ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ

Αμεση και έντονη είναι η αντίδραση στη νέα προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, στην οποία πρωτοστατεί η τσέχικη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πλήθος προσωπικοτήτων, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και άλλοι παράγοντες εκφράζουν την αγανάκτησή τους και καταδικάζουν τη νέα αντικομμουνιστική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εργατική τάξη και στο κίνημά της, για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία προωθούνται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση.

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Επιχειρούν αναγόρευση του κομμουνισμού σε έγκλημα

Σήμερα αναμένονται σχετικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Κλιμακώνεται η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, που ξεκίνησε το 2005 με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, τη «Διακήρυξη της Πράγας» και τις διάφορες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζονταν σαφείς αντικομμουνιστικές θέσεις. Τώρα τη σκυτάλη πήρε η τσεχική προεδρία της ΕΕ, με την ημερίδα στις 18 του Μάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Ευρωπαϊκή συνείδηση και εγκλήματα του ολοκληρωτικού κομμουνισμού: 20 χρόνια μετά», και σήμερα γίνονται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δηλώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα «Ευρωπαϊκή Συνείδηση και Ολοκληρωτισμός». Τις δηλώσεις και τη σχετική συζήτηση θα ακολουθήσει και η κατάρτιση ψηφίσματος, το οποίο θα προωθηθεί για έγκριση στις 2 του Απρίλη. Ολα στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό, μέσα στην ΕΕ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στα «συμπεράσματα» της ημερίδας, το πνεύμα των οποίων προωθείται και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των στόχων αναφέρεται και η «πρόληψη της ανοχής του εξτρεμισμού και της αναβίωσης οποιασδήποτε ολοκληρωτικής κυριαρχίας στο μέλλον», εννοώντας τα σοσιαλιστικά καθεστώτα.

Φυσικά η εκστρατεία του αντικομμουνισμού στην ΕΕ δε σταματά εδώ. Αντίθετα, ως επόμενο βήμα, η τσεχική προεδρία διοργανώνει διεθνή διάσκεψη με θέμα: «Αντίσταση και αντιπολίτευση στο κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία και την Κεντρική Ευρώπη», στις 15 - 16 του Απρίλη στην Πράγα, στο πλαίσιο της οποίας θα ...εκθέσουν όλες τις μεθόδους και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν για την ανατροπή του σοσιαλισμού από το 1948 και μετά στην Τσεχοσλοβακία...

Ολα αποδείξεις της κλιμακούμενης επίθεσης ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα από το σύνολο των θεσμών της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και δη σε όσους συνεχίζουν να μάχονται για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, με ταξικό μίσος.

Ενέργειες και εκδηλώσεις που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν τυχαίες, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που δείχνουν την τάση άμεσης εμπλοκής της Επιτροπής και του Συμβουλίου στην αντικομμουνιστική υστερία. Στόχος, να επαναφέρουν στο προσκήνιο την προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, να ξαναγράψουν την Ιστορία και να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις, κυρίως των νέων γενεών, προσβλέποντας όχι μόνο στη συκοφάντηση και στη διαγραφή της προσφοράς του σοσιαλισμού και του επαναστατικού κινήματος, αλλά κυρίως στο μέλλον.

Προσπάθειες που δείχνουν ξεκάθαρη επιδίωξη αναγόρευσης του κομμουνισμού και της ταξικής πάλης σε έγκλημα, στοχεύοντας και πέρα από τους κομμουνιστές, την πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος, συνολικά το εργατικό κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια και στην απόφαση να μεταφερθούν τα βάρη της παγκόσμιας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα όσων αμφισβητούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, στην προοπτική της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, μοναδική διέξοδο για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψήφισμα καταδίκης του αντικομμουνισμού

Ψήφισμα ενάντια στο νέο κύκλο αντικομμουνισμού, που ανοίγει στην ΕΕ από την τσέχικη Προεδρία, καταθέτει η Πανσπουδαστική ΚΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, καλώντας τις άλλες δυνάμεις να πάρουν θέση και τους φοιτητές να καταδικάσουν την προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, την προσπάθεια «ξαναγραψίματος» της Ιστορίας.

«Ολα αυτά δεν είναι τυχαία, αφορούν όλους τους νέους ανθρώπους. Η Ιστορία διδάσκει ότι επίθεση ενάντια στα Κομμουνιστικά Κόμματα, είναι μόνο ο προπομπός της επίθεσης ενάντια στο λαϊκό κίνημα, στους εργαζόμενους και το λαό», τονίζει στο ψήφισμά της η ΠΚΣ. Επισημαίνει ακόμα ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη γίνεται μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, είναι υπαγορευμένη από τα μονοπώλια και το κεφάλαιο, που θέλουν να ανακόψουν την όποια αγωνιστική ανάταση». Και καταλήγει: «Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες της προεδρίας της ΕΕ και καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να υψώσουν ισχυρό τείχος σε αυτές τις προσπάθειες. Απαιτούμε την κατάργηση της απαγόρευσης της ΚΕΝ Τσεχίας και όλων των ΚΚ και Νεολαιών που βρίσκονται στην παρανομία στην Ευρώπη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΙΔΗΣ

Επίκουρος καθηγητής, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Motion Team

Οπως δεν πέρασε και στο παρελθόν, έτσι δε θα περάσει και τώρα.

Η αντικομμουνιστική προσπάθεια δε δείχνει τίποτ' άλλο, παρά το φόβο τους για το λαϊκό κίνημα.

Ομως, ο ελληνικός λαός έχει γερά αντισώματα απέναντι σε αντικομμουνιστικές αρρώστιες.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ

Τραγουδιστής

Πάνε να εξισώσουν τα θύματα με τους θύτες; Τα 20 εκατομμύρια Σοβιετικών που σκοτώθηκαν από τους ναζί, αυτά τα εκατομμύρια θύματα, τι ήταν; Φασίστες; Είναι άθλιοι όλοι αυτοί της Ευρώπης. Θλίβομαι και ντρέπομαι να λέγομαι Ευρωπαίος. Δε μ' αρέσει αυτή η αμερικανοκρατούμενη και χωρίς κουλτούρα Ευρώπη των πολυεθνικών, που κάνει τον κόσμο φτωχότερο. Δεν τη θέλω. Η στάση τους δε με παραξενεύει. Με αγανακτεί.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΕΛΑΗΣ

Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

Οι συνεχιστές του φασισμού και του ναζισμού με νέο προσωπείο, αυτό του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστή, είναι αυτοί που σήμερα διοικούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αρκετές πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σε περίοδο ολοκληρωτικού καπιταλισμού, είναι επόμενο να επιχειρούν χτυπήματα στον ταξικό τους αντίπαλο, στην εργατική τάξη και την πολιτική της έκφρασης, τον κομμουνισμό. Τα χτυπήματα αυτά θα εντείνονται όσο θα μεγαλώνει η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και θα πλησιάζει η ανατροπή του. Ο φόβος των καπιταλιστών από τη συνεχώς αυξανόμενη αγανάκτηση της εργατικής τάξης και τη σταδιακή διαμόρφωση των προϋποθέσεων για κοινωνική εξέγερση, τους οδηγεί σε απώλεια ψυχραιμίας και ανιστόρητες επιθέσεις στην ιδεολογία της εργατικής τάξης, τον κομμουνισμό. Η εργατική τάξη πρέπει να βγάλει συμπεράσματα μέσα απ' την ορθή ανάγνωση της Ιστορίας και την αξιοποίηση της πείρας που βγαίνει απ' την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς και τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Στους εκμεταλλευτές και την αντικομμουνιστική υστερία τους πρέπει να απαντήσουμε σκληρά με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ