ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεις και ερμηνείες από την Αστάνα στη Γενεύη

Από τη συνάντηση στην Αστάνα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση στην Αστάνα
ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Γενικόλογες διατυπώσεις περί ...ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και εξεύρεσης πολιτικής λύσης για τερματισμό του πολέμου με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διατύπωσαν οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας και ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων - που η κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά - ολοκληρώνοντας χτες στην Αστάνα του Καζακστάν διήμερες έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα. Παράλληλα, διπλωμάτες από τις τρεις χώρες που είχαν το ρόλο «εγγυητή» στις ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα, δηλαδή η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός αδιευκρίνιστου «μηχανισμού» επιτήρησης και ενίσχυσης της γενικής συμφωνίας εκεχειρίας που εφαρμόζεται σε εμπόλεμες περιοχές της Συρίας από τις 30 Δεκέμβρη.

Στην πράξη, πάντως, οι διήμερες συνομιλίες στην Αστάνα φάνηκε κυρίως να ανοίγουν το δρόμο για νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, στις 8 Φλεβάρη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, και πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωσε πως η συνάντηση στην Αστάνα «πέτυχε το στόχο» συνέχισης της εκεχειρίας με την προσδοκία πως αργότερα θα ανοίξει το δρόμο για τη συνέχιση του ενδοσυριακού διαλόγου. Εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές «δεσμεύονται» να πολεμήσουν από κοινού «τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το πρώην "Μέτωπο Νούσρα" και το "Ισλαμικό Κράτος"».

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας, Μοχάμεντ Αλούς, είπε πως διατηρεί επιφυλάξεις για την τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, λέγοντας πως οι αντικαθεστωτικοί υπέβαλαν μια ξεχωριστή πρόταση εκεχειρίας. Διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον μετακινηθεί «από τη θέση του εμπόλεμου μέρους και τώρα καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν εγγυητές». Πρόσθεσε πως «συναντούν πολλά εμπόδια από τις δυνάμεις της (λιβανικής σιιτικής) "Χεζμπολάχ", το Ιράν και το καθεστώς», διαβεβαιώνοντας πως η πλευρά του «δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν», που υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, «να έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας».

Ο απεσταλμένος του Πούτιν στις συνομιλίες στην Αστάνα, Α. Λαβρεντίεφ, διέκρινε πως υπάρχουν οι δυνατότητες στις δύο εμπόλεμες πλευρές να ξεκινήσουν «πολιτική διαδικασία» έναρξης συνομιλιών πάνω σε ένα νέο Σύνταγμα. Υπογράμμισε πως η ρωσική πλευρά έδωσε στην αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών προσχέδιο συριακού Συντάγματος που επεξεργάστηκαν Ρώσοι εμπειρογνώμονες. Πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν, υπό ορισμένες συνθήκες, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Ενδεικτική της κόντρας που συνεχίζεται και στο πλαίσιο της συνεργασίας Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Συρία ήταν και η χτεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, πως όταν ανακαταλάβει ο τουρκικός στρατός τη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», δεν θα παραδώσει τον έλεγχό της στο συριακό στρατό «αλλά στους κατοίκους της»...

ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχοπροσηλωμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη «βιομηχανία» παραγωγής προεδρικών διαταγμάτων και μνημονίων συνέχισε χτες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προωθώντας σταθερά τα συμφέροντα μονοπωλίων με (επί του παρόντος...) προτίμηση σε πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες παραγωγής χάλυβα και κατασκευαστικές. Μεταξύ των διαταγμάτων και μνημονίων που υπέγραψε χτες είναι αυτά που αφορούν τη συνέχιση κατασκευής δύο τεράστιων πετρελαιαγωγών: του Κeystone XL που αφορά τη μεταφορά πετρελαίου από την Αλμπέρτα του Καναδά στην Αλάσκα και του αγωγού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα που αφορά σχέδια για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγού που θα καταλήγει στο Ιλινόις ενάντια στην κατασκευή του διαδήλωναν επί μήνες Ινδιάνοι και ακτιβιστές στο Στάντινγκ Ροκ της Β. Ντακότα. Αλλο μνημόνιο απαιτεί τη χρήση «μόνον αμερικανικού χάλυβα» για την κατασκευή των παραπάνω αγωγών που έχουν μήκος χιλιάδες χλμ., γεγονός που αποβλέπει στον περιορισμό της εισαγωγής φθηνού κινέζικου χάλυβα. Αλλο προεδρικό διάταγμα αφορά την «απλοποίηση και επιτάχυνση» μελλοντικά της διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής αγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για την προώθηση αυτών των μονοπωλιακών συμφερόντων ήταν η δημιουργία ή η διατήρηση «πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Στο μεταξύ, ο Τραμπ συνέχισε τις διαδοχικές συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη τεράστιων βιομηχανικών ομίλων, δίνοντας χτες προτεραιότητα στα μονοπώλια της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συναντήθηκε έτσι με διευθύνοντες συμβούλους της «Φορντ», της «Φίατ - Κράισλερ» και της «Τζένεραλ Μότορς». Η επιλογή του Προέδρου Τραμπ για μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού στην αμερικάνικη οικονομία απειλώντας με βαριά φορολογία ή δασμούς όσες βιομηχανίες «"εξάγουν» θέσεις εργασίας σε χώρες όπως το Μεξικό, φάνηκε να αναγκάζει την εταιρεία «Foxconn», που κατασκευάζει τα κινητά και τις ταμπλέτες για λογαριασμό της «Apple» κυρίως στην Κίνα και την Ταϊβάν, να ανακοινώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας σχέδια για επενδύσεις 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και ενός εργοστασίου με 50.000 θέσεις εργασίας.

Οσον αφορά τις τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες χτες επέλεξε να συνομιλήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, προσκαλώντας τον τελευταίο στην Ουάσιγκτον μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παζαριών με επίκεντρο το Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο συνεχίζονται οι ακροάσεις και οι ψηφοφορίες για την έγκριση του διορισμού των νέων υπουργών. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πήρε χτες την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας με μία μόλις ψήφο διαφορά, ενώ νωρίτερα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο.

Τέλος, χτες, ο νέος υπουργός Αμυνας ε.α. στρατηγός, Τζέιμς Μάτις, είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Συζήτησαν θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές δαπάνες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφώνησαν «στη θεμελιώδη και ανθεκτική αξία του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής». Επιβεβαιώθηκε επίσης πως ο Μάτις θα συναντήσει τον γγ του ΝΑΤΟ στην προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Φλεβάρη ΝΑΤΟική σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Διαμάχη για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στις δηλώσεις του νέου εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας, Σον Σπάισερ, που διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα «προστατεύσει τα συμφέροντά της» στα «διεθνή» στην περιοχή. Η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου, Χούα Τσούνγινγκ, δήλωσε: «Η κυριαρχία της Κίνας στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας και τα γύρω ύδατα είναι αδιαπραγμάτευτη», και πρόσθεσε ότι «η Κίνα δεσμεύεται να διεξάγει ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες» (σ.σ. Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Μαλαισία), υπογραμμίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές στη διαμάχη και τόνισε: «Καλούμε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα».

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες διεργασίες στο φόντο των ανακοινώσεων των ΗΠΑ για την ΤΡΡ

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Ενδεικτικές των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι οι αντιδράσεις μιας σειράς χωρών - ακόμα και παραδοσιακών «εταίρων» των ΗΠΑ - στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να υλοποιήσει τη διακήρυξή της περί αποχώρησης από τη συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία (ΤΡΡ).

Μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, δήλωσε μεν ότι «η απώλεια των ΗΠΑ από τη συμφωνία είναι μεγάλη, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό (...) αλλά δεν είμαστε διαθέσιμοι να δραπετεύσουμε από τη δέσμευσή μας που αφορά τις αυστραλέζικες θέσεις εργασίας».

Μάλιστα, η Αυστραλία είχε ήδη επαφές με εκπροσώπους πολλών από τις υπόλοιπες 11 χώρες που είχαν πάρει μέρος στην αρχική συμφωνία για την ΤΡΡ. Ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Στίβεν Κιόμπο, είπε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός συνάντησε αξιωματούχους από Ιαπωνία, Καναδά, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαλαισία. «Υπάρχει ένας αριθμός αντίπαλων παραγόντων στο διεθνές εμπόριο, όπως θα υπάρχει πάντα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η συνέχεια της προώθησης της ΤΡΡ θα αποτελεί «σαφή απόρριψη του προστατευτισμού από το αυστραλέζικο Κοινοβούλιο και δήλωση ότι οι ανοιχτές αγορές αποτελούν το μονοπάτι για τη μακροπρόθεσμη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας». Ο Κιόμπο χαρακτήρισε απογοητευτική αλλά όχι απρόσμενη την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «η αρχική αρχιτεκτονική δομή της ΤΡΡ ήταν τέτοια που καθιστά δυνατή τη συμμετοχή (και) άλλων χωρών», και συνέχισε: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι σχετικό ενδιαφέρον έχει εκφράσει η Ινδονησία και θα υπήρχε δυνατότητα και για την Κίνα αν μπορούμε να αναδιατυπώσουμε την αρχική δομή». Αλλά και ο Τέρνμπουλ φέρεται να αναφέρθηκε στη «δυνατότητα η Κίνα να ακολουθήσει την ΤΡΡ».

Στην Κουάλα Λουμπούρ, ο β' υπουργός Εμπορίου της Μαλαισίας, Ονγκ Κα Τσουάν, μίλησε για «συνάντηση» που τα εναπομείναντα 11 «μέλη» της ΤΡΡ θα έχουν για να συζητηθεί η επόμενη φάση των ενεργειών τους. «Δώδεκα χώρες υπέγραψαν την ΤΡΡ αλλά τώρα η μία θέλει να φύγει. Οι υπόλοιπες 11 μπορούν να συνεχίσουν αλλάζοντας τις σχετικές ρήτρες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να συνεχίσουν αυτές οι 11 χώρες».

Τέλος, αρκετά ΜΜΕ σχολίαζαν ως ενδεικτικό και το γεγονός ότι στην Ιαπωνία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στην ΤΡΡ μόλις την περασμένη βδομάδα, ενώ οι διακηρύξεις Τραμπ περί αποχώρησης ήταν πολύ καλά γνωστές στην κυβέρνηση Αμπε.

Σημειώνουμε ότι την αρχική συμφωνία - σε επίπεδο υπουργών και αντιπροσώπων Εμπορίου - για τη δημιουργία της ΤΡΡ είχαν υπογράψει (Φλεβάρη 2016) οι εξής χώρες: ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί την οριστική της έγκριση από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια, διαδικασία που εκκρεμεί σε πολλές περιπτώσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ