ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Σε εργασιακή ομηρία οι εργαζόμενοι

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με εργαζόμενους που είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ στις 17 Δεκέμβρη
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με εργαζόμενους που είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ στις 17 Δεκέμβρη
Ερώτηση για τους εργαζόμενους στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη δομή και μίλησε με εργαζόμενους και πρόσφυγες.

Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Στη Μαλακάσα έχει δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων ήδη από τον Μάρτη του 2016, το οποίο φιλοξενεί σήμερα πάνω από 1.600 ξεριζωμένους ανθρώπους (οι 400-450 είναι ανήλικοι). Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (97%) είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν οι οποίοι διαμένουν σε 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα, αλλά και σε περίπου 100 σκηνές υπό δύσκολες συνθήκες ιδιαίτερα μέσα στο χειμώνα.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο, όπως και σε άλλα, εργάζονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Β' κύκλου εργασίας πλήρους απασχόλησης του ΟΑΕΔ που προσλήφθηκαν με τη δημόσια πρόσκληση με αριθμό 9/2017. Ηδη εργάζονται εκεί επί 24 συνεχόμενους μήνες, με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεών τους, ανταποκρινόμενοι στο ακέραιο στον ανθρωπιστικό και τον επαγγελματικό τους ρόλο, αποκτώντας παράλληλα εξειδικευμένη εμπειρία σε μια σειρά ειδικών, τεχνικών και διοικητικών δεξιοτήτων.

Είναι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, χωρίς επίδομα επικινδυνότητας και ανθυγιεινούς εργασίας, παρόλο που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες. Είναι εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει ούτε τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εργασία τους και που μετακινούνται από όλες τις περιοχές της Αττικής και άλλες μακρινές περιοχές για να προσέλθουν στην εργασία τους. Παρόλο που ασκούν συγκεκριμένα καθήκοντα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι δηλωμένοι ως εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων. Το μεγάλο κόστος μετακίνησης αφορά όλους τους εργαζόμενους στο Κέντρο Μαλακάσας (εκπαιδευτικούς, ιατρικό προσωπικό κ.λπ.).

Παρά το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του Κέντρου και διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα με τους μόνιμους συναδέλφους τους όλων των Περιφερειών της Ελλάδας, βρίσκονται υπό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας για το εργασιακό και βιοποριστικό τους μέλλον.

Δεδομένου ότι πλησιάζει η λήξη των συμβάσεών τους, ερωτώνται οι υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα λάβετε για την ανανέωση των συμβάσεών τους και της μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

2. Τι μέτρα θα λάβετε για την κάλυψη των οδοιπορικών τους από και προς την εργασία τους;

3. Τι μέτρα θα λάβετε για να τους εξασφαλίσετε όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας καθώς και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους;».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δυσβάσταχτες αυξήσεις τελών για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που αποφασίστηκαν και προετοιμάζονται στους δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε αυτούς τους δήμους.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2020, στους δήμους Νέστου και Καβάλας έχουν αποφασιστεί αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 45%, ενώ στο δήμο Καβάλας υπολογίζεται πως θα φτάσουν έως και το 67%. Παράλληλα, στο δήμο Παγγαίου η δημοτική αρχή είχε προβλέψει να τα αυξήσει 60% στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης θητείας.

Οι νέες αυξήσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ψήφισαν λίγο πριν από τις εκλογές όλες οι παρατάξεις εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Καβάλας για την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, απορρίπτοντας και την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για απαλλαγή από τα τροφεία των ζευγαριών με εισόδημα έως 25.000 ευρώ αλλά και την επιβολή του χαρατσιού της ελεγχόμενης στάθμευσης. Για την Καβάλα προβλέπονται ακόμα περισσότερες υπέρογκες αυξήσεις που αφορούν τη λαϊκή κατοικία (κυμαίνονται από 45% έως 67%) δίνοντας παράλληλα εκπτώσεις της τάξης των 30% έως 60% στις ιδιοκτησίες άνω των 6.000 τ.μ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται η σιγή ασυρμάτου των παρατάξεων των αστικών κομμάτων στη μόνιμη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για μείωση κατά 30% σε όλους τους δημοτικούς φόρους και κατάργηση των αντιλαϊκών και απαράδεκτων ανταποδοτικών τελών.

Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν το λαό «να οργανωθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και να χαράξει το δικό του δρόμο. Να βάλει τέλος στη φορομπηχτική πολιτική, σε όλα αυτά και αυτούς που του μαυρίζουν τη ζωή, να μην κάνει εκπτώσεις στις ανάγκες του και να παλέψει για να κατακτήσει όλα όσα του ανήκουν, αφού αυτός τα παράγει».

Και καταλήγουν: «Η λαϊκή πάλη μπορεί να βάλει φρένο, να ανακόψει την επίθεση! Ο λαός και μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να μην εφαρμοστούν οι υπέρογκες αυξήσεις. Να διεκδικήσει μειώσεις στα ήδη δυσβάσταχτα τέλη. Πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς».

Αυξήσεις και στην Κατερίνη

Την αύξηση των δημοτικών τελών αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, με τη διοίκηση να επικαλείται κακή κατάσταση των οικονομικών του δήμου. Συγκεκριμένα, οι παρατάξεις που συνδιοικούν το δήμο, με δήμαρχο τον Κ. Κουκοδήμο, αποφάσισαν αύξηση 20% σε δημοτικά τέλη, αύξηση 10% στα τέλη άρδευσης και αύξηση 5% στα τέλη των λαϊκών αγορών. Ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε την αύξηση και πρότεινε μέτρα ανακούφισης για τις λαϊκές οικογένειες.

Την αύξηση των δημοτικών τελών καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την αντιλαϊκή απόφαση.

Μεταξύ άλλων σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Οι άνθρωποι του μεροκάματου που κατοικούν και εργάζονται στο δήμο Κατερίνης, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ήδη φορολογηθεί μια και δυο φορές. Δεν έχουν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά. Εχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς να επιβαρύνονται. Κρίσιμο ζήτημα είναι οι ανάγκες του δήμου να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχουν το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και επαρκής, σύγχρονος, υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να πυκνώσει τις γραμμές του ταξικού κινήματος το οποίο συγκρούεται με αυτήν την πολιτική, να συστρατευτεί με το ΚΚΕ, να βάλει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών του τις σύγχρονες λαϊκές του ανάγκες, έτσι όπως τις κατέθεσε στην πρότασή του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο εκλεγμένος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κατερίνης και είναι οι εξής:

- Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για τις οικογένειες με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ΑμεΑ, ανέργων, πολύτεκνων, τρίτεκνων, μονογονεϊκών και ευπαθών οικογενειών.

- Καμία αύξηση για τους μικρούς επαγγελματίες.

- Καμία αύξηση στα τέλη άρδευσης για τους αγρότες.

- Καμία αύξηση στα τέλη της λαϊκής αγοράς για τους παραγωγούς - επαγγελματίες.

- Γενναία αύξηση δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις, π.χ. τράπεζες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, κ.λπ.

- Καμιά αλλαγή στη σημερινή μηδενική χρέωση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

- Καμία υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος καθώς και καμία αύξηση του κόστους αυτών.

- Καμία κατάσχεση ή αναγκαστικά μέτρα στα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Νέο ειδικό τέλος - χάρατσι για τη... συντήρηση του οδικού δικτύου

Στη θέσπιση νέου ειδικού τέλους για το οδικό δίκτυο προχώρησε η διοίκηση του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, «πρωτοπορώντας» για άλλη μια φορά στη φοροεπέλαση. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με την παράταξη της διοίκησης αποφάσισαν την επιβολή ετήσιου ειδικού τέλους 0,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη συντήρηση του οδικού δικτύου!

Δηλαδή οι δημότες Πυλαίας - Χορτιάτη θα κληθούν να ξαναπληρώσουν για τους δρόμους, τους οποίους έχουν ήδη χρυσοπληρώσει πολλαπλώς μέσω της κρατικής φορολογίας. Ετσι, π.χ. για ένα σπίτι 100 τ.μ. ο δημότης θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον χαράτσι 45 ευρώ, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στην ήδη βαρύτατη φοροαφαίμαξη του λαού από την κυβέρνηση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν το νέο χαράτσι.

Με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Για άλλη μια φορά η διοίκηση του δήμου αποδεικνύει ότι πρωτοπορεί στην επιβολή ειδικών τελών. Μετά το ειδικό τέλος για την ανέγερση και συντήρηση σχολείων, ήρθε το τέλος για τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Αντί να διεκδικήσουν την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, προτιμούν να απευθύνονται στις τσέπες των δημοτών προωθώντας την έννοια της ανταποδοτικότητας.

Αναρωτιέται κανείς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της διοίκησης και τι άλλο ειδικό τέλος - χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες...

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τους μαζικούς φορείς, συνολικά το λαό του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, να μη συναινέσει σε αυτήν την πολιτική. Αντίθετα, να απαιτήσει την κατάργηση κάθε είδους τοπικής, άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ