ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Κοινή δράση για την αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Καλλιτεχνικά δρώμενα στην τελευταία κινητοποίηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
Καλλιτεχνικά δρώμενα στην τελευταία κινητοποίηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
Ο συντονισμός των ενεργειών και η ανάπτυξη κοινών δράσεων καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία αποφασίστηκε στη συνάντηση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με εκπροσώπους των ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΣΚ).

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν η αισθητική αγωγή, η απαξίωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων και η ανάγκη στήριξης συνολικά της Παιδείας με τα απαραίτητα κονδύλια.

Σε κοινό τους κείμενο, ΕΕΤΕ και γονείς κάνουν μια σειρά από επισημάνσεις και σημειώνουν την κοινή τους αντίληψη για μια σειρά από θέματα της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:

  • «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αισθητική αγωγή και η πραξιακή σχέση των μαθητών με την Τέχνη σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των μαθητών και την εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Με την αισθητική αγωγή αναπτύσσεται εκείνη η πλευρά των νέων ανθρώπων που ονομάζεται "αισθητή νόηση", η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση δραστήριων, δημιουργικών, κοινωνικά ευαίσθητων και καλλιεργημένων ανθρώπων.
  • Μας βρίσκει αντίθετους η εξετασιοκεντρική κατεύθυνση του σημερινού σχολείου, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη του οικονομικού συστήματος για την ανακύκλωση αναλώσιμου και διαρκώς εκπαιδευόμενου, φτηνού εργατικού δυναμικού.
  • Μας βρίσκουν αντίθετους η απαξίωση των ανθρωπιστικών μαθημάτων στα σχολεία και η ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση της Τέχνης από τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα.
  • Θεωρούμε ότι οι Τέχνες και η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να διατρέχουν όλες τις τάξεις σε ένα δημόσιο, αποκλειστικά και ουσιαστικά δωρεάν δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
  • Θεωρούμε απαραίτητη τη στήριξη της Δημόσιας Παιδείας με κονδύλια και υποδομές από τον κρατικό προϋπολογισμό, πέρα και έξω από κάθε εμπορική δραστηριότητα και κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο χώρο της Εκπαίδευσης. Θέλουμε πραγματικά δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου ή θρησκεύματος.
  • Δικαίωμα εγγραφής στο δημόσιο σχολείο σε όλα τα παιδιά που μένουν στην Ελλάδα.
  • Θεωρούμε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα είναι - και γι' αυτό πρέπει να χαρακτηριστούν - εργαστηριακά.
  • Θεωρούμε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται αποκλειστικά από καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ως πρώτη ανάθεση στην Εκπαίδευση την αντίστοιχη ειδικότητα. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, θύμα είναι το ίδιο το παιδί.
  • Θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για τους καλλιτέχνες, για μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά και οι ανάγκες για μία σύγχρονη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ωρομισθίων και εξίσωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών σε όλα τα θέματα (Ασφάλιση, Υγεία, άδειες κ.λπ.)».
ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ' ΕΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Διεκδικούν τη δωρεάν μετακίνησή τους προς τις πανεπιστημιακές κλινικές

Σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ προχώρησαν την περασμένη βδομάδα οι φοιτητές του Γ' έτους του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με τη στήριξη του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, με βασικό αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Περίπου 100 φοιτητές του Γ' έτους θα παρακολουθήσουν μαθήματα εκτός πόλης, στις κλινικές των Νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου», και καλούνται να μεταφέρονται εκεί με ατομική τους ευθύνη, είτε με ιδιωτικά οχήματα είτε με αστική συγκοινωνία. Η πρώτη περίπτωση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τους φοιτητές, ενώ η δεύτερη είναι αρκετά χρονοβόρα και δυσχερής, λόγω και της προβληματικής κατάστασης των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Οι φοιτητές συνέστησαν ομάδα για τη διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα, συνέταξαν κείμενο αιτημάτων το οποίο προσυπογράφηκε από συμφοιτητές τους και το κατέθεσαν στον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση, κατά την κινητοποίηση.

«Ως τριτοετείς φοιτητές», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «επικροτούμε την άποψη πως σε όλα τα κλινικά έτη θα πρέπει να εξασφαλίζεται - σε βάθος χρόνου - η μετακίνηση όλων των συναδέλφων με ευθύνη της Σχολής. Διεκδικούμε, λοιπόν, από τους αρμόδιους φορείς - με τα μέσα που διαθέτουν - να επιληφθούν του οξυμένου αυτού ζητήματος. Ζήτημα, φυσικά, που αποτελεί απόρροια της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Καταγγέλλουν τη στάση του δήμου στο θέμα της μεταφοράς μαθητών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των μαθητών του σχολείου για το θέμα της μεταφοράς
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των μαθητών του σχολείου για το θέμα της μεταφοράς
Για «εμπαιγμό» και «εγκληματική αδιαφορία» κάνει λόγο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, αναφορικά με τη στάση του δήμου Περιστερίου για το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του σχολείου, από τους περιορισμούς που τίθενται στην ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών.

Ο δήμος είναι ενήμερος για το πρόβλημα, σημειώνουν οι γονείς και προσθέτουν ότι «στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων λαμβάνουμε σταθερά τη διαβεβαίωση της συμπαράστασης του δήμου στο δίκαιο αίτημά μας. Η συμπαράσταση αυτή έλαβε έμπρακτη μορφή όταν ο δήμος Περιστερίου εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής την εξαίρεση του σχολείου μας από τους χιλιομετρικούς περιορισμούς».

Ωστόσο, στη συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη στην Περιφέρεια, όπου η αρμόδια επιτροπή θα αποφάσιζε την εξαίρεση του σχολείου από την ΚΥΑ, ο δήμος Περιστερίου απουσίαζε «χωρίς καμία ειδοποίηση και δικαιολόγηση της απουσίας του», όπως καταγγέλλουν οι γονείς.

«Η μη αναμενόμενη και καθόλα αδικαιολόγητη εξέλιξη όχι μόνο μας οργίζει αλλά δημιουργεί και εύλογα ερωτήματα», σημειώνουν οι γονείς αναφορικά με την απουσία του δήμου από την επιτροπή, στην οποία είχε και θέση εισηγητή, και ρωτούν γιατί άλλαξε τη στάση του σε σχέση με αυτά που είχε δεσμευτεί.

«Απαιτούμε την άμεση απάντηση του δήμου Περιστερίου στο πρόβλημα που δημιούργησε η απόφασή του να μπλοκάρει τη συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς και τις άμεσες πρωτοβουλίες του για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε. Δεν είναι απλά ντροπή στα τέλη Δεκεμβρίου 95 παιδιά να πηγαινοέρχονται πεζή σε άκρως επικίνδυνους δρόμους, είναι εγκληματική αδιαφορία», τονίζουν οι γονείς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές του

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές υποδομές του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου του Αγίου Κηρύκου αναδεικνύει ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Στην καταγγελία του σημειώνει ότι «έπειτα από κάθε βροχόπτωση διαπιστώνονται τα εξής προβλήματα που συντελούν στη δυσλειτουργία του σχολείου και την επικινδυνότητα προς μαθητές και εκπαιδευτικούς: Πλημμυρισμένες από νερό και γεμάτες υγρασία κύριες και βοηθητικές αίθουσες. Βραχυκυκλώματα στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου, με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Επίσης: Παραμένουν ημιτελή τα έργα αποκατάστασης ολισθηρότητας αυλόγυρου οροφής. Οι τουαλέτες είναι σε κακή κατάσταση, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πτώση σοβάδων ανά τακτά διαστήματα. Εχει να πραγματοποιηθεί ελαιοχρωματισμός κτιρίων εδώ και πολλά χρόνια».

Επιπλέον, ο Σύλλογος, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο δήμο Ικαρίας, ζητάει τη δημιουργία δυτικής εισόδου - εξόδου, καθώς με την υφιστάμενη πρόσβαση στο σχολείο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, επειδή τα μέσα μεταφοράς αδυνατούν να προσεγγίσουν την υπάρχουσα είσοδο. Ετσι, τα παιδιά αποβιβάζονται - επιβιβάζονται μακριά από αυτήν, επάνω στον κεντρικό δρόμο, ο οποίος έχει μεγάλη κυκλοφορία, έντονη κλίση και απότομη στροφή.

Ο Σύλλογος απαιτεί «την χωρίς άλλη χρονοτριβή αποκατάσταση των φθορών και των ζημιών του σχολείου καθώς και τη δημιουργία νέας εισόδου που θα βελτιώνει την ασφαλή προσβασιμότητα μαθητών και εκπαιδευτικών». Ζητά να αξιοποιηθεί το διάστημα των γιορτών που το σχολείο είναι κλειστό για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ