Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Ψάχνει προβάδισμα για τα αμερικανικά μονοπώλια

Από την κοινή συνέντευξη Ομπάμα και Αμπε
Από την κοινή συνέντευξη Ομπάμα και Αμπε
ΤΟΚΙΟ.--

Μια «ισχυρή συνεργασία» ΗΠΑ - Ιαπωνίας δεν είναι καλή μόνο για τις χώρες μας αλλά και για τον κόσμο, δήλωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, στο Τόκιο, τον πρώτο σταθμό μιας πολυήμερης περιοδείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα - για την οποία αναλυτές σημείωναν πως η Ουάσιγκτον δε θέλει να εκλάβει την περιοδεία ως κίνηση που την θέτει απέναντί της - ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, πως οι διαφιλονικούμενες μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας νησίδες στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα «ιστορικά τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση» και γι' αυτό εμπίπτουν στην αμυντική συμφωνία Τόκιο - Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε ωστόσο - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ότι «δεν παίρνουμε θέση για τον τελικό προσδιορισμό της κυριαρχίας».

Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι μόνο μια «στρατιωτική συμμαχία - εξήγησε ο Ομπάμα. Αντιπροσωπεύουμε τις 2 από τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφωθεί μια ανοιχτή, καινοτόμα και δυναμική οικονομία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε. Μεταξύ άλλων, κάλεσε σε «τολμηρά βήματα» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη «Δια-Ειρηνική» εμπορική συμφωνία, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις αλλά και αντικείμενο κριτικής από αστικές δυνάμεις στο εσωτερικό κάθε χώρας. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα μερίδων των ιαπωνικών και αμερικανικών μονοπωλίων (κύρια από τον κλάδο των τροφίμων και της αυτοκινητοβιομηχανίας) καθυστερούν την υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία, για τον μεν Ομπάμα θα αποτελέσει απόδειξη των καρπών που μπορεί να έχει για τις αμερικανικές πολυεθνικές η στροφή προς την Ασία, την οποία διακήρυξε πριν χρόνια, για τον δε Αμπε θα αποτελέσει επιβεβαίωση της ώθησης που μπορεί να δώσει στην ιαπωνική ανάπτυξη η οικονομική του πολιτική.

Πάντως, ενδεικτικό είναι ότι και οι δίωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν χτες στο Τόκιο, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο αντρών, επίσης δεν κατέληξαν κάπου, με τον επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας να δηλώνει μάλιστα ότι «έγινε σημαντική πρόοδος αλλά οι θέσεις παραμένουν διαφορετικές».

Κατά τ' άλλα, ο Ομπάμα επανέλαβε ως μεγάλη πρόκληση της συνεργασίας Ιαπωνίας - ΗΠΑ την αντιμετώπιση των «απειλών» της ΛΔ Κορέας και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, επιδοκίμασε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει περιορισμούς που τυπικά την εμπόδιζαν να εμπλακεί πιο ενεργά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σημείωσε ότι το εδαφικό καθεστώς στην περιοχή δεν πρέπει να αλλάξει «μονομερώς», αναφερόμενος στις εδαφικές διαφορές που έχουν σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή κύρια με την Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Σίνζο Αμπε δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι δυο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση της «ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή».

Νωρίτερα, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γίνει δεκτός στο αυτοκρατορικό ανάκτορο από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος το απόγευμα παρέθεσε προς τιμήν του επίσημο γεύμα.

Σήμερα το απόγευμα ο Μπ. Ομπάμα αναμένεται να φτάσει στη Νότια Κορέα ενώ επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του θα είναι η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή συνθήκης ειρήνης(2019-01-23 00:00:00.0)
Περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ασία(2018-07-26 00:00:00.0)
Σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία(2014-04-24 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέο γύρο συνομιλιών «αμυντικής συνεργασίας»(2014-03-29 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Αμπε στο μνημείο Γιασουκούνι(2013-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ