ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Τα αυξάνουν γιατί... έτσι τους αρέσει!

Σε βάρος των γιωταχήδων το σίριαλ παζαριών μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικών εταιριών για το ύψος των αυξήσεων στα ασφάλιστρα

Σε βάρος των ασφαλισμένων γιωταχήδων εξελίσσεται για μια ακόμα χρονιά το σίριαλ των παζαριών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών. Θέμα του παζαριού το ύψος των νέων ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα που - για άλλη μια φορά - θα κληθούν να πληρώσουν οι γιωταχήδες για την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους. Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου και των εκπροσώπων του κλάδου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Κ. Μπερτσιά, στη διάρκεια της συνάντησης ο υφυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των εταιριών οι αυξήσεις να μην ξεπεράσουν το ύψος του πληθωρισμού για το 2003, πράγμα το οποίο διαμήνυσαν οι τελευταίοι, δεν είναι διατεθειμένες οι εταιρίες να κάνουν. Οπως είπε ο Κ. Μπερτσιάς «εκτιμούμε ότι οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν στο τέλος του 2003 στο 6% - 6,5% για όλα τα οχήματα και για όλη την αγορά». Εσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει πως «δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για όλη την αγορά», επιχειρώντας ουσιαστικά να αποστασιοποιηθεί από τις τεράστιες αυξήσεις (ξεπερνούν και το 30%) τις οποίες έχουν ήδη επιβάλει μια σειρά μεγάλες εταιρίες του κλάδου στα ασφάλιστρα. Αυξήσεις που προκύπτουν από τις αναπροσαρμογές στα βασικά τιμολόγια και από την παράλληλη μείωση του ποσοστού της έκπτωσης στο σύστημα «bonus - malus».

Ερωτηθείς μάλιστα ο καθ' ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος των εταιριών για την τακτική που έχουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρίες να περικόπτουν σταδιακά την έκπτωση του bonus για τους οδηγούς που δεν προκαλούν ατυχήματα, ισχυρίστηκε ότι «δικαίως» γίνεται αυτό, καθώς μέχρι τη στιγμή εκείνη υπολόγιζαν... λάθος τις πιθανότητες που είχαν αυτοί οι οδηγοί να προκαλέσουν ατύχημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ανατιμήσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης

Εκβιάζοντας με νέο κύμα ανατιμήσεων προσήλθαν χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες στη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου ζητώντας να μην εφαρμοστεί η πρόσφατη αγορανομική διάταξη που προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών και τυπικά τίθεται σε εφαρμογή από τις 10 Φλεβάρη, μετά τη σιωπηρή παράταση που δόθηκε από το υπουργείο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Π. Παντελιάδης, η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη είναι «γελοίο θέμα» και εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμείνει στην εφαρμογή της θα ισοδυναμεί με ένα επιπλέον κόστος που οι επιχειρήσεις θα περάσουν αργά ή γρήγορα στην κατανάλωση, προκειμένου οι τελευταίες να διασφαλίσουν ένα επίπεδο κερδών. Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν και αφορμή για νέες ανατιμήσεις με τη μέθοδο των «στρογγυλοποιήσεων». Περιττή κρίνουν τη διάταξη και οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Ο εκπρόσωπος της πρώτης ισχυρίστηκε ότι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς και υπουργείο συμφώνησαν στην αντικατάσταση των προβλεπομένων από την αγορανομική διάταξη, με τρόπο ώστε οι τιμές να αναγράφονται ως π.χ. Ε 1,20 Λ. αντί για «ένα ευρώ και είκοσι λεπτά» που ορίζεται με τα μέχρι σήμερα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης πρόκειται για αίτημα που ο ίδιος θα εισηγηθεί στην εθνική επιτροπή για το ευρώ. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται να υποκύπτει στις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμα και για μια ρύθμιση που στην πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς είναι απλώς μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των καταναλωτών από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις τις οποίες επιβάλλει η «απελευθερωμένη» ασυδοσία των επιχειρήσεων. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές έχουν καθαρό ότι οι ανατιμήσεις είναι ένα το κρατούμενο, με ή χωρίς τέτοιου τύπου αγορανομικές διατάξεις.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΔΟΕ
Στα ύψη η φοροδιαφυγή των «μεγάλων»

Το μεγάλο κεφάλαιο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε για λογαριασμό του, νέες και ιδιαίτερα προκλητικές φοροελαφρύνσεις, συνεχίζει ακάθεκτο να φοροδιαφεύγει, να μην πληρώνει δηλαδή ούτε καν τα ποσά που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που αφορούν το έτος 2002 και σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά παραβατικότητας στις μεγάλες επιχειρήσεις (με τζίρο πάνω από 500 εκατ. δρχ. το χρόνο) φτάνουν στο 32,5%. Περισσότερο χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός ότι για 140 μεγάλες επιχειρήσεις (από το σύνολο των 431 που ελέγχθηκαν ) είχαν υποπέσει σε 7.529 παραβάσεις. Προκύπτει δηλαδή ότι κατά μέσο όρο η κάθε μια από αυτές είχε 54 φορολογικές παραβάσεις!

Η ηγεσία του ΣΔΟΕ δε δημοσιοποίησε τα σχετικά ποσά αλλά είναι προφανές ότι η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου έχει φτάσει σε αστρονομικά ύψη. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δ. Μπατζελής αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στη γνωστή υπόθεση του σκανδάλου στην ETBAfinance (θυγατρική της πρώην κρατικής ΕΤΒΑ) προσθέτοντας όμως ότι για την υπόθεση αυτή (ύψους πάνω από 10 δισ. δρχ.) «δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η τακτική ανάκριση» (!). Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι κατάργηση του «πόθεν έσχες» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για το μεγάλο κεφάλαιο, και η οποία ισχύει από φέτος, δεν πρόκειται να δυσχεράνει το έργο τους...

Μεγαλώνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών

Μήνα με το μήνα μεγαλώνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών - κυρίως από τα πλατιά λαϊκά στρώματα που υφίστανται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους, αλλά και για την οικονομία. Παρά την επιβράδυνση που εμφανίζει ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2002, το χρέος των νοικοκυριών έφθασε στο τέλος Νοέμβρη στο 21,4% του ΑΕΠ.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες και μας πληροφορούν ότι το συνολικό ύψος των στεγαστικών το Νοέμβρη του 2002 ξεπέρασε τα 16,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 38,5%. Σημαντική αύξηση κατά 39,7% παρουσιάζουν και τα προσωπικά δάνεια (μέχρι 3.000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά). Τα υπόλοιπα των δανείων της καταναλωτικής πίστης έφθασαν το Νοέμβρη στα 9,6 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 27,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Ι. ΓΙΟΥΣΟΥΦΟΦ
Στο επίκεντρο οι ενεργειακές συμφωνίες Ρωσίας - ΕΕ

Ο καθορισμός της ατζέντας της ενεργειακής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία τον ερχόμενο Μάη, ήταν το κυριότερο αντικείμενο των χτεσινών συνομιλιών του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Ιγκόρ Γιουσούφοφ. Ο Ρώσος υπουργός επισκέφτηκε τη χώρα μας, η οποία ως προεδρεύουσα της ΕΕ και έχει τυπικά την ευθύνη για την πραγματοποίηση της συνόδου μεταξύ ΕΕ και Ρωσία για την επικύρωση του λεγόμενου Ενεργειακού Χάρτη, που διακαώς επιθυμούν οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκώς τον εφοδιασμό τους σε ενεργειακές πρώτες ύλες από τη Ρωσία.

Οι δύο υπουργοί εξέτασαν επίσης και θέματα ελληνορωσικής «συνεργασίας» στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και του ηλεκτρισμού. Σ' αυτά τα πλαίσια, ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ΕΛ.ΠΕ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, προκειμένου, όπως ειπώθηκε, να γνωρίσει τις ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις, όπου για τις δύο (ΕΛ.ΠΕ και ΔΕΠΑ) έχει εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτησή τους.

Πριν τη σύνοδο του Μάη, ο Α. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφτεί τη Μόσχα για την τελική διαμόρφωση της ατζέντας των θεμάτων της συνόδου.

Πλαστά ευρώ

«Εξαιρετικά χαμηλό» θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον αριθμό των πλαστών τραπεζογραμματίων του ευρώ που κυκλοφορούν στις αγορές της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, στη διάρκεια του β' εξαμήνου του 2002 εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν πάνω από 145.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια έναντι περίπου 22.000 στο α' εξάμηνο. Η ΕΚΤ στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ «αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των πλαστών εθνικών τραπεζογραμματίων που είχαν καταγραφεί το 2001». Ετσι με βάση το γεγονός ότι το νέο νόμισμα κυκλοφορεί μόλις 1 χρόνο φαίνεται ότι η παραχάραξη παίρνει κάποιες σχετικές διαστάσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ