ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2017 - Κυριακή 26 Μάρτη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για την 25η Μαρτίου 1821

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την 25η Μαρτίου 1821:

«Το 1821 έγινε εθνικοαπελευθερωτική και ταξική πάλη, στην οποία ηγήθηκε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Σήμερα, η ταξική πάλη διεξάγεται με την αστική τάξη να έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη και το σύστημά της ο καπιταλισμός είναι πια, ιστορικά, ξεπερασμένος.

196 χρόνια μετά το 1821, ο λαός μας έχει συμφέρον να κλείσει τ' αυτιά του και να προσπεράσει τις κορόνες εμπαιγμού του από τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης, που με το τροπάριο της "εθνικής ενότητας" θέλουν να τον υποτάξουν και να τον παγιδεύσουν στις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ, προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη του πάνω στα συντρίμμια της εργατικής - λαϊκής εξαθλίωσης.

196 χρόνια μετά το 1821, ο λαός μας έχει την πείρα να συνειδητοποιήσει ότι σε "εθνική ενότητα" τον καλούν εκείνοι που έχουν προσχωρήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπηρετούν το μοίρασμα της λείας του πετρελαίου, των αγωγών, των σφαιρών επιρροής. Οι ίδιοι που έχουν στείλει ελληνικό στρατό έξω από τα σύνορα εναντίον άλλων λαών, ενώ η βάση της Σούδας συνεχίζει την απρόσκοπτη φονική λειτουργία της.

Αλλη είναι η ενότητα που συμφέρει το λαό: Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της αγροτιάς και της πόλης, που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει ο λαός φιλειρηνική πορεία και δρόμο προόδου».

Πατριδογνωμόνιο
Ποιος είναι ο τζορμπατζής;

«

Πόσες δεκάρες αξίζουν σήμερα οι "ανεξαρτησίες" της Ευρώπης;», αναρωτιέται ο Σκαρίμπας στο «Το 1821 και η Αλήθεια» (1995). Πάρτε το ερώτημα τώρα να το βάλουμε σε διαπραγμάτευση εντός ΕΕ του ενδοκαπιταλιστικού καβγά βορράς - νότος ή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Ερντογάν, τον και Σουλτάνο επονομαζόμενο. Αλλωστε, δεν είχαν κλείσει ούτε 100 χρόνια από το μοναδικό 1821, όταν το Σεπτέμβρη του 1914 στο ομώνυμο πρόγραμμα ο καγκελάριος Χόλβεκ παρουσιάζει στον Κάιζερ την ιδέα ότι: «...πρέπει να δημιουργήσουμε μια Κεντρική Ευρωπαϊκή Οικονομική Ενωση μέσω Τελωνειακών Συνθηκών που θα περιλαμβάνουν τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστροουγγαρία, την Πολωνία και ίσως ακόμα την Ιταλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Αυτή η Ενωση δεν θα έχει καμία κοινή συνταγματική ανώτατη αρχή και όλα τα μέλη της θα είναι επισήμως ίσα, αλλά στην πράξη θα υπάγονται στη γερμανική ηγεσία και θα πρέπει να σταθεροποιήσουν την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας πάνω στην Κεντρική Ευρώπη (mitteleuropa)».

Και να 'μαστε στο 2017 να συζητάμε την εμβάθυνση ή όχι του ευρωπαϊκού (βλέπε γερμανικού) ιμπεριαλισμού, με την Αγγλία να διαταράσσει τις μεταπολεμικές «ισορροπίες» που κόστισαν εκατομμύρια νεκρούς διαχειριζόμενοι με ευτέλεια αριστεροσύνης και με ανελικής αισθητικής τσαμπουκάδες την τυποποίηση και εμφιάλωση του αθάνατου κρασιού του '21.

Το πρωί παρέλαση, το μεσημέρι μπακαλιάρο σκορδαλιά, το βραδάκι ρέψιμο, βρισίδι και survivor. Αλλωστε η μεταπολιτευτική εκπαιδευτική πρακτική θέλει την εξωτερική πολιτική, υπόθεση αποκλειστικώς εμβληματικών συνωμοτών της εξουσίας, απ' το Ρόντο στον Κοτζιά, και το πολύ - πολύ παράπλευρη ενασχόληση διαφόρων ΜΚΟ που προσπορίζονται τα προς το ζην από το δουλεμπόριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα παραμένει τι να πεις στα παιδιά. Πώς γίνεται να μιλάς για κλεφταρματολίκια χωρίς κοτζαμπάσηδες και τζορμπατζήδες. Δηλαδή να μιλάς για το '21 παρακάμπτοντας την Οκτωβριανή Επανάσταση του '17, δηλαδή τη μάχη που μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική, επειδή όπως λέει κι ο Σκαρίμπας, έθεσαν ερωτήσεις που δεν μπορούσαν να απαντηθούν παρά μόνο από τους λαούς τους εμπράκτους επαναστατημένους. Ισως θα είχε σημασία να θυμηθεί κανείς ότι τη λέξη τζορμπατζήδες την επικαλείται μόνο ο «Ριζοσπάστης» το 1929 σε ανταπόκριση από τη Λευκάδα για τις κοινοτικές εκλογές... Κι αν δεν ξέρεις τι σημαίνει τζορμπατζής, δεν βγάζεις άκρη ούτε καν με τη... διαπραγμάτευση εναντίον σου. Σημαίνει λοιπόν εύπορος, προύχοντας ή συνταγματάρχης γενίτσαρων και μετά μάγειρας σούπας. Μεταξύ λοιπόν σουλτάνου της G-20 και των υπολοίπων κοτζαμπάσηδων και τζορμπατζήδων δανειστών - δυναστών λαών η ανίχνευση της επαναστατικής ουσίας είναι ιδεολογικά δύσκολη, εκπαιδευτικά άβατη και πολιτικά πιο απαραίτητη και πιο αναγκαία από ποτέ.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων, με προσυγκέντρωση στις 10.15 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο των δημιουργών», στις 6.30 μ.μ., στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11, Αθήνα). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών.

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ προβάλλει το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Την Τετάρτη 29 Μάρτη

-- Η ΤΕ Ελευσίνας διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μιχαήλο, τον δολοφονημένο εργάτη στη μεγάλη απεργία του 1929 στην Ελευσίνα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, φωτογραφική έκθεση και προβολή ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Την Κυριακή 2 Απρίλη

-- Στις 11 π.μ., στο Πάρκο Γουδή (Λεωφόρος Μεσογείων, απέναντι από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»), οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών Συνοικιών και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη για τα 65 χρόνια από την εκτέλεσή του. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Παρουσιάσεις των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο:

  • Σήμερα Κυριακή:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Παγκράτι, στην καφετέρια ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ (Ευφράνορος 10, πλ. Πλαστήρα), θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Χριστό Ραχών Ικαρίας (αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου), θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Αύριο Δευτέρα:

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ ΕΒΕ Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ρέθυμνο, στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση των Οργανώσεων Επιστ. Υγείας και Οικονομικών Σχολών Δυτ. Ελλάδας, στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Μαρία Σιούρτου, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στην αίθουσα του Π. Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στους Μυτιληνιούς Σάμου, στο Πνευματικό Κέντρο.

  • Την Τρίτη 28 Μάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη των Οργανώσεων Πολυτεχνείου Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα γραφεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Χαλκιοπούλου, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

  • Την Τετάρτη 29 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στη Θήβα, στο Συνεδριακό Κέντρο, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στα Μελίσσια, στο Πνευματικό Κέντρο (17ης Νοέμβρη 17), θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Βορείου Τομέα.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

«Φτάνει πια! Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!»: Με το σύνθημα αυτό συνεχίζεται η δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ καλώντας σε οργάνωση της πάλης ενάντια στη «νέα συμφωνία - λεηλασία» που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το κουαρτέτο. Στην Αττική περιοδείες και συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε τόπους δουλειάς και συνοικίες ως εξής:

  • Αύριο, Δευτέρα:

-- Στις 9 π.μ., η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στην Κατεχάκη.

-- Ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί στις 8.30 π.μ. το Α΄ Τελωνείο Πειραιά και στις 10 π.μ. το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά.

-- Στις 9 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας του Βόρειου Τομέα Αττικής (Μεσογείων 448).

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Ολυμπιακό Χωριό, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

  • Την Τρίτη 28 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ. ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14-16).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ