ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΤΙΔΑ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπροστά σε σοβαρά καθήκοντα

Καταγράφοντας ένα ακόμα θετικό βήμα στην πορεία για το δυνάμωμα της Κομματικής Οργάνωσης και το άπλωμα της δουλιάς της ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, βγήκαν από τη Συνδιάσκεψή τους οι κομμουνιστές στην Αχτίδα της Α' Αθήνας.

Με πρώτη μεγάλη μάχη μπροστά τους αυτήν της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτώβρη, αλλά και κύριο καθήκον την παραπέρα ενίσχυση της ίδιας της Κομματικής Οργάνωσης, μέσα από συγκεκριμένα πλάνα οικοδόμησης, η Οργάνωση προσανατολίζει για τα επόμενα δύο χρόνια το σύνολο της δουλιάς της έτσι που να υπηρετείται αποφασιστικά ο άμεσος πολιτικός στόχος του ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου.

Στις πρώτες κιόλας γραμμές της Πολιτικής Απόφασης, που υπερψηφίστηκε από τη Συνδιάσκεψη, μετά την ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνει η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, σημειώνεται χαρακτηριστικά για τα άμεσα καθήκοντα:

"Η επιβεβαίωση της ορθότητας της πολιτικής του Κόμματος, οι αγώνες της εργατικής τάξης, μας θέτουν το βαρυσήμαντο καθήκον, οι κομμουνιστές της Α' Αθήνας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην απόκρουση της τρομοκρατίας, του εντεινόμενου αντικομμουνισμού, να αγωνιστούμε για τη συσπείρωση της εργατικής τάξης στην πολιτική του ΚΚΕ, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων οικοδόμησης του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Για να δυναμώσει η σύγκρουση και η ρήξη με το πολιτικό σύστημα της κυριαρχίας των μονοπωλίων".

Δεσπόζουσα θέση στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης κατέχουν τα μέτρα για τη δράση στο εργατικό κίνημα. Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι "η πολιτική δράση των ΚΟΒ στην εργατική τάξη, η ένταξη εργατών στο Κόμμα, συνδέεται άρρηκτα με τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος, συνιστά καθοριστικό παράγοντα, όχι μόνο για τη συγκρότηση του Μετώπου, αλλά και για να διαδραματίσουν τόσο το Κόμμα όσο και η εργατική τάξη ηγετικό ρόλο σε αυτό". Η Συνδιάσκεψη χρέωσε τη νέα Αχτιδική Επιτροπή με συγκεκριμένους άξονες, στους οποίους πρέπει να επικεντρώσει τη δράση της Οργάνωσης.

Πέρα από τους στόχους που μπαίνουν για το εργατικό κίνημα, ανάμεσα σε άλλα, ειδική αναφορά γίνεται στα μεσαία λαϊκά στρώματα, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της απόφασης αφορά τη νεολαία, όπου σημειώνεται πως "είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του Κόμματος η παρέμβαση στη νεολαία, η ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος στο πλάι του εργατικού, λαϊκού". Σαν κύριο καθήκον των ΚΟΒ αναφέρεται επίσης "η ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος στη γειτονιά, στο σχολείο, στους τόπους δουλιάς, σε αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση".

Η Αχτιδική Συνδιάσκεψη χαιρετίζει τον ηρωικό αγώνα των εκπαιδευτικών, που συγκρούστηκαν με τη συντηρητική, αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας. Οπως σημειώνεται, η αλληλεγγύη γονέων, μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, που εκδηλώθηκε με τη συμμετοχή τους στον αγώνα έξω από τα εξεταστικά κέντρα, ενίσχυσε σημαντικά την προοπτική και τη δυναμική του μετώπου παιδείας.

Ενα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε σε δύο κεντρικά ζητήματα: Την εκλογική μάχη του Οκτώβρη και την πορεία οικοδόμησης του Μετώπου. Τα δύο αυτά θέματα αποτέλεσαν και τον κορμό της παρέμβασης που έκανε στη Συνδιάσκεψη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χ. Φλωράκης και αντιπροσωπεία της ΚΟΑ με επικεφαλής τον γραμματέα της και μέλος του ΠΓ Μ. Ζάχαρη.Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Αχτιδική Επιτροπή, που με τη σειρά της επανεξέλεξε γραμματέα τον Γιώργο Γεωργόπουλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Μ' όλες τις δυνάμεις σ' ένα πλατύ άνοιγμα

Χαρακτηρίζοντας ως κατ' εξοχήν πολιτική μάχη την εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη, οι κομμουνιστές στην Α' Αθήνας αποφάσισαν να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ άνοιγμα στο λαό της πόλης, ώστε να φτάσει παντού η άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, με στόχο να ηττηθεί η πολιτική που θέλει τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού να λειτουργούν ως υπάλληλοι της κυβέρνησης, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο της Πολιτικής Απόφασης της Συνδιάσκεψης αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Η πολιτική σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η απόφαση της ΚΕ του Ιούνη του '97, καθορίζουν τους άξονες δράσης της Αχτίδας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η Αχτιδική Οργάνωση Α' Αθήνας θα δώσει τη μάχη βασισμένη στη γενική πολιτική γραμμή και τακτική μας, με επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα, σε ριζική αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, που παραχωρεί όλο και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, στραγγίζει τους εργαζόμενους με νέους φόρους και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης". "Αρα, σημειώνεται, πρέπει να κατανοηθεί ότι σήμερα δε δίνεται η μάχη απλά και μόνο για μια καλύτερη διαχείριση στο δήμο, αλλά για να μην περάσουν πριν απ' όλα και κυρίως οι γενικότερες συντηρητικές αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζονται από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τους συνεταίρους τους". "Βασική προϋπόθεση, τονίζεται, είναι να μπουν στη μάχη όλοι οι σύντροφοι και οι επιρροές. Να απευθυνθούμε θαρρετά σ' ανθρώπους που μπορεί να μην είναι κομμουνιστές, αλλά έχουν μια αγωνιστική στάση, δεν έχουν συμβιβαστεί με την κυρίαρχη λογική και θέλουν να αντισταθούν σ' αυτήν. Αυτοί οι άνθρωποι δε θα συμφωνούν με το ΚΚΕ σε όλα, μπορεί όμως να συμφωνούν με τις θέσεις μας για τα ζητήματα της ΤΑ να εναντιώνονται στην πολιτική της λιτότητας και της ανταποδοτικότητας, να δίνουν κάποια εχέγγυα για μια αγωνιστική διεκδικητική στάση στα θέματα της ΤΑ". "Αρα - καταλήγει σ' αυτό το σημείο η Πολιτική Απόφαση - χρειάζεται ανάλογο σχέδιο δράσης ανά ΚΟΒ για δημιουργία πολλών Επιτροπών Στήριξης στη γειτονιά, με αξιοποίηση κομματικών μελών, επιρροών και άλλων ανθρώπων, ενώ αντίστοιχα πρέπει να δράσει και η ΚΝΕ". Η Αχτιδική Οργάνωση Α' Αθήνας, επισημαίνεται, "αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας. Η ευθύνη αυτή συνίσταται στο να φτάσει η πολιτική του ΚΚΕ σ' όλο το λαό της Αθήνας".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μάχη γενικότερου πολιτικού χαρακτήρα

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της γενικής γραμματέα του Κόμματος στη Συνδιάσκεψη της Α' Αθήνας

"Η μάχη της Αθήνας είναι γενικότερου πολιτικού χαρακτήρα μάχη". "Η μάχη των δημοτικών εκλογών είναι ευκαιρία και για την καλλιέργεια της ιδέας του Μετώπου. Να κάνουμε "καμπάνια" και για τα εργασιακά που περνάνε το καλοκαίρι. Η Αχτίδα αυτή πρέπει να δώσει τον τόνο σ' όλη την Ελλάδα. Με προσήλωση στα λαϊκά στρώματα, με σχέδιο. Να συγκρουστούμε με τις απόψεις για την ιδιωτικοποίηση, με την πολιτική τους για την αυτοδιοίκηση".

Με τις δύο αυτές βασικές επισημάνσεις άνοιξε και έκλεισε την παρέμβασή της στη Συνδιάσκεψη η Αλ. Παπαρήγα.

Σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της δουλιάς σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε όσο πιο πλατιά στον κόσμο, τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να πάει στην κάλπη ο ψηφοφόρος.

Δεν το έχουμε κάνει ακόμα αυτό. Αβραμόπουλος, Δαμανάκη, τώρα και ο Μπέης, κάνουν μια εύκολη συζήτηση για τα παρκόμετρα, τους απογευματινούς παιδικούς σταθμούς κ.ά. καθώς η μάχη των δημοτικών εκλογών είναι ένα πεδίο που μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για πάρα πολλά που συγκινούν τον κόσμο, αλλά και να τον αποπροσανατολίσει.

Για μας πρέπει να είναι καθαρό πως ο ψηφοφόρος πρέπει να φτάσει στην κάλπη όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικοποιημένος, έχοντας ξεκαθαρισμένο μέσα του πού βρίσκεται η πραγματική αντιπαράθεση. Τα κριτήρια θα τα δείξουμε εμείς. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τον επικεφαλής του συνδυασμού. Ο συνδυασμός θα δίνει τον τόνο, αλλά την πολλή δουλιά θα την κάνει όλη η οργάνωση, βεβαίως και όσοι με τον δικό τους τρόπο συσπειρώνονται. Να το πούμε καθαρά: Η μάχη της Αθήνας είναι γενικότερου πολιτικού χαρακτήρα μάχη. Και ο Αβραμόπουλος και η Δαμανάκη είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Εχουμε το έργο και την πολιτική του ενός, το ότι είναι κυβερνητική υποψήφια η άλλη. Ο Μπέης δε συγκρούεται σε τίποτα με το ΠΑΣΟΚ, διαφωνεί μόνο με την Δαμανάκη για τον Παπανδρέου.

Ο χώρος είναι προνομιακός, να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα, της ανεργίας κλπ. Να έρθουμε σε επαφή και με άλλες ομάδες, να ανοιχτούμε και σε άλλους χώρους. Δεν υποτιμάμε τις ψήφους. Συγκεντρώνονται στη γραμμή της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής σ' αυτές τις εκλογές, στη γραμμή της πάλης κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων κλπ. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ριχτούν ψήφοι αν πολιτικοποιηθεί η μάχη.

Για το Μέτωπο

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, απαντώντας ειδικότερα σε συγχύσεις που υπάρχουν για τα ζητήματα που σχετίζονται με το Μέτωπο διευκρίνισε:

"Ορισμένοι καταλαβαίνουν ότι το Μέτωπο το συγκροτούμε στη βάση της υπόθεσης του σοσιαλισμού. Αυτό δεν το λέει το Πρόγραμμα του Κόμματος. Δεν κάνουμε μέτωπο, συμφωνία για το σοσιαλισμό. Το πρόγραμμα λέει ότι στην πορεία της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στα πλαίσια του μετώπου πρέπει να υπάρχει επιδίωξη να βαθύνει αυτή και εφ' όσον υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, αντικειμενικές, να οδηγήσει στο πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Βεβαίως, πρέπει να προβληματιζόμαστε για το πώς συνδέει αυτή την πάλη με το σοσιαλισμό, ναι, αλλά το μέτωπο δε γίνεται σ' αυτή τη βάση, για το σοσιαλισμό, αλλά γίνεται με τη γραμμή αντίθεσης, πάλης, σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Εμείς θα εκλαϊκεύουμε, θα λέμε ότι η έκβαση αυτής της πάλης πρέπει να φτάσει στο σοσιαλισμό, στη δικτατορία του προλεταριάτου. Δε θα απαιτούμε, όμως, για παράδειγμα, στη μάχη για τις δημοτικές εκλογές να έχουν και οι άλλοι την ίδια ακριβώς άποψη με μας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μιλάμε για εκλογική συνεργασία και έχουμε δει ακόμα και οργανώσεις άλλων κομμάτων που λένε ότι θα στηρίξουν δικούς μας υποψηφίους.

Στο μέτωπο αύριο τέτοιες αντιλήψεις, μικροαστικών στρωμάτων, θα είναι πολυπληθείς.

Το Κόμμα καθόρισε ποιες κοινωνικές δυνάμεις ανήκουν στο Μέτωπο. Δίνει μια γενική ιδέα πώς θα σχηματιστεί. Δεν καθορίζει ούτε το πότε, ούτε την ακριβή μορφή. Καθορίζει όμως ορισμένες κατευθυντήριες ιδέες και θέσεις που πρέπει να επηρεάζουν καθημερινά την πάλη μας. Το Μέτωπο εκφράζει την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Πρέπει να αναδείχνονται ποια κοινά αιτήματα, στόχοι, υπάρχουν ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα π.χ. για το ωράριο που υπάρχει πείρα.

Μιλάμε για ένα μέτωπο που θα είναι μέσα η εργατική τάξη μαζί με δυνάμεις που δε θα θέλουν όλες το σοσιαλισμό. Στο πρόγραμμα γίνεται διάκριση ανάμεσα στις κοινωνικές δυνάμεις, που θα είναι στο μέτωπο και τις κοινωνικές δυνάμεις που θα είναι η κινητήρια δύναμη για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Δε συμπίπτουν απόλυτα. Στην πορεία του μετώπου θα έχουμε και αντίθεση. Π.χ. τμήματα από τα μεσαία στρώματα δε θα φθάσουν ως το τέλος, δε θα θέλουν ή και θα φοβούνται το σοσιαλισμό".

"Εχουμε, είπε σε άλλο σημείο, σύνθετα προβλήματα να λύσουμε. Θα υπάρξουν και άλλα πολιτικά κόμματα. Τα άλλα κοινωνικά στρώματα θα εκφραστούν με πολιτικές δυνάμεις, δε θα ενταχθούν όλοι στο ΚΚΕ. Το ίδιο το πρόγραμμα λέει ότι θα υπάρχει και ανασύνθεση του μετώπου. Το ίδιο το μέτωπο θα έχει την αντίθεση μέσα του. Το μέτωπο θα αποτελείται από κοινωνικές δυνάμεις που δεν έχουν κοινά συμφέροντα για όλα. Εχουν κοινά συμφέροντα στη μάχη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, όχι όλοι και για το σοσιαλισμό".

Να καλλιεργείται αυτή η ιδέα

Απαντώντας σε ενδοιασμούς συντρόφων σχετικά με την ιδεολογική ταυτότητα διαφόρων δυνάμεων, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Ο οπορτουνισμός είναι θεριό μέσα στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα και εκεί μέσα πρέπει να τον παλεύουμε. Στο μέτωπο θα συμμετέχουν και άνθρωποι που έχουν μικροαστικές αντιλήψεις, οπορτουνιστικές. Λέμε ότι το μέτωπο μπορεί στην πορεία του να απαρτίζεται και από πολιτικές δυνάμεις που δεν υπάρχουν σήμερα. Το κύριο είναι ότι το μέτωπο θα ξεκινήσει σαν συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων. Ξεκινάει από κατώτερες μορφές προς τις ανώτερες. Μέσα από τις επιμέρους συνεργασίες που κάνουμε δεν κτίζεται το μέτωπο, αλλά ανοίγουν δρόμοι να καλλιεργείται αυτή η ιδέα. Η ΚΕ ασχολείται με το πώς θα δράσουμε για αυτό. Μέσα από επιμέρους συσπειρώσεις και συνεργασίες καλλιεργείται η ιδέα. Κι έτσι λέμε ότι μορφές συσπείρωσης, για παράδειγμα, σωματείων, δεν είναι το μέτωπο, αλλά από τα κάτω συνενώνονται δυνάμεις που αντιδρούν με τον κυρίαρχο δρόμο. Δεν αντιδρούν εφ' όλης της ύλης. Αντιδρούν στο επιμέρους, για παράδειγμα μέσα από την κίνηση για το Μάαστριχτ, τη Σένγκεν, για θέματα δημοκρατίας, μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπαράταξης. Θα βγει και καμιά "ζαβή"... ".

Μιλώντας, τέλος, για τα αποτελέσματα διαφόρων πολιτικών διεργασιών σημείωσε: "Δεν είναι μόνο αναχώματα. Είναι και ο δικός μας ρόλος για να υπάρχουν οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Το δείχνουν τα παραδείγματα αυτού του καιρού. Υπάρχει αλληλεπίδραση. Αυτό που έγινε, για παράδειγμα, στη γενική συνέλευση της Ιονικής. Δεν είναι μικρό πράγμα η διάλυση της συνέλευσης, που πήγαν μετά χωρίς τους μικρομέτοχους. Σκεφτείτε τι επιχειρήματα δίνει για το "λαϊκό καπιταλισμό"...

Δεν είναι όλοι αναχώματα. Κάποιοι θα μείνουν στη μέση, κάποιοι θα κερδηθούν. Γίνονται διεργασίες επιμέρους, δεν είναι όλοι έτοιμοι να περάσουν το χαντάκι. Το ζήτημα είναι να μιλάμε εμείς πολιτικά, να πολιτικοποιούμε την πάλη, να δυναμώνουν οι οργανώσεις του κόμματος, να γίνεται αποτελεσματική η παρέμβασή μας".

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΚΟΘ
Να ενισχύσουμε τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά των ΚΟΒ

"Οταν η δουλιά μας σχεδιάζεται σωστά, όταν υπάρχει δημιουργικός έλεγχος και επιμονή, τότε μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και σε χώρους που οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν τι θα πει κινητοποίηση, σε χώρους όπου ο κίνδυνος της απόλυσης είναι καθημερινός, η διάσπαση σε υπαλλήλους και εργάτες είναι δεδομένη, μέσα από το ξεχωριστό μισθολόγιο και την ομαδοποίησή τους ανάλογα με την καταγωγή τους".

Τα παραπάνω τονίζει η εισήγηση στη Συνδιάσκεψη της Εργατικής Αχτίδας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και προστίθεται ότι όλα αυτά τα έδειξε καθαρά η μεγαλειώδης κινητοποίηση των καπνεργατριών της ΑΤΙΚ & ΓΚΡΕΪΤ. Σημειώνονται ακόμη στην εισήγηση οι αγώνες που έγιναν σε άλλα εργοστάσια (ΒΑΛΚΑΝ, ΑΓΝΟ, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ), ενώ υπογραμμίζεται και η σημαντική άνοδος που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες πολλών σωματείων.

Τόσο στην εισήγηση όσο και από στις ομιλίες των αντιπροσώπων τονίστηκε ότι, όπου υπήρχε σχέδιο και συλλογική δουλιά, υπήρχε και ενίσχυση των αγώνων και ότι αναγκαιότητα και άμεσο καθήκον αποτελεί η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη και η ενίσχυση των Κομματικών Οργανώσεων με τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Επίσης, εκτιμήθηκε ότι η διεύρυνση της δουλιάς στα πρωτοβάθμια σωματεία και η ανάπτυξη διαφόρων μορφών συντονισμού και συσπείρωσης των αγώνων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη δράση των κομμουνιστών εργαζομένων.

Απ' τα βασικότερα καθήκοντα της επόμενης περιόδου, τονίζεται στην εισήγηση, είναι "να ανοίξουμε σταθερά και μόνιμα δρόμους επικοινωνίας με χώρους δουλιάς όπου είναι αδύνατη η κομματική παρέμβαση ή υπάρχει έλλειψη οποιασδήποτε πρόσβασης, χώρους όπου η εργοδοτική τρομοκρατία είναι έντονη. Η καμπάνια για τα 80χρονα, η άνοδος των αγώνων και η λαίλαπα που έχουμε απέναντί μας δημιουργούν καλές προϋποθέσεις για μια σχεδιασμένη, μαχητική και ουσιαστική εξόρμηση της Οργάνωσης".

"O αγώνας πρέπει να αποκτήσει πολύ πιο επιθετικό χαρακτήρα και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση. Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα όργανα, τόσο στα δευτεροβάθμια, όσο και στα πρωτοβάθμια, με πλατιά ενωτική διάθεση και προσανατολισμό και δίχως εξαιρέσεις μέσα στους εργαζόμενους", αναφέρεται στην εισήγηση και προστίθεται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα συντονισμού κοινής δράσης εργατοϋπαλληλικών σωματείων και συντονιστικών επιτροπών αγώνα αγροτών.

Επίσης στόχος της Οργάνωσης, προστίθεται, θα πρέπει να είναι η ουσιαστική ενεργοποίησή της σε ό,τι αφορά τη δράση των Κινήσεων που λειτουργούν στο κέντρο και στους περιφερειακούς δήμους και στη ΝΑΣ.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕ ΟΔΓ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι μετανάστες κομμουνιστές θα ανταποκριθούν

Η ανάπτυξη της δουλιάς και της δράσης στο εργατικό - συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα της ΟΔ Γερμανίας, το πλατύ άνοιγμα στο μαζικό κίνημα των αλλοδαπών οργανώσεων πάνω στα κοινά προβλήματα, η ανάπτυξη και το δυνάμωμα της ΚΟ και η ολόπλευρη βοήθεια στην ΚΝΕ, ήταν τα βασικά ζητήματα και οι στόχοι που απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη της ΚΟ του ΚΚΕ στην ΟΔ Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στον απολογισμό δράσης της Νομαρχιακής Επιτροπής σημειώνεται πως η ΚΟ στο διάστημα των δύο προηγούμενων χρόνων έκανε θετικά βήματα στη δουλιά της. Καλυτέρευσε σημαντικά η λειτουργία των ΚΟΒ και των καθοδηγητικών οργάνων. Η Οργάνωση συμμετείχε πιο δραστήρια στη δράση του ντόπιου κινήματος, δυνάμωσε τις σχέσεις και τη συνεργασία με το αδελφό κόμμα, το Γερμανικό ΚΚ, βελτίωσε και ανέπτυξε τις σχέσεις της με τις άλλες οργανώσεις των αλλοδαπών οργανώσεων.

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τα παρακάτω:

Στροφή, με όλες της δυνάμεις της ΚΟ, προς την εργατική δουλιά, την ανάπτυξη της εργατικής συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο το δυνάμωμα του ταξικού ρεύματος στο ντόπιο εργατικό κίνημα.

Παραπέρα βελτίωση της συνεργασίας με το ΓΚΚ και τις κομματικές οργανώσεις άλλων εθνικοτήτων, με στόχο την προσπάθεια για κοινή κάθοδο στις τοπικές δημοτικές εκλογές, ανάπτυξη του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος κ.ά.

Ολόπλευρη και συγκεκριμένη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Βελτίωση της παρέμβασής μας στη δουλιά των κοινοτήτων και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ), μέσω της "Δημοκρατικής Ενότητας" (ΔΕ), με αιχμές στα ζητήματα της αναγνώρισης των κοινοτήτων και της ΟΕΚ, ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμισής τους μέσω του ΣΑΕ, κ.ά.

Ενίσχυση της δουλιάς για τις γυναίκες μέσα στις κοινότητες. Διοργάνωση σύσκεψης της ΔΕ με θέμα: "Η δουλιά στις γυναίκες".

Πλάνο αύξησης της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" και της ΚΟΜΕΠ σε όλες τις ΚΟΒ.

Βελτίωση της ιδεολογικής δουλιάς με ιδεολογικά μαθήματα, με προώθηση του προοδευτικού βιβλίου, με αξιοποίηση υλικών του "Ρ" και της ΚΟΜΕΠ.

Τέλος, τονίστηκε πως προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι το δυνάμωμα της ΚΟ και η παραπέρα βελτίωση της λειτουργίας τους και των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών των ΚΟ. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Νομαρχιακή Επιτροπή.

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΗΜΝΟΥ
Να χτίσουμε τα δικά μας μέτωπα αγώνων

Το χτίσιμο του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, που είναι μονόδρομος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την απόκρουση της επίθεσης της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων και των επαγγελματοβιοτεχνών, απασχόλησε την Αχτιδική Συνδιάσκεψη στη Μύρινα Λήμνου.

Η συνδιάσκεψη καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση και το χυδαίο αντικομμουνισμό, που έχει εξαπολύσει, με στόχο την τρομοκράτηση και την παραπλάνηση των εργαζομένων για να σταματήσει τους αγώνες τους. Αυτός ο αντικομμουνισμός δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους κομμουνιστές, αλλά, μακροπρόθεσμα, στρέφεται σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Εκτίμηση των κομμουνιστών της Λήμνου είναι πως έγιναν τα πρώτα βήματα στην προοπτική για το χτίσιμο του Μετώπου μέσα από τους αγώνες του λαού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η συνδιάσκεψη καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους τους εργαζόμενους που κατανοούν την ανάγκη διεξόδου από την κρίση που διέρχεται η χώρα, να δουλέψουν με ενθουσιασμό, παλεύοντας μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, αναδείχνοντας και τις αιτίες και τους υπαίτιους για την αντιλαϊκή πολιτική.

Ιδιαίτερα στη Λήμνο, οι εργαζόμενοι καλούνται να δραστηριοποιηθούν στα επιμέρους μέτωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της παιδείας και την ειρήνης. Καλείται ο λημνιακός λαός να στηρίξει τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Για την εκλογή δημοτικών και νομαρχιακής αρχής, που δε θα είναι υπάλληλοι της κυβέρνησης για την υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής και δε θα μετατρέψουν τους δήμους και τη νομαρχία σε επιχειρήσεις και σε πρόσθετους φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα, θα δοθεί ισχυρό χτύπημα στο αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, βίαιο πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Με την ανακοίνωση του Προεδρείου της Αχτιδικής Συνδιάσκεψης Μύρινας Λήμνου, καλούνται τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου παιδείας, για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης στη δωρεάν δημόσια παιδεία και της προσπάθειάς της για εμπορευματοποίηση της γνώσης και την ύψωση νέων ταξικών φραγμών σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών των εργαζομένων.

Επίσης, καλείται ο λημνιακός λαός να αντισταθεί στα σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου, που προωθούνται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση με ευθύνη και της κυβέρνησης, συγκροτώντας ισχυρό κίνημα ειρήνης με αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902 TV"
Συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση παρουσιάζει σήμερα η Τηλεόραση του 902, στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 9.30μ. μ.

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων, με θέμα: "Το Νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ