ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναπτυξιακή λιτότητα αξιώνουν οι βιομήχανοι

Νέα προγράμματα "σύγκλισης" - δηλαδή πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα - συνιστούν τώρα οι βιομήχανοι με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα

Την κατάρτιση "σύντομων προγραμμάτων σύγκλισης" - τα οποία εννοείται θα περιλαμβάνουν νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας - συνιστά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο χρηματοδοτείται από τους βιομηχάνους (ΣΕΒ) και άλλους φορείς μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό είναι το στίγμα της έκθεσης με τις "θέσεις του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σε ειδικό φυλλάδιο του Ιδρύματος. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, "οι θέσεις αυτές, έγιναν αντικείμενο διαλόγου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτώβρη 1997 με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματιών και πανεπιστημιακών καθηγητών".

Η συζήτηση - που έγινε πάνω στις θέσεις του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη - επικεντρώθηκε σε 3 σημεία. Στα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης - ανταγωνιστικότητας και στα προβλήματα παιδείας. Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου με τη συνόψιση των συμπερασμάτων από τη συζήτηση των θέσεων του ΙΟΒΕ,"και στα 3 αυτά θέματα, παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις αντιλήψεων που εκφράστηκαν, διαπιστώθηκε ευρεία σύγκλιση απόψεων". Πάντως, δε διευκρινίζεται αν - στην κλειστή συνεδρίαση που συζητήθηκαν οι θέσεις του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη - μετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα ή μόνο από εκείνα που θεωρούν "μονόδρομο" τις αντιλαϊκές πολιτικές της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Το ΙΟΒΕ, θεωρεί αναγκαίο κακό την κατάρτιση και νέων προγραμμάτων λιτότητας με το επιχείρημα ότι, τα "σύντομα προγράμματα σύγκλισης" θα βοηθήσουν τους "βραδυπορούντες" - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα προσαρμογής στην εκπλήρωση των στόχων του Μάαστριχτ. Κατά τους συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ, τα "σύντομα προγράμματα σύγκλισης", θα πρέπει να περιλαμβάνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Καλείται δηλαδή η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή νέα προγράμματα "σύγκλισης" με μέτρα και πολιτικές, που θα...

"θέτουν σε κίνηση μια διαδικασία μετάβασης από:

  • το δημόσιο στο ιδιωτικό
  • την προστασία στον ανταγωνισμό
  • τη συλλογική αδράνεια στην ατομική πρωτοβουλία
  • τη σπατάλη στην αποτελεσματικότητα
  • τους κλειστούς τομείς στην ανοιχτή οικονομία".

Στα πλαίσια λοιπόν της ενορχηστρωμένης εκστρατείας και συστηματικής "πλύσης εγκεφάλου", που γίνεται από όλους εκείνους που προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι πρέπει να υποστούν και νέες θυσίες για να έρθουν καλύτερες μέρες (εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, της επιτροπής Σπράου και όλων εκείνων που έχουν ταχθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο), οι συντάκτες των θέσεων του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη, προτείνουν - αξιώνουν την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών, που θα ενισχύουν την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων. Στην ουσία οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν, εκτός από τη διατήρηση των παχυλών προνομίων και επιχορηγήσεων που απολαμβάνουν σήμερα και τη μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τα έξοδα των επιχειρήσεων για μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, τόκους δανείων, φόρους κλπ.Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζουν: "δεν αρκεί να λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών, όταν ταυτόχρονα εφαρμόζονται και πολιτικές που έχουν μεγάλες επιδιώξεις και στόχους, αλλά σοβαρές παρενέργειες στην ανταγωνιστικότητα".

Και στις "παρενέργειες" που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα, το ΙΟΒΕ επικαλείται μεταξύ άλλων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και κυβερνητικές αποφάσεις:

  • για τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση, τα επιτόκια, τη χρηματοδότηση και τις ισοτιμίες, που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.
  • για τη λειτουργία της αγοράς εργασίας,που επίσης επηρεάζουν αρνητικά το κόστος παραγωγής. Στον τομέα αυτό, οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, υποστηρίζουν ότι "υπάρχουν ακαμψίες" στην αγορά εργασίας και αξιώνουν αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν όσους και όποτε θέλουν, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς να υπάρχει κατώτατο μεροκάματο κλπ.
  • για τις υποδομές και τις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες, οι οποίες επίσης θεωρούν ότι δε συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ιδιαίτερη αναφορά, γίνεται εξάλλου για τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν για την επιβολή του "λιγότερου κράτους" με:

  • "Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις". Δηλαδή, την πώληση μέρους ή του συνόλου κρατικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, τη γενίκευση της ανταποδοτικότητας στα παρεχόμενα από το κράτος αγαθά και υπηρεσίες.
  • Τη διεύρυνση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Τη γενική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος με την αναμόρφωση των δημόσιων προγραμμάτων συνταξιοδότησης και την ευρύτερη χρήση προαιρετικής πρόσθετης ασφάλισης με προγράμματα συνταξιοδότησης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.
  • Ενίσχυση του "ανταγωνιστικού χαρακτήρα" του φορολογικού συστήματος, που σημαίνει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να προέλθει από οπουδήποτε αλλού, εκτός από τις επιχειρήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα δημοπρασία την άλλη βδομάδα

Δημοπρασία ομολόγων σταθερού επιτοκίου διάρκειας 5, 7 και 10 ετών θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Οκτώβρη 1997. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού για τα πενταετούς και επταετούς διάρκειας θα είναι η 31-10-1997. Τα επιτόκια θα είναι τα ισχύοντα και σήμερα, δηλαδή 9,2% και 8,9% για τα πενταετούς και επταετούς διάρκειας αντίστοιχα. Για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας θα γίνει άνοιγμα (re - opening) της έκδοσης της 19-6-1997 και η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι 31-10-1997. Τα προς δημοπράτηση ποσά ορίζονται σε 50 δισ. δρχ. για τα 5ετή, 70 δισ. δρχ. για τα 7ετή και 70 δισ. δρχ. για τα 10ετή, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές μέχρι ποσοστού 20% των δημοπρατούμενων ποσών. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την 31-10-1997 θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας με δημόσια εγγραφή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Από τη διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα 27 του Οκτώβρη, μέρα εορτασμού της επαιτείου της 28ης Οκτωβρίου, οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τελικά εκείνο που πολύ φοβήθηκαν, ότι δηλαδή το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια της Ασίας θα επηρέαζε έντονα και την οδό Σοφοκλέους, δεν επαληθεύτηκε. Πάντως στα πλαίσια της χτεσινής συνεδρίασης υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις των τιμών, ενώ κάποια στιγμή - στην αρχή της συνεδρίασης - ο γενικός δείκτης "έχανε" περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Τελικά, η πτώση περιορίστηκε στο 0,85%, ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και έφτασαν τα 20,6 δισεκατομμύρια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στη Λάρισα θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα 27 Οκτώβρη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στην Περιφέρεια, όπου θα έχει συνάντηση με τους διευθυντές των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, των Τελωνείων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Θεσσαλίας. Την Τρίτη, ο Γ. Δρυς θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Νομό Καρδίτσας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Διπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1997 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) ανήλθαν στο παραπάνω διάστημα σε 854 εκατ. δρχ. έναντι 426 εκατ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Το βελτιωμένο αποτέλεσμα προήλθε κυρίως από την αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 13,5%, τα οποία ανήλθαν σε 14 δισ. δρχ. το 1997 έναντι 12,4 δισ. δρχ. το 1996 και στη συγκρατημένη αύξηση των συνολικών δαπανών. Το σύνολο του ενεργητικού της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 23% και έφτασε τα 118,2 δισ. δρχ., ενώ οι λογαριασμοί τάξεως αυξήθηκαν κατά 36%.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο διοργανώνει για τις 10 και 12 του Νοέμβρη το απόγευμα το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου με τη Συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Εμπορικού Συλλόγου στα τηλέφωνα 4176.318, 4178.934 μέχρι τις 5 του Νοέμβρη.

Λογικές... συναρτήσεις;

Η αμετροέπεια ορισμένων "εκσυγχρονιστών" υπουργών δεν έχει όρια. Ενας από αυτούς σίγουρα είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ο οποίος με ανακοίνωσή του ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί τελωνειακούς υπαλλήλους για χρηματισμό και "κομπίνες", στο θέμα του προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των αυτοκινήτων και - εν πολλοίς - υιοθετεί την άποψη για "την ύπαρξη διαφθοράς" στις υπηρεσίες των τελωνείων. Μάλιστα, είναι τόσο φανερό ότι υιοθετεί τέτοιες εκτιμήσεις, που κάνει λόγο για "καταστρατήγηση των συμφερόντων του δημοσίου".

Εμείς βέβαια, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το βάσιμο των καταγγελιών του κ. Δρυ. Αυτός είναι άλλωστε υφυπουργός, αυτός ας αναλάβει και το κόστος της ύπαρξης κυκλωμάτων στο χώρο που εποπτεύει. Διερωτόμαστε όμως: Η ύπαρξη γενικά κι αόριστα "καταγγελιών φορολογουμένων" για χρηματισμό, γενικά κι αόριστα, κάποιων υπαλλήλων, από πού και ως πού δίνει το δικαίωμα στον υφυπουργό να αποτολμά το διασυρμό ενός ολόκληρου κλάδου; Πώς, παράλληλα είναι δυνατόν να ταυτίζει, ουσιαστικά, περιπτώσεις λανθασμένων εκτιμήσεων της αξίας εμπορευμάτων προς εκτελωνισμό με χρηματισμό των υπαλλήλων;

Είναι φανερό πως τέτοιες λογικές μπορούν να οδηγήσουν σε δύσβατα μονοπάτια την κυβέρνηση και το συγκεκριμένο παράγοντα. Γιατί, κατ' επέκταση, παρόμοια θέματα και "λογικές συναρτήσεις" θα μπορούσε να κάνει κανείς και για τους υπουργούς που, για παράδειγμα, έβαλαν την υπογραφή τους και διέγραψαν τόκους υπερημερίας 200 δισ. που όφειλαν οι εφοπλιστές Λάτσης - Βαρδινογιάννης στο ελληνικό δημόσιο, ή για εκείνους που ερωτοτροπούν με την ιδέα να διαγράψουν χρέη επώνυμων φοροφυγάδων...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ