ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μην υπάρξει καμιά απόλυση

Συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
Η διάλυση των πανεπιστημίων, ως συνέπεια της διαθεσιμότητας εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον των ιδρυμάτων, καθώς η λειτουργία τους υπονομεύεται με κάθε αντιδραστική αναδιάρθρωση που εφαρμόζεται και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν άμεσα στο ΣτΕ και να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής δηλαδή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις διαθεσιμότητες που αναμένεται να εκδοθεί.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Σύνοδο Πρυτάνεων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε:

«Μας δόθηκε η δυνατότητα στη συνάντηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε διαθεσιμότητα. Να μην υπάρξει καμία απόλυση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσληφθεί και διδακτικό προσωπικό - είναι τεράστιες οι ελλείψεις και σε διδακτικό προσωπικό, άλλωστε δε δίνεται χρηματοδότηση ακόμα και για τους συμβασιούχους. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόλυση των συμβασιούχων, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια, η λειψή κρατική χρηματοδότηση, που έχει πέσει στο κατώτατο σημείο, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Δηλαδή, ουσιαστικά και με βάση το νέο νόμο για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως επίσης - να το πούμε και αυτό - και το περιεχόμενο σπουδών που εντάσσεται σε αυτήν τη λογική τού να ανοίξουν τις πόρτες σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μπουν μέσα στα πανεπιστήμια.

Το ΚΚΕ θέλει και με αυτήν την αφορμή να εκφράσει ξανά την αντίθεσή του στο νέο νόμο που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή. Να πούμε ξανά ότι πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων μέσα στο πανεπιστήμιο μαζί με τους φοιτητές, μαζί με το διοικητικό προσωπικό, μαζί με τους καθηγητές τους, γενικότερα με όλη την ελληνική κοινωνία. Γιατί, ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, αλλά ειδικά η ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα, έχει και αυτή τη μεγάλη κοινωνική διάσταση, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, όπου ο γονιός, η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, στενάζει και βέβαια αγωνιά για το παιδί του που έχει περάσει σε μια σχολή, που σπουδάζει αυτή τη στιγμή στα διάφορα πανεπιστήμια της χώρας μας. Υπάρχουν προβλήματα και στη στέγαση, υπάρχουν προβλήματα σίτισης, υπάρχουν άλλα προβλήματα, οικονομικά, είναι γνωστά στον ελληνικό λαό, αλλά σα μια γροθιά όλοι πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα των πανεπιστημιακών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και μαζί να οικοδομήσουν τη λαϊκή τους συμμαχία, ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια συνολικά σε όλες τις πολιτικές που δημιουργούν αυτήν την ασφυκτική κατάσταση για τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Απ' την πλευρά του προεδρείου της Συνόδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος στη δήλωσή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αντίθεση των πανεπιστημίων στις διαθεσιμότητες. «Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, είπε. Αντ' αυτού υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα τα οποία και δηλώσαμε μετά τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υποβάλαμε στο υπουργείο όπως ακριβώς μας ζητήθηκε. Είναι περίεργο που ενώ η πολιτεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να παρέχει μέσα και πόρους στα πανεπιστήμια για να λειτουργούν, έρχεται και αφαιρεί πόρους και προσωπικό από τα πανεπιστήμια, υπονομεύοντας τη λειτουργία τους (...) Εξηγήσαμε ότι το αίτημα να παρθεί πίσω η διαθεσιμότητα δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα των πανεπιστημίων, είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε νέα απεργία στις 23 - 24 Σεπτέμβρη, ενώ συμμετέχουν και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο Τετάρτη.

Στις Γενικές Συνελεύσεις των 83 από τις 88 ΕΛΜΕ συμμετείχαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί. Πήραν μέρος στις ψηφοφορίες 10.238 και την πρόταση για πενθήμερες υπερψήφισαν περίπου 6.300 εκπαιδευτικοί, την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρες επαναλαμβανόμενες 1.735, την πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων 1.076, την πρόταση για άλλες μορφές πάλης 758, την πρόταση των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ (αθροιστικά) 158 και λευκό ψήφισαν περίπου 211 εκπαιδευτικοί. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης προέδρων, υπέρ της πρότασης για 48ωρη απεργία ψήφισαν 65 από τις 79 ΕΛΜΕ, 3 ψήφισαν κατά και μία ΕΛΜΕ λευκό. Σήμερα προγραμματίζονται νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και αύριο Τετάρτη Γενική Συνέλευση προέδρων των τοπικών ενώσεων.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν αύριο και οι σύλλογοι δασκάλων - νηπιαγωγών. Το ΔΣ της ΔΟΕ, σε ανοιχτή συνεδρίασή του το απόγευμα της Κυριακής στην Ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα και αύριο και μια σειρά άλλες δράσεις. Στην προχτεσινή Ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσήλθαν 86 από τους 134 Συλλόγους, απαρτία στις συνελεύσεις είχαν οι 15 και αποφάσεις λιγότεροι.

«Δεν σταματάμε τους αγώνες»

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε η απεργία διαρκείας με τη μορφή των 5ήμερων επαναλαμβανόμενων δεν σημαίνει ότι σταματάμε τον απεργιακό αγώνα και γενικά τους αγώνες», τονίζει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα προς τους καθηγητές.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί κάθε εκπαιδευτικό να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης και μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε ΕΛΜΕ, με περιοδείες, ομιλίες, συσκέψεις με γονείς και μαθητές, τοπικές συγκεντρώσεις κ.ά. Απευθύνει ξεχωριστό κάλεσμα για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που γίνονται σήμερα, σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και την απεργία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κλιμάκωση της πάλης».

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΕΛΜΕ και Συλλόγους της Αττικής και μαθητές έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μαζί τους διαδήλωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης, σήμερα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια και αύριο, Τετάρτη, διοργανώνεται από την ΟΛΜΕ συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια με τη συμμετοχή της ΔΟΕ. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζουν για σήμερα και αύριο παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα (για την Αττική στις 7 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Τσόχα 15-17).


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν κι αυτή την εβδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αντιδρώντας στις επικείμενες διαθεσιμότητες που θα θέσουν εκτός λειτουργίας τα ιδρύματα και εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Κρήτης προχώρησαν από χτες σε 48ωρη απεργία, χτες έληξε η αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, πενθήμερη απεργία ξεκίνησαν οι διοικητικοί σε ΤΕΙ Αθήνας και ΕΚΠΑ, ενώ σήμερα και αύριο θα γίνουν νέες ΓΣ.

Συγκέντρωση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος στο πλαίσιο της νέας 48ωρης απεργίας τους ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Σήμερα Τρίτη οργανώνουν νέα συγκέντρωση στο κτίριο διοίκησης στις 9.30 το πρωί, που θα συνεδριάζει έκτακτα η Σύγκλητος. Στη συνέχεια θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει κάθοδο στην Αθήνα για αύριο Τετάρτη, μαζί με τους συναδέλφους τους στο ΠΑΜΑΚ και το ΤΕΙ.

Κάνουν πλάτες στον εκφυλισμό

Ο εκφυλιστικός ρόλος και η πρόθεση αποδυνάμωσης κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας των συμβιβασμένων δυνάμεων αναδεικνύεται και στις διαδικασίες της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ). Σύμφωνα με την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση (22/9) του ΚΣ της Ομοσπονδίας «ο πρόεδρος του ΚΣ κάλεσε τα μέλη του ΚΣ να πάρουμε απόφαση διά τηλεφωνικής περιφοράς για νέα 5ήμερη απεργία και να αναβάλλουμε τη συνεδρίαση. Καταγγείλαμε αυτή την πρακτική δημόσια και στους εργαζόμενους και στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Απαντώντας στην καταγγελία μας αυτή, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δημόσιο ("Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Δημοσίου") έβγαλαν ανακοίνωση και είχαν το θράσος ψευδέστατα να ισχυριστούν ότι υπήρχαν αποφάσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων για νέα πενθήμερη απεργία, οι οποίες οδήγησαν στη λήψη απόφασης από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας για νέα πενθήμερη. Πριν την τηλεφωνική απόφαση της Ομοσπονδίας, μόνο ένας σύλλογος είχε συνεδριάσει και είχε πάρει απόφαση για νέα 48ωρη απεργία. Μετά την τηλεφωνική απόφαση της Ομοσπονδίας, έγιναν ΓΣ στους συλλόγους», υπογραμμίζει η παράταξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ