ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Βεβαρημένο κλίμα και όργιο φημών

Η ρευστότητα της θέσης, στην οποία έχει περιπέσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα δώσει τη θέση της σε αυτό που επιθυμούν οι κυβερνώντες και το αποκαλούν "ελεγχόμενη κατάσταση". Αντίθετα, αν και ο Κ. Σημίτης και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν, με σπασμωδικές κινήσεις, να επιχειρούν να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν, ποντάροντας - ατυχώς όπως όλα δείχνουν - στη "λήθη" και στο χρονοβόρο των Εξεταστικών Επιτροπών, ταυτόχρονα, ένας νέος κύκλος φημολογιών (σ.σ.: αρχίζουν να ακούγονται ακόμα και "πληροφορίες" για την ύπαρξη "βιντεοκασετών" από την Κένυα, που "ενοχοποιούν την κυβέρνηση"...), αλλά και νέων παρενεργειών από την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μετά τη σύλληψη Οτσαλάν, συντηρεί το ήδη βεβαρημένο κλίμα.

Ενδεικτικό, δε, της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μέσα στον ορυμαγδό των πληροφοριών και των φημών που κυκλοφορούν, είναι και εκείνη που υποστηρίζει ότι η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπαγορεύτηκε από την ύπαρξη "πορίσματος", το οποίο συνέταξαν οι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων στην Κένυα και το οποίο τελεί εν γνώσει της κυβέρνησης, αλλά ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε να αναγνωστεί στο προχτεσινό ΚΥΣΕΑ.

"Χαμός"...

Οσο για το εσωτερικό του κόμματος, οι χτεσινές δηλώσεις του Αν. Πεπονή,που είπε ότι "δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία" σε κινήσεις όπως η Εξεταστική, του Θ. Κατσανέβα,που δήλωσε ότι "σκέφτεται να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος"..., οι πληροφορίες που φέρουν ως "δεδομένη" την υποψηφιότητα του Π. Οικονόμου στο συνέδριο, οι δηλώσεις στενών συνεργατών του Α. Τσοχατζόπουλου (Β. Χωραφάς) ότι "η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και αλλαγές προσώπων", καθώς και οι φήμες που μιλούν για "επιστράτευση, από τον Κ. Σημίτη, των Βενιζέλου - Λαλιώτη ως "ασπίδας" του απέναντι σε ενδεχόμενη "σύμπραξη" μεταξύ Βάσως και Ακη", δίνουν μια εικόνα του τι επικρατεί...

"Ολοι από κοινού"
και η ΟΝΕ... ΟΝΕ

Χτες, συνεπώς, η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δεν είχε να προσφέρει τίποτα καινούριο στην "αναζήτηση ιδεών" για το ξεπέρασμα της κυβερνητικής κρίσης. Ετσι εκείνο που αναδείχτηκε ως βασικό συμπέρασμα είναι η δεδηλωμένη, πλέον, συνενοχή όλων των ιθυνόντων γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν. Μάλιστα, με αξιομνημόνευτη επιμονή χτες ο Δ. Ρέππας αναγκαζόταν να λέει και να ξαναλέει ότι "όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής επανέλαβαν τη θέση τους ότι η στάση είναι κοινή απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί" και πως "η αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών γίνεται από κοινού"...

Το άλλο μεγάλο "άγχος" χτες του Δ. Ρέππα ήταν να πείσει ότι ως κυβέρνηση "δε θα επιτρέψουμε να διακυβευτεί η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ" και πως "εγγυητής" της ΟΝΕ παραμένει ο Κ. Σημίτης, και όχι ο Κ. Καραμανλής, που εμφανίζεται ως "συνεγγυητής"... Εδώ θα πρέπει να ενταχθεί και η συνεχιζόμενη κυβερνητική προπαγάνδα, που τείνει να καταγράψει κάθε κριτική προς την κυβέρνηση ως κίνηση αποσταθεροποίησης της χώρας!

Ο σχεδιασμός
"σταθερός", αλλά...

Οσον αφορά τις επίσημες ανακοινώσεις για την τακτική της κυβέρνησης, αυτές υποστηρίζουν ότι παραμένει σταθερός ο σχεδιασμός,που προβλέπει πραγματοποίηση και όχι αναβολή του συνεδρίου (σ.σ.: χτες και άλλοι υπουργοί αλλά και ο Δ. Ρέππας έλεγαν ότι και ο Α. Τσοχατζόπουλος τάχθηκε στη συνεδρίαση υπέρ της σύγκλησής του), εθνικές εκλογές το 2000 και όχι ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Βέβαια, οι "συντροφικές" φωνές δεν έπαψαν ούτε χτες να λένε, ότι ακόμα κι αν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων, που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της βδομάδας, δεν ανατρέψουν τους εσωΠΑΣΟΚικούς συσχετισμούς και το μέχρι τώρα "υπέρ των εκσυγχρονιστών κλίμα", έτσι κι αλλιώς "το όριο του Σημίτη είναι οι ευρωεκλογές"...

Ανοιχτό, δε, παραμένει το θέμα της σύγκλησης της ΚΟ, αλλά και της ΚΕ, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόταξε χτες την απουσία του πρωθυπουργού από τη χώρα και τη συμμετοχή στην έκτακτη σύνοδο, όπου "θα επιδιώξει συνάντηση με όσο περισσότερους ηγέτες γίνεται"...

Πλήρης κάλυψη
σε Γιαννόπουλο

Από τα αξιοσημείωτα της χτεσινής μέρας είναι ότι ο Δ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον Ε. Γιαννόπουλο για τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, με τις οποίες μετέφερε τις... φήμες ότι ο βαθμοφόρος της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδης, που βρίσκεται στην Κένυα, είναι "πράκτορας της Μοσάντ". Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Σ. Κοσμίδη από τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τους "έγκλειστους" στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι είπε ότι... "γίνεται το καλύτερο δυνατό", ενώ δεν παρέλειψε να συντηρήσει το κλίμα κινδυνολογίας, λέγοντας ότι "έχουν ληφθεί μέτρα αυξημένης επιτήρησης" στα σύνορα...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάνω απ' όλα η είσοδος στην ΟΝΕ
  • Στη γραμμή της "εθνικής ομοψυχίας" ο Κ. Καραμανλής ρίχνει τους "αντιπολιτευτικούς" τόνους, στο όνομα της ΟΝΕ και... περιμένει τις βουλευτικές εκλογές
  • Γ. Αλαγοσκούφης: Δε χρειάζεται να αποδυναμωθεί άλλο ο πρωθυπουργός!

Πλήρως εναρμονισμένος με τις ανησυχίες των μεγαλοβιομηχάνων περί δήθεν "κινδύνου" για την ένταξη στην ΟΝΕ εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος χθες έριξε και άλλο τους τόνους της "κριτικής" προς την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, αποφεύγοντας συνειδητά να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να εγγυηθεί τον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό", ο οποίος δεν κινδυνεύει όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, και περιμένει τη "σειρά του" στις βουλευτικές εκλογές.

Σε μερικές από τις ομιλίες του κατά τη χθεσινή περιοδεία του στη Δυτ. Αττική, ο Κ. Καραμανλής περιορίστηκε να επαναλάβει τις γνωστές δημαγωγικές διαπιστώσεις περί "ερασιτεχνικών και κωμικών χειρισμών της κυβέρνησης", για "το διεθνή διασυρμό της χώρας και τα αισθήματα ντροπής και καταισχύνης που προκλήθηκαν σε όλους τους Ελληνες", αλλά πέραν αυτών ουδέν.

Τις πραγματικές σκέψεις και προθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ εξέφρασε ο τομεάρχης επί των οικονομικών θεμάτων Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτό που προέχει τώρα είναι μην τεθεί σε κίνδυνο η ένταξη στην ΟΝΕ και ο λαός μπορεί να περιμένει τις εθνικές εκλογές για να καταδικάσει την κυβέρνηση Σημίτη! Συγκεκριμένα, στη δήλωση αναφέρεται ότι "τη στιγμή αυτή διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την τύχη της κυβέρνησης και το πολιτικό μέλλον του Κ. Σημίτη. Αυτό που προέχει είναι να μη διακυβευτούν περαιτέρω οι προοπτικές εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ". Οι Ελληνες πολίτες, πρόσθεσε, "θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την απαρέσκειά τους στον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του στις επερχόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις"!

Μιλώντας εξάλλου στο "Φλας", δήλωσε ότι "δε χρειάζεται ούτε οι τόνοι να ανέβουν, ούτε χρειάζεται να αποδυναμωθεί ακόμα παραπάνω ο πρωθυπουργός, είναι ήδη εξαιρετικά αποδυναμωμένος"!

Αντιλαϊκές δεσμεύσεις στα λαϊκά αιτήματα

Οι εργαζόμενοι στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας, εξέφρασαν στον Κ. Καραμανλή το αίτημά τους να παραμείνει η επιχείρηση δημόσια. Στις προτάσεις του Κ. Καραμανλή για δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας, διακοσμητική ανεξάρτητη αρχή, και για μάνατζμεντ της επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι δε δέχονται ούτε τη μερική, ούτε πολύ περισσότερο την ολική ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν προτείνονται.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Τόσο στο Δήμο Μάνδρας, όσο και στο Δήμο Μεγάρων, στις συναντήσεις που είχε ο Κ. Καραμανλής με τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, έγινε απλός δέκτης των προβλημάτων των κατοίκων. Να σημειωθεί πως όταν ο δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας Π. Διολέτης κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να πάρει θέση απέναντι στο ζήτημα των παράνομων παρακρατηθέντων πόρων των δήμων - που φτάνουν σχεδόν το 1,5 τρισ. - ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο δε δεσμεύτηκε πως αν γίνει κυβέρνηση θα δώσει τα χρήματα στους δήμους, σταματώντας παράλληλα τις παρακρατήσεις, αλλά περιορίστηκε να δημαγωγήσει λέγοντας ότι "η ΤΑ χρειάζεται πόρους τους οποίους αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα"! Προφανώς ο Κώστας Καραμανλής ξέχασε χθες πως η παρακρατήσεις ξεκίνησαν το 1990 επί ΝΔ και συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να συντηρεί, χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνει, τα σενάρια που θέλουν επίσπευση της ανακοίνωσης για τη δημιουργία νέου κόμματος. Κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο των Σπάτων, ερωτηθείς για αυτό, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, διατηρώντας εντέχνως ένα νεφελώδες τοπίο αναφορικά με το πότε θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Πάντως και χτες, δίνοντας μια εικόνα του περιεχομένου των σχεδίων του, έκανε λόγο για εθνική περηφάνια και κύρος που πρέπει να επανέλθουν, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ύστερα από έναν εθνικό διάλογο. "Ετσι, είπε, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι". Οταν ρωτήθηκε για τη δική του συμμετοχή στον εθνικό διάλογο που ανέφερε, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως "ο ρόλος και ο λόγος του καθένα καθορίζεται από τη θεσμική του αποστολή".

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Επικίνδυνες για τους θεσμούς", οι εκλογές

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ στηρίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν χθες και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας. Μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ο ΣΕΒ κατέστησε σαφές, ότι δεν επιθυμεί προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, Θέση η οποία ερμηνεύεται σαν κίνηση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επισήμαναν προς τα κόμματα της "ευρωπαϊκής προοπτικής", ότι αυτό που προέχει είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, πορεία η οποία δε θα πρέπει να διακυβευθεί για κανένα λόγο... Παράλληλα, απαίτησαν από την κυβέρνηση "να δώσει σαφή και πειστικά μηνύματα" στην κατεύθυνση της επίσπευσης των "διαρθρωτικών αλλαγών", να δώσει λύση στο θέμα της Ολυμπιακής (με τα κριτήρια της "αγοράς" φυσικά), ενώ για τον εαυτό τους ζήτησαν μειωμένες τιμές στα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, για λόγους ανταγωνισμού... κλπ.

Τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση Σημίτη, στο θέμα των εκλογών, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επιδίωξαν να την καλύψουν με... φιλοσοφική προσέγγιση του θέματος. Ετσι χαρακτήρισαν "επικίνδυνη για τους θεσμούς" την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ σε άλλο σημείο για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους, επικαλέστηκαν την ανάγκη της "μη συρρίκνωσης του προεκλογικού κύκλου". Εν πάση περιπτώσει κατέληξαν, "καλό είναι να μην πάμε σε εκλογές, αλλά αν πάμε θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία...".

Στην ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν, κυριαρχεί βέβαια το θέμα της ΟΝΕ, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και τοποθέτηση στο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε με την παράδοση από την ελληνική κυβέρνηση του Κούρδου ηγέτη στο στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας. Είναι σαφές ότι τέτοια... δευτερεύουσας φύσης θέματα, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου δεν τους αγγίζουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται γενικά ότι "τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στον ανασχηματισμό επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα", γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε "αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία προς την ΟΝΕ". Στα πλαίσια αυτά, καλούν σε συστράτευση την ελληνική κοινωνία, "να ανασυνταχτεί γύρω από τους μακροχρόνιους στρατηγικούς στόχους που η ίδια έχει επιλέξει" ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό...

Στη συνέχεια, με προμετωπίδα την προστασία της πορείας προς την ΟΝΕ, κλιμάκωσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, ζητούν φθηνότερες τιμές στο μαζούτ, στο πετρέλαιο ντίζελ, σύναψη συμβάσεων ρήτρας διακοπής τους θερινούς μήνες μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών κλπ...

Οι μεγαλέμποροι

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Σημίτη εξέφρασαν και εμποροβιομήχανοι του ΕΒΕΑ διά του προέδρου του Επιμελητηρίου Γ. Παπαθανασίου,ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στον οικονομικό τομέα", θεωρώντας δεδομένο πως ούτως ή άλλως "η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συνεχίζει να θεωρεί τη συμμετοχή στην ΟΝΕ πρώτης προτεραιότητας".

Υποκρισία και φαρισαϊσμός χωρίς όρια

Υπέρμαχος των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και των απελευθερωτικών κινημάτων, εμφανίστηκε χτες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στο Περιστέρι, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις κυβερνητικές ευθύνες για το ότι ο ηγέτης των Κούρδων βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας

Το "μαύρο - άσπρο", επιχείρησε να εμφανίσει, ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,με την ομιλία που έκανε χτες το βράδυ σε μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι. Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία, που συνόδευαν την ομιλία του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος - ενόψει Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - δεν έκρυψε και τις αρχηγικές του βλέψεις. Αποκορύφωμα της υποκρισίας ήταν η προσπάθεια του "χαμογελαστού" υπουργού να εμφανιστεί σαν υπέρμαχος του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού και γενικότερα των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και να υποστηρίξει πως με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου ελληνικού λαού, βελτιώθηκε και προσέγγισε το βιοτικό επίπεδο του... μέσου Ευρωπαίου!

Ο Γ. Παπαντωνίου με τις θέσεις, που διατύπωσε χτες δημόσια - χωρίς να κοκκινίζει:

  • Επιχείρησε να αμφισβητήσει τις ουσιαστικές ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη, για το γεγονός ότι ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται σήμερα στις φυλακές της Τουρκίας. "Ορισμένοι - είπε - επιδίωξαν, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν να δυσφημήσουν το Κίνημα" και προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση Σημίτη και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ "ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό του κουρδικού λαού και των απελευθερωτικών κινημάτων" (!). Στη συνέχεια, αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, μιλώντας για "εσφαλμένους χειρισμούς", κάλεσε τους Ελληνες να αντισταθούν όλοι σαν "ένας άνθρωπος" στην τούρκικη επίθεση και όσους επιδιώκουν να "αποσταθεροποιήσουν την εθνική μας πορεία", η οποία για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι συνώνυμη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
  • Συγκρίνοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι σήμερα, με την πολιτική της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993, προσπάθησε να αποδείξει ότι δήθεν η "πράσινη" λιτότητα είναι καλύτερη από τη "γαλάζια"!

Στον εκτενή απολογισμό για την πορεία της οικονομίας την περίοδο των τελευταίων 5 ετών, ο Γ. Παπαντωνίου, ούτε λίγο - ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι χάρη στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εκπληρώθηκαν οι στόχοι για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σχεδόν ίδιο με του Γερμανού, του Γάλλου και του... μέσου Ευρωπαίου! Μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, είπε, κατορθώσαμε να "ανορθώσουμε την εθνική οικονομία και να την οδηγούμε ήδη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση Ευρώπης". Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει πως με την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη "η ακρίβεια" που έπληττε "το καλάθι της νοικοκυράς"... εξαφανίστηκε, ότι "για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πραγματική σύγκλιση"...

Τέλος, με το μάτι στραμμένο στην ψηφοθηρία - καθώς το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι υπαρκτό - ο Γ. Παπαντωνίου, μοίρασε απλόχερα υποσχέσεις για μείωση των φορολογικών βαρών στα πλατιά λαϊκά στρώματα και αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που "θα" θεσμοθετηθούν, καθώς επίσης και ότι "θα" παρθούν μέτρα για την αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας...

ΣΥΝ
Διπλές εκλογές αν αλλάξει το σύστημα...

Διπλές εκλογές τον Ιούνιο, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, αφού πρώτα ψηφιστεί από την κυβέρνηση η απλή αναλογική, ζητά ο ΣΥΝ με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του, θεωρώντας πως έτσι "θα αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό και θα κλείσει ο δρόμος προς τη συντηρητική μετατόπιση και θα αναβαθμιστεί η πολιτική ζωή και ο ρόλος της Αριστεράς". Την πρόταση αυτή πρόβαλε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή που ζήτησε και είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.

Στην απόφαση της ΠΓ του ΣΥΝ, που παρουσίασε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, τονίζεται ότι η παραμονή της κυβέρνησης Σημίτη στην εξουσία θα επιδεινώσει την κρίση που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση Οτσαλάν και απειλεί "να διαβρώσει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή (!) και τους πολιτικούς θεσμούς (!) και να υπονομεύσει τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις μεγάλες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις (!!!) αυτής της καθοριστικής για το μέλλον περιόδου".

Ο ΣΥΝ φοβάται πως "οι απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα, θα τροφοδοτήσουν πιο έντονα την πολιτική ρευστότητα και θα διαμορφώσουν πρόσφορο έδαφος για τη δράση εξωθεσμικών κέντρων που ήδη εξυφαίνουν σενάρια ερήμην της θέλησης του ελληνικού λαού για απολύτως ελεγχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με συνέχιση των ασκούμενων συντηρητικών πολιτικών".

Με στόχο λοιπόν να προληφθούν τα παραπάνω "ο ΣΥΝ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, στον ελληνικό λαό και τους καλεί να υιοθετήσουν την πρότασή του προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει δημοκρατική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας". Βεβαίως, ο ΣΥΝ δεν εξετάζει τι σόι λύση θα είναι αυτή που θα συνεχίζει να υλοποιεί τον "εθνικό" στόχο της ΟΝΕ και της υποτέλειας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο (το περιεχόμενο της πολιτικής αυτής) αποφεύγει να κάνει λόγο... Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ - όπως προκύπτει από την απόφαση της ΠΓ του - επαναλαμβάνει τις γνωστές προτάσεις του, π. χ. για συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Οσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, ο ΣΥΝ περιορίζεται να αναφέρει πως θα συμβάλει στην αναζήτηση πρωτοβουλιών για τη συμπαράσταση στον Κούρδο ηγέτη και τον κουρδικό λαό που, ωστόσο, η ΕΕ χαρακτηρίζει τρομοκράτες και, όπως πρόβαλε στο προχτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, επιδιώκει το χτύπημα του κουρδικού αγώνα με τη διάλυση των οργανώσεων και της επικοινωνιακής τους βάσης...

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προβάλλει εκλογές άμεσα αν και επισημαίνει την αδυναμία και το επικίνδυνο της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως "την έξοδο από την κρίση ο ΣΥΝ δεν την εμπιστεύεται στον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του και δεν πιστεύουμε ότι η έξοδος από την κρίση θα προκύψει με την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ".

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επέλεξε τα... μισόλογα

Παρέμβαση με μισόλογα στον πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες επιχείρησε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.Με ένα λόγο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εσωκομματικής προεκλογικής καμπάνιας, αλλά και αρχηγικής εμφάνισης, ενόψει του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και της εκλογής των 5.000 αντιπροσώπων που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, επιχειρεί να κηρύξει μια εκστρατεία "σωτηρίας" του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο ως σημαιοφόρο. Συγκεκριμένα, κάλεσε "όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να βρουν το δρόμο των νέων συνθέσεων, ώστε να υπάρξουν και τα απαραίτητα αποτελεσματικά βήματα και η νέα πορεία και οι αλλαγές στο περιεχόμενο των πολιτικών". Και πρόσθεσε: "Μέσα από αυτή τη νέα ενότητα, καλούνται οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της σωτηρίας σε μια πορεία επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με τη λαϊκή βάση του". Επίσης, μίλησε για "νέα δεδομένα" που έχουν διαμορφωθεί και για την ανάληψη πρωτοβουλίας "να χτίσουμε τους όρους μιας νέας σύνθεσης ώστε να βγει το ΠΑΣΟΚ νικηφόρο στη βάση μιας νέας πορείας", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών κινήσεων εκ μέρους του.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για "βαρύ εθνικό και πολιτικό πλήγμα, με βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα, για το φρόνημα του λαού μας αλλά και για την παράταξη του ΠΑΣΟΚ". Επίσης έκανε λόγο για "πολιτική κρίση".Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη. Κάνει όμως συγκεκριμένη αναφορά στους χειρισμούς "ενός ελάχιστου αριθμού ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών", που τους επικρίνει "δριμύτατα" για τον αποκλεισμό από τους χειρισμούς της υπόθεσης Οτσαλάν του υπουργείου Αμυνας.

Σας πήραμε χαμπάρι

Τον ανήξερο για τα γεγονότα σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν, συνεχίζουν να παριστάνουν οι εκσυγχρονιστές υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών και τέως αναπληρωτής, Γ. Παπανδρέου, ισχυρίστηκε σε χτεσινή εκπομπή του "Μέγκα", ότι "ξέρει ό,τι έχουν ακούσει όλοι", ότι "δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ενημερώσει" και ότι "εφόσον έχει συσταθεί Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, πρέπει να περιμένουμε". Εμείς έτσι απλά αναρωτιόμαστε: Εστω και αυτές τις τρεις μέρες που ανέλαβε καθήκοντα ο κύριος υπουργός, δεν ενημερώθηκε;

Ο ελληνικός λαός, σας έχει πάρει χαμπάρι. Και την υποτέλειά σας και την υποκρισία σας. Η παράδοση του Οτσαλάν και το ξεπούλημα του αγώνα των Κούρδων ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ