ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε 3.000 φτωχούς Αμερικανούς

Σε 3000 φτωχούς αμερικανούς - όπως 0 άστεγος της φωτογραφίας - η κουβανική κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 5 χρόνια!

Associated Press

Σε 3000 φτωχούς αμερικανούς - όπως 0 άστεγος της φωτογραφίας - η κουβανική κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 5 χρόνια!
Την πρόθεση της Κούβας να σώσει 3.000 Αμερικανούς πολίτες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, τη στιγμή κατά την οποία στις ΗΠΑ οι ανασφάλιστοι και οι ημι-ασφαλισμένοι αριθμούν δεκάδες εκατομμύρια, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως μόνο πέρσι 18.000 Αμερικανοί πολίτες πέθαναν, επειδή δεν είχαν ιατρική περίθαλψη.

Η Κούβα είναι διατεθειμένη να σώσει τη ζωή 3.000 φτωχών ανθρώπων, παρέχοντάς τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 5 ολόκληρα χρόνια. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Φιντέλ Κάστρο, μιλώντας σε πρόσφατη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών, οι οποίοι βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στα πρόσφατα αντικουβανικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτοί οι 3.000 άνθρωποι μπορούν να έρθουν στην Κούβα με έναν συγγενή που θα τους συνοδεύσει και να λάβουν ιατρική περίθαλψη εντελώς δωρεάν, τόνισε ο Κάστρο.

«Θα παραχωρούσατε άδεια σ' αυτούς τους πολίτες να ταξιδέψουν στην Κούβα για ένα πρόγραμμα, που στόχο έχει να σώσει ζωές τόσων όσα και τα θύματα των Διδύμων Πύργων;». Αυτό το ερώτημα έθεσε δημόσια ο Κάστρο προς τον Μπους.

Αφού απαρίθμησε τις προόδους που έχει επιτύχει η Κούβα στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό και άλλους τομείς, ο Κουβανός Πρόεδρος επισήμανε ότι ο Μπους θα έπρεπε να ντρέπεται, γιατί προσπαθεί να πνίξει ένα λαό, που έχει τεθεί «σε αποκλεισμό και έχει υποστεί για πάνω από τέσσερις δεκαετίες οικονομικό πόλεμο, ένοπλη επιθετικότητα και τρομοκρατικές ενέργειες» και έχει καταφέρει να επιτύχει τέτοια ηρωικά κατορθώματα.

«Θα παραχωρούσατε άδεια σ' αυτούς τους πολίτες να ταξιδέψουν στην Κούβα για ένα πρόγραμμα, που στόχο έχει να σώσει ζωές τόσων όσα και τα θύματα των Διδύμων Πύργων;». Αυτό το ερώτημα έθεσε δημόσια ο Κάστρο προς τον Μπους

Associated Press

«Θα παραχωρούσατε άδεια σ' αυτούς τους πολίτες να ταξιδέψουν στην Κούβα για ένα πρόγραμμα, που στόχο έχει να σώσει ζωές τόσων όσα και τα θύματα των Διδύμων Πύργων;». Αυτό το ερώτημα έθεσε δημόσια ο Κάστρο προς τον Μπους
«Προσπαθείτε να στραγγαλίσετε την οικονομία και να απειλήσετε με πόλεμο μια χώρα, που έχει ήδη καταφέρει να στείλει 20.000 γιατρούς σε 64 χώρες του Τρίτου Κόσμου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους», επισήμανε ο Κουβανός ηγέτης. Παρόλο που οι ΗΠΑ θεωρούνται ως η πλουσιότερη δύναμη στον πλανήτη, η κυβέρνησή τους δεν έχει στείλει ούτε έναν γιατρό στις πιο απόμακρες χώρες, όπως κάνει η Κούβα.

Τη συγκεκριμένη πρόταση έκανε ο Κουβανός ηγέτης λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των νέων αντιδραστικών μέτρων ενάντια στην Κούβα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που, ουσιαστικά, μοναδικό στόχο έχουν την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης του νησιού.

Τα νέα αμερικάνικα μέτρα κατά της Κούβας

Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα μέτρα υπονόμευσης της Κούβας, που τέθηκαν σε ισχύ στις 30 Ιούνη 2004, με σκοπό την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση της «βοήθειας» σε αντεπαναστατικά στοιχεία που δρουν μέσα στην Κούβα, ενίσχυση της διεθνούς αντικουβανικής εκστρατείας, ένταση της προπαγάνδας παραπληροφόρησης των Κουβανών, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, σχετικά με την κουβανική πραγματικότητα ως ένα ακόμη μέσο υπονόμευσης του καθεστώτος.

Για το σκοπό αυτό, διατίθενται 59 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, για ενέργειες που έχουν σκοπό να καταστρέψουν την Επανάσταση. Στα σχέδιά τους αυτά, συμπεριλαμβάνεται και η δουλιά που πρέπει να κάνουν, όπως επισημαίνουν, με τρίτες χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ, για τη «δημιουργία διεθνούς ταμείου για την προστασία και ανάπτυξη της κοινωνίας της Κούβας». Μ' αυτό το ταμείο ως πηγή χρηματοδότησης, σκοπεύουν να εκπαιδεύουν «εθελοντές» από διάφορες καπιταλιστικές χώρες, που θα ταξιδεύουν στην Κούβα, προκειμένου να συμβάλουν στη «βοήθεια σε ανεξάρτητες ομάδες επαγγελματιών, φιλανθρωπικές οργανώσεις, δημοσιογράφους, εκπαιδευτές, νοσοκόμες και γιατρούς», δηλαδή οργανώσεις που θα δρουν υπονομευτικά. Επιπλέον, σχεδιάζουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για να «στηριχτούν οι προσπάθειες νέων, γυναικών και Αφρο-Κουβανών» και να εκπαιδευτούν, να αναπτυχθούν και να οργανώσουν τμήματα της κοινωνίας της Κούβας, που θα δραστηριοποιούνται εντατικά στα θέματα της «δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ας μην ξεχνάμε ότι η αιχμή της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του '50 ακόμη, ήταν ακριβώς αυτά τα ζητήματα. Επίσης, σχεδιάζουν να διευθύνουν την άμεση ανάπτυξη του αερομεταφορέα C-130 Commando Solo, ώστε να μεταδίδει τις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης «Radio - Television Marti», δηλαδή του μηχανισμού της αντικουβανικής προπαγάνδας στην Κούβα.

Χιλιάδες Κουβανοί,βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στα πρόσφατα αντικουβανικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Associated Press

Χιλιάδες Κουβανοί,βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στα πρόσφατα αντικουβανικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Επιπρόσθετα, μειώνουν τις επισκέψεις των Κουβανοαμερικανών συγγενών μόνο μία φορά κάθε 3 χρόνια, αντί για τέτοιες επισκέψεις κάθε χρόνο. Οι επισκέψεις αυτές κρατούν μόνο μέχρι 14 μέρες και ύστερα από ειδική άδεια εκ μέρους των αμερικανικών αρχών. Περιορίζεται το χρηματικό ποσό που έχουν δικαίωμα να ξοδεύουν όσοι τελικά επισκεφθούν την Κούβα από 167 δολάρια την ημέρα σε 50. Ενώ τα οικογενειακά εμβάσματα δεν μπορούν να ξεπερνούν το ποσό των 100 δολαρίων και αυτό μόνο σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόταση του Φιντέλ Κάστρο έρχεται σε μια στιγμή που οι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ φτάνουν τα 44 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια ακόμα ημι-ασφαλισμένοι, αριθμοί που προκαλούν την αγανάκτηση του λαού των ΗΠΑ. Πρόσφατα, στις 19 Ιούνη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Μασαχουσέτη, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Βαλτιμόρη και αλλού, απαιτώντας καθολική, ποιοτική, ικανοποιητική, οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Στο γενικό αυτό αριθμό ανασφάλιστων, το 33% αφορά Αμερικανούς πολίτες λατινοαμερικανικής καταγωγής. Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του Μπους, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν χάσει την ιατρική ασφάλιση, ενώ οι εισφορές για ιατρική περίθαλψη έχουν αυξηθεί κατά 50%, και τα ασφάλιστρα έχουν τριπλασιαστεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρσι 800.000 νέοι άνθρωποι έχασαν το δικαίωμά τους για υγειονομική ασφάλιση...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Επιτεύγματα της Επανάστασης σε κοινωνικούς τομείς

Το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει η Επανάσταση είναι από τα πιο βασικά επιτεύγματα της Κούβας, παρά τις δεκαετίες απειλών, εχθροτήτων, αποκλεισμών και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει.

Στον τομέα της δημόσιας Υγείας, τα παραδείγματα της αλληλεγγύης της Κούβας είναι άφθονα.

Του χρόνου, η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή στην Αβάνα θα έχει 10.000 φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων νέων από 66 εθνικές ομάδες και ιθαγενείς. Επίσης το 2005, οι πρώτοι γιατροί θα αποφοιτήσουν απ' αυτό το εκπαιδευτικό ινστιτούτο που δημιούργησε η Επανάσταση και θα επιστρέψουν στις χώρες τους, όπως είχαν υποσχεθεί όταν ξεκίνησαν να σπουδάζουν στην Κούβα.

Μερικές εκατοντάδες φοιτητές από την περιοχή της Καραϊβικής και της Αφρικής συμμετέχουν σε ιατρικές σχολές σε ολόκληρη την Κούβα. Επίσης, σαν μια ακόμη πράξη αλληλεγγύης, η Κούβα διαθέτει ιατρική υποστήριξη σε 62 χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Αρκετά τριμερή προγράμματα συνεργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτά τα προγράμματα έχουν την υποστήριξη 95 μη - κυβερνητικών οργανώσεων, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, της Γιούνισεφ. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι Υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέχουν τον εξοπλισμό, τα υλικά και οικονομικές πηγές για υγειονομικά προγράμματα, όπου εργάζονται Κουβανοί γιατροί και ειδικευμένο προσωπικό.

Σημαντικά στοιχεία βγήκαν και από τα αποτελέσματα, που έγιναν σε ό,τι αφορά στον επιδημιολογικό έλεγχο του HIV/AIDS, ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι προτάσεις που κατέθεσαν Κουβανοί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2001 για τη θεραπεία και την πρόληψη. Αυτό είχε ως επακόλουθο τη συμμετοχή 4.000 Κουβανών γιατρών και τη δημιουργία της υποδομής, με σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για τους ασθενείς σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, το νησί διαθέτει καθηγητές πανεπιστημίου σε 20 νέες ιατρικές σχολές και, μεταξύ των άλλων, προσφέρουν θεραπεία για 30.000 ασθενείς. Αργότερα, στη Σύνοδο των επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Καραϊβικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, το 2002, παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τη στρατηγική καταπολέμησης του Εϊτζ στην περιοχή. Στην περίπτωση της Αϊτής, η Κούβα εξέφρασε την επιθυμία της να μοιραστεί μαζί με άλλα κράτη δωρητές μέχρι και το 40% του κόστους των εξοπλισμών που χρειάζονται.

Η Κούβα, επίσης, πιστεύει στην καθολική πρόσβαση στην Εκπαίδευση. Δεκαεφτά χιλιάδες νέοι από 110 χώρες συμμετέχουν σε διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης στην Κούβα.

Στοχεύοντας στην Αφρική, η Κούβα προσφέρει 20 υποτροφίες το χρόνο, κάτι που έχει εγκρίνει η Ουνέσκο.

Επίσης, το Νησί της Επανάστασης προτείνει την υποστήριξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής, τόσο με την τεχνολογία, όσο και με τους ειδικούς.

Αν κανείς βάλει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό της Κούβας, το οποίο, στην ουσία, χρειάζεται ένα μικρό χρηματικό ποσό, τότε σε 12 χρόνια περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι απ' όλο τον πλανήτη θα έχουν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν και θα συνεχίσουν στην 6η Δημοτικού.

Παράλληλα, η Διεθνής Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που δημιουργήθηκε στην Αβάνα το 2001, εκπαιδεύει 1.372 νέους σε 72 χώρες στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Κατά την τελευταία δεκαετία, πάνω από δέκα χιλιάδες Κουβανοί προπονητές και εκπαιδευτές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανάμεσά τους ήταν 35 προπονητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Η Κούβα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του σκληρού και εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, βάζει το ταλέντο και το ιδρώτα της στην υπηρεσία του ανώτερου σκοπού της: Τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.


Κ.Χ.


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
To κίνημα των ανέργων

Από τις διαδηλώσεις των ανέργων στο Μπουένος Αϊρες

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις των ανέργων στο Μπουένος Αϊρες
Η Αργεντινή, η πιο προηγμένη οικονομικά χώρα της Λατινικής Αμερικής, μέσα στον Ιούνη, συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, τίμησαν μαχητικά τη μνήμη των 2 νεκρών συντρόφων τους, Costeki και Santillas, που πριν από 2 χρόνια έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες της Αστυνομίας, σε διαδήλωση ενάντια στην ανεργία και την οικονομική κρίση, που έπληττε και πλήττει τη χώρα.

Στη δεκαετία του 1990, η οικονομία της Αργεντινής αντιμετώπισε μεγάλη κρίση. Κρίση, που ήταν συνέπεια της πολιτικής του ξεπουλήματος των κρατικών επιχειρήσεων και της παραπέρα πρόσδεσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το κλείσιμο των κρατικών επιχειρήσεων και οι όροι του ΔΝΤ, προκειμένου να εισπράττει ποσά που χρωστούσε η Αργεντινή από το μεγάλο οικονομικό χρέος, είχαν σαν συνέπεια εκατομμύρια ανέργους και υποαπασχολούμενους. 2.500 εκατομμύρια άνεργοι, πάνω από το 20%, είναι εγγεγραμμένοι στα προγράμματα εργασίας και επιδοτούνται με ένα επίδομα 42 ωρών το μήνα (κατά οικογένεια).

Τα ψίχουλα των επιδοτήσεων, καθώς και τα κοινά συσσίτια για τους άνεργους δεν μπόρεσαν ν' ανακόψουν την οργή τους. Σιγά - σιγά άρχισαν να οργανώνονται και να δημιουργούν «ομάδες κρούσης» με μεθοδευμένη τακτική αντίστασης και διεκδίκησης.

Οι περίφημοι «πικετέρος» σε καθημερινή βάση ξεκινούν από το κέντρο των μεγάλων πόλεων, καταλαμβάνουν, επί 5-6 ώρες, γέφυρες, λεωφόρους, δρόμους και διόδια, διακόπτοντας την κυκλοφορία. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις είναι μαζική και μαχητική. Ολόκληρες οικογένειες διαμαρτύρονται, διεκδικούν και αντιτίθενται στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που είναι υπαγορευμένη από το ΔΝΤ και τις πολυεθνικές. Η κυβέρνηση του Nestor Kirchner χωρίζει τις οργανώσεις των «πικετέρος» σε «μαλακές» και «σκληρές». Απέναντι στους «μαλακούς» ακολουθεί πολιτική «προσεταιρισμού» και «μετριοπάθειας». Υπόσχεται ότι θα τους παραχωρήσει τη διαχείριση του 10% των προγραμμάτων εργασίας και θα επιδοτήσει προγράμματα κατοικίας. Είναι χαρακτηριστικές της τακτικής της κυβέρνησης οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Carlos Tomada: «Η κατάσταση είναι λεπτή, οι εργαζόμενοι πρέπει να ξαναβρούν δουλιά».

Πολλοί υπουργοί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αυτές, για να δείξουν την προσπάθεια του κοινωνικού διαλόγου που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης. Απέναντι στους σκληρούς, είναι διαφορετική η αντιμετώπιση. Η τακτική αυτών των ομάδων δεν περιορίζεται μόνο στο κλείσιμο των δρόμων. Είναι πιο μαχητική. Ανοίγουν τα διόδια για τους ταξιδιώτες, καταλαμβάνουν επιχειρήσεις, κρατούν ομήρους διευθυντές επιχειρήσεων, ανοίγουν τις θυρίδες των κεντρικών σταθμών των τρένων. Οι διεκδικήσεις τους είναι συγκεκριμένες: Διπλασιασμός επιδομάτων και διάθεση περισσότερων προγραμμάτων εργασίας. Η κυβέρνηση τους χαρακτηρίζει ακροαριστερούς και παρομοιάζει την τακτική τους με εκείνη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τα μέσα που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπισή τους είναι ανάλογα: Ξύλο, βίαιη διάλυση των διαδηλώσεων, δολοφονίες των ηγετών τους.

Σαν ύστατη προσπάθεια καταστολής του κινήματος, η κυβέρνηση Kirchner υπόσχεται ότι θα αυξήσει το ετήσιο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι και 6%. Υπόσχεται ότι αυτό το πλεόνασμα θα το διαθέσει σε δημόσιες επενδύσεις και σε κοινωνική πολιτική. Δε θα υποκύψουμε, υπόσχεται υποκριτικά, στις πιέσεις του ΔΝΤ, που απαιτεί το πλεόνασμα να διατεθεί στην εξόφληση ενός μέρους του τεράστιου εξωτερικού χρέους.

Οι άνεργοι και οι σύμμαχοί τους εργαζόμενοι δε φαίνονται να πείθονται από αυτές τις υποσχέσεις. Το σύνθημα «κανείς δεν έχει φύγει», αναφερόμενο στους νεκρούς διαδηλωτές του 2002, αποδεικνύει ότι έχουν συνείδηση της διάρκειας του αγώνα και της πολιτικής σοβαρότητας του προβλήματος. Γι' αυτούς, παρά τις επιμέρους διεκδικήσεις, το ζήτημα βρίσκεται στην εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής. Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι της Αργεντινής, οι αγρότες χωρίς γη, αγωνίζονται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων της οικονομίας, στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές. Η πολιτική της Ζώνης του Ελεύθερου Εμπορίου (ALCA) πλήττει ιδιαίτερα την Αργεντινή, όπως και όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.


Κική ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ