ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χυδαία λογιστική με τις ανθρώπινες ζωές!

Προκλητικό το σκεπτικό με το οποίο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τη φαρμακευτική περίθαλψη

Το ταξικό και γι' αυτό απάνθρωπο περιεχόμενο της λογικής που λέει ότι ακόμα κι αν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές η εγκατάλειψη κάθε δημόσιας φαρμακευτικής περίθαλψης (που έχει απομείνει) θα μεγαλώσει, αποκάλυψε η χτεσινή απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ. Την ώρα που η ανεργία, η υποαπασχόληση και ο πολλαπλασιασμός των κινδύνων για την υγεία (που διαρκώς επεκτείνονται λόγω της κρίσης) καθιστούν εγκληματικές τις περικοπές στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ αφήνοντας στο έλεος εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να υποστηρίξει ουσιαστικά ότι η προστασία της υγείας του λαού είναι αδύνατη γιατί ... «δεν υπάρχουν λεφτά». Την ίδια στιγμή βέβαια, η κυβέρνηση κινεί γη και ουρανό προκειμένου να βρεθούν και οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια και ό,τι άλλο απαιτεί η διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου, η προστασία της «ανταγωνιστικότητας».

Από τη μεριά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, μετέφερε στη Βουλή την απαίτηση του Κόμματος για δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη στους εργαζόμενους και το λαό, κατά την διάρκεια της συζήτησης Ερώτησής του σχετικά με τις περικοπές που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, προϊδέασε ουσιαστικά για νέες περικοπές αφού δήλωσε ότι οι παροχές στους ασφαλισμένους είναι ... μεγαλύτερες από τον μέσο όρο άλλων χωρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε: «η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων δεν επιδεινώνεται. Εχουμε φαρμακευτική περίθαλψη πάνω από τον μέσο όρο όλων των χωρών! Οι Ελληνες έχουν από τις χαμηλότερες ιδιωτικές συμμετοχές στην αγορά φαρμάκου». Οσον αφορά το θέμα της δωρεάν παροχής φαρμάκων, ο Μ. Σαλμάς σημείωσε ότι το θέμα είναι αν υφίστανται οι οικονομικές δυνατότητες «πόσο είναι αυτό το "δωρεάν", που λέτε, 1 δισεκατομμύριο, 2 δισεκατομμύρια, 3 δισεκατομμύρια; Πόσο είναι; Και να δούμε κι αν τα έχουμε....», βεβαιώνοντας ότι για την κυβέρνηση οι ζωές των εργαζομένων λογαριάζονται λες και είναι ... εξαρτήματα.

«Η ζωή του ανθρώπου έχει κόστος;..»

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί «φθηνού φαρμάκου» στην Ελλάδα, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε: «η συμμετοχή έχει αυξηθεί. Διπλασιάστηκε και σε μερικές περιπτώσεις υπερδιπλασιάστηκε. Πριν από μερικούς μήνες γινόταν λόγος και υπήρχε κυβερνητική δήλωση, ότι θα υπάρχει ένα πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο για τη δαπάνη φαρμάκων σε ασθενείς. Το συνειδητοποιούμε αυτό; Τι θα πει κόστος; Η ζωή του ανθρώπου έχει κόστος; Ο έχων τη δυνατότητα να αγοράζει φάρμακα θα ζει και ο μη έχων τη δυνατότητα, θα πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού»!

Πρόσθεσε παράλληλα: «η σημερινή κατάσταση συνιστά κίνδυνο, για απώλειες ανθρώπινης ζωής. Εδώ δεν παίζουμε. Είχαμε ρητορεία κυβερνητικών στελεχών όλων των κυβερνήσεων και ειδικά το τελευταίο διάστημα για τη μείωση συνολικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Αλλά αυτή από τι συνοδεύεται; Δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε έλλειψη, αλλά από κινδύνους». Τέλος σημείωσε: «καλούμε τους εργαζόμενους να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ειδικά στα ζητήματα των φαρμάκων πρέπει να αγωνιστούν, να παλέψουν μέσα από το μαζικό κίνημα, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη

Την Πέμπτη, 30 Αυγούστου, καλεί σε σύσκεψη εργαζόμενους που σχετίζονται γενικά με τον τουρισμό

Να προχωρήσει σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Σεπτέμβρη αποφάσισε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μετά το χτεσινό διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων των ξενοδοχείων του Λεκανοπεδίου. Με αυτήν την απόφαση δίνουν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, η οποία ήδη «άρπαξε» την ευκαιρία και ανακοινώνει στα ξενοδοχεία πως θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών 15%, αξιοποιώντας την κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψε με την ηγεσία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΥΤΕ).

Το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά Σωματεία διατράνωσαν πως δε θα δεχθούν καμιά μείωση στους μισθούς των εργαζομένων και θα αγωνιστούν για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το Συνδικάτο μαζί με τα επιχειρησιακά Σωματεία έστειλαν και σχετική πρόσκληση στην εργοδοτική οργάνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσαν πως ο αγώνας αυτός είναι συνολικότερος. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, και στις Γενικές Συνελεύσεις, που θα ξεκινήσουν άμεσα σε κάθε τόπο δουλειάς, θα ανοίξει πλατιά η «ατζέντα» του συνόλου των προβλημάτων των εργαζομένων στον κλάδο. Από τα χαράτσια, τη φορολογία, μέχρι και τα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας, με στόχο να υπάρξει η πλατύτερη δυνατή συσπείρωση ενόψει της απεργίας στις 12/9 αλλά και της πανελλαδικής αγωνιστικής απάντησης που συντονισμένα πρέπει να δώσουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και ο στόχος που τέθηκε χτες, να απευθυνθούν, δηλαδή, σε μια σειρά από άλλους κλάδους που εντάσσονται ή έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό (π.χ. οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ταξί, ναυτεργάτες κ.λπ.), ώστε να υπάρξει συντονισμός. Ετσι, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου, όπου θα συμμετάσχουν όλα τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων, μαζί με πρωτοπόρους εργάτες από κάθε χώρο δουλειάς, αλλά και τους άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό, την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Αυγούστου.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή τους

Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης είναι σε λειτουργία κάθε μέρα μέχρι τις 2.00 μ.μ., λες και είναι εμπορικό μαγαζί και εφημερεύει σε 24ωρη βάση μόνο Τετάρτη και Κυριακή. Η δήθεν αναβάθμιση του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) και η υπόσχεση, πως με τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας Ραφήνας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με στελέχωση προσωπικού και εξοπλισμό, όπως και η υποτιθέμενη στάθμευση κινητής καρδιολογικής μονάδας στο χώρο από τις αρχές καλοκαιριού έχουν μείνει στα λόγια.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι Λαϊκές Επιτροπές Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα και υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντας πλέον εκρηκτική την κατάσταση στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή συγχώνευσης των Κέντρων Υγείας με το «Σισμανόγλειο», οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Την περασμένη Δευτέρα έγινε κινητοποίηση στο χώρο του πρώην ΠΝΑ και παρέμβαση στη συνάντηση της διοικήτριας του νοσοκομείου «Σισμανόγλειου» με υπηρεσιακούς παράγοντες τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Ν. Μάκρης. Η πρόεδρος του Σισμανόγλειου από το Φλεβάρη - ως εντολοδόχος των κυβερνήσεων - υπόσχεται λύσεις για την κάλυψη των αναγκών και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας. Ταυτόχρονα, δήλωσε άγνοια για την πρόσληψη γιατρών από ΜΚΟ στα ΚΥ Ραφήνας και Ν. Μάκρης για πέντε μήνες και με άθλιους όρους εργασίας, παρότι λίγες μέρες νωρίτερα εκπρόσωποι της συγκεκριμένης ΜΚΟ επόπτευαν το χώρο, σημειώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές και καταγγέλλουν πως την περασμένη Τετάρτη «ερμητικά έκλεισαν τις πόρτες, όταν το ΚΥ Ραφήνας επισκέφτηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας». «Την ίδια στιγμή από ορισμένα κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια διάσπασης του μετώπου των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας. Με υποσχέσεις, απειλές, συκοφαντίες ότι οι κινητοποιήσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας θα οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο των ΚΥ».

ΦΑΡΜΑΚΑ
Συνεχίζεται ο εκβιασμός στους ασφαλισμένους

Συνεδριάζει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Από την τσέπη τους πληρώνουν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε μια σειρά νομούς της χώρας, καθώς οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο για τα οφειλόμενα του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τοις μετρητοίς για τα φάρμακα σε Κέρκυρα, Κοζάνη, Φλώρινα, Εύβοια, Κρήτη, Μαγνησία, Κόρινθο, Κυκλάδες, Γρεβενά, Αργολίδα, Ροδόπη ενώ από τη Δευτέρα θα προστεθούν οι νομοί Αρκαδίας και Ημαθίας. Παρά το γεγονός, πως οι ασφαλισμένοι δεν ευθύνονται σε τίποτα για τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μάλιστα οφείλει στους ασφαλισμένους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, είναι αυτοί που εκβιάζονται και καλούνται να πληρώσουν. Σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχωράει σε γενική συνέλευση εκπροσώπων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, χωρίς να αναμένεται να αποφασίσει μορφές πάλης σε συντονισμό με τους ασφαλισμένους, τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους. Αλλωστε η ηγεσία του (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) έχει προειδοποιήσει πως οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους σε όλη τη χώρα από 1η Σεπτέμβρη αν δεν αποπληρωθούν για το Α' εξάμηνο του 2012, καθώς και για ορισμένους μήνες του 2011. Χθες ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην πληρωμή οφειλών του Μάη.

Σύσκεψη για επιδόματα και ειδικά σχολεία

Πλατιά σύσκεψη οργανώνει τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος καλούν όλες τις δυνάμεις «επί ποδός» ενάντια στη σφαγή των προνοιακών επιδομάτων και του κλεισίματος ειδικών σχολείων.

ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στο απροχώρητο η κατάσταση

Ανακοίνωση της ΑΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, σε μηχανήματα και αναγκαίο εξοπλισμό. Οι απλήρωτοι για τις εφημερίες ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για δεύτερη βδομάδα. Οι ελάχιστοι ειδικοί γιατροί έχουν εξουθενωθεί, καθώς είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα αυξημένα περιστατικά. Οι περίπου 40 ειδικευόμενοι του Νοσοκομείου Κοζάνης ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου επίσχεση εργασίας στην πρωινή βάρδια, ενώ από τις 20 του μήνα προχώρησαν σε κλιμάκωση με επίσχεση και στις εφημερίες.

Τη στήριξή της στο δίκαιο αγώνα των ειδικευόμενων γιατρών εκφράζει η Αχτιδική Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, στην οποία μεταξύ άλλων τους καλεί να παλέψουν μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια σε αυτήν την πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ