ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ... περίεργα

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, που συμφωνήσαμε με τους Σέρβους - σύμμαχο χώρα, κατά δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών - ότι δεν πρόκειται να έχουμε την παραμικρή στρατιωτική ανάμειξη στο Κόσσοβο χωρίς την έγκρισή τους.

***

Μόνο ...28.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη για την περιοχή (χωρίς να υπάρχει συμφωνία Σέρβων - Αλβανών μέχρι στιγμής), ενώ κι εμείς θα βάλουμε τον οβολό μας, μ' ένα τάγμα υποστήριξης.

***

Χώρια, οι πολύμορφες και γνωστές και από άλλες φορές (π.χ. Βοσνία) διευκολύνσεις, που παρέχουμε.

*********

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, συνεχίζουν να του αρέσουν οι ...μυστικές επιχειρήσεις του Πάγκαλου, που ακόμα δεν έβαλε μυαλό. Πήγε χτες και κατέθεσε μυστικά στους εισαγγελείς, που ασχολούνται με την ιστορία Οτσαλάν. Ομως, και πάλι μαθεύτηκε την επόμενη μέρα...

***

ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ η εντύπωση ότι αυτοί εκεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι έξυπνοι άνθρωποι. "Γιάπηδες" με σπουδές, κοστούμια και γραβάτες, γνώστες της αγοράς, έτοιμοι να εκτιμήσουν σε χρόνο μηδέν την κατάσταση και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για μεγάλα ποσά....

***

Προκύπτει, λοιπόν, το αφελές ερώτημα, γιατί όλοι αυτοί κάθονται και ακούνε τον Σημίτη και συνολικότερα ό,τι γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Με αποτέλεσμα, τη μια μέρα να "φουντάρουν" οι μετοχές και την επόμενη να επανέρχεται το "αισιόδοξο κλίμα" κι ο Παπαντωνίου να παίρνει το γνωστό ...πανηγυριώτικο ύφος του.

***

Προφανώς, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτές τις σχέσεις και άντε να βρεις άκρη ποιος ακριβώς φταίει.

***

ΕΞΥΠΝΟ αυτό που κυκλοφόρησε, σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν. Η Ελλάδα, λέει το ανέκδοτο, θα ...μπει πιο εύκολα τώρα στην ΟΝΕ. Διαθέτει πλέον την οικονομική ενίσχυση των ...τριάκοντα αργυρίων.

**********

Σημειώνουμε, πάντως - χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας - ότι η αρχική έμπνευση ανήκει σε σκίτσο της σελίδας "Από μέρα σε μέρα", που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Καταδίκη με τους "τύπους"

Ποιος είναι ο στόχος της "δίκαιης δίκης" που ζητά η ΕΕ για τον Οτσαλάν; Το είπε ο "κεντροαριστερός" Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι - που έχει διακριθεί ήδη για το κυνήγι των Κούρδων - μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των "15": "Μια έντιμη δίκη είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας"! Με άλλα λόγια, δικάστε τον Οτσαλάν με "όλους τους τύπους" και καταδικάστε τον ως τρομοκράτη. Θαυμάστε τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Εμπρακτη στήριξη

Πρέπει να του το αναγνωρίσουμε του Κ. Καραμανλή. Η υποστήριξή του στις κυβερνητικές επιλογές και στην υπόθεση Οτσαλάν δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά τις κάνει και πράξη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας στο Θριάσιο, δε βρήκε να πει ούτε μία λέξη (!) για την υπόθεση Οτσαλάν, τουλάχιστον στις δύο πρώτες ομιλίες του (Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Δήμο Μεγαρέων). Η εξήγηση, προφανώς, βρίσκεται στο ότι ο ίδιος παραδέχτηκε, εκ παραδρομής, πως θα είναι αυριανός πρωθυπουργός "κατά πάσα πιθανότητα"...

Αλλη μια απόδειξη

Πάντως, αν θέλετε, ακόμη μια απόδειξη της επικινδυνότητας των κυβερνώντων σήμερα τη χώρα, διαβάστε και την παρακάτω, γραπτή ανακοίνωση του ιδιαίτερου γραμματέα του υπουργού Δικαιοσύνης, Αργ. Σιδέρη, που στάλθηκε χτες σε όλα τα ΜΜΕ και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

"Ουδέποτε ο κ. υπουργός υιοθέτησε την άποψη ότι είναι πράκτορας της Μοσάντ ο Σάββας Καλεντερίδης. Απλώς, είπε ότι λέγεται, μεταφέροντας μια άποψη, μια φήμη συγκεκριμένων προσώπων. Και η οποία δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο".

Προφανώς, η κατάσταση του "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε" δε χαρακτηρίζει μόνο την ΕΥΠ, αλλά και αυτή την ίδια την κυβέρνηση.

Επικίνδυνη κυβέρνηση

Και τα σημειώνουμε όλ' αυτά, όχι γιατί δεν ξέρουμε τι γινόταν και τι γίνεται στην ΕΥΠ. Πολλές φορές έχουμε καταγγείλει το ρόλο της. Αλλωστε, με μια κυβέρνηση που έχει ως θεμέλιο της πολιτικής της την "προσαρμογή" και την υποταγή στις απαιτήσεις της "Νέας Τάξης Πραγμάτων", δεν μπορούσε να είναι διαφορετική η ΕΥΠ ή κάποια άλλη νευραλγική υπηρεσία αυτής της χώρας. Τα γράφουμε, όμως, για να υπογραμμίσουμε πόσο επικίνδυνη έχει γίνει, πλέον, αυτή η ίδια η κυβέρνηση.

Δεν έχει ξαναγίνει...

Πράγματι, αυτό δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Για τα όσα είπε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος, στην προχτεσινή τηλεοπτική του παρουσία μιλάμε.

Οταν ένας υπουργός μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης καταγγέλλει έναν αξιωματικό της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών, ως ύποπτο δράσης, προς όφελος ξένης δύναμης. Οταν, μάλιστα, ο υπουργός κατονομάζει την ξένη δύναμη (Μοσάντ), που σημαίνει - τουλάχιστον - ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Οταν ο προαναφερόμενος αξιωματικός, υποτίθεται πως βρίσκεται ακόμη σε αποστολή - στο έδαφος ξένης χώρας - και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να τον ξαναφέρει πίσω στην Ελλάδα. Οταν ο ίδιος υπουργός μιλά, για την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, λες και είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε"... Οταν όλ' αυτά γίνονται δημόσια, μέσα από το δελτίο ειδήσεων ενός τηλεοπτικού καναλιού, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Και όχι μόνον άσχημα, αλλά - το σοβαρότερο - πολύ επικίνδυνα. Και γίνονται ακόμη περισσότερο επικίνδυνα, όταν την άλλη μέρα, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρμόδιος για την ΕΥΠ υπουργός, αισθάνονται την παραμικρή ανάγκη, να πουν ή να κάνουν οτιδήποτε σχετικό με τις προαναφερόμενες "καταγγελίες".

Με το εύγλωττο κολάζ και τον τίτλο της διπλανής φωτογραφίας, κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "NEMECIS".

Ξεχωρίζουμε από τα περιεχόμενά του, το δημοσίευμα, με τίτλο "Το άσχημο τέλος του κ. Γιαννόπουλου" και το "Χορεύοντας με τους Γκρίζους Λύκους", που αφιερώνεται - όπως σημειώνει το εισαγωγικό του - "στις "κεφαλές" της μεγαλύτερης και πιο ανθεκτικής στρατιωτικής συμμαχίας, που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, η οποία, όμως, από το 1949 "αδυνατεί"(;) να εμπεδώσει σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ δύο μελών της, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητα (και την επεκτατικότητα) του ενός έναντι του άλλου".

Οι προστάτες "επί το έργον"

Νάτοι οι προστάτες της κυβέρνησης Σημίτη. Βρήκαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνεχίζει να κυβερνά: Ο "κίνδυνος" να μείνουμε εκτός ΟΝΕ και ο "κίνδυνος" από την Τουρκία. Βιομήχανοι, συγκροτήματα ΜΜΕ, οι Αμερικανοί, που την αποκαλούν "φιλική" κυβέρνηση, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, που έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα τη "χαλύβδωση της εθνικής ομοψυχίας", άρχισαν, εν χορώ, το γνωστό τροπάρι: "Για όνομα του Θεού, όλοι εσείς που υπονομεύετε την κυβέρνηση Σημίτη, δεν έχετε σκεφτεί τι θα απογίνει η χώρα, αν μείνει στη μέση ο εθνικός στόχος της ένταξης στην ΟΝΕ; Δεν έχετε σκεφτεί τι σημαίνει η κατάσταση πολιτικής αστάθειας για τις αγορές;". Και ακόμα: "Δε βλέπετε ότι αποδυνάμωση της κυβέρνησης σημαίνει αποδυνάμωση της χώρας έναντι των επεκτατικών διαθέσεων της Αγκυρας;". "Η ΕΕ είναι εκείνη που προσφέρει κάποια συμπαράσταση στη χώρα μας και δυσχεραίνει τα σχέδια της Αγκυρας σε βάρος μας" (!), αποφαινόταν το χτεσινό "Εθνος".

Φυσικά τη δουλιά τους κάνουν. Η ένταξη στην ΟΝΕ είναι ο "εθνικός στόχος" της άρχουσας τάξης και θέλουν να τον προφυλάξουν από "ανεπιθύμητες" περιπέτειες, που μπορεί να προκαλέσει τυχόν "υπονόμευση" της κυβέρνησης του εκλεκτού της. Αυτό, όμως, που καταφέρνουν είναι ότι η ΟΝΕ γίνεται ακόμα πιο λαομίσητη, γιατί απλά συμβολίζει, πλέον, ό,τι πιο απάνθρωπο και τη σύγχρονη εκδοχή της βαρβαρότητας. Οι εργαζόμενοι έχουν χιλιάδες λόγους για να βουλιάξει, κάτω από τα ανομήματα και τα εγκλήματά του, αυτό το οικοδόμημα των πολυεθνικών.

Ο "ανθρωπισμός" της ΕΕ

Τη στιγμή που ο Κ. Σημίτης χαρακτήριζε "θετική" την κατάπτυστη δήλωση των"15" υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τον Οτσαλάν και μάλιστα δεν κρύβει ότι θα τη χρησιμοποιήσει ως "όπλο" κατά της Τουρκίας(!), την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ έβαζαν στο στόχαστρό τους τον αγώνα και τις οργανώσεις των Κούρδων στην Ευρώπη. Αμεσος στόχος "η παρακολούθηση των κουρδικών δραστηριοτήτων και η εξάρθρωση του δικτύου του ΡΚΚ στην Ευρώπη"!Πρώτη και καλύτερη η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία απείλησε ευθέως ότι θα απελαύνει κατ' ευθείαν στην Τουρκία, όσους Κούρδους συλλαμβάνει σε "επεισόδια"!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από τα ίδια συναισθήματα διακατέχεται, καιρό τώρα, η ελληνική κυβέρνηση και συμπλέει απόλυτα με αυτές τις επιλογές. Με αυτούς τους "εταίρους" θέλει η κυβέρνηση Σημίτη να δείξει ότι η Ευρώπη επιτελεί το "ανθρωπιστικό καθήκον" της. Προφανώς, απέναντι στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων" και στα αφεντικά της.

Σκυλολόι

Αγχόνη στήνει

η Αγκυρα,

ακούγονται

οι ήχοι,

κι ύπνο

κοιμούνται "δίκαιο"

του κόσμου

οι Μετερνίχοι!

"Γκάπα" και "γκουπ"

οι μάστορες

καρφώνουν

τα μαδέρια

και σαν Πιλάτοι

οι τρανοί

ξεπλένουνε

τα χέρια!

Και ο "Ιούδας",

δίπλα μας,

αντί θηλιά

να βάλει,

βγαίνει και λέει

ο φριχτός

ότι ευθύνονται

άλλοι!

Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ