ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Ψάχνει προβάδισμα για τα αμερικανικά μονοπώλια

Από την κοινή συνέντευξη Ομπάμα και Αμπε
Από την κοινή συνέντευξη Ομπάμα και Αμπε
ΤΟΚΙΟ.--

Μια «ισχυρή συνεργασία» ΗΠΑ - Ιαπωνίας δεν είναι καλή μόνο για τις χώρες μας αλλά και για τον κόσμο, δήλωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, στο Τόκιο, τον πρώτο σταθμό μιας πολυήμερης περιοδείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα - για την οποία αναλυτές σημείωναν πως η Ουάσιγκτον δε θέλει να εκλάβει την περιοδεία ως κίνηση που την θέτει απέναντί της - ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, πως οι διαφιλονικούμενες μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας νησίδες στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα «ιστορικά τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση» και γι' αυτό εμπίπτουν στην αμυντική συμφωνία Τόκιο - Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε ωστόσο - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ότι «δεν παίρνουμε θέση για τον τελικό προσδιορισμό της κυριαρχίας».

Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι μόνο μια «στρατιωτική συμμαχία - εξήγησε ο Ομπάμα. Αντιπροσωπεύουμε τις 2 από τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφωθεί μια ανοιχτή, καινοτόμα και δυναμική οικονομία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε. Μεταξύ άλλων, κάλεσε σε «τολμηρά βήματα» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη «Δια-Ειρηνική» εμπορική συμφωνία, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις αλλά και αντικείμενο κριτικής από αστικές δυνάμεις στο εσωτερικό κάθε χώρας. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα μερίδων των ιαπωνικών και αμερικανικών μονοπωλίων (κύρια από τον κλάδο των τροφίμων και της αυτοκινητοβιομηχανίας) καθυστερούν την υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία, για τον μεν Ομπάμα θα αποτελέσει απόδειξη των καρπών που μπορεί να έχει για τις αμερικανικές πολυεθνικές η στροφή προς την Ασία, την οποία διακήρυξε πριν χρόνια, για τον δε Αμπε θα αποτελέσει επιβεβαίωση της ώθησης που μπορεί να δώσει στην ιαπωνική ανάπτυξη η οικονομική του πολιτική.

Πάντως, ενδεικτικό είναι ότι και οι δίωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν χτες στο Τόκιο, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο αντρών, επίσης δεν κατέληξαν κάπου, με τον επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας να δηλώνει μάλιστα ότι «έγινε σημαντική πρόοδος αλλά οι θέσεις παραμένουν διαφορετικές».

Κατά τ' άλλα, ο Ομπάμα επανέλαβε ως μεγάλη πρόκληση της συνεργασίας Ιαπωνίας - ΗΠΑ την αντιμετώπιση των «απειλών» της ΛΔ Κορέας και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, επιδοκίμασε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει περιορισμούς που τυπικά την εμπόδιζαν να εμπλακεί πιο ενεργά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σημείωσε ότι το εδαφικό καθεστώς στην περιοχή δεν πρέπει να αλλάξει «μονομερώς», αναφερόμενος στις εδαφικές διαφορές που έχουν σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή κύρια με την Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Σίνζο Αμπε δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι δυο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση της «ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή».

Νωρίτερα, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γίνει δεκτός στο αυτοκρατορικό ανάκτορο από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος το απόγευμα παρέθεσε προς τιμήν του επίσημο γεύμα.

Σήμερα το απόγευμα ο Μπ. Ομπάμα αναμένεται να φτάσει στη Νότια Κορέα ενώ επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του θα είναι η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τις νέες αντιλαϊκές περικοπές

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των νέων περικοπών που θα πλήξουν κυρίως συντάξεις, κοινωνικές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρίσκεται η αυστραλιανή κυβέρνηση. Εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, στις 13 Μάη, ο υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι έκανε νέες δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στα κυβερνητικά σχέδια είναι να θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε όσους παίρνουν συντάξεις και κρατικά επιδόματα, ενώ θα αυξηθούν οι εισφορές για το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. «Οσοι χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συμβάλουν και στην κάλυψη του κόστους τους» εξήγησε ο Χόκι που προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι των νέων αντιλαϊκών μέτρων συμπλήρωσε: «Οι περικοπές θα αγγίξουν όλους, γιατί όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στην εξυγίανση της οικονομίας» τόνισε.

Συνολικά οι περικοπές στον τομέα της Πρόνοιας θα ανέλθουν στα 65 δισεκατομμύρια στην προσεχή δεκαετία.

Η λεγόμενη «Επιτροπή Αξιολόγησης» που έχει συσταθεί έκανε συνολικά 86 προτάσεις στην κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο υψηλό «κόστος» των συντάξεων που εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια θα φτάσει από τα 39 δισ. δολάρια στα 70 δισ.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί σήμερα οι συντάξεις γήρατος επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό περισσότερο από ό,τι οι δαπάνες για την άμυνα, την υγεία και την παιδεία συνολικά» είπε ο κ. Χόκι. Ο ίδιος, πριν δέκα μέρες, είχε επισημάνει ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια. Το Εργατικό κόμμα ασκεί σήμερα κριτική στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, ωστόσο η τελευταία αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν δικό του έργο και οδήγησε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ερευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο

ΑΝΣΑΝ - ΤΖΕΖΟΥ.--

Μετά από μια εβδομάδα άνοιξε χτες το σχολείο όπου φοιτούσαν οι 324 μαθητές που επέβαιναν στο «Σεουόλ», στην πόλη Ανσάν κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ. Τα παιδιά γυρνούν στα μαθήματά τους σοκαρισμένα από αυτό που συνέβη στους συμμαθητές τους (όσοι επέζησαν εξακολουθούν να νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους με ψυχοσωματικά συμπτώματα στρες), ωστόσο τα αστικά ΜΜΕ τα «πολιορκούν» με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που αναζητούν «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα με υλικό την οδύνη εκατοντάδων εφήβων. Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των ρεπορτάζ γύρω από τη ναυτική τραγωδία δεν «αγγίζει» καν ζητήματα που αφορούν τις προδιαγραφές ασφαλείας του πλοίου.

Στα ανοιχτά του νησιού Τζεζού, όπου κατευθυνόταν το μοιραίο οχηματαγωγό μεταφέροντας συνολικά 476 ανθρώπους, οι δύτες εξακολουθούν να επιχειρούν στα σκοτεινά και παγωμένα νερά του βυθού, ανασύροντας διαρκώς πτώματα, που χτες είχαν ξεπεράσει τα 170.

Στα πιθανά «σενάρια» για τα αίτια του ατυχήματος επανέρχεται ξανά το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης στο πηδάλιο που, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αν δεν υπάκουσε στις εντολές μπορεί να προκάλεσε απότομη μετατόπιση του φορτίου που δεν ήταν καλά ασφαλισμένο. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή έχει αποκαλυφτεί ότι πριν δυο χρόνια έγινε ανακαίνιση και προστέθηκε ένα ακόμα κατάστρωμα που μπορεί να συνέβαλε και στη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το πλοίο κατακλύστηκε από νερά και τελικά βυθίστηκε.

Από τα 22 μέλη του πληρώματος που διασώθηκαν (σε σύνολο 29) τα 11 έχουν συλληφθεί ή κρατούνται αντιμετωπίζοντας κατηγορίες πχ. για αμέλεια. Οργή εξακολουθεί να προκαλεί η στάση του καπετάνιου που φέρεται να εγκατέλειψε το πλοίο από τους πρώτους αλλά και να μην έδωσε εντολή εκκένωσης επειδή - όπως ισχυρίστηκε - φοβήθηκε τα ισχυρά ρεύματα και τα παγωμένα νερά.

Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες γύρω από την οικονομική δραστηριότητα του Γιου Μπιγιούνγκ - εούν, επικεφαλής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Chonghaejin Marine Co. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δραστηριοποιείται σε ΜΜΕ, Κατασκευές, Τρόφιμα και Ναυτιλία, με το ενεργητικό του να ξεπερνά 230 εκατ. δολάρια. Μεταξύ άλλων φέρεται να ήταν στέλεχος θρησκευτικής οργάνωσης και να προσλάμβανε μόνο μέλη αυτής της οργάνωσης (μέλος της φέρεται να ήταν και ο καπετάνιος του «Σεουόλ»).

ΚΙΝΑ
Προγράμματα για ιδιωτικές επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους

Η κυβέρνηση διευκολύνει τη διείσδυση επιχειρήσεων σε Ενέργεια και Μεταφορές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ογδόντα προγράμματα για την προσέλκυση ιδιωτών και ξένων επενδυτών σε μια σειρά κλάδους ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, καθώς επεκτείνονται και βαθαίνουν ραγδαία οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα αφορούν συγκεκριμένα οκτώ βιομηχανίες που μέχρι σήμερα παραμένουν κρατικές σε κλάδους στρατηγικής σημασίας και συγκεκριμένα: πετρέλαιο, υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, αποθήκευση και διανομή φυσικού αερίου, ηλιακή ενέργεια, άνθρακας, σιδηρόδρομοι και λιμάνια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα προγράμματα «θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή κεφαλαίων σε πεδία όπως οι υποδομές (σ.σ. που συνδέονται με τους παραπάνω κλάδους) για να προωθηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός».

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν αντίστοιχα προγράμματα και για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, το νερό, τα αεροδρόμια.

Στην πρόσφατη ετήσια συνεδρίαση της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ είχε τονίσει ότι βασικός στόχος είναι να δοθεί αποφασιστικός ρόλος στις αγορές.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες μικρή υποχώρηση, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθησυχάζοντας όσους επιχειρηματίες σπεύδουν τα τελευταία χρόνια να εναποθέσουν υψηλές προσδοκίες και κεφάλαια στην κινεζική αγορά. Φυσικά, η συνέχιση της καπιταλιστικής κρίσης στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου γεννά ανησυχία και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που δεν μπορεί να μένει ανεπηρέαστη μέσα σε συνθήκες διεθνοποιημένης οικονομίας και αλληλεξάρτησης των διαφόρων ιμπεριαλιστικών χωρών και κέντρων. Μέσα σε συνθήκες αντιθέσεων και ανακατατάξεων που επιταχύνει και η κρίση, η Κίνα επιδιώκει να προσελκύσει κεφάλαια που θα αναβαθμίσουν τη θέση της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, αλλά και να ενισχύσει τα δικά της αναδυόμενα μονοπώλια.

Η «προσέλκυση» επενδυτών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου από τα μονοπώλια και φανερώνει όλο και πιο ανάγλυφα τις τραγικές για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες συνέπειες που έχει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ