ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τα διδάγματα της δεκαετίας του '40 υλική δύναμη για το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης σήμερα

Ανακοίνωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Συμπληρώνονται φέτος, στις 27 Σεπτέμβρη, 80 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, είτε μάτωσαν στις φυλακές και τις εξορίες αγωνιζόμενοι για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους φασίστες, για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Το ΕΑΜ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το οποίο απευθύνθηκε και σε κόμματα και προσωπικότητες του αστικού πολιτικού κόσμου που δεν ανταποκρίθηκαν.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σημειώνει: «Το ΕΑΜ έσωσε τον λαό από την πείνα, με την οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων και συσσιτίων, με το σταμάτημα του πλιάτσικου από τις κατοχικές δυνάμεις. Χάρη στη δράση του ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια. Δεν στάλθηκε ούτε ένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Με τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στο ΕΑΜ και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ δημιουργήθηκαν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν λαϊκοί θεσμοί, όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκή πολιτοφυλακή, λαϊκός στρατός, ο ΕΛΑΣ. Οι εργαζόμενοι έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, φύσηξε αέρας λαϊκής μορφωτικής, πολιτιστικής ανάτασης».

Παρακάτω τονίζει πως «η αντίσταση και η απελευθέρωση από την τριπλή φασιστική κατοχή ήταν έργο του ΕΑΜ. Η αθάνατη εποποιία του αντιστασιακού αγώνα, μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης Ιστορίας, γράφτηκαν με την προσφορά, με τις θυσίες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, με την πρωτοπόρα δράση και το αίμα των κομμουνιστών, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, το Χαϊδάρι, ο Αη Στράτης είναι μερικοί μόνο από τους τόπους θυσίας».

Στον αντίποδα, «τελείως αντίθετη ήταν η στάση του αστικού πολιτικού κόσμου (...) Αποδείχτηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι (...) Αποδείχτηκε ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και την αστική τάξη».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται πως «το ΕΑΜ καλούσε σε δράση για καλύτερες μέρες και όχι μόνο για την απελευθέρωση. Βεβαίως, η εργατική τάξη με τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία. Το ΚΚΕ, παρά την τεράστια συνεισφορά του και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας. Ο τιτάνιος αγώνας εκείνης της περιόδου δεν οδήγησε στη διπλή απελευθέρωση από την ξενική ιμπεριαλιστική κατοχή και από την εγχώρια αστική πολιτική εξουσία, από το καπιταλιστικό σύστημα, τη μήτρα που γεννά την αδικία και την καταπίεση, τον φασισμό και τον πόλεμο.

Η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και να βγει νικητής από τον πόλεμο. Να βγει νικητής η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και όχι η αστική τάξη. Η αντιφασιστική πάλη σήμερα συνδέεται με την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική πάλη, με τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών, λαϊκών αναγκών κόντρα στον σάπιο καπιταλισμό».

Ενταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει την ανάγκη της έντασης της αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής δράσης για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια στον «ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ, για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, για να φύγουν όλες οι βάσεις, για καμία αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν και για να γυρίσουν στην Ελλάδα τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν εκτός συνόρων.

Υπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης απ' την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τον αντικομμουνισμό και την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον σοσιαλισμό, που είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης σε κάθε καπιταλιστική χώρα και για το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών κινημάτων.

«Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους κομμουνιστές, ενάντια σε αυτήν την επίθεση ώστε να αποτραπεί η χειραγώγηση των νέων, των λαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να οργανώσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Βασιζόμαστε στα διδάγματα που προκύπτουν από τη μεγάλη δεκαετία του 1940, τα οποία αποτελούν υλική δύναμη για το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης σήμερα, του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, για τον σοσιαλισμό. Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης, της αλληλεγγύης μεταξύ των εργατικών δυνάμεων και των λαών, η πάλη για την ανατροπή είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη και εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ELIXIR»
Μεγαλύτερη σύνδεση πανεπιστημίων και έρευνας με τους φαρμακοβιομήχανους

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την «Κύρωση συμφωνίας Κοινοπραξίας ELIXIR για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης», με το οποίο προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην προκειμένη περίπτωση με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Το ELIXIR είναι πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή η οποία στηρίζει τη φύλαξη, ανάλυση και διαχείριση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται διεθνώς ολοένα και περισσότερο από τις βιοεπιστήμες.

Η Ελλάδα ήταν παρατηρητής από το 2014. Το 2018 υπεγράφη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην ELIXIR και, επειδή και εδώ «το κράτος έχει συνέχεια», ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να την ολοκληρώσει.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας, «το γεγονός ότι το ELIXIR υπηρετεί τα σχέδια των φαρμακοβιομηχανιών δεν το λέμε εμείς, το λέει το ίδιο το ELIXIR στον ηλεκτρονικό του κόμβο».

Στον κόμβο, στο σημείο που αφορά την «Προώθηση της καινοτομίας και βιομηχανικής χρήσης των πληροφοριών» αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο χειρισμός και η ανάλυση των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται τώρα στην επιστήμη της ζωής απαιτούν συχνά περισσότερους πόρους από ό,τι έχουν οι επιχειρήσεις Υγείας και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας. Μια λύση γι' αυτό είναι η στενή συνεργασία των ιδιωτικών με δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι το ELIXIR. Ετσι, το ELIXIR αναπτύσσει ένα βιομηχανικό πρόγραμμα, που προωθεί αυτές τις συνεργασίες όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Με άλλα λόγια αυτό που προωθείται, επεσήμανε ο Γ. Δελής, είναι να εξασφαλιστεί ότι «τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας, τα λεγόμενα big data, προσφέρουν διαρκώς ολοένα και νέα επενδυτικά πεδία στους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας μάλιστα εξασφαλισμένη και την επιπλέον οικονομική τους στήριξη από τους προϋπολογισμούς των κρατών που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, όπως είναι το ELIXIR».

Αυτός είναι ο επονομαζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην προκειμένη περίπτωση τα δεδομένα της βιοπληροφορικής να «προορίζονται για να υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» και όχι τις ανάγκες των λαών. Ως παράδειγμα ο Γ. Δελής έφερε τους σφοδρούς οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς γύρω από τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Δήμας, επιχειρώντας να απαντήσει στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, είπε ότι «όταν μιλάμε για επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι ευνοούνται από το ELIXIR πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν ευνοούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι όσο κυρίως το σύνολο»...

Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης μιλώντας στην Επιτροπή έκανε λόγο, όσον αφορά το ELIXIR, για «θετικές συνέπειες τόσο για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας όσο και για την ενίσχυση των ερευνητών εντός του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος»...

Κατά ψήφισε η Ελ. Λύση, «παρών» το ΜέΡΑ25.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου

Πεζοπορία και ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολύμορφη δράση που αναπτύσσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, για να μη γίνουν τα βουνά και ο φυσικός πλούτος της περιοχής βορά στα επιχειρηματικά σχέδια.

Πληροφορίες και οδηγίες για την πεζοπορία:

Η διαδρομή είναι βατή και χαρακτηρίζεται εύκολη για αρχάριους ορειβάτες. Η ανάβαση θα γίνει με τη βοήθεια έμπειρων οδηγών. Θα ξεκινήσει από το Καταφύγιο του ΕΟΣ (θέση Κάναλος 1.604 μ.) μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία 1.978 μ. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου δύο ώρες. Στην επιστροφή (κατόπιν συνεννόησης) θα υπάρξει η δυνατότητα για να επισκεφθούμε και το Καταφύγιο του ΕΟΣ.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους:

-- Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid τεστ 48ωρου ή self test 24ωρου.

-- Ενδυση: Πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες, ελαφρύ αντιανεμικό.

-- Εφόδια: Πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο) και φαγητό (ξηρά τροφή, π.χ. σταφίδες, μπάρες, ένα σάντουιτς ή δύο τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.

Η αναχώρηση για την πεζοπορία θα γίνει το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 8.10 π.μ. από το πάρκινγκ του πάρκου Αλκαζάρ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org