ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Παράνομα «χαράτσια» στους μικρομεσαίους

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων όσον αφορά την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ), είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης.

Στο κείμενο της Ερώτησης, σημειώνεται:

«Σε αναβρασμό βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι, εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που πληρώνουν για την αίτηση ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ), που φτάνει σε μερικές περιπτώσεις το 35% της συνολικής ενίσχυσης.

Θεωρούμε ότι είναι παράνομη και καταχρηστική μία τέτοια διαδικασία, αφού οι σχετικοί κανονισμοί αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς καμιά παρακράτηση.

Μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση από το 2009, δεσμεύτηκε τις σχετικές δαπάνες να καλύπτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό είναι άδικο και επικίνδυνο. Γιατί ένας αριθμός μικρομεσαίων αγροτών είναι εργατοαγρότες. Δηλαδή εξαναγκάζονται για να ζήσουν την οικογένειά τους και να μην ξεκληριστούν, να κάνουν συμπληρωματικά εξωγεωργικά μεροκάματα που οριακά ξεπερνούν τα αγροτικά έσοδα, αυτούς δεν τους θεωρείτε κατ' επάγγελμα αγρότες!

Ταυτόχρονα, αυθαίρετα, το υπουργείο θεωρεί μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες:

α) Αρκετούς συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν, αφού μόνο από το "βοήθημα" της αγροτικής σύνταξης δεν μπορούν να ζήσουν.

β) Τους αγρότες εκείνους που λόγω της δραματικής μείωσης του αγροτικού τους εισοδήματος δεν έχουν τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΟΓΑ και δεν έχουν δυστυχώς έτσι ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση καταδικάζει να πληρώνουν για το ΟΣΔΕ οι πιο φτωχοί».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει και να σταματήσει αυτήν την κατάφωρη αδικία, ώστε οι αιτήσεις ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων για όλους τους αγροκτηνοτρόφους και συνταξιούχους του ΟΓΑ να είναι αδαπάνως;
  • Με ποιον τρόπο θα επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ πίσω στους αγρότες;
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταστροφές από χαλάζι

Τεράστιες καταστροφές από χαλάζι υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο Νομό Καρδίτσας. Το χαλάζι χτύπησε ιδιαίτερα το Δήμο Κάμπου, όπου υπολογίζεται ότι επλήγησαν κοντά στις 27.000 στρέμματα, ενώ συνολικά σε όλο το νομό περίπου 35.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού, σιτηρών και λαχανικών.

Μεγάλες ζημιές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στο 100%, προκάλεσε σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και στο Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων. Από το χαλάζι, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, υπέστησαν καταστροφές καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και σιτηρών αλώνιστων, στα δημοτικά διαμερίσματα Ζάρκο, Φαρκαδόνα, Γριζάνο, Πηνειάδα και Κεραμίδι.

Οι πληγέντες αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πάνε χαμένοι, διεκδικούν την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς. Μιλώντας στον «Ρ» ο Σπ. Τσιοτινός, στέλεχος της ΠΑΣΥ, υπογραμμίζει: «Οι ζημιές είναι τεράστιες και οι παραγωγοί που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς στις οδυνηρές συνέπειες της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήρθε να προστεθεί και η καταστροφή από το χαλάζι. Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να πάρουν οι αγρότες αποζημιώσεις ψίχουλα, θέτουμε το ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών στο 100% της ζημιάς. Και, γενικότερα, θέτουμε το ζήτημα της ριζικής αλλαγής του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της πλήρους κάλυψης του 100% της ζημιάς από οποιοδήποτε ζημιογόνο αίτιο, σε όλα τα στάδια παραγωγής και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Ζημιές από το χαλάζι προκλήθηκαν, επίσης, στις δεντροκαλλιέργειες στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου, στα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες του Δήμου Σαρανταπόρου Λάρισας.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Μείωση 8,85% στο πεντάμηνο

Μείωση των αεροπορικών αφίξεων μεταξύ Γενάρη 2009 και Μάη 2009 δείχνουν τα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον οποίο αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των αεροπορικών αφίξεων στη χώρα. Η μείωση είναι 8,85%, από 2.596.245 αφίξεις σε 2.366.453 αφίξεις.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία «Google», αναλύοντας τις αναζητήσεις που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο μέσω της μηχανής αναζήτησης στο ίντερνετ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι τα νησιά Κεφαλονιά, Σαντορίνη και Ρόδος αποτελούν τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Οι Ελληνες χρήστες αναζήτησαν κυρίως πληροφορίες για Χανιά, Ρόδο, Μύκονο, Κεφαλονιά και Πάρο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα έδειξαν, πάντα μέσω των αναζητήσεών τους, χρήστες από την Βρετανία, την Ιρλανδία και την ίδια την Ελλάδα.

Λίγα φρούτα την ημέρα τις πολυεθνικές (δεν) κάνουν πέρα...

Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα δημοτικά σχολεία θα εφαρμόσει, από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας, συνολικής δαπάνης 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται κατά 59% από την ΕΕ και κατά 41% από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, πρόκειται για ένα «ιδιαιτέρως φιλόδοξο, χρήσιμο και ωφέλιμο πρόγραμμα», μέσω του οποίου θα προωθηθεί «πρότυπο υγιεινής διατροφής» στα παιδιά - με στόχο και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας - και παράλληλα «θα τονωθεί η αγορά των αγροτικών προϊόντων»

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το πρόγραμμα θετικό. Είναι, όμως, τουλάχιστον, υπερβολικό, αν όχι παραπλανητικό και ύποπτο, να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι με το μοίρασμα μερικών φρούτων και λίγων λαχανικών στα σχολεία, θ' αλλάξει το «ανθυγιεινό πρότυπο διατροφής» στα παιδιά, και θα λύσει το πρόβλημα διάθεσης της ντόπιας αγροτικής παραγωγής.

Το «πρότυπο διατροφής» στα παιδιά θα εξακολουθούν να διαμορφώνουν και να επιβάλλουν οι πολυεθνικές των τροφίμων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συνεχών και πολυέξοδων διαφημίσεων και, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, δε διστάζουν να προωθούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, που δημιουργούν κινδύνους ακόμα και για τη υγεία των παιδιών. Και, βεβαίως, στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» θα συνεχιστεί η προώθηση από τις πολυεθνικές ανθυγιεινών τροφίμων και μέσα από τις καντίνες των σχολείων.

Ούτε, φυσικά, λύση στο πρόβλημα διάθεσης των ντόπιων αγροτικών μπορεί να προωθήσει αυτό το πρόγραμμα, καθώς θα συνεχιστεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και στη διόγκωση των εισαγωγών, οξύνοντας, διαρκώς, το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας και του λαού μας από τις πολυεθνικές...


Π. Ρ.

Ανακαλείται συσκευή άλεσης καφέ της εταιρείας «Starbucks Coffee Company» με την εμπορική επωνυμία «Starbucks Barista Blade Grinder». Η συσκευή που ανακαλείται, με κωδικούς 162643, 162642, 179391, 179319, είναι κινεζικής κατασκευής και πωλήθηκε στην Ελλάδα από το Σεπτέμβρη του 2002 μέχρι και τις 7/5/2009 από τα καταστήματα της αλυσίδας «Starbucks». Εκτιμάται ότι από 1.620 τεμάχια που έχουν εισαχθεί έχουν διατεθεί τα 1.275 και τα υπόλοιπα βρίσκονται στην κατοχή του διανομέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.9856.360.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ