Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Σχέδιο έρευνας» και υποκριτικό ενδιαφέρον για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν

Το υποκριτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ - ΕΕ και τους συμμάχους τους για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο Ιράν, αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, στη συζήτηση επί της πρότασης Γερμανίας και Ισλανδίας για τη συγκρότηση ομάδας ειδικών ερευνητών και εισηγητών του ΟΗΕ σε σχέση με την παραβίαση δικαιωμάτων στο Ιράν, ιδιαίτερα σε βάρος διαδηλωτών και παιδιών ή νεαρών γυναικών.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ευρωατλαντικό μπλοκ δεν έχει καμία «ευαισθησία» για την αιματηρή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στο Ιράν, αλλά επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του στα παζάρια και τις πιέσεις που ασκεί στην Τεχεράνη, σε ανταγωνισμό με τον ρόλο Ρωσίας και Κίνας.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φ. Τουρκ δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια «κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα. «Η ανώφελη και δυσανάλογη χρήση ισχύος πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Παίρνοντας τον λόγο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως οι Ιρανοί διαδηλωτές δεν έχουν έδρα στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ούτε φωνή στον ΟΗΕ, ισχυριζόμενη ότι το Συμβούλιο «μπορεί να υψώσει τη φωνή του για τα αδιαίρετα δικαιώματα του ιρανικού λαού».

Από την πλευρά της Τεχεράνης, η Χαντιζέχ Καριμί ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα δικαιώματα του ιρανικού λαού παραβιάσθηκαν ευρέως από τους δήθεν πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της επιβολής μονομερών κυρώσεων από το αμερικανικό καθεστώς και την εφαρμογή αυτών των απάνθρωπων κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία».

Νωρίτερα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κάνι ισχυρίστηκε πως περίπου 50 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά τις «ταραχές» στο Ιράν. Ο υφυπουργός δεν είπε πόσοι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, όμως δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει σχηματίσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τους θανάτους...

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα αποφασίσει αν θα ορίσει μια ερευνητική επιτροπή υψηλού επιπέδου που θα διερευνήσει πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, που έχουν παρουσιάσει η Γερμανία και η Ισλανδία, αυτή η διεθνής ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει επίσης «τη διάσταση των βιαιοτήτων που συνδέεται με το φύλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ