ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
Μνημονιακή υποχρέωση

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας τη σκυτάλη (και πάλι) στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προανήγγειλε νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος. Μίλησε για καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους και ότι σε συνεργασία με την ομάδα της τεχνικής βοήθειας (Task Force) έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος με απάλειψη ορισμένων εξαιρέσεων. «Και οι δυο αυτές παράμετροι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει να δούμε ξανά τους συντελεστές με βάση την πηγή των εισοδημάτων, διότι σήμερα καταγράφεται απώλεια εσόδων, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ετσι, μετά τη φοροληστεία με τους έμμεσους φόρους, κυρίως την τεράστια αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, έρχονται τώρα να κόψουν και τις όποιες κουτσουρεμένες εξαιρέσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το απαιτούν, άλλωστε, το μνημόνιο και η ανάγκη αύξησης των κρατικών εσόδων υπέρ του κεφαλαίου. Πέταξε και ένα τυράκι στη φάκα με την τάχα «πιο δίκαιη κατανομή βαρών» για να το φέρει πιο γλυκά. Αλλά το κεφάλαιο χωρίς φοροελαφρύνσεις δεν κάνει επενδύσεις. Και τη νύφη την πληρώνει ο λαός.

Εκ του πονηρού...

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε χτες: «Το συνταξιοδοτικό πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε, έπρεπε να το έχουμε κάνει προ πολλού. Τώρα έχουμε την ανάγκη να βρούμε εναλλακτικά και ισοδύναμα σε αυτά που προβλέπει το μνημόνιο, που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε μείωση κατώτατων συντάξεων και του ΕΚΑΣ. Αρα, έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα που να μη θίγει τους αδύναμους και να είναι μακροχρόνια βιώσιμο (...) είχα φωνάξει τους εκπροσώπους των "θεσμών" στο υπουργείο Εργασίας. Ηξερα ότι δεν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ να αποτρέψουμε τα συγκεκριμένα μέτρα που ζήταγαν. Αρα, τι τους ζήτησα; "Αν εμείς σας φέρουμε μια δική μας μεταρρύθμιση, συνολική, θα δεχτείτε να αντικαταστήσει όλα τα προηγούμενα μέτρα;" Κι αυτό μπήκε στο μνημόνιο». Τι επιβεβαιώνει; Οτι οι αλλαγές που προωθούνται στο μνημόνιο, οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις», αποτελούν πάγιους στόχους του κεφαλαίου πολύ πριν την κρίση, που απλώς οι μνημονιακές πολιτικές επιταχύνουν την εφαρμογή τους. Είναι εκ του πονηρού, λοιπόν, τα περί άλλης μεταρρύθμισης που δε θα μειώνει τις συντάξεις, αφού το κράτος δε συνεισφέρει, βαίνουν προς κατάργηση και οι ελάχιστες εργοδοτικές εισφορές, η δε ανεργία δε μειώνεται και οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί, άρα και τα έσοδα των Ταμείων. Για την αρπαγή των αποθεματικών από το κεφάλαιο, την εισφοροδιαφυγή και το «κούρεμα» του χρέους κουβέντα. Να πληρώσουν, λοιπόν, κράτος και κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

«Καμμένο» δηλητήριο

«Αν δε γίνει επένδυση, πώς θα δώσουμε μισθό για να έχετε κι εσείς λόγο ύπαρξης; Αν δε γίνουν δέκα χαλυβουργίες, πώς θα αποκτήσετε συνδικάτα; Γιατί, δε θα έχετε λόγο ύπαρξης σε λίγο. Οι ψηφοφόροι σας είναι εκατό χρονών... Αφήστε να γίνει μια επένδυση, να γίνει ένα συνδικάτο, να ψηφίζει ΚΚΕ... Οπως καταστρέψατε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στη δική μου περιφέρεια...». Τα παραπάνω είχε ξεστομίσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο νέος υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, απευθυνόμενος στον Θ. Παφίλη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνειρμούς με τις δεκάδες τοποθετήσεις των ναζιστών εγκληματιών χρυσαυγιτών, που εδώ και χρόνια αναμασούν την ίδια καραμέλα, εκφράζοντας το μίσος τους προς τους ταξικούς αγώνες. «Η Ζώνη ερήμωσε με τη δράση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τις απεργίες που έδιωχναν τους εφοπλιστές», μουρμούριζαν οι φασίστες στο Πέραμα, λίγες μέρες πριν το δολοφονικό τους χτύπημα. Να, λοιπόν, που στη νέα κυβέρνηση που «ξεμπέρδεψε με το παλιό», βρίσκουν χώρο και οι αντιδραστικές, εμετικές, αντικομμουνιστικές απόψεις, πάντα πρόθυμες να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, στην καταστολή και το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών αγώνων και της πρωτοπορίας τους.

Καμία συναίνεση...

Εγραψε χτες η «Αυγή»: «Κυβέρνηση μάχης και ευθύνης, χαρακτήρισε το νέο υπουργικό συμβούλιο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, με δήλωσή της. Πρόσθεσε ότι είναι κυβέρνηση τετραετίας και τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δύσκολης συγκυρίας και στο λαϊκό αίτημα για σκληρή δουλειά». Βιάζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα άγρια αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου συμβάλλοντας στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών και στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Οσο για τα περί «λαϊκού αιτήματος για σκληρή δουλειά», δείχνουν την επιδίωξή τους να φορτώσουν την εφαρμογή των βάναυσων αναδιαρθρώσεων στη λαϊκή απαίτηση αξιοποιώντας την ψήφο. Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τους κάνουν τη χάρη, να μην αποδεχτούν, να μη συναινέσουν στην αντιλαϊκή επίθεση που έρχεται. Μόνος δρόμος είναι αυτός της οργάνωσης, της αντίστασης στη νέα επίθεση, της πάλης για την ανάκτηση απωλειών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Μετά το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843, αναδείχτηκε αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ενώ χρημάτισε υπουργός Στρατιωτικών και Εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση.

1884 Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας κατά την περίοδο 1938 - 1950.

1908 Το κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ενωση με την Ελλάδα, αλλά δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

1922 Στα νησιά Χίος και Μυτιλήνη, όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία, συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή», με επικεφαλής τους Πλαστήρα - Γονατά. Με προκήρυξή της, η «Επαναστατική Επιτροπή» ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.

1929 Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου, υποβάλλεται μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη», για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία. Ο «Ριζοσπάστης» απαντά με τη δημοσίευση νέας σειράς άρθρων για το ίδιο θέμα.

1943 Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Μπουραντά διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 2 φοιτητές δολοφονούνται, ενώ άλλοι 10 τραυματίζονται. Ο εκφοβισμός των φοιτητών δεν πέρασε. Τρεις μέρες αργότερα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα γιορτάσουν με συγκέντρωση τα 2χρονα του ΕΑΜ.

1946 Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1950 Ξεκινά τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9-1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν «οι σκοποί και υποχρεώσεις της ΔΣΕΕΣ» (της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής Διεθνούς - διάσπαση της ΠΣΟ). Οι διοργανωτές του δήλωσαν, επίσης, ότι «η ΓΣΕΕ σώθηκε από τον κομμουνισμό». Η δύναμη του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας, συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων, καταγράφηκε στο 10% περίπου του συνόλου των αντιπροσώπων, αν και οι ξένοι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική του δύναμη στις εργατικές μάζες, ήταν μεγαλύτερο.

1957 Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά Αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

1988 Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, γιατί βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.

2000 Φεύγει από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.

2004 Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν (Φρανσουάζ Κουαρέζ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ