ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι λαοί μπορούν να βάλουν φρένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Ημερίδα για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και κεντρικό εισηγητή τον Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ

Οι λαοί μπορούν να βάλουν φρένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ανατρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα των λαών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που αναδείχτηκε μέσα από την ημερίδα για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και κεντρικό εισηγητή τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ.

Στην εκδήλωση κατέθεσαν τον προβληματισμό τους δεκάδες άνθρωποι του πνεύματος, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, της ΤΑ και απλοί πολίτες. Ολοι συνηγόρησαν πως ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ μόνο αρνητικά θα επιφέρει στην ανθρωπότητα, αφού τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των λαών.

"Είναι γνωστό ότι τα συμφέροντα της χώρας μας, αυτό που ονομάζουμε εθνικά συμφέροντα, βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ της ΕΕ", ανέφερε ο Ορ. Κολοζώφ και τόνισε πως η προσπάθεια ενσωμάτωσης της χώρας μας σε μηχανισμούς με τους οποίους κανένα κοινό συμφέρον δεν έχουμε, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, τα οποία για να ανατραπούν, απαιτείται αλλαγή των συσχετισμών: "Αυτό δεν είναι υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης.Εμείς είμαστε πεισμένοι σαν Κόμμα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν μπορέσουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ευρύτατης συσπείρωσης των λαϊκών δυνάμεων, ενός ευρύτατου μετώπου το οποίο θα αναδείξει τους πολιτικούς στόχους, την εναλλακτική λύση για τη χώρα μας και θα συμβάλει στην αλλαγή της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο", σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ.

Μιλώντας για τη σύναξη στην Ουάσιγκτον που γίνεται αυτές τις μέρες ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε πως δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα: "Θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις, που θα σημαδέψουν τη ζωή της ανθρωπότητας για τα επόμενα χρόνια. Εμείς θα θέλαμε σ' αυτή τη συνάντηση, η κυβέρνηση της πατρίδας μας να είχε συζητήσει τουλάχιστον στη Βουλή, τις σκέψεις της, τις προθέσεις της, τους προβληματισμούς που θα πάει να αναπτύξει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και επειδή δεν εμπιστευόμαστε την καλή της θέληση - επανειλημμένα γίνονται σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό, τη Βουλή, τα Κόμματα - σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τον Κανονισμό της Βουλής και ζητήσαμε μια συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης. Ομως φαίνεται είναι τέτοιος ο φόβος της, που παραβίασε αυτό τον κανόνα που συνήθως δεν παραβιάζει και μας είπε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα σας ενημερώσω για το τι αποφασίσαμε.

Στην Ουάσιγκτον θεσμοθετείται ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ. Η έκφραση "άνευ ορίων και όρων" αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο που προορίζεται να έχει ο επιθετικός αυτός ιμπεριαλιστικός οργανισμός, στις νέες διεθνείς συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, τη δημιουργία ΚΑΚ στη θέση της Σοβιετικής Ενωσης και την αυτοδιάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας".

Ειδική αναφορά έκανε ο Ορ. Κολοζώφ και στον παραμερισμό του ΟΗΕ, που όπως είπε, "αποτελεί μια σοβαρότατη εξέλιξη γιατί αφαιρείται με αυτό τον τρόπο το έδαφος από έναν οργανισμ,ό ο οποίος - παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχε παρουσιάσει - λειτουργούσε με βάση τους κανόνες και τις ρυθμίσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι διαμορφώθηκαν από την περίοδο των δύο τελευταίων παγκόσμιων πόλεων, που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι πρόσφατα.

Ο παραμερισμός αυτός, σημαίνει ταυτόχρονα ότι και η διαδικασία καταπάτησης των μέχρι τώρα αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου - διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια - έχει μπει σε οριακή φάση και τείνει να αντικατασταθεί από το λεγόμενο "δίκαιο" του ισχυρότερου. Το τι θα επακολουθήσει, αν επικρατήσει αυτή η αρχή, μας το υπογραμμίζει πολύ καθαρά η σημερινή βαρβαρότητα, που υφίστανται οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας".

Κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης του ΝΑΤΟ σημείωσε πως ιδρύθηκε, για να στηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πως χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη λεγόμενη "σοβιετική απειλή" οι ΗΠΑ, στην ουσία ασκούσαν στο λεγόμενο δυτικό ημισφαίριο μέσω του ΝΑΤΟ την πολιτικο- στρατιωτική ηγεμονία τους.

"Στην ιδρυτική πράξη αυτού του Συμφώνου διακηρυσσόταν η "πίστη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ενωμένων Εθνών", σε πολλά άρθρα του γίνονταν, επίσης, αναφορές σ' αυτές τις αρχές. Αλλά το γεγονός αυτό δεν μπορούσε να κρύψει και από τότε ακόμη, τους πραγματικούς σκοπούς και τις επιδιώξεις της δημιουργίας του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία της Σοβιετικής Ενωση στον ΟΗΕ διατηρούσε μέχρι πρότινος μια αναγκαία ισορροπία, που δρούσε ως δύναμη ανάσχεσης της ορμής και επιθετικότητας των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.Η λεγόμενη Νέα Στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ θέλει να υποκαταστήσει πλήρως το ρόλο του ΟΗΕ και να λύσει τα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από κάθε μηχανισμό ελέγχου.Μέσα από τα άρθρα 3 και 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ βλέπουμε τη σταθερότητα των απόψεων της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ για τον κυρίαρχο και αποφασιστικό της ρόλο να αποφασίζει η ίδια για το τι μέτρα θα πάρει. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τα άλλα κράτη - μέλη, όταν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος ή να προκαλέσουν μια ένοπλη σύγκρουση.

Αν πράγματι, ο λόγος που συγκροτήθηκε το ΝΑΤΟ ήταν, για να προστατευθεί από τον κομμουνιστικό κίνδυνο, της εποχής εκείνης, θα έπρεπε μετά την εξάλειψη της λεγόμενης σοβιετικής απειλής, να αυτοδιαλυθεί".

Το σήμερα φρικτό, το αύριο ακόμη χειρότερο

Οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ επικεντρώνουν την προσοχή τους, για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τον ηγεμονικό τους ρόλο παγκόσμια και στο πλαίσιο αυτό προωθούν μια σειρά πολιτικές, όπως αυτή των ανοιχτών θυρών, που αφορά τη νέα τοποθέτηση του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διεύρυνσή του.

"Εκτός από τις χώρες της Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας που η ένταξή τους έχει αποφασιστεί να ολοκληρωθεί πανηγυρικά τώρα, το ΝΑΤΟ απευθύνεται και σε μια σειρά άλλες χώρες της Ευρώπης και προετοιμάζεται για τη διεύρυνσή του προς το χώρο της Μεσογείου. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την ένταξή τους και να προσαρμοστούν στους κανόνες λειτουργίας της Συμμαχίας, σε θεσμικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Π.χ. συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις με στρατεύματα του ΝΑΤΟ, συνεργασίες στους τομείς της Οικονομίας, επιστημονικής έρευνας, σε περιβαλλοντικά θέματα, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας. Κυρίως όμως προωθείται η συμμετοχή των χωρών αυτών σε προγράμματα για τη "διαχείριση κρίσεων" και σε επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα όπως στη Βοσνία".

Δεύτερη βασική πολιτική είναι η διαμόρφωσή του σε παγκόσμιο κατασταλτικό μηχανισμό: "Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να ενδυναμώσουν τον παρεμβατικό του ρόλο σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, ξεκινώντας από αυτές όπου υπάρχουν πηγές ενέργειας.Το τελευταίο παράδειγμα είναι η πραγματοποίηση της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου απαντά με αυτό τον ωμό και απαράδεκτο τρόπο στο τεράστιο θέμα, του κατά πόσο μπορεί το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει χωρίς την κάλυψη του ΟΗΕ.

Η άποψη που κυριαρχεί και διαμορφώνεται σε δόγμα δράσης είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ελεύθερο να επεμβαίνει σε περιοχές χωρίς καν και αυτή την τυπική έγκριση του ΟΗΕ, ανατρέποντας έτσι κάθε έννοια διεθνούς δικαίου".

"Μια τέτοια απόφαση, αν δεν μπορέσουν τελικά να την αποτρέψουν οι λαοί, ιδιαίτερα της Ευρώπης, θα επισημοποιηθεί το δίκαιο του ισχυρότερου και το ΝΑΤΟ θα δρα όταν κρίνει ότι τα ζωτικά του συμφέροντα απειλούνται, χωρίς καν την τυπική έγκριση του ΟΗΕ. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για πολύ σοβαρές και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Σήμερα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα ηγεμονικά τους σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία παρουσιάζοντας το νέο δόγμα που έχουν επεξεργαστεί και συμφωνήσει με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ότι εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον κόσμο. Τους διαψεύδει, όμως, η πραγματικότητα της φρικτής κατάστασης που δημιούργησαν στη Γιουγκοσλαβία.

Ο ρόλος που θέλουν οι ΗΠΑ να αποκτήσει το ΝΑΤΟ έχει διαγραφεί. Είναι ο ρόλος του διεθνή χωροφύλακα που θα αξιοποιεί ενδιάμεσες χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία ή Βουλγαρία κλπ., οι οποίες θα προσφέρουν την "πρώτη ύλη", το έμψυχο υλικό και τα μέσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών. Θα είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός κατ' επίφαση "ασφαλείας" με στρατιωτική δομή".

Οι λαοί μπορούν

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Ορ. Κολοζώφ ξεκαθάρισε πως πεποίθηση του Κόμματος είναι ότι δε θα τους βγει μέχρι τέλος, γιατί το παιχνίδι τους θα ανατραπεί από τα κάτω, από τους λαούς, από τη δυσανασχέτηση των ίδιων των χωρών, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες πάντα να παίζουν το ρόλο του υποτακτικού στους Αμερικανούς.

"Η παρέμβαση των λαών θα οξύνει παραπέρα τις αντιθέσεις μεταξύ τους. Η δράση των λαών μπορεί να τους φράξει το δρόμο. Οσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο λιγότερες καταστροφές θα υποστεί η ανθρωπότητα. Δεν είναι υποχρεωτικό να περάσει ξανά η ανθρωπότητα από ένα λουτρό αίματος, για να βρει ξανά τον εαυτό της και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης μέσα στα πλαίσια κανόνων δικαίου αποδεκτών από όλους.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε, με αλλαγή των συσχετισμών σε κάθε χώρο σε κάθε ήπειρο, να ανατρέψουμε την κατάσταση. Σήμερα δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο που θα παλέψει για να βάλει φρένο σ' αυτή την εξέλιξη".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ