ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
Νέα συνάντηση από σήμερα στο Κάιρο

Με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιοχή στην αναμέτρησή τους με τη Ρωσία

Από την πρώτη συνάντηση του Φόρουμ τον περασμένο χειμώνα
Από την πρώτη συνάντηση του Φόρουμ τον περασμένο χειμώνα
Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου η δεύτερη συνάντηση του «East Mediterranean Gas Forum» (Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο), στο οποίο συμμετέχουν Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρος, αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Φόρουμ, θα συμμετάσχει μεγάλη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Τραμπ, με τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι αλλά και τον αρμόδιο για ζητήματα Ενέργειας υφυπουργό Εξωτερικών Φράνσις Φάνον. Μάλιστα ο Πέρι έχει επαφές στην περιοχή από τις αρχές της βδομάδας, στο Ισραήλ, όπου συζήτησε με τον ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτζ την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για «το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση των επενδύσεων στην ανάπτυξη του αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», την «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας» κ.λπ.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης, που αναμένεται να έχει και διμερή συνάντηση με τον Πέρι.

Μιλώντας για τη σημασία του συγκεκριμένου Φόρουμ, αλλά και της τετραμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ (της οποίας αναμένεται νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα, στην Αθήνα), ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι «δείχνουν το συνασπισμό των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά την κοινή προσπάθειά μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σε ό,τι αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της καθεμιάς από τις χώρες που συμμετέχουν».

Η συγκρότηση του Φόρουμ αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τους όρους συμμετοχής ή/και αποκλεισμού χωρών όπως η Τουρκία, σε μια περίοδο μάλιστα που η Αγκυρα παζαρεύει τη «συμβολή» της στη διευθέτηση διαφόρων κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Ιράν), ενώ οξύνονται οι αντιθέσεις με την Ουάσιγκτον αλλά και διευρύνονται οι συγκλίσεις με τη Μόσχα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εμφανιστεί ακόμα και παροτρύνσεις - εντός και εκτός Τουρκίας - για να πρωτοστατήσει στη δημιουργία «εναλλακτικών» Φόρουμ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ναυτικά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή αναδεικνύουν και τα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Eagle Salute - Eagle Response 2019», που πραγματοποιούνται από την αρχή της βδομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, με φρεγάτες, αντιτορπιλικά και ναρκαλιευτικά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ειδικές δυνάμεις της αιγυπτιακής ακτοφυλακής. Τα γυμνάσια παρακολουθούν και αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, σε ρόλο παρατηρητή.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι βασικός σκοπός των γυμνασίων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τις Ενοπλες Δυνάμεις «αδελφικών και φιλικών χωρών», οι ανταλλαγές πληροφοριών και η βελτίωση τεχνικών και προσπαθειών ενίσχυσης της ασφαλούς ναυσιπλοΐας σε μια περιοχή έντασης των ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών μονοπωλίων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι διεργασίες για τη διχοτόμηση

Ενόψει και της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε νέα φάση μπαίνουν τα παζάρια για μια «λύση» του Κυπριακού, βολική για αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις που «τρέχουν» σε όλη την περιφέρεια Βαλκανίων - Ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής, μετά και την ανακοίνωση ότι στις 9 Αυγούστου θα γίνει ανεπίσημη συνάντηση ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στις 9 Αυγούστου οι κατοχικές αρχές ξεχωρίζουν το ζήτημα της συνδιαχείρισης και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι «είναι καθήκον όλων κατά προτεραιότητα να εξαλείψουν το κλίμα έντασης που υπάρχει και να ανοίξουν την πόρτα σε ενέργειες που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών στην Κύπρο». Ξεκαθάρισε ότι θα επανέλθει η πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η οποία θα διαχειρίζεται το αέριο, και πρόσθεσε ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης δεν τίθεται θέμα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» να έχει μονομερώς τη διαχείριση του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί, «στον οποίο έχουμε κι εμείς δικαιώματα».

Στο μεταξύ, ο «αντιπρόεδρος» της κατοχικής κυβέρνησης Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι «η ομοσπονδία (σ.σ. ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού) δεν φαίνεται ρεαλιστική, διότι δεν υπάρχουν αυτοί οι όροι. Επομένως οι επιλογές είναι δύο: 'Η να αλλάξουν οι παρόντες όροι για να μπορούν κάποιοι να κάνουν κάτι και να ιδρυθεί τότε ομοσπονδιακός συνεταιρισμός, ή να γίνουν αποδεκτοί οι νυν όροι ως δεδομένα και να συζητηθούν νέες ιδέες για να ιδρυθεί ένας άλλος συνεταιρισμός, πέραν του ομοσπονδιακού».

Παράλληλα η Τουρκία διανέμει πλάνα από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα γεωτρύπανά της, τα οποία συνεχίζουν τις εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωνε προχτές από την κατεχόμενη Κερύνεια ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων (...) Κάθε σπιθαμή από τη γη μας και κάθε σταγόνα από τη θάλασσά μας είναι πολύτιμη και απαραίτητη».

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας για «ζώνη ασφαλείας»

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ενα 24ωρο μετά την προχτεσινή σημαντική συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού Κένεθ Μακένζι (διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, CENTCOM) με το ηγετικό στέλεχος Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), Μαζλούμ Αμπντι, στη Βόρεια Συρία, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι «άρχισαν να εργάζονται από κοινού» πάνω σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

Η ανακοίνωση αναφερόταν στις συζητήσεις που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, και Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Ακάρ επανέλαβε ότι τάχα οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία «δεν γίνονται κατά συγκεκριμένης εθνοτικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως οι Κούρδοι ή οι Αραβες, αλλά κατά τρομοκρατών του PKK YPG και του "Ισλαμικού Κράτους"», ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς επαναπατρισμού εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Επίσης, νωρίτερα, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι εάν δεν δημιουργηθεί η «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, η Αγκυρα θα εξαπολύσει επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, περί «σχεδίου» που εξετάζουν «από κοινού» Τουρκία και ΗΠΑ, αναδεικνύει ευρύτερα αμερικανο-τουρκικά παζάρια που «τρέχουν» και για τις εξελίξεις σε άλλα μέτωπα...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών «σε βάρος του ανυπεράσπιστου Παλαιστινιακού λαού» αντιμετώπισε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς την έναρξη κατεδάφισης δεκάδων διαμερισμάτων Παλαιστίνιων αμάχων στο Σουρ Μπάχερ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τη Δευτέρα, με το πρόσχημα πως βρίσκονταν πολύ κοντά στο τείχος «Απαρτχάιντ» που έχουν φτιάξει οι ισραηλινές αρχές για να κλέψουν ακόμη περισσότερα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για την παρακολούθηση της εξάπλωσης των Εβραϊκών Εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, Ουάλιντ Ασαφ, επισήμανε πως η νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού επιδιώκει να αποκόψει την Ιερουσαλήμ από τη Βηθλεέμ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι εφαρμόσιμες» οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Παλαιστινιακό και πως «δεν υπάρχουν» δυνατότητες για «διεθνή συναίνεση» σε ζητήματα όπως η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους και το «τελικό καθεστώς» της Ιερουσαλήμ. Η ομιλία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως του Γερμανού πρέσβη στον ΟΗΕ, Κρίστοφ Χάουσγκεν, που σχολίασε πως «οι ΗΠΑ είναι αυτές που εγκατέλειψαν τη διεθνή συναίνεση».

Καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη νέα ισραηλινή θηριωδία. Καταγγέλλει τη στάση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ενισχύουν την επιθετικότητα του Ισραήλ και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που «συνεχίζει πιστά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων διατηρώντας "στρατηγική συνεργασία" με το κράτος - δολοφόνο», συμπράττοντας με αυτούς που συνεχίζουν την κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ