ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ξεκίνησε η κατεδάφιση του μνημείου για την απελευθέρωση της Ρίγας από τους ναζί

ΚΚΕ: Η Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού δεν μπορεί να σβηστεί!

Από την επιχείρηση κατεδάφισης του αντιφασιστικού μνημειακού συμπλέγματος
Από την επιχείρηση κατεδάφισης του αντιφασιστικού μνημειακού συμπλέγματος
Η κατεδάφιση ενός ακόμη σοβιετικού μνημείου που τιμά τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας ξεκίνησε την Τρίτη στη Λετονία, μετά από σχετική απόφαση του λετονικού κοινοβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας.

Πρόκειται για το μνημειακό σύμπλεγμα που αναγέρθηκε το 1985 στο κέντρο της λετονικής πρωτεύουσας, στο Uzvaras Parks (Πάρκο της Νίκης), προς τιμήν των Απελευθερωτών της Σοβιετικής Λετονίας και της Ρίγας από τους Γερμανούς φασίστες κατακτητές.

Η διαδικασία αποκαθήλωσης σοβιετικών μνημείων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στις Βαλτικές και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, ενώ παράλληλα έχουν ανεγερθεί μνημεία που τιμούν τα ναζιστικά SS. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται τώρα, με πάτημα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε έναν απαράδεκτο παραλληλισμό της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.

Ενδεικτικά, χτες και η Πολωνία ξεκίνησε την κατεδάφιση ενός μνημείου αφιερωμένου στον Κόκκινο Στρατό, στην πόλη Μπρεζγκ, ενώ ένα μνημείο - τανκς σοβιετικής εποχής αφαιρέθηκε στην Εσθονία πριν από μια βδομάδα και επρόκειτο να μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο του Ταλίν.

Σύμφωνα με ψήφισμα του κοινοβουλίου της Λετονίας την περασμένη άνοιξη, «οτιδήποτε εξυμνεί ολοκληρωτικά καθεστώτα πρέπει να καταργηθεί έως τις 15 Νοέμβρη», φωτογραφίζοντας μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στα μέσα Ιούλη, το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την αποκαθήλωση 69 σοβιετικών μνημείων στη Ρίγα και άλλες πόλεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας αποφάσισε να κατεδαφιστεί το μνημείο του Uzvaras Parks. Στη γραμμή της παραχάραξης της Ιστορίας, η απόφαση ανέφερε ότι το μνημείο δοξάζει τον Κόκκινο Στρατό, «ο οποίος κατέλαβε τη Λετονία δύο φορές», και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος της Ρίγας, «η κατεδάφιση του μνημείου δεν ήταν μόνο τοπική, αλλά εθνική υπόθεση» και «θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί το μνημείο της εποχής της κατοχής και στις καρδιές» του λετονικού λαού.

Η ρωσική κοινότητα στη Λετονία, όπου οι Ρώσοι αποτελούν περίπου το 1/4 του πληθυσμού, αντέδρασε και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει διαμαρτυρίες, ενώ είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 10.000 υπογραφές ενάντια στην κατεδάφιση του μνημείου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης και αρκετά άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών.

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τα αντιφασιστικά μνημεία!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η απόφαση των αρχών της Λετονίας και της πόλης της Ρίγας να καταστρέψουν ολόκληρο το σύμπλεγμα του αντιφασιστικού μνημείου που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της λετονικής πρωτεύουσας και αφορούσε την απελευθέρωση της Ρίγας από τους φασίστες κατακτητές, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του ξαναγραψίματος της Ιστορίας. Πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα όπου εφαρμόζονται αντικομμουνιστικές διώξεις και η οποία ήδη έχει προχωρήσει στη δικαίωση των συνεργατών των ναζί, των ναζιστικών "λεγεώνων", που πλέον κάθε χρόνο παρελαύνουν επίσημα.

Η καμπάνια αυτή, που έχει τη "σφραγίδα" της ΕΕ και των κυβερνήσεών της και "σερβίρεται" με το ιδεολόγημα της "πάλης με τον ολοκληρωτισμό" και της ανιστόρητης ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, στοχεύει στις συνειδήσεις της νέας γενιάς. Θέλει να σβήσει την ηρωική συμβολή του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού στη συντριβή του φασιστικού τέρατος, που ήταν γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού.

Η νέα ένταση που λαμβάνει αυτή η επιχείρηση, αξιοποιεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία και προσπαθεί να ταυτίσει την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπεριφορά της καπιταλιστικής Ρωσίας που προέκυψε από την αντεπανάσταση, με τη Σοβιετική Ενωση και την ένδοξη Αντιφασιστική Νίκη.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις αρχές της Λετονίας για την καταστροφή του αντιφασιστικού μνημείου και εκφράζει την αλληλεγγύη του με όσους αγωνίζονται για να μην περάσει ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός.

Η Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού δεν μπορεί να σβηστεί!

Κάτω τα χέρια από τα αντιφασιστικά μνημεία της Ευρώπης!».


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Αναγνωρίζει «ευελιξία» και «διάθεση για συζήτηση» στη σερβική ηγεσία

Την «ευελιξία» που επιδεικνύει η Σερβία στα παζάρια με το προτεκτοράτο του Κοσόβου επαίνεσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ, επιβεβαιώνοντας και μέσα απ' αυτό το «καλόπιασμα» την επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την επιρροή τους στη Σερβία, κόντρα στις παραδοσιακά στενές σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.

Παρουσιάζοντας μάλιστα τις εν λόγω σχέσεις ως ασύμβατες με τα συμφέροντα της Σερβίας (δηλαδή του σερβικού κεφαλαίου), ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι «η Ρωσία ζητά από τη Σερβία να κάνει πράγματα που ωφελούν τη Ρωσία αλλά, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι εξυπηρετούν αληθινά το δικό της συμφέρον» (της Σερβίας). Πρόσθεσε δε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα «δεν αποτελεί πια νόμιμο παράγοντα στο πολιτικό πεδίο».

«Προειδοποίησε» για «τραγική κατάσταση» που διαμορφώνεται στην περιοχή των Βαλκανίων, «ίσως ακόμα και μια μεγάλη τραγωδία, που προστίθεται σε αυτή που βλέπουμε να εξελίσσεται στην Ουκρανία». Ο ένοχος βέβαια για την όλο και πιο επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία και Κίνα, για την ενίσχυση της γεωπολιτικής και οικονομικής επιρροής τους στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανεβαίνει και η ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με τον Αμερικανό πρέσβη πάντως να επαινεί τη στάση της σερβικής κυβέρνησης στα παζάρια για αποκλιμάκωση. Η σερβική πλευρά «έκανε σημαντικό βήμα με το να έρθει (σ.σ. στην πρόσφατη συνάντηση)στις Βρυξέλλες έτοιμη να διαπραγματευτεί και εκπληρώνοντας δικές της υποχρεώσεις, κάτι που είναι πάντα σημαντικό για όλες τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η σερβική πλευράπροσπάθησε να είναι ευέλικτη, να βρει λύσεις», αλλά και πως παρότι «προφανώς» η συνάντηση αυτή δεν οδήγησε σε επιθυμητά αποτελέσματα, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Σημειωτέον, χτες στην Πρίστινα βρέθηκαν οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, και της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ. Τα πρώτα ρεπορτάζ για τη συνάντηση που είχαν από κοινού με την Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Βιόσα Οσμάνι, εμφάνιζαν την τελευταία να επαναλαμβάνει ότι το Κόσοβο «θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή. Οι θεσμοί μας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τους διεθνείς μας εταίρους».

Ο Χιλ πάντως στη συνέντευξή του εκτίμησε ότι στην πρόσφατη συνάντηση η Πρίστινα «δεν ήταν προετοιμασμένη για να συζητήσει συγκεκριμένα». Ακόμα - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ο Αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε να επισημάνει ότι για να προχωρήσουν συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου «τα ζητήματα πρέπει να τεθούν εντός του ευρύτερου πλαισίου», καταλήγοντας πως «είναι κρίσιμο η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο να νιώθει ασφάλεια και ότι βρίσκεται σπίτι της».

Τέλος, ο Χιλ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «διστακτικότητα» του Βελιγραδίου να συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιμένοντας ότι η Σερβία θα έπρεπε «να συνταχθεί με αυτές, όπως έκαναν πολλά μέλη της ΕΕ. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για πολλούς Σέρβους, που θα ήθελαν να δουν ότι η ΕΕ επιθυμεί σοβαρά την αποδοχή της χώρας τους». Εκανε επίσης λόγο για «απογοήτευση» που κατανοεί ότι υπάρχει στη Σερβία, αναφέροντας ότι η Σερβία πρέπει να κατανοήσει ποια είναι η θέση στην οποία θέλει να βρίσκεται σε λίγα χρόνια, όπως και ποιοι είναι οι αληθινοί της φίλοι.

Σήμερα Εσκομπάρ και Λάιτσακ αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές τους στο Βελιγράδι.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γερμανικά μέτρα «λιτότητας» στη θέρμανση μετά τα νέα χαράτσια

Περικοπές και μειώσεις στις παροχές θέρμανσης και ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια και χώρους δουλειάς επιβάλλει η κυβέρνηση της Γερμανίας, καλώντας τον λαό να εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα και στα σπίτια του, σε συνέχεια και των νέων χαρατσιών που του έχει φορτώσει στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτέμβρη και για όλο τον χειμώνα η θέρμανση σε γραφεία και δημόσια κτίρια θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία η θέρμανση θα περιοριστεί μόλις στους... 12 βαθμούς Κελσίου! Επιπλέον, σταματά η θέρμανση σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. διάδρομοι) και το ζεστό νερό για το πλύσιμο χεριών στα κοινόχρηστα μπάνια. Εξαιρούνται μόνο τα νοσοκομεία και διάφορα κοινωνικά ιδρύματα.

Τα καταστήματα που θερμαίνονται θα πρέπει να έχουν κλειστές πόρτες, απαγορεύεται ο νυχτερινός φωτισμός των κτιρίων, ενώ οι φωτεινές επιγραφές θα σβήνουν το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα σπίτια και διαμερίσματα, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν αυτοβούλως τη μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια. Για τα υπόλοιπα σπίτια, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην «υπευθυνότητα των νοικοκυριών»...

Στο μεταξύ, ο Γερμανός οικονομολόγος Μ. Φράτσερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, αφού επεσήμανε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στη γερμανική οικονομία μπορεί να διαρκέσει έως το 2025, παραδέχθηκε και ποιος φορτώνεται τις συνέπειες, σημειώνοντας ότι «η φετινή προβλεπόμενη αύξηση των μισθών κατά 4,5% ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που ήταν περίπου 8%».

Την ίδια ώρα, προχωρούν απτόητες και οι «πράσινες» μπίζνες των μονοπωλίων. Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας υπέγραψαν προχτές συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου («πράσινου») υδρογόνου. Την Τρίτη οι γερμανικές εταιρείες Ενέργειας «Eon» και «Uniper» υπέγραψαν συμφωνία με την καναδική «Everwind», με στόχο την εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από τον Καναδά από το 2025. Επιπλέον, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Mercedes Benz» υπέγραψε συμφωνία με την καναδική κυβέρνηση σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα για τα ηλεκτρικά οχήματα στον Καναδά.

Ιαπωνία: Σχέδια ενίσχυσης της πυρηνικής ενέργειας

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα εξήγγειλε κινήσεις για ολόπλευρη ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, επικαλούμενος τα νέα δεδομένα που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα αρχίσει διαβούλευση για την ενδεχόμενη κατασκευή «πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς», ενώ ζήτησε να «μεγιστοποιηθεί» η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων, τόσο των 10 που είναι σε λειτουργία, όσο και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άδεια να επαναλειτουργήσουν μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ