ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη μαρτυρική Γυάρο

Ερώτηση στη Βουλή

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ στο νησί τον Οκτώβρη του 2019, για την εγκατάσταση μνημείου - φόρου τιμής στους αλύγιστους
Από την εκδήλωση του ΚΚΕ στο νησί τον Οκτώβρη του 2019, για την εγκατάσταση μνημείου - φόρου τιμής στους αλύγιστους
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου να εγκρίνει την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού από την «Αιολική Ολύμπου Εύβοιας ΑΕ» στη μαρτυρική Γυάρο «για τη μέτρηση των ανεμολογικών δεδομένων σε κατά τεκμήριο δημόσια χορτολιβαδική έκταση», στο πλαίσιο υλοποίησης έργου παραγωγής αιολικής ενέργειας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί γύρω από το θέμα από αντιστασιακές οργανώσεις, χιλιάδες λαού, ακόμα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, δίνει το «πράσινο φως» για αλλοίωση του ιστορικού τόπου, για την ιστορικότητα του οποίου μάλιστα δεν κάνει ούτε καν αναφορά στη σχετική απόφασή της. Ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για σχεδιασμούς και ενέργειες επιχειρηματικών ομίλων, με τη στήριξη και της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Εδώ και χρόνια μεθοδεύονται ο αποχαρακτηρισμός του νησιού και η προώθηση επενδύσεων για αιολικά πάρκα στο νησί, καθώς εξαιτίας του αιολικού δυναμικού του και της σχετικά μικρής απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα θεωρείται «φιλέτο» από τις εταιρείες των αιολικών. Θυμίζουμε ότι πριν από 20 χρόνια η Γυάρος κηρύχθηκε ιστορικός τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα, καθώς «αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας». Κι όμως, αυτά τα είκοσι χρόνια, με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το πώς θα προστατευτεί και θα αναδειχθεί η Ιστορία του τόπου. Αντίθετα, το 2011 με Υπουργική Απόφαση «οριοθετείται» ο ιστορικός τόπος στα κτίρια των φυλακών και στις εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στους πέντε όρμους.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης και Μαρία Κομνηνάκα, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη Γυάρο, να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ως Ιστορικού Τόπου και Προστατευόμενης Περιοχής».

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στο πλαίσιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας από την "Αιολική Ολύμπου Εύβοιας ΑΕ", μέλος του ομίλου "Ελλάκτωρ", στη μαρτυρική Γυάρο, η οποία έχει κηρυχθεί Ιστορικός Τόπος το Δεκέμβρη 2001 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου (ΦΕΚ 1680/17-12-2001, τεύχος Β') και τα κτίριά της διατηρητέα.

Η απόφαση έλεγε χαρακτηριστικά: "Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50, τη νήσο Γυάρο ή Γιούρα που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ανω Σύρου, διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών. Επίσης, χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε (5) όρμων στη νήσο Γυάρο".

Η Γυάρος έχει ενταχθεί επίσης το 2011 στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και θεσμοθετήθηκε το 2019 ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.

Η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου έρχεται σε αντίθεση και με την απόφαση χαρακτηρισμού της Γυάρου ως Ιστορικού Τόπου και με γνωμάτευση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που υπογραμμίζει ότι στο νησί δεν γίνεται να υπάρχει "οποιαδήποτε επιχειρηματική - οικονομική εκμετάλλευση", καθώς και ότι επιβάλλεται "αποφυγή κάθε «εξωραϊσμού» του χώρου. Διατήρηση μόνο της τοπικής πανίδας και χλωρίδας και διατήρηση της αγριότητας του τοπίου". Ερχεται επίσης σε αντίθεση με την ένταξή της στο δίκτυο Natura και τη θεσμοθέτησή της ως Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής.

Η εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στο νησί, που ζητά σήμερα η εταιρεία, και στη συνέχεια η τοποθέτηση αγνώστου αριθμού ανεμογεννητριών, μαζί με την κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, π.χ. διάνοιξη δρόμων, κατασκευή εγκαταστάσεων, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, αποσπώντας το από την Ιστορία του.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου εγκρίνει την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη Γυάρο, σε αντίθεση και με την απόφαση χαρακτηρισμού της Γυάρου ως Ιστορικού Τόπου, παρά το ότι: "Η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) έχει απορρίψει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφριδούσα, Κανδελιούσα, Περγούσα, Παχειά Νισύρου, των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Α.Π.: οικ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/38606/2627, με ημερομηνία 24/5/2021)".

Στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μετατροπή της Γυάρου σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της ως Ιστορικού Τόπου, έχουν αντιδράσει αντιστασιακές οργανώσεις όπως η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), όπως επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στη Γυάρο, να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ως Ιστορικού Τόπου και Προστατευόμενης Περιοχής».


Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

Την Κυριακή 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Λαυρεωτικής καλεί σε συζήτηση στο Λαύριο, στην παλιά Ρεμίζα, με θέμα «Συμπεράσματα από τους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα. Οργάνωση της αντεπίθεσης με δυνατό ΚΚΕ, για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

Το Σάββατο 24 Ιούλη, στις 9 μ.μ., η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Το 21ο Συνέδριο, οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στις εξελίξεις», στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σαρακηνάδου. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης το Σάββατο στις 9 μ.μ., στην πλατεία Μ. Βολιμών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ορεινή Ζάκυνθο». Θα μιλήσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αχαΐα

Συσκέψεις με θέμα «Ισχυρό ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό»:

Την Κυριακή 25 Ιούλη

-- Οι ΚΟ Ανατολικού Διαμερίσματος στις 7.30 μ.μ. στο καφενείο «Πέρασμα» στα Σύνορα. Θα μιλήσει η Λυδία Καραθανασοπούλου, μέλος του ΓΠ Δυτ. Ελλάδας.

-- Οι Κλαδικές Οργανώσεις Βιομηχανίας στις 7.30 μ.μ. στο Λαϊκό Θέατρο (Γερμανού και Ηλείας). Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΓΠ Δυτ. Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 26 Ιούλη

-- Η ΤΕ Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Αλέκας Σιούλη» στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, με ομιλητή τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Κατασκευών στις 7 μ.μ. στο Αίθριο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου (Φωκαίας 26), με ομιλητή τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, μέλος του ΓΠ Δυτ. Ελλάδας.

Τις επόμενες μέρες

-- Την Τρίτη 27 Ιούλη, σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρα θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 28 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Παραλίας, Βραχνέικων, Μεσσάτιδας καλεί στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών «ΕΥΑ», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του ΓΠ Δυτ. Ελλάδας.

-- Το Σάββατο 31 Ιούλη, σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Αχαΐας, στις 9 μ.μ. στην πλαζ του ΕΟΤ, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας. Θα ακολουθήσει λαϊκή - δημοτική βραδιά.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες της περιόδου 1941 - 1949 θα πραγματοποιήσουν οι ΚΟΒ Αιγιαλείας το Σάββατο 24 Ιούλη στις 8 μ.μ. στα Κουνινά Αιγίου. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας.

Στην Καβάλα

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μπορούμε και μας αξίζει να ζούμε με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας και το διεκδικούμε σε όλα τα επίπεδα... Εργασία - Υγεία - Πολιτισμός - Παιδεία - Αναψυχή» οργανώνουν το Σάββατο 24 Ιούλη στις 7 μ.μ. οι ΚΟΒ Βύρωνα - Χιλίων και Δυτικών Συνοικιών της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, στο πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας του Κόμματος, οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 27 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο πάρκο Φαλήρου (θεατράκι), για τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση και για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με το σχολείο των λαϊκών αναγκών. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ.

Στη Χαλκίδα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, για τις ανάγκες και το δίκιο μας» διοργανώνουν οι ΚΟ Χαλκίδας την Τετάρτη 28 Ιούλη στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα στη Νεάπολη Χαλκίδας, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Με το κάλεσμα του ΚΚΕ στους αυτοαπασχολούμενους

Οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής προγραμματίζουν αυτές τις μέρες περιοδείες και εξορμήσεις σε αυτοαπασχολούμενους με το 4σέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος. Μεταξύ άλλων τέτοιων δράσεων, το Σάββατο 24 Ιούλη στις 11 π.μ. θα γίνει περιοδεία στο εμπορικό κέντρο Καματερού με επικεφαλής τον Μιχάλη Καραβίδα, μέλος της ΤΕ Δυτ. Συνοικιών και δημοτικό σύμβουλο Αγίων Αναργύρων- Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org