ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το αντεργατικό "ημερολόγιο" του 1998

Το χρόνο που πέρασε η κυβέρνηση εξαπέλυσε μια ανελέητη και εφ' όλης της ύλης επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο αυταρχισμός, η αδιαλλαξία και το μέγεθος των επιχειρούμενων ανατροπών, αλλά και η ξεφωνημένη πλέον απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", χαρακτηρίζουν την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 1998 στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Με τον βαθιά αντεργατικό νόμο για την (απο)ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων 2639/98,επιδίωξε κατά κύριο λόγο να καταργήσει το 8ωρο, να χτυπήσει την πλήρη απασχόληση και να διαλύσει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με τον αντιασφαλιστικό νόμο,που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, προώθησε μια σημαντική αφαίρεση βασικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και ταυτόχρονα προετοίμασε το έδαφος για τη μεγάλη επικείμενη έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση.

Με μια σειρά παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, αλλά και στο Δημόσιο,προσπάθησε να "σβήσει από το χάρτη" το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, ετοιμάζοντας το ξεπούλημα των πάντων. Ολα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον που "σφραγίστηκε" από την αναγωγή της ΟΝΕ σε "εθνικό στόχο" και μια εξοντωτική εισοδηματική πολιτική που βρήκε άξιο συνεχιστή στον κρατικό προϋπολογισμό για το 1999.

Το 1998 η κυβέρνηση κάνει μια αποφασιστική εφόρμηση με έναν προϋπολογισμό που προβλέπει "αυξήσεις" 2,5% σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και αύξηση στους άμεσους και έμμεσους φόρους πάνω από 10%, εγκρίνοντας ανάλογη αύξηση στα τιμολόγια του ΟΤΕ, στην κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, στα ποτά και τα τσιγάρα... Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντιδρούν ωστόσο σε αυτή την εισοδηματική πολιτική και οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλη τη χρονιά, περιλαμβάνουν στο αγωνιστικό τους πλαίσιο αυτή τους την αντίθεση.

Τους πρώτους μήνες του 1998 εξαπολύεται και μια σκληρή επίθεση με επίκεντρο τις ΔΕΚΟ και τους εργαζόμενους σ' αυτές, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όπως και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Με μια τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση νομοθετεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού των ΔΕΚΟ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, όπως ίσχυε μέχρι τότε! Στάσεις εργασίας, 24ωρες απεργίες στις ΔΕΚΟ, αλλά και πανεργατικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια στη Βουλή, με ιδιαίτερη μαζικότητα και αγωνιστική ενότητα διαφορετικών κλάδων, στοιχειοθετούν την απάντηση των εργαζομένων ενάντια στην επιχείρηση ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο συρρίκνωσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας",που δημιουργεί νέες εντάσεις και παράλληλα προωθεί τη μετατροπή σε Ανώνυμες Εταιρίες των λιμανιών, του ΟΣΚ, του ΟΔΔΥ και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών,επιχειρεί το ξεπούλημα των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών και της Ιονικής Τράπεζας,που στάθηκε η αφορμή ενός πολυήμερου απεργιακού αγώνα. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την επιβολή "ευέλικτων" μορφών εργασίας, είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες, προκειμένου να διευκολυνθεί το ξεπούλημα. Τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ και άλλες επιχειρήσεις παίρνουν "σειρά", ο ΟΤΕ μπήκε σε νέα διαδικασία μετοχοποίησης και η ΔΕΗ ετοιμάζεται να υποδεχτεί την "ανταγωνιστικότητα" που επιβάλλει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα με την επίθεση που διεξάγεται στις ΔΕΚΟ, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με κυρίαρχη παρέμβαση αυτή της δημιουργίας ενός νέου αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα,ο οποίος επαναφέρει τον εμφυλιοπολεμικό κώδικα του '51, θέτει υπό αμφισβήτηση ντε φάκτο κατακτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στοχεύει στην απόλυτη χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο.

Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αντεργατικές επιδόσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα απασχόλησης - ανεργίας.Από την αρχή του χρόνου, το υπουργείο Εργασίας αρχίζει το "βομβαρδισμό" με διάφορα προγράμματα "απασχόλησης", με σκοπό να περάσει μέσα από αυτά τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου" για πολυαπασχόληση, διαρκή κινητικότητα, απόλυτη ρύθμιση της λεγόμενης αγοράς εργασίας από νέες δομές, για τις οποίες μεταβάλλεται και ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά θα επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία, σε βαθμό που δημιουργούν σύγχυση, ενώ χωρίς δυσκολία εντάσσονται σε συνολικότερους προγραμματισμούς της κυβέρνησης και εμφανίζονται ως καινούρια.

Ενα αντεργατικό έκτρωμα, που ονομάζεται "εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση" το 1998,ήρθε σαν επιστέγασμα όλης αυτής της... προσπάθειας. Το σχέδιο περιέχει συνοπτικά κάθε αντεργατικό μέτρο, που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την υλοποίηση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων - αποτελεί ουσιαστικά μια αντεργατική ανακεφαλαίωση - πάει, όμως, και ένα ακόμα βήμα πιο πέρα στα πλαίσια όσων συζητήθηκαν στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και στις Συνόδους Κορυφής Αμστερνταμ και Λουξεμβούργου.Διαπνέεται από τη λογική του "απασχολήσιμου",της μιας θέσης εργασίας κομμένης στα δύο και του ενός μεροκάματου κομμένου στα δύο ή και στα τρία.

Την "τιμητική" τους είχαν και οι ναυτεργάτες.Στα μέσα του περασμένου Γενάρη, ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα του ΥΕΝ, το οποίο ανάμεσα στα άλλα αφαιρεί τα φυλλάδια από τους άνεργους ναυτεργάτες, χτυπά κοινωνικά δικαιώματα του κλάδου, "βουλιάζει" παραπέρα το ΝΑΤ και επιδοτεί ακόμα πιο απλόχερα τους εφοπλιστές. Μόνο το Γενάρη πετάχτηκαν από τα πλοία 865 ναυτεργάτες, λόγω της μείωσης των Ελλήνων ναυτεργατών από τις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τα σχέδιά της, επιδεικνύει μια έντονη αδιαλλαξία, ενώ οι υπηρεσίες καταστολής δείχνουν τα "δόντια" τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων,όταν με την πολυήμερη απεργία τους θέλησαν να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Εντονη αστυνομική παρουσία δημιουργεί ή επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η κορύφωση έρχεται με το συχνό ξυλοκόπημα των απεργών της Ιονικής, τις συλλήψεις απεργών και εργαζομένων από άλλους κλάδους που τους συμπαραστέκονται, την κατάληψη από τις αστυνομικές δυνάμεις του κτιρίου της τράπεζας στον Πειραιά, τον πολυήμερο αποκλεισμό ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, τα "μπλόκα" αποκλεισμού των διαδηλωτών από την προσέγγιση στη Βουλή.

Η δικαστική εξουσία συμβάλλει με τον τρόπο της. Στις κινητοποιήσεις για τις ΔΕΚΟ, οι εισαγγελικές αρχές διατάζουν την έρευνα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών για κήρυξη παράνομων απεργιών! Παράνομες, ως συνήθως, κηρύχτηκαν και οι απεργίες των εργαζομένων της Ιονικής και άλλων χώρων. Διώξεις έχουν ασκηθεί σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους του Πειραιά για κινητοποιήσεις του 1995, αλλά και σε σχέση με τον αγώνα της Ιονικής! Στα δικαστήρια... κρίνονται και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ" και σε μια σειρά ακόμα επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη μεγάλη επίθεση

Ενας νόμος εργασιακού μεσαίωνα ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, βάζοντας στα "έξι μέτρα" το οχτάωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις

Ενα νόμο - τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις δημιούργησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, στοχεύοντας στο οχτάωρο, την πλήρη απασχόληση, τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ο νόμος θεσμοθετεί κάθε καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, στο όνομα της ...διασφάλισής της! Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο νόμος βασίστηκε στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" και η επεξεργασία του άρχισε ουσιαστικά από τη στιγμή που άρχιζε και ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη για τα εργασιακά.

Ο νόμος 2639/98 προβλέπει πρώτα απ' όλα τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας". Τη δυνατότητα, δηλαδή, των εργοδοτών με "επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας" ή με "συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων" να επιβάλλουν 9ωρη ή 10ωρη απασχόληση στους εργαζόμενους για ορισμένους μήνες, υπολογίζοντας το χρόνο εργασίας σε ετήσια βάση. Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι το ωράριο εργασίας θα είναι μειωμένο για ίσο χρονικό διάστημα με αυτό που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 9ωρα και 10ωρα, ως αντάλλαγμα για την εργασία τους πέρα από το 8ωρο. Εναλλακτικά μπορεί να δίνεται μεγαλύτερη άδεια, ρεπό κλπ. Αυτή η ευθεία βολή στο 8ωρο δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες αφαίρεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιπλέον μειώνει άμεσα τις αποδοχές τους, αφού δεν αμείβεται η υπερωριακή εργασία.

Ο νόμος ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο στη μερική απασχόληση,όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα υπογράφουν σχετική ατομική σύμβαση,αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, που ο εργοδότης θα μπορεί να τους μετατρέψει σε μερικά απασχολούμενους! Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφήνουν επίσης περιθώριο στον εργοδότη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους μερικά απασχολούμενους, αναιρώντας ουσιαστικά κάθε προηγούμενη διάταξη.

Οσα προβλέπονται σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στοχεύουν στην κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκτός της ΕΓΣΣΕ σε πρώτη φάση, καθώς ορίζεται ρητά η δυνατότητα αμοιβής με το κατώτερο μεροκάματο των εργαζομένων που απασχολούνται σε κάποια δραστηριότητα στα πλαίσια των τοπικών συμφώνων!Η προϋπηρεσία και η ειδικότητα δε θα παίζουν κανένα ρόλο, καταργούνται δηλαδή οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Στο κατώτερο μεροκάματο καταδικάζονται και οι νεοπροσλαμβανόμενοι για κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Αντιασφαλιστική λαίλαπα

Το δεύτερο, εξαιρετικά σημαντικό πλήγμα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, από την κυβέρνηση το 1998, ήρθε με τη μορφή του αντιασφαλιστικού νόμου, που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.

Βασικές ανατροπές του νόμου αυτού είναι: Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων οδηγούνται στο χρηματιστηριακό τζόγο, μέσα από τη θέσπιση ενός πλέγματος κανόνων διαχείρισης.

Προωθείται ο "εξορθολογισμός του συστήματος εξόφλησης" των οφειλών προς το ΙΚΑ και τους άλλους Οργανισμούς, χαρίζοντας ουσιαστικά δισεκατομμύρια στους εργοδότες.

Ενοποιεί ταμεία χαμηλώνοντας σημαντικά τα επίπεδα παροχών και συντάξεων. Καίριο είναι το πλήγμα στις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που δε θα μπορούν να είναι πάνω από 20% της κύριας σύνταξης. Μικρότερες θα είναι οι συντάξεις των εμπόρων και "συμβολική" η αύξηση σε αυτές των αυτοκινητιστών. Ανέπαφες μένουν οι πλουσιοπάροχες απολαβές των συνταξιούχων και ασφαλισμένων του Ταμείου εργατοπατέρων, μειώνονται οι συντάξεις που θα δίνει στο εξής το ΕΤΕΜ, συγχωνευμένο στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Πετσοκόβει τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας)...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ