ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΕΥΤΟΚΑΒΓΑΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σημερινοί και χτεσινοί «ψαλιδοχέρηδες» επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος

Προεκλογικό ψευτοκαβγά στις πλάτες των συνταξιούχων στήνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τους Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα να τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα, επιστρέφοντας ξανά στον «τόπο του εγκλήματος» των δεκάδων αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν και εφάρμοσαν εναλλάξ.

Χωρίς ίχνος τσίπας, ο πρωθυπουργός διαφημίζει τις δήθεν «μεγάλες αυξήσεις» που έδωσε στις συντάξεις η κυβέρνηση για το 2023, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το τερμάτισε» παρουσιάζοντας ακόμα και τη θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» το 2016 ως «σωτηρία» που δήθεν προστάτευσε τους συνταξιούχους από πρόσθετες περικοπές, ένα μέτρο που σηματοδότησε το ουσιαστικό πάγωμα χιλιάδων συντάξεων τα επόμενα χρόνια, όπως γίνεται ακόμα και σήμερα.

«Εχουμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια που θα φτάσει το 8%», απάντησε με στόμφο σε σχετικές ερωτήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προχτεσινή του συνέντευξη, για να προσθέσει πως αυτή «θα αφορά πολλούς συνταξιούχους, όχι αυτούς οι οποίοι έχουν - προφανώς - την προσωπική διαφορά, αλλά αυτοί θα έχουν όφελος από την εισφορά αλληλεγγύης». Και επειδή θεωρεί ήδη μεγάλη γαλαντομία εκ μέρους της κυβέρνησης τα λίγα ψίχουλα που δίνει φέτος, όταν για 13 ολόκληρα χρόνια τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων μετρούν μόνο περικοπές, χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση, ζήτησε «να πατήσουμε λίγο το "pause"» και να περιμένουμε «τα δημοσιονομικά δεδομένα» τον μήνα Φλεβάρη, προφανώς για να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση, κοντά πλέον στις εκλογές, να ψαρέψει σε θολά νερά.

Μόνο που η ακρίβεια, η οποία το 2022 «έτρεχε» με διψήφιους ρυθμούς, και οι νέες αυξήσεις στο ράφι στα βασικά είδη διατροφής δεν δείχνουν να πατάνε κανένα «pause» και ήδη έχουν «εξαερώσει» τις όποιες αυξήσεις, πριν τις λάβουν οι συνταξιούχοι, πέρα από το γεγονός ότι περίπου 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα, ενώ και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θα βρούνε στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα μόλις λίγα ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, με την προπαγάνδα του, να ξεχάσουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι την αντιασφαλιστική του ιστορία, όχι μόνο με το 3ο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον νόμο του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου, ο οποίος νομιμοποίησε όλες τις περικοπές - για τις οποίες κατήγγειλε προχτές τη ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας - ενώ λεηλάτησε και τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.

Γι' αυτό οι τωρινές εξαγγελίες του για «επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών και την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά...» είναι τουλάχιστον πρόκληση. Οχι μόνο γιατί ακόμα και τώρα αυτό που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «13η σύνταξη» αντιστοιχεί μόλις στο 40% του συνολικού ποσού που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ούτε γιατί δεν λέει κουβέντα για τη 14η σύνταξη που και αυτή διεκδικούν οι συνταξιούχοι! Είναι πρόκληση η αναφορά στα αναδρομικά καθώς είναι πρωτίστως η δική του κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 και έτσι δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα αναδρομικά, πολιτική που συνέχισε και η ΝΔ και που ακόμα και σήμερα οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να διεκδικούν το σύνολο των αναδρομικών που δεν τους έχουν αποδοθεί. Αλλά εκεί που η κοροϊδία φτάνει στο απόγειό της ήταν ο ισχυρισμός του Αλ. Τσίπρα ότι «όταν νομοθετήθηκε η προσωπική διαφορά ήταν σωτήρια, γιατί έσωσε χιλιάδες συνταξιούχους από περικοπές»... Μόνο που αμέσως, στην επόμενη φράση, παραδέχτηκε ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά «δικαιούνται και αυτοί να δουν αυξήσεις». Ομολογεί δηλαδή ότι η προσωπική διαφορά που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα, που τώρα ενεργοποιήθηκε και έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να μη δουν αυξήσεις, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, όταν ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την προσωπική διαφορά έλεγε άλλα. Ισχυριζόταν πως αυτό πρέπει να γίνει για λόγους «ισονομίας» και «ισοτιμίας» όλων των συνταξιούχων, νέων και παλαιών (αυτών που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάη του 2016). Μάλιστα τότε, σε σχετική μελέτη που είχε φέρει στη Βουλή μαζί με τον νόμο Κατρούγκαλου αναπαρήγαγε όλη τη χυδαία κατασυκοφάντηση των συνταξιούχων, εστιάζοντας στις λεγόμενες «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος και αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις «ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης» που ίσχυαν για τους μέχρι τότε συνταξιούχους, τα «μη συμβατά ποσοστά αναπλήρωσης με τις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα..!». Γι' αυτό τότε προχώρησαν στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, αφού αυτοί θεωρούνταν από τον ΣΥΡΙΖΑ «προνομιούχοι», και στη θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» ως εργαλείου το οποίο θα απέτρεπε αυτοί οι συνταξιούχοι να λάβουν αυξήσεις στο μέλλον. Ολα όσα σήμερα δηλαδή τα ...αποδίδει σε κάποιες «ειδικές συνθήκες» που τάχα «ανάγκασαν» την τότε κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα - σφαγείο για τις συντάξεις...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γράφει μίλια» εμπλοκής και στην Αφρική

Επίσκεψη στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, Naledi Pandor, τόνισε το «αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον» της ντόπιας αστικής τάξης για την αφρικανική ήπειρο, χαρακτηρίζοντας άλλωστε «σημαντικό να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις» στην περιοχή. Κατά τον Ν. Δένδια συζήτησαν για μια σειρά τομείς «στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την Ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας», ενώ κάλεσε και τη Ν. Αφρική να συμμετάσχει στο «Our Ocean Conference» το 2024, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να διοργανώσει μαζί με τις ΗΠΑ, άλλο ένα ευρωατλαντικό σχήμα για τον έλεγχο πάνω σε θαλάσσιες ζώνες, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αλλά και για την «παγκόσμια κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», θυμίζοντας ότι προχθές ήταν στην Πρετόρια ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ (βρέθηκε εκεί προετοιμάζοντας μεταξύ άλλων τη ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, αλλά και ενόψει των 10ήμερων ναυτικών ασκήσεων Νότιας Αφρικής - Κίνας - Ρωσίας τον Φλεβάρη), ενώ αναμένεται και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Σήμερα Τετάρτη ο Ν. Δένδιας επισκέπτεται τη Μοζαμβίκη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον διοικητή της ευρωενωσιακής αποστολής EUTM Mozambique (Εuropean Union Training Mission in Mozambique), καθώς και με Ελληνες οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω αποστολή της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Απρίλη, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη Μοζαμβίκη τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της EUTM MOZ, για συμμετοχή με διάρκεια 2 ετών (μέχρι το τέλος του 2023) και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής, που έχει ως στόχο την υπεράσπιση των ευρωενωσιακών συμφερόντων στην αφρικανική ήπειρο απέναντι στις ανταγωνίστριες Κίνα και Ρωσία.

Τζάμπα ο ποδαρόδρομος του Τσούνις...

Ανάμεσα σε «φολκλορικές» αναφορές για τον τόπο καταγωγής του και τον «αγαπημένο» του ποδαρόδρομο στην Αθήνα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, κάνει υποδείξεις ΝΑΤΟφροσύνης στον ελληνικό λαό, χωρίς να κρύβει την αμηχανία του για το γεγονός ότι ...δεν πάει και τόσο καλά αυτό. Σε μια από τις συνεντεύξεις του, λοιπόν, κλήθηκε να σχολιάσει πως «στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένα έντονο αντιαμερικανικό αίσθημα», ότι πολλοί Ελληνες «βλέπουν κοντά τους τη Ρωσία» και επίσης πώς αισθάνεται «κάθε φορά που έξω από την πρεσβεία έχουμε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας».

Μπερδεύοντας σκόπιμα μήλα με πορτοκάλια, ο Τσούνις απάντησε: «Πιστεύω ότι όσοι κάνουν πορείες και διαμαρτύρονται υπέρ του ρωσικού τρόπου ζωής, είτε για τον κομμουνισμό, είναι τυχεροί που ζουν στην Ελλάδα, όπου επικρατούν οι δημοκρατικές αξίες και οι δημοκρατικές ελευθερίες, επειδή αν έκαναν το ίδιο πράγμα στη Ρωσία θα τους πέταγαν στη φυλακή». Πάλι καλά που δεν θα έβαζαν τον Αμερικανό πρέσβη να τους κάνει μαθήματα... λογικής, για να τους εξηγήσει πως όποιος δεν είναι με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι με το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο!

`Η να τους κάνει μαθήματα «Ιστορίας», για το πώς «από το 1947 μέχρι το 1953 οι Ρώσοι ήρθαν με όπλα να καταστρέψουν την Ελλάδα (...) σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έφεραν 2,2 δισ. δολάρια (...) για να ξαναχτίσουν την Ελλάδα», πάνω στα αποκαΐδια των αμερικανικών ναπάλμ, που επιστρατεύτηκαν προκειμένου η αστική τάξη να εδραιώσει την κυριαρχία της μετά την Απελευθέρωση.

Οσο για τις «δημοκρατικές αξίες» και «ελευθερίες» που μοιράζονται ΗΠΑ και Ελλάδα, μένουμε άναυδοι με το πόσο πετυχημένα έκαναν τη δουλειά τους στην περίπτωση του βομβαρδισμού και διαμελισμού της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στην «Αραβική Ανοιξη», στην επέμβαση στη Λιβύη, στη Συρία, ή και στο Αφγανιστάν παλιότερα. Κι όταν ο λαός αντέδρασε στο μακελειό στη Συρία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε τα ΜΑΤ και όλο τον ποινικό κώδικα για να αντιμετωπίσει «δημοκρατικά» στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στο άγαλμα του Τρούμαν, ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε πέρυσι με κυβέρνηση ΝΔ, απέναντι στους απεργούς της Θεσσαλονίκης που «τόλμησαν» να διαδηλώσουν ενάντια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς στο λιμάνι.

Ας μην κουράζονται λοιπόν. Τζάμπα το μελάνι και ο... ποδαρόδρομος.

ΥΓ. Αλήθεια, όταν η Ρωσία, δύο μόλις μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, έστελνε στρατό να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση στο Καζακστάν, πώς και δεν ευαισθητοποιήθηκαν οι ΗΠΑ; Τότε ήταν καλός για τον Τσούνις και τους λοιπούς ο ...«ρωσικός τρόπος ζωής»;

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφοθηρούν πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους

Σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συντάξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι "δολοφόνοι" των συντάξεων επιστρέφουν "στον τόπο του εγκλήματος". Αφού η ΝΔ υιοθέτησε και επέκτεινε τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο δήθεν θα καταργούσε, και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει τους νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το τσάκισμα των συντάξεων, που και αυτός θα καταργούσε, έρχονται τώρα και οι δύο, παραμονές εκλογών, και ψηφοθηρούν πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους.

Το πρόβλημα και των δυο είναι ότι δεν υπάρχει συνταξιούχος που να μη γνωρίζει τα πεπραγμένα τους και γι' αυτό πρέπει να τους τιμωρήσει, διεκδικώντας την επιστροφή των κλεμμένων δικαιωμάτων τους».

Εκδήλωση στη Λάρισα για το αστικό κράτος

Εκδήλωση με θέμα «Αστικό κράτος: Είτε "επιτελικό" είτε "δίκαιο", εχθρικό για τον λαό» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Γενάρη, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: Στις 17.30 θα γίνουν συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κόμματος για τους εκτελεσμένους της περιόδου 1941-1944 και 1946-1950, στο Μεζούρλο. Από εκεί θα γίνει πορεία μέχρι τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου θα γίνει στις 18.30 η ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org