ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αιματηρός μοχλός για την «ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας της Τουρκίας»

Αβάντα αλλά και «ανησυχίες» από ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία

Φωτιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Συρία μετά από τουρκικό πλήγμα

Copyright 2022 The Associated

Φωτιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Συρία μετά από τουρκικό πλήγμα
Νέα κλιμάκωση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ προανήγγειλε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, την ώρα που εντείνονται τα παζάρια της Αγκυρας για γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της, με φόντο την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως ότου εξαλειφθεί τελείως η τρομοκρατική απειλή εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ «καταστρέφουν ολοσχερώς τις φωλιές τρομοκρατίας όπου σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται οι επιθέσεις».

Σε μια περίοδο που αυξάνονται οι εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, ξεκαθάρισε ότι στα σχέδια περιλαμβάνονται επιχειρήσεις «και εκτός συνόρων», με το πρόσχημα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια Τουρκία όπου (...) δεν υπάρχει απειλή τρομοκρατίας σε καμία σπιθαμή των 780 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων» της έκτασης της χώρας.

Μία μέρα πριν, σχολιάζοντας τις διεθνείς αντιδράσεις στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» (οι οποίες αντιδράσεις, βέβαια, κατά βάση περιορίστηκαν σε εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και «αναλογικότητα»), επέκρινε όσους διαφωνούν, τους οποίους κατηγόρησε ότι «αισθάνονται άβολα με την ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας της Τουρκίας (...) αισθάνονται άβολα από τη χιλιόχρονη παρουσία του έθνους μας στην Ανατολία». Ως παραδείγματα τέτοιας «άβολης θέσης» είπε ότι «το ζήσαμε όταν απέτρεψαν την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ (...) στην κρίση των F-35 ανάμεσα σε εμάς και τις ΗΠΑ (...) το ζήσαμε αυτό από το Κυπριακό μέχρι τις ενεργειακές συμφωνίες, σε κάθε συζήτηση στη Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, αρθρογράφος της «Χουριέτ» ανέφερε χτες ότι η επιχείρηση στο Ιράκ «αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Μετά από αυτό, θα πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Αυτήν τη φορά σχεδιάζεται μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση».

Ανησυχίες για τις συνέπειες στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ όλοι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» της Αγκυρας αναγνωρίζουν το «νόμιμο δικαίωμα» να «υπερασπίζεται την ασφάλειά της» - αβαντάροντας έτσι την τουρκική επιθετικότητα - συνεχίστηκαν «ανησυχίες» για τους όρους με τους οποίους εντείνονται οι τουρκικές «αντιτρομοκρατικές» πρωτοβουλίες και κατά πόσο αυτές μπορεί να ωφελήσουν αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Π. Ράιντερ, εξέφρασε ανησυχία για συνέπειες στον «διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS», δηλαδή στο αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό» εργαλείο στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή. Σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές επιθέσεις σε κουρδικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «αυτή η κλιμάκωση απειλεί την πρόοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους", στην πολυετή εκστρατεία του για τον περιορισμό και την εξάρθρωση του ISIS».

Πρόσθεσε δε ότι «οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη Συρία με εταίρους του εκεί (σ.σ. τις κουρδικές δυνάμεις των SDF) για να νικήσει τον ISIS και να διατηρήσει υπό κράτηση περισσότερα από 10.000 μέλη του "Ισλαμικού Κράτους"».

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε ιρακινό έδαφος, έκανε λόγο για «ασυντόνιστες στρατιωτικές ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία του Ιράκ», αφήνοντας βέβαια ορθάνοιχτα παράθυρα για ...«συντονισμένες» επιθέσεις.

Αλλά και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις της Αγκυρας για την πιθανότητα «αξιοποίησης» των ρωσικών S-400 που διαθέτει, επανέλαβε ότι «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: Οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Και συμπλήρωσε ότι «προτρέπουμε την Τουρκία και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού, είπε ότι «προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποτρέψει αμετάκλητα την τρομοκρατική απειλή», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν προηγούμενες συμφωνίες για τέτοια ζητήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του, Π. Χααβίστο, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά «τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας» με την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος».

Επιπρόσθετα ο Ν. Σ. Αμόρ, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, και ο Σ. Λαγκοντίνσκι, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας, με τη σειρά τους εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία» για τις τουρκικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, αναγνωρίζοντας βέβαια «το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα» αλλά και προτρέποντας «στη μέγιστη προσοχή (...) καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό των διεθνών προτύπων». Ζήτησαν δε «η χρήση βίας (...) να είναι δεόντως αιτιολογημένη, ανάλογη και εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου»...

Για διακοπή συνεργασίας με τις ΗΠΑ κάνουν λόγο οι SDF

Από την πλευρά τους οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) δήλωσαν χτες ότι σταματούν τη συνεργασία με τον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, κατηγορώντας τους Αμερικανούς πως δεν έχουν καταδικάσει ξεκάθαρα τις τουρκικές επιδρομές στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.

Κατήγγειλαν επίσης τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ότι διαπράττουν «με όλα τα ανήθικα μέσα» ένα «διεθνές έγκλημα» σε βάρος των αμάχων της βορειοανατολικής Συρίας και των υποδομών τους, ενώ υποστηρίζουν την ίδια ώρα το «Ισλαμικό Κράτος» με επιδρομές drones, ώστε να απελευθερώσουν τους τζιχαντιστές που βρίσκονται σε φυλακές και στρατόπεδα, όπως φάνηκε με τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου Αλ Χολ και της φυλακής Τζάρκιν.

Περαιτέρω, κατήγγειλαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ότι «έστησαν» τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις 13/11, που κόστισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους, ως «πρόσχημα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμου σχεδίου κατά της Ροτζάβα» (Δυτικό Κουρδιστάν) και της βορειοανατολικής Συρίας.

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση προχτές της συνόδου για τη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν, με τη συμμετοχή Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας, ο Αλ. Λαβρεντίεφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA διαβεβαίωσε ότι η ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την υποστήριξη της Μόσχας στη Συρία «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως δεν υπάρχει αυτήν την περίοδο «ανάγκη για μεταφορά δυνάμεων από τη Συρία σε πεδία επιχειρήσεων της Ουκρανίας», διότι υπάρχει ειδική στρατιωτική μεραρχία στη Συρία που δεν είναι μεγάλη σε αριθμό και δεν συμμετέχει άμεσα σε εχθροπραξίες.

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιθέσεις

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, χτες το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε για έκτη διαδοχική μέρα να βομβαρδίζει θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (εδρεύει στο Λονδίνο), νωρίς το πρωί έγιναν 13 επιθέσεις με βαρύ πυροβολικό σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους μαχητές των SDF, κοντά στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Χασάκα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί αεροπορικές επιδρομές, ούτε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροπλάνα», δήλωσε για τη χτεσινή μέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του «Παρατηρητηρίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας ΜΚΟ, από τα μεσάνυχτα της 19ης Νοεμβρίου η Τουρκία έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 47 αεροπορικές επιδρομές, 20 επιθέσεις με drones και 3.761 επιθέσεις με πυρά πυροβολικού, όλμων και αρμάτων μάχης.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Σχέδιο έρευνας» και υποκριτικό ενδιαφέρον για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν

Το υποκριτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ - ΕΕ και τους συμμάχους τους για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο Ιράν, αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, στη συζήτηση επί της πρότασης Γερμανίας και Ισλανδίας για τη συγκρότηση ομάδας ειδικών ερευνητών και εισηγητών του ΟΗΕ σε σχέση με την παραβίαση δικαιωμάτων στο Ιράν, ιδιαίτερα σε βάρος διαδηλωτών και παιδιών ή νεαρών γυναικών.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ευρωατλαντικό μπλοκ δεν έχει καμία «ευαισθησία» για την αιματηρή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στο Ιράν, αλλά επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του στα παζάρια και τις πιέσεις που ασκεί στην Τεχεράνη, σε ανταγωνισμό με τον ρόλο Ρωσίας και Κίνας.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φ. Τουρκ δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια «κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα. «Η ανώφελη και δυσανάλογη χρήση ισχύος πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Παίρνοντας τον λόγο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως οι Ιρανοί διαδηλωτές δεν έχουν έδρα στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ούτε φωνή στον ΟΗΕ, ισχυριζόμενη ότι το Συμβούλιο «μπορεί να υψώσει τη φωνή του για τα αδιαίρετα δικαιώματα του ιρανικού λαού».

Από την πλευρά της Τεχεράνης, η Χαντιζέχ Καριμί ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα δικαιώματα του ιρανικού λαού παραβιάσθηκαν ευρέως από τους δήθεν πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της επιβολής μονομερών κυρώσεων από το αμερικανικό καθεστώς και την εφαρμογή αυτών των απάνθρωπων κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία».

Νωρίτερα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κάνι ισχυρίστηκε πως περίπου 50 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά τις «ταραχές» στο Ιράν. Ο υφυπουργός δεν είπε πόσοι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, όμως δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει σχηματίσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τους θανάτους...

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει αν θα ορίσει μια ερευνητική επιτροπή υψηλού επιπέδου που θα διερευνήσει πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, που έχουν παρουσιάσει η Γερμανία και η Ισλανδία, αυτή η διεθνής ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει επίσης «τη διάσταση των βιαιοτήτων που συνδέεται με το φύλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ