ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Αναγκαία η ενιαία οργάνωση και αγωνιστική δράση για τις σύγχρονες ανάγκες τους

Συζήτηση με τον Αλ. Περράκη, πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ

Ο Αλέκος Περράκης
Ο Αλέκος Περράκης
Στις 10 και 11 Μάη, στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έθεσαν για άλλη μια φορά τα ζητήματα της μετατροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ σε κλαδική Ομοσπονδία και στο πλαίσιο αυτό της εγγραφής νέων σωματείων στη δύναμή της. Ανέδειξαν ακόμα ως κυρίαρχο ζήτημα τη διαμόρφωση ενός διεκδικητικού πλαισίου αιτημάτων για την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο, με εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω και προοπτικά για την υπογραφή μιας κλαδικής ΣΣΕ.

Η ΟΜΕ ΟΤΕ αυτήν τη στιγμή δεν είναι κλαδική, μέλη της είναι μόνο σωματεία που δρουν στις επιχειρήσεις του Ομίλου ΟΤΕ. Παράλληλα, η επιχειρησιακή ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΜΕ ΟΤΕ με τη διοίκηση του Ομίλου καλύπτει μόνο ένα τμήμα των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Το 1/3 των εργαζομένων που εργάζονται στις θυγατρικές του Ομίλου - εκτός της «Cosmote» που υπάρχει ξεχωριστή επιχειρησιακή Σύμβαση από το επιχειρησιακό σωματείο - δηλαδή περίπου οι 5.500 στους 15.500 εργαζόμενους είναι εκτός ΣΣΕ. Σε όλες τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής - εκτός από δύο («Victus» και IBM) - δεν υπάρχει ούτε επιχειρησιακή ΣΣΕ. Συνοπτικά, για όλους αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους δεν υπάρχει ούτε Ομοσπονδία που να τους καλύπτει συνδικαλιστικά, ούτε κλαδική ΣΣΕ.

Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα τέθηκαν στο Συνέδριο της ΟΜΕ από την ΕΣΚ ΟΤΕ (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ενώ ταυτόχρονα ιεραρχούνται από το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), όπως και τα αντίστοιχα κλαδικά Συνδικάτα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και επιχειρησιακά σωματεία που δρουν σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ
Παρ' όλα αυτά, οι προτάσεις των ταξικών δυνάμεων απορρίφθηκαν στο Συνέδριο από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) με διάφορα προσχήματα, ακολουθώντας μια τακτική κωλυσιεργίας σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο του Ομίλου ΟΤΕ αλλά και όλου του κλάδου.

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά για τα θέματα αυτά με τον Αλέκο Περράκη, πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Πείρα και βήματα μέσα από σημαντικές απεργιακές μάχες

«Φέτος τον Μάρτη και τον Απρίλη», σημειώνει ο Αλ. Περράκης, «οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πραγματοποίησαν δύο πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις, μια 24ωρη και μια 48ωρη, ενάντια στο αποκαλούμενο πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου" του ΟΤΕ. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν το 55% και μαζί με το προσωπικό ασφαλείας, που πρέπει να συνυπολογίσουμε, έφτασαν το 70%».

Οπως επισημαίνει, «οι αποχωρήσεις εργαζομένων κάθε άλλο παρά εθελούσιες ήταν, αφού από πίσω βρίσκονταν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, θα μεταφέρει εργαζόμενους σε θυγατρικές με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και άγνωστο μέλλον».

«Από εκεί και πέρα», προσθέτει, «οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, το ΣΕΤΗΠ και άλλα σωματεία, δώσαμε τη μάχη και θεωρούμε ότι πετύχαμε οι εργαζόμενοι στον αγώνα που έδωσαν να υιοθετήσουν ως ένα ακόμα βασικό αίτημα: Την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ, ενώ άνοιξε η συζήτηση και για την κλαδική ΣΣΕ».

Οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν, μας εξηγεί, πως «εάν σήμερα υπήρχε μια ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο, η εργοδοσία δεν θα μπορούσε να εκφοβίσει κόσμο λέγοντάς του ότι θα μεταφερθεί σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου με χειρότερες συνθήκες. Ακόμα κατάλαβαν ότι ο αγώνας για μια κλαδική ΣΣΕ, για την οποία θα πάλευαν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, θα ήταν αποτελεσματικότερος, θα έκανε τους ίδιους τους εργαζόμενους πιο δυνατούς απέναντι στην εργοδοσία».

Δυνάμεις που υπονομεύουν την ενιαία αγωνιστική δράση

Μετά τις πετυχημένες κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ «ζητήσαμε την κλιμάκωση του αγώνα, η οποία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες αλλά και συγκέντρωση δυνάμεων, εγγραφή νέων σωματείων. Καταρχάς θα μπορούσε η Ομοσπονδία να εγγράψει στη δύναμή της το Σωματείο Εργαζομένων "Cosmote E-value", που ιδρύθηκε το 2018. Να θυμίσουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 έγιναν οι πρώτες αρχαιρεσίες του, τις οποίες προσπάθησαν να εμποδίσουν, χωρίς να τα καταφέρουν, η εργοδοσία μαζί με συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ». Η εγγραφή θα δυνάμωνε την Ομοσπονδία, ωστόσο «στο συνέδριο η πλειοψηφία, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, αρνήθηκαν να το γράψουν. Επίσης, με προσχήματα αρνήθηκαν να εγγράψουν σωματεία από άλλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, η ένταξη των οποίων θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στη μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική. Ολα αυτά τα σωματεία έχουν κάνει αίτηση εγγραφής με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεών τους και είχαν προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΜΕ».

Το άλλο βασικό ζήτημα που έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Συνέδριο, υπογραμμίζει ο Αλ. Περράκης, «ήταν να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για μια ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο. Ούτε και αυτό το δεχθήκανε. Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ λήγει στο τέλος του 2019. Η πλειοψηφία δεν ήθελε το Συνέδριο να καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο για ενιαία ΣΣΕ, γιατί θέλουν να πάνε στις διαπραγματεύσεις με τους δικούς τους όρους, ουσιαστικά με τους όρους που σήμερα κρατάνε τους εργαζόμενους διαιρεμένους, αφού, όπως είπαμε, η υπάρχουσα ΣΣΕ δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον Ομιλο».


Χ. Μ.


Κάλεσμα παραπέρα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΣΕΤΗΠ

Την Πέμπτη 30/5 η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Την Πέμπτη 30/5, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, βασικές πλευρές της επίθεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κλάδο: Με τις «εθελούσιες» απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ και στη «Wind», την επιβολή 9ωρης δουλειάς σε «Vodafone» και «Unisystems», την ανασφάλεια των εργαζομένων στη «Cyta» μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τη «Vodafone», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 4ωρα και τα 6ωρα, τη «δανεική» εργασία και τους μισθούς των 400 ευρώ στα τηλεφωνικά κέντρα, τις απολύσεις άνω των 300 μεταναστών από την «Teleperformance».

Σε αυτές τις συνθήκες, μας εξηγεί ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Αλ. Περράκης, αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η σημασία της ενίσχυσής του, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων στη συνέλευση και στις αρχαιρεσίες.

«Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.300 εργαζόμενοι, κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Το 2007 το ΣΕΤΗΠ ξεκίνησε με περίπου 120 μέλη. Είναι ένα στοιχείο που δείχνει τη δυναμική μας», επισημαίνει.

«Η παραπέρα ενίσχυσή του θα συμβάλει αποφασιστικά στη μάχη που δίνουμε για μια ενιαία ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ, για μια κλαδική ΣΣΕ, για μια κλαδική Ομοσπονδία. Το ΣΕΤΗΠ από την ίδρυσή του έθεσε την αναγκαιότητα διεκδίκησης κλαδικής ΣΣΕ. Το 2017, έχοντας ως βάση την πρωτοβουλία που πήραν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα τον Οκτώβρη του 2016 και μετουσιώθηκε σε κείμενο που υπέγραψαν πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεκινήσαμε συστηματικά ουσιαστική συζήτηση στον κλάδο και σήμερα έχουμε καταλήξει σε σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ. Πριν από εμάς κανείς δεν έκανε κουβέντα γι' αυτό το ζήτημα».

«Επίσης», προσθέτει, «εμείς θέτουμε το ζήτημα για μια κλαδική Ομοσπονδία που θα εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων και η οποία σήμερα δεν υπάρχει, και πάλι με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αν και ο κλάδος υπάρχει και αναπτύσσεται για πάνω από 20 χρόνια. Επιπλέον, δεν φθάνει να έχουμε απλώς μια κλαδική Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μια Ομοσπονδία που θα οργανώνει και θα ενοποιεί τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους στον κλάδο σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων, των κυβερνήσεών τους και των διεθνών οργανισμών τους. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ είναι αυτή που για χρόνια βάζει πλάτη στο πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών της εργοδοσίας, είναι ολοφάνερο ότι απαιτείται σκληρή μάχη όχι μόνο για τη δημιουργία της κλαδικής Ομοσπονδίας, αλλά και για να αποτελεί γνήσιο εκφραστή των αναγκών όλων των εργαζομένων, να έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό, που θα οδηγεί στην πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων και όχι στην υποταγή με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ