ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μαχητική απαίτηση για απομάκρυνση της κεραίας

  Ο δήμαρχος δεν υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η χτεσινή συγκέντρωση των κατοίκων (Στη φωτογραφία δεξιά η κεραία μέσα στα κουτιά)
Η χτεσινή συγκέντρωση των κατοίκων (Στη φωτογραφία δεξιά η κεραία μέσα στα κουτιά)
Την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων του Περιστερίου έχει προκαλέσει η «πρωτοβουλία» του δημάρχου Θ. Δημητρακόπουλου να παρακάμψει την απόφαση που έλαβε προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου για το ξήλωμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Αρτοξίνου 33.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προχτές το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο δημαρχείο Περιστερίου, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση για το ξήλωμα του αναμεταδότη της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας «Telestet» που έχει εγκατασταθεί σε ταράτσα κοντά σε σχολείο.

Φωνάζοντας συνθήματα «έξω οι κεραίες του θανάτου»,«θέλουμε να ζήσουμε με υγεία» οι κάτοικοι πορεύτηκαν στους δρόμους του Περιστερίου και φτάνοντας στο δημαρχείο κάλεσαν το δήμαρχο να πάρει θέση. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε το δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία και των κατοίκων συζητήθηκε το θέμα της παράνομης τοποθέτησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Οι κάτοικοι, κατήγγειλαν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 65 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Περιστέρι και ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει απόφαση που έχει πάρει πριν ενάμισι χρόνο «να μην εγκατασταθεί καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας».

Με τη συνεχιζόμενη πίεση των κατοίκων και την επιμονή της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας ο δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος αναγκάστηκε πέρα από ένα ψήφισμα καταδίκης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να δώσει και την υπόσχεση ότι την επόμενη μέρα (σ.σ χτες), μαζί με τους κατοίκους, θα πάει στην οδό Αρτοξίνου 33 και θα κατεβάσουν την κεραία.

Παρά τη δέσμευσή του, αλλά και τη λαϊκή απαίτηση των κατοίκων της περιοχής και των μαθητών από το 15ο και 29ο δημοτικό και το 9ο λύκειο της Ανθούπολης που συγκεντρώθηκαν έξω από την οδό Αρτοξίνου 33, ο δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος για άλλη μια φορά αρνήθηκε να υλοποιήσει απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας την οργή των παρευρισκομένων. Παρότι παραβρέθηκε, ανέβηκε στην ταράτσα με δυο Δημοτικούς Συμβούλους χωρίς τους κατοίκους. Κατεβαίνοντας, ανακοίνωσε πως η κατασκευή εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι αυθαίρετη, πως θα παρέμβει στην πολεοδομία, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία πρωτοκόλλου κατεδάφισης και, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους κατοίκους, επανέλαβε τις υποσχέσεις πως καμία κεραία στο Περιστέρι δε θα λειτουργήσει.

Η στάση αυτή του δημάρχου εξαγρίωσε τους κατοίκους, οι οποίοι αποφάσισαν να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με όλους τους κατοίκους του Περιστερίου, παίρνοντας ουσιαστικά την υπόθεση στα χέρια τους.

«Η κεραία θα κατέβει θέλει δε θέλει. Οι κάτοικοι θα αντιδράσουν σύσσωμα και μαζικά», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Ηλίας Βλαχογιάννης κάτοικος της περιοχής. «Από τη στιγμή που απαγορεύεται η τοποθέτηση κεραιών σε κατοικημένη περιοχή είναι παράνομο να τοποθετηθεί και δεν το επιτρέψουμε», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Καραγιαννάκης, κάτοικος του Περιστερίου.

ΑΛΣΟΣ ΡΙΖΑΡΗ
Προεξοφλούν την απόφαση του ΣτΕ

Αμετακίνητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην απόφασή της να δωρίσει στο Ιδρυμα Γουλανδρή το χώρο στο Αλσος Ριζάρη για την ανέγερση του ιδιωτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Την ίδια στιγμή προεξοφλεί την έκβαση της συζήτησης προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους Ριζαρείου, του Συλλόγου Πολεοδόμων Χωροτακτών και του ΙΚΟΜΟΣ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με θέμα την ακύρωση της δωρεάς. Η συζήτηση, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, θα διεξαχθεί την 1.12.2000.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Φωτιάδης, δήλωνε χωρίς περιστροφές ότι στο Αλσος του Ριζάρη πρέπει να γίνει το Μουσείο. Συγκεκριμένα, ο Α. Φωτιάδης, απαντώντας στις 31.10.2000 σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου αποτελεί συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και για την ανέγερση του μουσείου στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει σχετικός νόμος.

Σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του πάρκου, ο Α. Φωτιάδης είπε ότι και παλιότερα παρόμοιες προσφυγές δεν είχαν γίνει δεκτές από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, δίνοντας το «στίγμα» της κυβέρνησης για την έκβαση της προσφυγής.

Κι όλα αυτά μια στιγμή που, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους της Ριζαρείου, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες του σεισμού, το νέφος εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες των κατοίκων της Αθήνας, που το πράσινο της πρωτεύουσας συνεχώς μειώνεται ενώ δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε καν τα χρήματα και οι πίνακες για το μουσείο.

Και η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα καταλήγει: «Αν υπάρχει ίχνος ντροπής σε αυτή τη χώρα, αν υπάρχει ακόμα φιλότιμο, αν δεν έχουν ξεπουληθεί όλα, ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτή την ταλαίπωρη πόλη και στο μέλλον των παιδιών τους και των παιδιών μας».

Ερχεται κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα κάλεσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις Περιφέρειες και τις Νομαρχίες της χώρας, καθώς αναμενόταν επιδείνωση του καιρού, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σταδιακά, μέχρι και σήμερα το βράδυ, σε ολόκληρη τη χώρα. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αύριο Κυριακή, με μικρά διαστήματα βελτίωσης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, τη Δευτέρα, 27 Νοέμβρη, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, με ισχυρές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα και θυελλώδεις νότιους ανέμους στα πελάγη.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Σάββατο, η ΕΜΥ προβλέπει για τη Δυτική Ελλάδα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Τα φαινόμενα αυτά βαθμιαία θα επεκταθούν έως τη νύχτα σε όλη τη χώρα με την ίδια ένταση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί, στα δυτικά πολύ ισχυροί, στο Ιόνιο θυελλώδεις και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από 14 έως 17 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Από το μεσημέρι, οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι και αργότερα ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι και καταιγίδες προβλέπονται και για τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Γουλιά... και τάλιρο

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα ακριβά τιμολόγια νερού που πληρώνουν, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι κάτοικοι αγροτικών οικισμών που εντάχθηκαν υποχρεωτικά, με βάση τον «Καποδίστρια», στο δήμο Κομοτηνής.

Οι κάτοικοι, που δημιούργησαν για το σκοπό αυτό Επιτροπή Αγώνα και έχουν συγκεντρώσει πλήθος υπογραφών, επισημαίνουν ότι η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής τους υποχρεώνει να πληρώνουν το κάθε κυβικό μέτρο νερό σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι πλήρωναν πριν τον «Καποδίστρια», ενώ, επιπλέον, πληρώνουν και τον ειδικό φόρο 80% επί του κόστους κατανάλωσης του νερού.

«Για μας το νερό δεν είναι απαραίτητο μόνο για οικιακή χρήση. Συμπληρώνουμε το εισόδημά μας με μικροκαλλιέργειες οπωροκηπευτικών, δίπλα στα σπίτια μας», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα και τονίζει ότι το δίκτυο της ύδρευσης είναι το ίδιο εδώ και χρόνια και καμία βελτιωτική παρέμβαση δεν έχει γίνει από το δήμο, αν και κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, γι' αυτό πιστεύουμε και θέλουμε η παροχή του να μην υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς», επισημαίνουν τέλος οι κάτοικοι και ζητούν να μειωθεί η τιμή του κυβικού του νερού που καταναλώνουν στα επίπεδα που ήταν πριν τον «Καποδίστρια», να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης και να καταργηθεί ο φόρος 80% πάνω στο κόστος κατανάλωσης νερού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ