Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχοπροσηλωμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη «βιομηχανία» παραγωγής προεδρικών διαταγμάτων και μνημονίων συνέχισε χτες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προωθώντας σταθερά τα συμφέροντα μονοπωλίων με (επί του παρόντος...) προτίμηση σε πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες παραγωγής χάλυβα και κατασκευαστικές. Μεταξύ των διαταγμάτων και μνημονίων που υπέγραψε χτες είναι αυτά που αφορούν τη συνέχιση κατασκευής δύο τεράστιων πετρελαιαγωγών: του Κeystone XL που αφορά τη μεταφορά πετρελαίου από την Αλμπέρτα του Καναδά στην Αλάσκα και του αγωγού πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα που αφορά σχέδια για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγού που θα καταλήγει στο Ιλινόις ενάντια στην κατασκευή του διαδήλωναν επί μήνες Ινδιάνοι και ακτιβιστές στο Στάντινγκ Ροκ της Β. Ντακότα. Αλλο μνημόνιο απαιτεί τη χρήση «μόνον αμερικανικού χάλυβα» για την κατασκευή των παραπάνω αγωγών που έχουν μήκος χιλιάδες χλμ., γεγονός που αποβλέπει στον περιορισμό της εισαγωγής φθηνού κινέζικου χάλυβα. Αλλο προεδρικό διάταγμα αφορά την «απλοποίηση και επιτάχυνση» μελλοντικά της διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής αγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για την προώθηση αυτών των μονοπωλιακών συμφερόντων ήταν η δημιουργία ή η διατήρηση «πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Στο μεταξύ, ο Τραμπ συνέχισε τις διαδοχικές συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη τεράστιων βιομηχανικών ομίλων, δίνοντας χτες προτεραιότητα στα μονοπώλια της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συναντήθηκε έτσι με διευθύνοντες συμβούλους της «Φορντ», της «Φίατ - Κράισλερ» και της «Τζένεραλ Μότορς». Η επιλογή του Προέδρου Τραμπ για μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού στην αμερικάνικη οικονομία απειλώντας με βαριά φορολογία ή δασμούς όσες βιομηχανίες «"εξάγουν» θέσεις εργασίας σε χώρες όπως το Μεξικό, φάνηκε να αναγκάζει την εταιρεία «Foxconn», που κατασκευάζει τα κινητά και τις ταμπλέτες για λογαριασμό της «Apple» κυρίως στην Κίνα και την Ταϊβάν, να ανακοινώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας σχέδια για επενδύσεις 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και ενός εργοστασίου με 50.000 θέσεις εργασίας.

Οσον αφορά τις τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες χτες επέλεξε να συνομιλήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, προσκαλώντας τον τελευταίο στην Ουάσιγκτον μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παζαριών με επίκεντρο το Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο συνεχίζονται οι ακροάσεις και οι ψηφοφορίες για την έγκριση του διορισμού των νέων υπουργών. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πήρε χτες την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας με μία μόλις ψήφο διαφορά, ενώ νωρίτερα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο.

Τέλος, χτες, ο νέος υπουργός Αμυνας ε.α. στρατηγός, Τζέιμς Μάτις, είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Συζήτησαν θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές δαπάνες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφώνησαν «στη θεμελιώδη και ανθεκτική αξία του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής». Επιβεβαιώθηκε επίσης πως ο Μάτις θα συναντήσει τον γγ του ΝΑΤΟ στην προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Φλεβάρη ΝΑΤΟική σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Διαμάχη για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στις δηλώσεις του νέου εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας, Σον Σπάισερ, που διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα «προστατεύσει τα συμφέροντά της» στα «διεθνή» στην περιοχή. Η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου, Χούα Τσούνγινγκ, δήλωσε: «Η κυριαρχία της Κίνας στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας και τα γύρω ύδατα είναι αδιαπραγμάτευτη», και πρόσθεσε ότι «η Κίνα δεσμεύεται να διεξάγει ειρηνικές διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες» (σ.σ. Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Μαλαισία), υπογραμμίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές στη διαμάχη και τόνισε: «Καλούμε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ