ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΕ - ΔΝΤ
Προσχεδιασμένη για το συμφέρον του κεφαλαίου

Η 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, δείχνει το δρόμο που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσουν πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και ο λαός
Η 48ωρη απεργία του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, δείχνει το δρόμο που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσουν πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και ο λαός
Η προσχεδιασμένη απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελεί επιλογή στρατηγικής συμμαχίας με στόχο τη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας και την εξασφάλιση ισχυρών στηριγμάτων για τους κυβερνώντες και το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, προκειμένου να εξαπολύσουν μιαν άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος του λαού.

Η ανακοίνωση της ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή από το Καστελόριζο, παρά την επικοινωνιακή προετοιμασία που προηγήθηκε και την προπαγάνδα που ακολούθησε, δεν μπόρεσε να συγκαλύψει ότι: Η μαύρη συμμαχία κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ επισπεύδει την αντιλαϊκή επέλαση σε βάρος της εργατικής τάξης, με την επιβολή νέων, ακόμα πιο άγριων ταξικών μέτρων, που θα προκαλέσουν βίαια και ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Στην απέναντι όχθη, η προσφυγή στο μηχανισμό σηματοδοτεί την ισχυροποίηση της εγχώριας πλουτοκρατίας και τη διασφάλιση της κερδοφορίας της μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που θα προέλθει από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και την εξασφάλιση «ρευστότητας» στο βιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο, μέσω υψηλότοκων δανείων, που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός με τη μορφή των τοκοχρεολυσίων στο κρατικό χρέος.

Μέσα σε κλίμα αισχρού εκβιασμού και κινδυνολογίας, κρύβεται το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία φέρουν ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ, επειδή ακριβώς υπηρετούν την πλουτοκρατία.

Ολα έτοιμα, όλα αντιλαϊκά

Την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε προκλητικά ότι η χώρα βρίσκεται «υπό κηδεμονία» και χαρακτήριζε «εθνική, επιτακτική ανάγκη την προσφυγή στο μηχανισμό», οι υπουργοί της κυβέρνησης καθόριζαν το χρονοδιάγραμμα των σαρωτικών ανατροπών.

Με πρόσχημα την υπαγωγή της χώρας στο «μηχανισμό» και σε αγαστή συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ, ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος λίγες ώρες μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα ανήγγειλε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει μπει η κατάργηση του 14ου μισθού για όλο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο ίδιος ο υπουργός σημείωνε ότι τίθεται θέμα και της κατάργησης κάθε περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, διευκρίνισε ότι «το τριετές πρόγραμμα, που θα καταρτιστεί, θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος, κάτι που θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη». Ουσιαστικά, προανήγγειλε νέα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο τριετές πρόγραμμα, και τα οποία αφορούν σημαντικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη «έκθεση» μετά τις επισκέψεις που είχε σε υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, προτείνοντας σαρωτική μείωση δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα και την Υγεία. Οι τεχνοκράτες του ιμπεριαλιστικού οργανισμού διαπίστωσαν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο για την Υγεία, όσο και το ασφαλιστικό σύστημα και αξίωσαν πλαφόν πιστώσεων ανά υπουργείο!

Τα χρονοδιαγράμματα

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Παρασκευή με τον Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι τα «δάνεια» θα δοθούν αφού πρώτα υπάρξει συγκεκριμένο «πρόγραμμα μέτρων». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος «συμφώνησαν ότι η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη» θα γίνει, όταν «ολοκληρωθεί η συμφωνία επί ενός προγράμματος», που θα καταλήξουν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και όταν «οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Τις επόμενες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα συντάξουν εκθέσεις, οι οποίες θα αναφέρονται στο ελληνικό αίτημα για παροχή βοήθειας. Οι εκθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ, προκειμένου να λάβουν και την τυπική έγκριση, και αμέσως μετά - σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη - θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ, μέσω της σύναψης διμερών δανείων τριετούς περιόδου με τοκογλυφικό επιτόκιο 5%.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα δάνεια από τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα είναι περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. θα δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βάσει των εκτιμήσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα πρώτα κεφάλαια από τα δάνεια αναμένονται πριν από τις 19 Μάη.

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και σήμερα θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύναψη του δανείου με το ΔΝΤ, αλλά και μέτρα που θα δεσμευτεί ότι θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Αντεπίθεση τώρα!

Η συντονισμένη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών για τη σύναψη των δανείων αποδεικνύει ότι η απόφαση της προσφυγής στο μηχανισμό όχι μόνον είχε προσχεδιαστεί, αλλά αποτελούσε μέρος ενός αυστηρού προγράμματος, με συγκεκριμένα στάδια και στόχους.

Οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μιαν αισχρή προπαγάνδα που θα τους καλεί να αποδεχτούν τις θυσίες που τους επιβάλλει η κυβέρνηση και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στο όνομα της «διάσωσης» της χώρας και της «αποτροπής της χρεοκοπίας».

Απέναντι στην προπαγάνδα της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, ο λαός πρέπει και οφείλει να επιστρατεύσει την εμπειρία του. Να αναλογιστεί τι έχασε κάθε φορά που έσκυψε το κεφάλι, που υποχώρησε μπροστά στις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας και στους νόμους που έφεραν οι εταίροι του δικομματισμού.

Για την εργατική τάξη της χώρας, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, οι ώρες, οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες από κάθε άποψη. Γι' αυτό και το ΚΚΕ σημείωνε την Παρασκευή σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ:

«Η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. Οχι μόνο δε θα λύσει, αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ.

Ο λαός πρέπει να διδαχτεί από την εμπειρία του. Οπως χτες με την ΟΝΕ, έτσι και τώρα οι θυσίες που θέλουν να του επιβάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, για να γίνει πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό το ελληνικό κεφάλαιο, δε θα έχουν κανένα όφελος γι' αυτόν. Αντίθετα, τον οδηγούν σε έναν όλεθρο χωρίς τέλος.

Είναι ώρα ευθύνης για τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι ώρα για ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δε χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ταυτίζονται στρατηγικά ΕΕ - ΔΝΤ

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ΕΕ και ΔΝΤ, με τους οποίους η κυβέρνηση συνεργάζεται στο πλαίσιο ενός «πολυετούς προγράμματος δανεισμού», ταυτίζονται απόλυτα στα μέτρα που θεωρούν αναγκαία, προκειμένου να πληρώσει ο λαός την κρίση και να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Η αντιπαραβολή των όσων προτείνει το ΔΝΤ με τα μέτρα που έχει συναποφασίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ είναι αποκαλυπτική:

1. ΕΚΟΦΙΝ: Μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΝΤ: Αμεση μείωση μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα.

2. ΕΚΟΦΙΝ: Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων.

ΔΝΤ: Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού.

3. ΕΚΟΦΙΝ: Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς. Η κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ για σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

ΔΝΤ: Πληρωμές μισθών και συντάξεων για 12 μήνες το χρόνο αντί για 14 μήνες.

4. ΕΚΟΦΙΝ: Δραστικές περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα και μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα.

ΔΝΤ: Παραπέρα μείωση μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα.

5. ΕΚΟΦΙΝ: Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις.

ΔΝΤ: Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

6. ΕΚΟΦΙΝ: Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity) στην αγορά εργασίας.

ΔΝΤ: Επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.

7. ΕΚΟΦΙΝ: Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

ΔΝΤ: Γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

8. ΕΚΟΦΙΝ: Αρση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

ΔΝΤ: Θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

9. ΕΚΟΦΙΝ: Εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα.

ΔΝΤ: Αμεσα εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών στο Δημόσιο.

10. ΕΚΟΦΙΝ: Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους.

ΔΝΤ: Αρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

  • Την πλειοψηφία των παραπάνω μέτρων ήδη έθεσαν οι τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο την Παρασκευή, στο πλαίσιο των επαφών τους για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ