ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν

Ανακοίνωση - καταγγελία για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Ενα ακόμα κατάπτυστο νομοσχέδιο με στόχο τον διακαή πόθο του κεφαλαίου, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ο νόμος - έκτρωμα θα αναρτηθεί σε «δημόσια διαβούλευση» μέχρι την Πρωτοχρονιά και, όπως λένε οι διαρροές, θα προβλέπει προαναγγελία των συγκεντρώσεων 48 ώρες πριν, όπως και υπόδειξη της διαδρομής εκ των προτέρων, ορισμό «υπεύθυνου συνάθροισης», ο οποίος μάλιστα θα έχει την αστική και ποινική ευθύνη, τον ορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών μεγεθών για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι πορείες, τον ορισμό εισαγγελέα για κάθε συγκέντρωση, ο οποίος μεταξύ άλλων θα κρίνει και τα αριθμητικά δεδομένα ενώ θα υποδεικνύει και εναλλακτικές διαδρομές, και άλλα αντίστοιχα εκτρωματικά, με στόχο να μπουν στο «γύψο» οι διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση μάλιστα για το κατάπτυστο αυτό σχέδιο επιστρατεύει και τις γνωστές αθλιότητες με στόχο να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», με τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας να δηλώνει... εκφραστής του κοινωνικού συνόλου, ακόμα και των... διαδηλωτών, και να εισηγείται ότι «πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα».

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη τα σχέδια αυτά

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να ματαιώσουν κάθε σχετική απόπειρα.

«Ο περιορισμός των διαδηλώσεων», επισημαίνει, «αποτελεί τον σταθερό και διαχρονικό "πόθο" των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Πηγαίνει χέρι χέρι και σε ευθεία γραμμή με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, την επίθεση σε όσα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η πρόθεση για να μπει χέρι στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο "γύψο". Γι' αυτό και προσπαθεί πρόσφατα, όπως έκαναν στο παρελθόν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να αξιοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό».

«Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δε θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντί τους», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Οι αιτίες που βγάζουν τους εργαζόμενους στη διεκδίκηση και στους δρόμους βρίσκονται στην ίδια μήτρα με τα αποτελέσματα που κάλπικα επικαλείται η κυβέρνηση, ώστε να ντύσει με επίφαση δημοκρατίας τη νέα προσπάθεια καταστολής. Τα λουκέτα στα μαγαζιά βρίσκονται σε κάθε εμπορικό δρόμο, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε συνοικία της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Εκεί που δεν υπάρχουν πορείες και διαδηλώσεις, που τάχα χτυπούν την αγορά».

Επισημαίνει ακόμα πως «πίσω από τον ανεπιτυχή επικοινωνιακό κουρνιαχτό της κυβέρνησης βρίσκεται η πάγια θέση των εργοδοτικών ενώσεων να παρέμβουν με φυσική παρουσία και άμεσα στη ζωή των εργατικών - συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία. Γι' αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη η σιωπηρή στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ως "μακριού χεριού" της κάθε κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

«Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο "γύψο"», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και διαβεβαιώνει πως «οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε σκέψη και προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο και σε γυάλα».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»

Οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στην έκθεση αρχειακού υλικού στην έδρα της Οργάνωσης

Μέχρι τις 20 Γενάρη θα συνεχιστεί η έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της Οργάνωσης (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου. Η έκθεση δεν θα λειτουργήσει στις 25 και 27 Δεκέμβρη, την 1η και στις 3 Γενάρη.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Εκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), τις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για την προσπάθεια αποκατάστασης της λεγεώνας SS της Κιργιζίας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σε ανακοίνωση - καταγγελία της, «εκφράζοντας τα χιλιάδες μέλη της, τους απογόνους και τους φίλους τους, καταδικάζει τη μεθόδευση του κοινοβουλίου της Κιργιζίας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ναζιστική λεγεώνα SS που το 1943, μετά από εκπαίδευση στη ναζιστική Γερμανία, στάλθηκε στην Ελλάδα και πολέμησε κατά του ΕΑΜικού Αντιστασιακού κινήματος.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη στο Κοινοβούλιο της Κιργιζίας από 15 βουλευτές έξι κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή της χώρας, για την αποκατάσταση όσων διώχθηκαν από τις σοβιετικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των "μαχητών" της ναζιστικής "Λεγεώνας του Τουρκεστάν", είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη. Αυτή η λεγεώνα, όπως και άλλα τμήματα των ναζιστικών SS, ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου κατά των λαών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και φέρεται να πολέμησε και στην Ελλάδα κατά του ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για επαίσχυντη ενέργεια, που ακολουθεί ανάλογες κινήσεις άλλων αστικών καθεστώτων, όπως το μνημείο που ανήγειραν οι αρχές του Καζακστάν το 2017, στην πόλη Κιζιλόρντα, προς τιμήν του ιδεολογικού νου και ιδρυτή αυτής της λεγεώνας, τον Καζάκο φασίστα Μουσταφά Σοκάι.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες, που συμβαδίζουν με την επιδίωξη δικαίωσης του φασισμού, την αναθεώρηση της Ιστορίας και των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που γράφτηκε με το αίμα του Κόκκινου Στρατού, του λαού της ΕΣΣΔ και των αντάρτικων κινημάτων της κατεχόμενης Ευρώπης με επικεφαλής τους κομμουνιστές.

Αυτήν την επιδίωξη άλλωστε στηρίζει και η ΕΕ, μέσα από την αντικομμουνιστική εκστρατεία στην οποία επιδίδεται και την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και εκφράζει τη στήριξή της στις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις στην Κιργιζία και στην υπόλοιπη Κεντρική Ασία που αντιτίθενται στην επιχείρηση αποκατάστασης της τουρκμενικής λεγεώνας των SS».

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη και ώρα 1 το μεσημέρι, στον πολυχώρο «CABANA» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση θα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Επίσκεψη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Αγ. Ανδρέα

Το πρωί της Παρασκευής 27 Δεκέμβρη, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις των παιδικών εξοχών του δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα, όπου φιλοξενούνται 300 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Εκθέσεις βιβλίου σε Βόλο και Τρίκαλα

Εκθεση βιβλίου πραγματοποιεί η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στα γραφεία του Κόμματος στον Βόλο (Παύλου Μελά 65), την Παρασκευή 27 (6 μ.μ. - 8 μ.μ.) και το Σάββατο 28 Δεκέμβρη (11 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει γιορτή βιβλίου επίσης την Παρασκευή (6 μ.μ. - 9.30 μ.μ.) και το Σάββατο (12 μ. - 6 μ.μ.), στο χώρο «Σουίτα art cafe» (Στρατηγού Σαράφη 18). Στο πλαίσιο της γιορτής, την Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων», από την Γεωργία Καπέτη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ