχεια στη δήλωση της "Ζήμενς", η οποία και αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς! Με τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», η συγκυβέρνηση απεμπολεί τις αποζημιώσεις και τα πρόστιμα που θα μπορούσε να διεκδικήσει και να πάρει. Ταυτόχρονα, δίνει πλήρη άφεση αμαρτιών στο γερμανικό μονοπώλιο, δηλώνοντας πως η «"Ζήμενς" αποτελεί σήμερα αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση». Ταυτόχρονα, διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα, έτσι ώστε να αναπτύξουν και νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, να αρθούν όλα τα «εμπόδια συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσιους διαγωνισμούς».

Στη συμφωνία συγκυβέρνησης - «Ζήμενς» προβλέπονται και τα παρακάτω:

  • Το ελληνικό δημόσιο «παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της "Ζήμενς"».
  • Αναγνωρίζει τη «συνεργασία στη διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή παράνομες δραστηριότητες».
  • Συμψηφίζονται απαιτήσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.
  • Παροχή από τη «Ζήμενς» ποσού ύψους 90 εκατ. ευρώ, υποτίθεται για τη «χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού δημοσίου».
  • «Επένδυση» μέσα στο 2012 ύψους 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική τους «Ζήμενς Ελλάς».
  • Η «Ζήμενς» δηλώνει ότι «εμπιστεύεται τη δυναμική και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας» και ότι θα «ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ