Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12437

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αλλεπάλληλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις - «προαπαιτούμενο» της ανάκαμψης

«Στροφή στο ρεαλισμό» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων την πολιτική της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του βιομηχανικού συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ στην Αθήνα


ΣΕΛ.  3
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου την Κυριακή 29/5

Στις 11 π.μ. στα Τρόπαια Αρκαδίας. Θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής στο περιοδικό «Θέματα Παιδείας»


ΣΕΛ.  7

Με προίκα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα στα παζάρια του Γιούρογκρουπ

Συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ΕΕ και το ΔΝΤ σχετικά με το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Ολα δείχνουν ότι μεγαλώνει ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων για την εκταμίευση των δόσεων και τη μελλοντική συμφωνία για το χρέος. Και χτες εκφράστηκαν κόντρες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ σε σχέση με το χρέος και το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης της κρίσης.

ΚΚΕ: Η προίκα των αντιλαϊκών μέτρων θα μεγαλώνει για να πληρωθεί το χρέος και για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τέλος στα «μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης» μπορεί να βάλει ο λαός με την οργάνωση της πάλης του, με τον αγώνα του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το κακό και το χειρότερο

Απαντώντας σε αιτιάσεις του ΣΕΒ για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο σύνδεσμος των βιομηχάνων, υποστήριξε ότι «η πολιτική της χώρας συνεχίζει να διαμορφώνεται υπό την πίεση ασφυκτικής εποπτείας και συχνά οι επιλογές που τους προσφέρονται δεν είναι ανάμεσα στο καλό και το κακό, αλλά ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο». Αυτό όμως που δεν είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ότι είναι το κεφάλαιο, η εξουσία και οι ανάγκες του, η πολιτική που τα συμφέροντά του υπαγορεύουν και το πολιτικό του προσωπικό υλοποιεί, η στρατηγική των λυκοσυμμαχιών του, που ανοίγουν για το λαό το δρόμο απ' το κακό στο χειρότερο, που καθιστούν πάντα διαθέσιμη μόνο τη χειρότερη επιλογή σε ό,τι αφορά τα δικά του συμφέροντα. Και αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών - συντάξεων και περιστολή δικαιωμάτων κάθε είδους...

Η δήλωση του Γ. Δραγασάκη δεν απευθύνεται κυρίως στο λαό, αλλά στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξηγώντας τους γιατί το σημερινό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ και της ΟΝΕ δυσκολεύει την ελληνική κυβέρνηση να τους παράσχει όλα όσα θα ήθελαν. Παρ' όλα αυτά, θα κάνει ό,τι μπορεί. Ταυτόχρονα, βεβαίως, αξιοποιεί τα περί εποπτείας και επιτήρησης, για να συσκοτίσει ότι, ακόμα και αν αυτά δεν υπήρχαν, τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού πάλι θα τσακίζονταν, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών τους. Επιπλέον, επαναφέρει τη λογική του μικρότερου κακού, με στόχο να τρομοκρατήσει το λαό για να αποδεχτεί την πολιτική της και να νιώθει ανακουφισμένος.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στην αστική τάξη, διαβεβαιώνει, διά στόματος Γ. Δραγασάκη, ότι: Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες. Κατά το δεύτερο εξάμηνο, θα εκταμιευτεί ποσό της τάξης των 9 - 11 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (6,2 δισ.) και θα γίνει η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Ερχεται ο αναπτυξιακός νόμος, η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» - επιχειρηματικών - δανείων και η «εργαλειοθήκη ανάπτυξης», που, όπως είπε, έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

Για όποιον δεν κατάλαβε, υποσχέθηκε ζεστό παραδάκι, μαζί με νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και ό,τι άλλο χρειαστεί, ώστε να μην διαψευστεί η εκτίμησή του πως «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εισερχόμαστε σε περίοδο ρεαλιστικής προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία». Κι όπως έχει αποδειχτεί, αυτές τις υποσχέσεις - στην καπιταλιστική οικονομία - η κυβέρνηση τις τηρεί. Παρότι εκ των προτέρων γνωρίζει πως η ρεαλιστική προοπτική του κεφαλαίου ισοδυναμεί με προοπτική ζόφου για το λαό.


Διαμαρτυρία για την άθλια κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Δέκα μήνες απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στην «Παμμακάριστο», που έκαναν χτες 24ωρη απεργία

Στο υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), με μαζική παρουσία εργαζομένων από το Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», οι οποίοι συμμετείχαν με 24ωρη απεργία.


ΣΕΛ.  8


ΚΕΔΕ
«Στον αέρα» το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων

ΣΕΛ.  16
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προσπάθεια αλλοίωσης του συσχετισμού με δικαστική παρέμβαση

ΣΕΛ.  9
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Αυξάνεται η «ανοχή» των μαθητών απέναντι στη χρήση ναρκωτικών

ΣΕΛ.  12

Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org