ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο καλύτερος σύμμαχος κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

«Η αλήθεια είναι ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος που επέβαλε παντού ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων. Γι' αυτό η αντίθεσή μας στην προοπτική του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση για τη ΝΔ».

Με την παραπάνω φράση του Αντ. Σαμαρά, από το προσυνέδριο στο Ναύπλιο το περασμένο Σάββατο, την οποία αναπαρήγαγαν κατά κόρον τα στελέχη του κόμματος τις τελευταίες μέρες, η ΝΔ επεδίωξε από τη μια να συντηρήσει το ψευτοδίλημμα για το λαό, ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ και από την άλλη να ψευτοαντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο στρατηγικά ταυτίζεται.

Λίγα 24ωρα αργότερα και όταν πλέον η πλουτοκρατία είχε δώσει το σύνθημα για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ, η ΝΔ εγκατέλειψε ακόμα και τη φραστική εναντίωσή της στο κατασκεύασμα της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ουδέποτε βέβαια η ΝΔ αμφισβήτησε ότι τα επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει μαζί του ο μηχανισμός πρέπει να εφαρμοστούν.

Το αντίθετο μάλιστα. Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωνε την ετοιμότητα του κόμματός του να στηρίξει την ταχεία υλοποίηση των κατάλληλων μέτρων και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο αυτή τη φορά «να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από τους δυσβάσταχτους όρους του ΔΝΤ». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο δανειοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ΝΔ, κόμμα του κεφαλαίου, δε θα μπορούσε και σ' αυτή τη συγκυρία να κάνει κάτι άλλο, παρά να προσφέρει απλόχερη συναίνεση στην κυβέρνηση και στην πλουτοκρατία. Αλλωστε, ούτε λεπτό δε σταμάτησε να βάζει πλάτες για να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Η όποια φραστική αντίθεσή της στο ΔΝΤ ποτέ δεν ήταν - ούτε θα μπορούσε να είναι - επί της ουσίας της στρατηγικής που ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός υπηρετεί, αφού τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζει και η ίδια και βέβαια έχει συναποφασίσει και συνυπογράψει στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ.

Ισοπέδωση μέσω σαρωτικών ανατροπών

Ο Αντ. Σαμαράς θέλησε να επενδύσει φραστικά στην αντίθεσή στο ΔΝΤ, προσδοκώντας αναιμικά εκλογικά οφέλη. Πολύ γρήγορα όμως κατάλαβε ότι βρισκόταν εκτός κλίματος «έκτακτης ανάγκης», το οποίο δεν αφήνει περιθώρια σε κινήσεις με στόχο τα μικροκομματικά οφέλη. Αλλωστε, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ, με πρώτα τα κορυφαία (Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη) από τη πρώτη στιγμή τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του μονόδρομου του ΔΝΤ, υιοθετώντας και αναπαράγοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα και εκβιασμούς για αδυναμία δανεισμού και χρεοκοπίας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνει περίτρανα η ολιγόμηνη θητεία του στο τιμόνι της ΝΔ, έχει αποδείξει ότι πάνω απ' όλα βάζει το μακροπρόθεσμο συμφέρον της αστικής τάξης και βέβαια δε θα επέτρεπε να κατηγορηθεί ότι δημιουργεί παραφωνίες στο εσωτερικό ταξικό μέτωπο σε μια στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της κατά του λαού.

Επί της ουσίας, η ηγεσία της ΝΔ κάθε άλλο παρά αντιτίθεται στην ισοπέδωση των μισθών και συντάξεων, τις οποίες καταλογίζει στο ΔΝΤ, κρύβοντας πως την ανάγκη του «αποπληθωρισμού» (βλέπε κατακρήμνιση των μισθών) αναγνώρισε σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζει η ΝΔ από κοινού με την κυβέρνηση και βέβαια την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκεί ακριβώς στοχεύουν: Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Δηλαδή, μέσα από τη δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού.

Αποτελεί απύθμενη υποκρισία, από τη μια ο πρόεδρος της ΝΔ να κόπτεται δήθεν για την ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων και την ίδια στιγμή ο ίδιος να κάνει σημαία της πολιτικής του κόμματός του το σύνθημα «ανταγωνιστικότητα παντού». Το είπε ευθέως στην ίδια ομιλία του στο Ναύπλιο: «Αν πρέπει να μπει μια λέξη στο λεξιλόγιό μας, αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα. Αν πρέπει να περιγράψουμε με δύο λέξεις την οικονομική προσέγγιση της νέας μεταπολίτευσης, αυτές είναι: Ανταγωνιστικότητα παντού!», ήταν τα λόγια του.

Εδωσε μάλιστα και ορισμένα παραδείγματα για το πώς εννοεί την ανταγωνιστικότητα. Πρώτον, απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από τους φόρους και τις εργοδοτικές εισφορές: «Γυρίστε και κοιτάξτε γύρω μας, στα γειτονικά κράτη τους φορολογικούς τους συντελεστές. Και απαντήστε μόνοι σας αν μπορεί η οικονομία μας να ανταγωνιστεί χώρες ακόμα και μέσα στα Βαλκάνια, που επιβάλουν τους μισούς ή το ένα τρίτο των φόρων που βάζουμε εμείς», τόνισε, επεξηγώντας με σαφήνεια τι εστί ανταγωνιστικότητα.

Λιβανίζει τους εργοδότες, απειλεί το λαό

Το ίδιο σαφή ήταν και τα άλλα δύο παραδείγματα που ανέφερε. Πρώτον, να παραδοθεί ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η οποία ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, ποσό που όπως σημείωσε με νόημα αγγίζει το σημερινό επίπεδο του χρέους της χώρας. Δεύτερον, να συνεχιστεί το κυνήγι των μεταναστών για να μπορεί να υπάρχει μια άφθονη πηγή πάμφθηνης εργατικής δύναμης, η οποία αξιοποιείται για να συμπιέζονται εκβιαστικά τα μεροκάματα και οι μισθοί.

Από την ίδια σκοπιά, η ΝΔ υποστήριξε μετά πάθους την άρση του καμποτάζ, δηλαδή την επέκταση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας στα κρουαζιερόπλοια, ενώ γενικότερα στηρίζει τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, προσφέροντας συναίνεση στην προωθούμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, κ.ο.κ.

Η ηγεσία της ΝΔ δε βάζει μόνο πλάτες για να προχωρήσει η αντιλαϊκή λαίλαπα. Πρωταγωνιστεί ταυτόχρονα στην επίθεση κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων στοχοποιώντας ευθέως τις κινητοποιήσεις και τους ταξικούς αγώνες του ΠΑΜΕ.

Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, προχώρησε σε μια προβοκατόρικη έκκληση «προς τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τα πολιτικά κόμματα» να «αποφευχθεί το κλείσιμο των ξενοδοχείων, να αποφευχθεί το κλείσιμο των μαγαζιών», δηλαδή να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από το δικαίωμα να περιφρουρούν την απεργία τους.

Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς επέκρινε το σημερινό μοντέλο και το κράτος γιατί δεν μπορεί ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια να δώσει στον επιχειρηματία. «Αυτή τη στιγμή το εμπορικό κέντρο βρίσκεται καθημερινά στο έλεος κάθε ολιγομελούς ομάδας που κάνει την επαναστατική γυμναστική της και αναστατώνει τα πάντα», τόνισε, προσδιορίζοντας έτσι και ποιον θεωρεί απειλή για την ασφάλεια του επιχειρηματία.

Οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν αποφασιστικά τις πλάτες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλο κόμμα που η πολιτική του εξυπηρετεί τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Π.Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ