ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΑΦΝΗ
Πρόοδος είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα

Σε μαζική συγκέντρωση μίλησε η Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση στη Δάφνη μίλησε την Κυριακή 21 Απρίλη η Εφη Χαλιού, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, καλώντας τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους να μην τσιμπήσουν στα διλήμματα που θέτουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. «Να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας τη φωνή τους, τη δύναμή τους μέσα στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, να ενισχύσουν το ΚΚΕ γιατί είναι αυτό το κόμμα που:

-- Πρωταγωνιστεί για να δυναμώσει η πάλη του λαού, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

-- Μπαίνει μπροστά σε κάθε αγώνα, μαχητικά παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

-- Αντιπαλεύει την πολιτική της ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων της περιοχής. Γιατί μόνο το ΚΚΕ εναντιώνεται στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, στις εθνικιστικές φωνές που δηλητηριάζουν τις νεανικές συνειδήσεις».

Οπως είπε, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόσο μέσα στην Ευρωβουλή, όσο και μέσα στους χώρους δουλειάς και σε άμεση επικοινωνία με μεγάλο αριθμό μαζικών οργανώσεων, «αποκάλυψε και καταψήφισε όλα τα μέτρα που στρέφονται κατά των εργαζομένων. Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα τον λαό για το ρόλο της ΕΟΚ, της ΕΕ, της Ευρωζώνης και για τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που προωθούσαν τα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία».

Σχολιάζοντας τα ψευτοδιλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ για το τι σημαίνει «πρόοδος» και τι συντήρηση, η Ε. Χαλιού ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι «πρόοδος δεν μπορεί να είναι η απλήρωτη εργασία, τα "μίνι τζομπς", η δουλειά την Κυριακή, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πρόοδος δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας.


Πρόοδος σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σημαίνει ουσιαστική προστασία της μητρότητας (η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΕ), σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου. Πρόοδος είναι ο λαός να μπορεί να απολαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει το εκμεταλλευτικό σύστημα που στηρίζουν η ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτά μπορεί να τα προσφέρει μόνο η λαϊκή εξουσία που θα 'ναι βασισμένη στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τον ρόλο που αναλαμβάνει η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών αμερικανοΝΑΤΟικών επιδιώξεων που όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκρύψουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, όταν ρωτιούνται σχετικά με αυτά λένε ότι αφορούν την κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση. «Μόνο που η αμερικανική κυβέρνηση και ο εδώ τοποτηρητής της, ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, τους ξεμπροστιάζει. Οι απανωτές συναντήσεις του με τους περιφερειάρχες, Δούρου, Τζιτζικώστα, Μπακογιάννη, με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τους δημάρχους Ιωαννίνων, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Δωδώνης κ.λπ. δείχνουν ότι υπάρχει έντονο αλισβερίσι και απαίτηση στήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Αυτό κρύβει τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής», σημείωσε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, την ΠΥΡΚΑΛ που εδρεύει στην περιοχή της Δάφνης - Υμηττού, τονίζοντας ότι μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρακολουθεί στενά την πορεία της και αναδεικνύει τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησής της.

Τέλος, στη συγκέντρωση μίλησε η υποψήφια δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού, που αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στον δήμο, στα εξοργιστικά ποσά που δόθηκαν για «έργα βιτρίνας» από τη δημοτική αρχή και όχι για την αντιμετώπιση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων. Ανέδειξε τις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σημείωσε ότι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους πρέπει να γίνει η καθημερινότητά τους. Αφού ανέλυσε τους στόχους πάλης που θέτει ο συνδυασμός του ΚΚΕ, όπως ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, για κατάργηση τροφείων και ανταποδοτικών τελών, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενάντια στο ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας και του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ, για βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Γυμναστικής Ακαδημίας κ.λπ., κάλεσε σε δυνάμωμα και ισχυροποίηση της λαϊκής αντιπολίτευσης παντού, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. «Περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα είναι μεγάλο στήριγμα για τον λαό της περιοχής μας και για τους αγώνες που έχουμε μπροστά. Για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να εκφραστεί η γνήσια καταδίκη στην ΕΕ της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, να ανοίξει ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αλλάζουμε το συσχετισμό υπέρ του λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
Γιατί το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απάνθρωπη την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, από τη στιγμή που δαπανά τεράστια ποσά για την αντιμετώπισή του;

-- Γιατί το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απάνθρωπη την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, από τη στιγμή που παίρνει μέτρα και δαπανά τεράστια ποσά για την αντιμετώπισή του;

Τα χρήματα που δαπανά η ΕΕ και τα μέτρα που αποφασίζει, δεν είναι για την ανακούφιση των κατατρεγμένων απ' τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου συμμετέχει μαζί με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά για τη χρηματοδότηση μέτρων ανάσχεσης, αποτροπής εισόδου στην ΕΕ, καταστολής και εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα τύπου Μόριας. Ταυτόχρονα, αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες, εντείνοντας την προετοιμασία για νέους πολέμους και επεμβάσεις, που προκαλούν νέες καραβιές προσφύγων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, δεν δίνει χρήμα από ανθρωπισμό, αλλά για να κρατήσει τους φτωχοδιάβολους εγκλωβισμένους, ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι γνωστός ο πακτωλός ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνεται σε ΜΚΟ για τη διαχείριση του Προσφυγικού, οι οποίες παίζουν και ύποπτο ρόλο, καθώς οι περισσότερες έχουν διεθνή δράση και είναι ενταγμένες σε ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, είτε με εθνικιστικές κυβερνήσεις, όπως του Ορμπαν στην Ουγγαρία ή κατ' όνομα «προοδευτικές», όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, συνυπογράφουν τις αποφάσεις για το Μεταναστευτικό, που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ για το Προσφυγικό, στις 29 Ιούνη του 2018, είναι αποκαλυπτική για την πορεία που προδιαγράφεται για τους ξεριζωμένους τα επόμενα χρόνια, καθώς αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Σε «εθελοντική βάση» δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης - σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες γλιτώνουν από τα σαπιοκάραβα, είτε από την Τουρκία είτε από τη Βόρεια Αφρική.
  • Αντιμετώπιση των «δευτερογενών μετακινήσεων», που σημαίνει πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στις χώρες πρώτης υποδοχής (δηλαδή και στην Ελλάδα) προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στη βάση αυτή υπάρχει προτροπή για «στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών» και για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών.
  • Δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ σε αφρικανικές χώρες.

Εκεί πάνε τα χρήματα της ΕΕ και αυτές τις αποφάσεις τις χειροκροτούν όλοι. Οπως όλοι συνομολόγησαν την κατάπτυστη συμφωνία με την Τουρκία, με αποτέλεσμα τόσο στα εδάφη της γειτονικής χώρας όσο και στα ελληνικά νησιά να έχουν στοιβαχτεί χιλιάδες ψυχές, που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Η ΕΕ ξοδεύει τεράστια ποσά για την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής στα εσωτερικά και εξωτερικά της σύνορα, εγκλωβίζοντας μετανάστες σε χώρες όπως η Λιβύη, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ αυξάνει τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών. Μέχρι και για τα πενιχρά επιδόματα που δίνονται στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο για να μην πεθάνουν από την πείνα, η Κομισιόν παραδέχεται κυνικά πως το κόστος τους είναι «αποτελεσματικό», καθώς «διευκολύνει την ενσωμάτωση» και «ωφελεί την τοπική οικονομία»!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Στηρίζει και υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και ταυτόχρονα απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ, για να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός, να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με ευθύνη του κράτους για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα μας, να διασφαλιστεί η μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν, ικανοποιώντας ουσιαστικά το αίτημα των ίδιων των προσφύγων και αντιμετωπίζοντας έτσι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές εγκλωβισμού τους κ.ά. Αποδεικνύοντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο πόσο «προοδευτική» είναι η πολιτική της.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Μάη. Δίπλα σε όλα τα άλλα, είναι μια πολιτική που απλώνει «βούτυρο στο ψωμί» ξενοφοβικών και ακροδεξιών ομάδων, που αξιοποιούν την άθλια κατάσταση στα νησιά για κατοίκους και πρόσφυγες για να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, απέναντι στο οποίο πρέπει με αποφασιστικότητα να σταθούν ο λαός και η νεολαία.

Οι μετανάστες που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, έχουν σ' αυτές τις εκλογές την ευκαιρία να στηρίξουν το ΚΚΕ, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους. Που μπαίνει μπροστά για τα δικαιώματα όλων των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, στην πάλη ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org