ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Οι αλλεπάλληλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις «προαπαιτούμενο» της ανάκαμψης

«Στροφή στο ρεαλισμό» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι του κεφαλαίου την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ

Ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» και η υπόλοιπη «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης» που φέρνει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο «πατάνε» πάνω στην αντιλαϊκή κλιμάκωση...

Eurokinissi

Ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» και η υπόλοιπη «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης» που φέρνει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο «πατάνε» πάνω στην αντιλαϊκή κλιμάκωση...
Στη διαμόρφωση κλίματος «πολιτικής σταθερότητας», έτσι ώστε να τονωθεί η «επιχειρηματική εμπιστοσύνη», σε συνδυασμό, βέβαια, με μια σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, εστίασαν τις παρεμβάσεις τους οι μεγαλομέτοχοι των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο του Βιομηχανικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι παρακάτω τοποθετήσεις:

-- Από τον όμιλο Μυτιληναίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευ. Μυτιληναίος, τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή στο ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση, παρά τα λάθη που έγιναν το 2015, κάτι που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Η σταθερότητα δεν εξαρτάται τόσο από την κυβέρνηση όσο από την αντιπολίτευση. Ελπίζω η στροφή να έχει διάρκεια».

Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε πως οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της «δυσπιστίας» του πολιτικού προσωπικού, αλλά και της αναξιοπιστίας της Δημόσιας Διοίκησης, αποδίδοντας στους συγκεκριμένους παράγοντες τη θεσμοθέτηση του «δημοσιονομικού κόφτη». Οπως είπε, για να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι βραχυπρόθεσμες «πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα καταγράφεται υστέρηση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα φορολογίας, ενεργειακού κόστους και κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.«Οταν όλα αυτά εξομαλυνθούν οι επενδυτές θα δώσουν το "παρών", ενώ θα έρθουν νέοι να αναλάβουν δράση», ανέφερε.

-- Από την «Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου», ο Μ. Στασινόπουλος τόνισε ότι η λέξη - κλειδί είναι «εμπιστοσύνη» και ότι το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής. Τόνισε πως ίσως είναι απαραίτητο να υπάρξει αυξημένη φορολογία, αλλά ζήτησε αυτή να στραφεί στα εισοδήματα και όχι στο κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβασή του σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές κόντρες και επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί. Οπως υποστήριξε, άμεση προτεραιότητα είναι η ρύθμιση των αγορών, λέγοντας ότι κάποιες κρατικές εταιρείες έχουν «καταχρηστικά πλεονεκτήματα» και τονίζοντας ότι οι αγορές πρέπει να ρυθμιστούν πριν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

-- Από τη Eurobank, ο πρόεδρός της, Ν. Καραμούζης, διατύπωσε ενστάσεις για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια. Εχουν περάσει τρία stress test και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο. Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ».

Ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιτάχυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με διαφάνεια και όχι κάτω από το τραπέζι, όπως είπε, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία.

-- Στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας (I. Nimac) σημείωσε ότι εκτός από την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, σημαντικό ζήτημα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων, καθώς και ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο κλαδική, στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και προβλέψιμο περιβάλλον παρά γενικά επενδυτικά κίνητρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να μπουν οι πολιτικοί στα παπούτσια των επενδυτών».

-- Στέλεχος του ΟΟΣΑ (P. Sorsa) σημείωσε ότι η αντίσταση στις «αλλαγές» δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αναφέροντας το παράδειγμα της Γαλλίας, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη εφόσον αντιμετωπιστούν η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξηθούν οι εξαγωγές. Τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να φανούν στην κοινωνία τα «οφέλη» των μεταρρυθμίσεων, προβαίνοντας μάλιστα στον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας...

«Μικρό καλάθι» για την ποσοτική χαλάρωση

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες, επισήμανε, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.

Απαντώντας σε ενστάσεις που διατύπωσαν ο ΣΕΒ και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε πως η πολιτική συνεχίζει να διαμορφώνεται υπό την «πίεση ασφυκτικής εποπτείας» και «συχνά οι επιλογές που μας προσφέρονται δεν είναι ανάμεσα στο καλό και το κακό αλλά ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν π.χ. έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια ή του γενικού συντελεστή κατά 1 μονάδα ή ανάμεσα στην αύξηση των φόρων και τις περικοπές στις συντάξεις, η όποια επιλογή έχει δυσάρεστες συνέπειες». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «υπενθύμισε» την περιορισμένη «ευελιξία» που διαθέτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους» του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ παράλληλα - σε ό,τι αφορά το λαό - επανέφερε το γνωστό προπαγανδιστικό παραμύθι του τάχα «μικρότερου κακού»...

Ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ακόμα ότι είναι έτοιμα προς κατάθεση νομοσχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της χαμηλής εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή μια «εργαλειοθήκη της ανάπτυξης»... Σημείωσε επίσης ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστούν οι «άγονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος», λέγοντας πως στη νέα φάση προκύπτουν νέες προκλήσεις και νέες διαχωριστικές γραμμές...

Εως τη Δευτέρα στη Βουλή ο νέος προκλητικός «αναπτυξιακός νόμος»

Μέχρι τη Δευτέρα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας επίσης στο συνέδριο του ΣΕΒ.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον «αναπτυξιακό νόμο», που φέρνει νέες κρατικές ενισχύσεις, προνόμια και διευκολύνσεις κάθε είδους για το κεφάλαιο, ένα από τα «σημεία αιχμής» της κυβερνητικής πολιτικής, στην οποία επίσης περιλαμβάνονται:

-- Βελτίωση της χρηματοδότησης με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

-- Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

-- Η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, με στόχο σε λίγους μήνες η ίδρυση επιχειρήσεων να γίνεται σε μία μέρα από τρεις που απαιτούνται σήμερα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ