ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
Αντιαπεργιακή υστερία

Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μόνο ψίχουλα, κοροϊδία και «ξύλο» εισπράττουν στοιχιζόμενοι πίσω από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Α. Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Αντιαπεργιακή μανία έχει καταλάβει την κυβέρνηση Σημίτη, που με την αμέριστη πάντα συμπαράσταση των ΜΜΕ, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να καταπνίξει τους καθ' όλα δίκαιους αγώνες των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρωταγωνιστής του αντεργατικού μπλοκ ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, ο οποίος έχει δώσει εντολή να συντρίψουν τους απεργούς και επιβλέπει προσωπικά για την υλοποίηση του «καθήκοντος». Αποτελεί, άλλωστε, μια ακόμα «απόδειξη» της ικανότητάς του να διασφαλίζει την «τάξη» και την «εργασιακή ειρήνη», προσδοκώντας βέβαια ότι τα μεγάλα αφεντικά θα το αναγνωρίσουν στην προεκλογική περίοδο.

Η επίδειξη πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους πάει μαζί με το αμόκ της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας, τη λιτότητα, την ακρίβεια... Η επίθεση είναι ολομέτωπη και δεν μπορεί παρά ως τέτοια να αντιμετωπίζεται από τους εργαζομένους. Πολύτιμος και σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης Σημίτη η ηγεσία της ΝΔ, η οποία μπορεί με το ένα χέρι να «δείχνει» την κυβέρνηση ως «υπαίτιο», για να καρπωθεί τη λαϊκή αγανάκτηση, αλλά με το άλλο βάζει πλάτη να χτυπηθούν οι αγώνες.

Παρ' όλο που η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το αυταρχικό - απεργοσπαστικό οπλοστάσιό της (από την επίδειξη αδιαλλαξίας και την προβοκάτσια, μέχρι το ΜΑΤωμα των διαδηλωτών και την απειλή για απολύσεις), έχει σπάσει τα μούτρα της. Το αγωνιστικό φρόνημα δεν έχει καμφθεί, ενώ οι μάσκες πέφτουν. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι μόνο ψίχουλα, κοροϊδία και «ξύλο» εισπράττουν, στοιχιζόμενοι πίσω από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και στρέφονται πιο αποφασιστικά στο δικό τους δρόμο...

ΥΓ: Η νύχτα δεν είναι των απεργιών, όπως ατυχέστατα υπαινίσσεται η «Ελευθεροτυπία». Ο εργασιακός (και όχι μόνο) Μεσαίωνας είναι δικός τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΓΡΑΦΙΔΕΣ

ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ!: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους απεργούς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά και τη νέα απεργία που αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ. Οπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση θα καλέσει το πρωί τους δημάρχους να εφαρμόσουν το Νόμο σε σχέση με την παράνομη και καταχρηστική απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα θα καλέσει τους δημάρχους να εφαρμόσουν όλα τα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται γι' αυτούς που μετέχουν σε παράνομες απεργίες μηδέ των απολύσεων εξαιρουμένων». (Γ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ)

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: «Παζάρια στα μέτωπα των απεργιών. Οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους επωφελούμενοι και από τις αργίες των επομένων ημερών. Οι διαβουλεύσεις, πάντως, συνεχίζονται, ζήτησαν νέα συνάντηση με Χριστοδουλάκη. Η Αθήνα θα παραμείνει σκουπιδούπολη τουλάχιστον ως τις αρχές της εβδομάδας, αφού οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία και 48ωρη αποχή, ενώ το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την προηγούμενη. Οι ταξιτζήδες επιμένουν και εξήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις». (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ: «Το τίμημα που καταβάλλει η κοινωνία μας για τις αλλεπάλληλες αυτές απεργίες υπαλλήλων του Δημοσίου είναι δυσανάλογο προς το έργο που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Ασφαλώς παρέχουν έργο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτικό αν δεν ήταν υπάλληλοι του κράτους. Διότι πολλές υπηρεσίες θα μπορούσαν να παρέχονται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον ιδιωτικό τομέα». (ΕΣΤΙΑ)

ΜΑΥΡΙΛΑ...: «Χθες, για μία ακόμα φορά από τις μικρές οργανωμένες μειοψηφίες των απεργών επικράτησε χάος στο κέντρο της Αθήνας. Δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας καταταλαιπωρήθηκαν. Για όλους αυτούς δεν υπήρχε καμία μα καμία ευαισθησία από τις λίγες εκατοντάδες των διαδηλωτών. Ολοι τους δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν κινδύνευαν να απολυθούν... Συμπεριφέρονται φασιστικά και αντιδημοκρατικά όσοι κλείνουν τους δρόμους εις βάρος των συμπολιτών τους...». (Εκηβόλος -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ = ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ: «Νέο "έμφραγμα" προκάλεσαν χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι πέντε πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων με προορισμό το υπουργείο Οικονομίας στην Πλατεία Συντάγματος και το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος». (ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ - Ποιος δημιούργησε το κράτος συνδικαλιστών.

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΦΑΡΜΑΚΙ» 1.800 ΦΑΡΜΑΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 4 ΝΕΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΝΑΥΑΓΙΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΧΗΜΕΙΑ» ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ΠΙΟ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - Ποιοι κερδίζουν πόσα με τις νέες ρυθμίσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

Η ΑΥΓΗ: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Αγωνία» για το ξεπούλημα: «Από σαράντα κύματα δείχνει πως περνάει το υπερφιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της, με την ελπίδα συγκέντρωσης πόρων και καλλιέργειας προσδοκιών στη χειμαζόμενη χρηματιστηριακή αγορά. Ηδη, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προσκρούει σε πλήθος αντιρρήσεων και δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης σπεύδει να απορροφήσει μεγάλο τμήμα των ιδίων κεφαλαίων του ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου και ταυτοχρόνως να διευκολύνει την εμφάνιση πλήθους υποψηφίων αγοραστών, οι οποίοι με μεγαλύτερη ευκολία θα διεκδικήσουν το 35% με 40% ενός οργανισμού, με καθαρή θέση 600 εκατ. ευρώ, παρά με 1,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το τέλος της αποταμίευσης: «Η αύξηση της κερδοφορίας που εμφανίζουν φέτος οι περισσότερες τράπεζες οφείλεται αποκλειστικώς στη μεγάλη ψαλίδα που διατηρούν μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.... Μετά, μάλιστα, τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τον τραπεζικό κλάδο, με την πώληση του 11% της Εθνικής και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι δεδομένο ότι η πιστωτική αγορά θα λειτουργήσει με ακόμη δυσμενέστερους όρους για τους αποταμιευτές» (Π. Αμυράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)

Ξέπλυμα ευθυνών: «Ακατανόητα στον μέσο πολίτη είναι ασφαλώς τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στα νέα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, για τα οποία έχουν ήδη ξοδευτεί δεκάδες δισεκατομμύρια, παραμένουν όμως στην πλειονότητά τους αναξιοποίητα - και πιο πολύ απ' όλα το πιο σύγχρονο εξ αυτών στο Χαϊδάρι, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας στενάζει από τις ελλείψεις και την κακή οργάνωση. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά στη γραφειοκρατία, την ανυπαρξία σχεδιασμού και κυρίως στην αδυναμία της κυβέρνησης να ξεπεράσει τα κάθε λογής συντεχνιακά συμφέροντα και τις εσωτερικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει...» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ