ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ενότητα, συντονισμός και κλιμάκωση στον αγώνα τους
  • Αύριο, στις 12 το μεσημέρι στο Πάντειο,  η πανελλαδική συνάντηση συντονισμού
  • Παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 28 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας

Με γοργά βήματα προχωράει ο συντονισμός της δράσης των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα κι οι φοιτητικοί σύλλογοι, ο ένας μετά τον άλλο παίρνουν αποφάσεις για να συμμετάσχουν στην αυριανή πανελλαδική συνάντηση που έχει καλέσει το Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, προετοιμάζονται για το παμφοιτητικό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τρίτη 28/11, στις 11 το πρωί από τα Προπύλαιαστο υπουργείο Παιδείας για να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, χωρίς διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, όλη τη γνώση τα εργασιακά και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο προπτυχιακό επίπεδο, κατάργηση των μεταπτυχιακών ειδίκευσης και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της επιστήμης, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα κι ασφάλιση.

Συγκεκριμένα το κάλεσμα του Συντονιστικού τονίζει ότι «τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ που έχει στα συρτάρια του το υπουργείο, η εναρμόνιση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας της ΕΕ 89/48, στην ουσία θεσμοθετούν νέο "νόμο - πλαίσιο" για τα ΑΕΙ». Οι φοιτητές αντιτάσσονται δυναμικά στις παραπάνω αλλαγές και καταγγέλλουν ότι μ' αυτές, απαξιώνονται τα πτυχία τους «μέσω της μετατροπής του προπτυχιακού κύκλου σε ένα τριτοβάθμιο προθάλαμο ισόβιας κατάρτισης και εργασιακής περιπλάνησης, όπου δε θα παρέχεται ολόπλευρη μόρφωση».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων «θα βρει τους φοιτητές στους δρόμους, με τις σχολές κλειστές». Κι είναι αρκετοί οι σύλλογοι που παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση. Από την Αθήνα, με απόφασή τους θα συμμετάσχουν αύριο στην πανελλαδική συνάντηση οι σύλλογοι: Νοσηλευτική, Φιλοσοφική, Πάντειος, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί), ΠΤΔΕ (Δάσκαλοι), ΤΕΜΦΕ, ΜΙΘΕ, Χημικό, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ιατρική, Γεωπονική, Φυσικό, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Μεταλλειολόγοι, Χημικοί Μηχανικοί και Βιολογικό. Σ' αυτούς προστίθενται εφτά σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, πέντε σύλλογοι της Πάτρας, δυο από τα Γιάννενα, δυο από τη Θράκη, δυο από την Κρήτη, δυο από τη Ρόδο, ένας από την Κέρκυρα και ένας από το Βόλο. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους παραπάνω συλλόγους της Αθήνας έχουν πάρει και απόφαση συμμετοχής στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο της Τρίτης.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Τους «φακελώνουν» για να τους ελέγχουν

  Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 Νοέμβρη προγραμματίζει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, έξω από το υπουργείο Εμπορίου

Από μια ηλεκτρονική ταυτότητα μοιράστηκε σε κάθε σπουδαστή του πρώτου εξαμήνου του ΙΕΚ «Κορέλκο». Και αυτό για να μπορεί ο σχολάρχης του ΙΕΚ να ελέγχει, αλλά και να φακελώνει τους σπουδαστές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Οπως μάλιστα είπαν στους σπουδαστές, σκοπός της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τη σχολή, και με τον τρόπο αυτό να «προστατεύουν» τους σπουδαστές από τους... ανεπιθύμητους (!) αλλά και να αποφεύγονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την αντίδραση των σπουδαστών της, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν τις ταυτότητες αυτές και να ελέγχονται έτσι κάθε στιγμή. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του ΙΕΚ προειδοποίησαν τους σπουδαστές ότι όποιος δεν την έχει μαζί του δε θα μπορεί να μπει στη σχολή.

«Εχουμε πάρει όλοι οι σπουδαστές του πρώτου εξαμήνου του τμήματος πληροφορικής από μια ταυτότητα, πάνω στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία μας και έχει και από μια φωτογραφία μας. Αυτή τη "χτυπάμε" σε ένα μηχάνημα για να μπορούμε να μπούμε στη σχολή», μας λέει ο Κώστας Μαστοράκης, σπουδαστής στην «Κορέλκο». «Σκοπός αυτής της ταυτότητας είναι να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Οι σπουδαστές αντιδρούν με το γεγονός. Προσπαθούν την υπόθεση αυτή να τη μετατρέψουν σε θεσμό. Πάντως, προσπαθούν να μετατρέψουν τη σχολή σε "γκέτο". Κανείς άλλος δεν μπορεί να μπει μέσα», μας είπε ο Κ. Μαστοράκης.

Το γεγονός μάς καταγγέλλει και η Κατερίνα Αρνοκούρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών: «Αποτελεί κρούσμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Στην ουσία είναι ένα κανονικό "φακέλωμα" των σπουδαστών. Ξέρουν πότε μπαίνουν μέσα στη σχολή και πότε βγαίνουν. Πώς μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα οι σπουδαστές όταν τους ελέγχουν κάθε στιγμή;», είπε.

Επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, με απόφασή του θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη 30 Νοέμβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίας. Η κινητοποίηση έχει οριστεί για τις 11 το πρωί.

Οι σπουδαστές απαιτούν πάγωμα των διδάκτρων, πάσο για τις αστικές συγκοινωνίες, καλύτερες συνθήκες μέσα στις Σχολές, δωρεάν φωτοτυπίες και βιβλία, να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματά τους. Επίσης, απαιτούν να σταματήσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία μέσα στις σχολές, αλλά και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό μέσα στις σχολές, όπου δεν τους επιτρέπεται.

Ημερίδες για την παιδεία

Ημερίδα με θέμα «εκπαιδευτικές αλλαγές» διοργανώνουν ο Δήμος Βριλησσίων και η Α - Γ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής σήμερα στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Βριλησσίων. Στην ημερίδα, στην οποία θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με το Λύκειο, τα ΤΕΕ και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τις θέσεις τους το υπουργείο Παιδείας, εκπρόσωποι κομμάτων, φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικοί επιστήμονες. Οι εργασίες της ημερίδας ξεκινούν στις 10.30 το πρωί.

  • Επίσης, ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και επερχόμενες ανατροπές τους» διοργανώνει τη Δευτέρα η ΕΛΜΕ Πειραιά. Η ημερίδα θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και θα συμμετάσχουν ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και ο Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
ΗΛΕΙΑ
Ανοδος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηλείας που πραγματοποιήθηκαν χτες, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ ήταν σχεδόν η μόνη συνδικαλιστική παράταξη που παρά τη μείωση της συμμετοχής σε σχέση με πέρσι (ψήφισαν 472 από 511) παρουσίασε σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα, η παράταξη συγκέντρωσε 53 ψήφους από 31 που είχε πέρσι και καμία έδρα. Η ΠΑΣΚ πήρε φέτος 100 ψήφους έναντι 137 (2 έδρες), η ΔΑΚΕ 71 έναντι 76 (1 έδρα), η ΕΑΚ (ΣΥΝ, ΝΑΡ, «Παρεμβάσεις») 182 από 209 (3 έδρες) και η ΑΚΕ (αναπληρωτές) 61 από 45 (1 έδρα).

Νέος πρόεδρος στο ΙΔΕΚΕ

Ορκίστηκε χτες ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) Δημήτριος Βελισσαρίου, τακτικός καθηγητής και προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων στο ΤΕΙ Καλαμάτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ