ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία σε Χαλκιδική και Σέρρες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιοδεύει από σήμερα Πέμπτη 25/2 έως και το Σάββατο 28/2 στους Νομούς Χαλκιδικής και Σερρών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα Πέμπτη 25.2.99

Στις 10.30 πμ συνάντηση στο Μαρμαρά με τους απολυμένους του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑ.

Στις 20.00 ομιλία σε συγκέντρωση στην Ορμυλία.

Αύριο Παρασκευή 26.2.99

Στις 10.30 στο δημαρχείο Ιερισσού θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, καθώς επίσης και με την Επιτροπή Αγώνα της περιοχής κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου χρυσού της πολυεθνικής εταιρίας TVX GOLD.

Στις 13.00 περιοδεία στην Ολυμπιάδα.

Στις 18.00 ομιλία στον Ταξιάρχη.

Στις 20.00 ομιλία στη Βάβδο.

Το Σάββατο 27.2.99

Στις 9.30 επίσκεψη στο δημαρχείο Στρυμονικού.

Στις 10.30 περιοδεία στο χωριό Τερπνή.

Στις 11.00 συνάντηση με μαζικούς φορείς και κατοίκους της Νιγρίτας.

Στις 13.00 συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στις Σέρρες.

Στις 18.00 ομιλία στο Ροδολείβος.

Στις 21.00 χαιρετισμός στη συνεστίαση της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Τα ιδανικά της ΕΠΟΝ φωτίζουν και σήμερα το δρόμο

Την επέτειο των 56 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής νεολαιίστικης οργάνωσης τίμησαν χτες εκατοντάδες αγωνιστές, αλλά και νέοι, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ

Πενήντα έξι χρόνια πέρασαν από την ίδρυση της ηρωικής, της θρυλικής Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων,της ΕΠΟΝ, όταν 10 νεολαιίστικες οργανώσεις αυτοδιαλύθηκαν και συνενώθηκαν σε μια κοινή οργάνωση. Σε 600.000 μετριούνται οι νέοι και νέες, που μπήκαν κάτω από τη σημαία των ιδανικών της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της λαϊκής εξουσίας. Σε 200 μετριούνται οι υποδειγματικές της ομάδες, που όργωσαν κάθε ραχούλα, κορφοβούνι και κάμπο της πατρίδας μας, μέχρι και το τελευταίο χωριό, φέρνοντας το μήνυμα της λευτεριάς και τ' αγαθά του πολιτισμού για πρώτη φορά στην υποβαθμισμένη ελληνική ύπαιθρο.

Χτες, οι τότε ΕΠΟΝίτες, με τ' άσπρα μαλλιά σήμερα, αλλά με τα μάτια τους να καθρεφτίζουν μια ακούραστη για αγώνες ψυχή, συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση μνήμης και αγώνα στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" και γιόρτασαν τη μεγάλη επέτειο. Μια εκδήλωση οργανωμένη από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), στο κάλεσμα της οποίας ανταποκρίθηκαν πολλοί αγωνιστές και φίλοι της, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα και δημιούργησαν μια πανέμορφη, συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

"Βαθιές οι ρίζες της ΕΠΟΝ στην ελληνική ιστορία", τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, δημοσιογράφος, Νίκος Καραντηνός,ο οποίος ήταν και ο αρχισυντάκτης του δημοσιογραφικού οργάνου της ΕΠΟΝ, της "Νέας Γενιάς"."Είναι οι αγώνες των νέων κομμουνιστών, της ηρωικής ΟΚΝΕ, που με τους αγώνες και τις θυσίες ίδρυσε την πιο μεγάλη, νεολαιίστικη οργάνωση, την ΕΠΟΝ. Μια οργάνωση, που η συμβολή της στο τσάκισμα του χιτλεροφασισμού ήταν μεγάλη".

Δύναμη ακατανίκητη

"Παράλληλα με την ένοπλη δράση", συνέχισε ο Ν. Καραντηνός, "οι ΕΠΟΝίτες είχαν επίσης πλούσια δράση στο πολιτιστικό, μορφωτικό επίπεδο". "Κάτω από τα τιμημένα λάβαρα της ΕΠΟΝ, μια ολόκληρη γενιά της ελληνικής νεολαίας, μέσα σε φοβερά δύσκολες συνθήκες, απέκρουσε αποφασιστικά τις τεράστιες και πολύπλευρες προσπάθειες για υλική εξαθλίωση και υποταγή και διαπαιδαγωγήθηκε στο πνεύμα του αγώνα, για μια νέα, λεύτερη, ανεξάρτητη, λαοκρατούμενη Ελλάδα, για τα δικαιώματα στη ζωή. Είμαστε περήφανοι, γιατί στο ξεκίνημα του μεγάλου εκείνου αγώνα ανταμώσαμε τους νεολαίους της ΟΚΝΕ. Ανταμώσαμε έναν Μαλτέζο, την Ηλέκτρα, που πήραμε από τα χέρια της το πρώτο φύλλο της "Νέας Γενιάς", που μας καλούσε να είμαστε πρωτομάχοι σαν τους αγωνιστές του '21. Πενήντα έξι χρόνια μετά, και τα ιδανικά της ΕΠΟΝ έχουν πρωταρχική σημασία όπως είχαν και τότε", υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Εμείς οι αντιστασιακοί, οι ΕΠΟΝίτες, οι ΕΑΜίτες, αλλά και τα Αετόπουλα, ένα μόνο μάθαμε: Πως η ενότητα της νέας γενιάς και η οργανωμένη πάλη του λαού μας είναι δύναμη ακατανίκητη και τότε και σήμερα. Είναι ένα νέο ΟΧΙ στο ραγιαδισμό. Δεν μπορούν οι Αμερικάνοι να κρατήσουν υπόδουλους τους λαούς. Θα φτάσει και πάλι η ώρα, που οι λαοί θα παλέψουν και θα νικήσουν!".

Στη συνέχεια, ο Ν. Καραντηνός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, χαιρέτισε τους αγώνες των μαθητών, των αγροτών και του λαού γενικότερα και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Ιδια ιδανικά, ίδιες αξίες

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, χαιρέτισε την εκδήλωση ο Κύριλλος Παπασταύρου, ο οποίος σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι "σήμερα η νεολαία πρέπει να μάθει την ιστορία της ΕΠΟΝ, να διαποτιστεί με τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αξίες. Γιατί η σημερινή νεολαία απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να σταθεί στο πλευρό του λαού της χώρας μας, να συμβάλει στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, συναντώντας τα ιδανικά της ΕΑΜικής Αντίστασης στους σημερινούς αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας".

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μία ποιητική - ιστορική σύνθεση μεστιγμιότυπα από τη ζωή της ΕΠΟΝ, με ποιήματα των Σικελιανού, Βάρναλη κ.ά., παρουσιασμένη από ομάδα φοιτητών. Οι βετεράνοι άκουσαν αντάρτικα και άλλα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, την Γιούλη Τσίρου και την ορχήστρα του Γρηγόρη Λαμπριανίδη,ενώ έγινε και λαχειοφόρος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης ο Γ. Τσαπόγας της Επιτροπής για το Δημοψήφισμα της Συμφωνίας του Αμστερνταμ και της Συνθήκης Σένγκεν, ο Β. Μάνος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, ο Δ. Χαλιβελάκης εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Γ. Φώτου από την ΠΕΕΠΠ και ο Γ. Ρούσσος από το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης.

  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, σε συνεργασία με το Δήμο, διοργανώνουν εκδήλωση για την ΕΠΟΝ σήμερα Πέμπτη 25/2 στις 6.00 μμ στο Στέκι Νεολαίας (Ταπητουργείο). Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Ν. Ρογκάκος, ενώ θα ακολουθήσει το χρονικό από την ιστορία της ΕΠΟΝ και μουσική και τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία των ΚΑΠΗ Βύρωνα.
Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών

Μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών προσφέρουν:

  • Η Πετρούλα Νικολοπούλου 100.000 δρχ.
  • Η Ναταλία Αποστολοπούλου 50.000 δρχ.
  • Ο Ζώης Κουτσάντης 100.000 δρχ.
  • Ο Χρήστος Χριστοδουλάκης 50.000 δρχ.
  • Ο Φίλιππος Μαυρογιώργης 100.000 δρχ.
  • Ο Μανώλης Κορνήλιος 70.000 δρχ.
  • Η Ευγενία Ζήκου 100.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού της ΘΑΝΟΥ ΖΗΚΟΥ
  • Ο Νίκος Κοσμάς 70.000 δρχ.
  • Η Ελευθερία Αναγνωστάκη 20.000 δρχ.
  • Η Βούλα Κιτσάνου 50.000 δρχ. στη μνήμη του πολυαγαπημένου βαφτιστικού της ΘΑΝΟΥ ΖΗΚΟΥ.
  • Ο Παύλος Στύλιος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 10.000 δρχ. στη μνήμη της αδελφής του ΑΝΝΑΣ,της νύφης του ΕΥΓΕΝΙΑΣ και του συναγωνιστή του ΣΠΥΡΟΥ ΦΛΩΡΟΥ από το Αγρίνιο.
  • Ο Θαν. Κουρνούπης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ ΟΤΕ, 80.000 δρχ. στη μνήμη των αντιστασιακών που έπεσαν στη Μακρόνησο.
  • Ο Μανώλης Κόκκας από Λέκκα Σάμου προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πύργου Ηλείας, με τη συμπλήρωση 56 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, που ο ίδιος ήταν αετόπουλο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ