ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ιστορικά τη βρώμικη δουλειά την «έβγαζε» πάντα η σοσιαλδημοκρατία

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, δίνοντας απάντηση στα περί «δίκαιων» και «αναγκαίων» μέτρων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, επισήμανε ότι είναι μέτρα που ευνοούν το κεφάλαιο. Αυτό φαίνεται, τόνισε, και από το ότι αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, «άσχετα αν μια μερίδα από αυτούς σας κάνει κριτική, κάποια παλιά τζάκια που ίσως νιώθουν ότι χάνουν από νέους ανταγωνιστές».

Οπως σημείωσε, «μετά απ' όλα αυτά, είναι πολύ λογικό να βγαίνουν στα κεραμίδια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τρελαίνονται στην κυριολεξία, αφού τους κλέβετε τα πνευματικά δικαιώματα. Κόμματα, και ιδιαίτερα η ΝΔ, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν κάνει σημαία τους τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις, τη στήριξη του κεφαλαίου, να βλέπουν τώρα να τους ξεπερνάτε σε επιδόσεις, δεν το αντέχουν».

Εξάλλου, πρόσθεσε, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. «Ιστορικά, στις δύσκολες στιγμές για το σύστημα, πάντα ή σχεδόν πάντα, τη βρώμικη δουλειά την έβγαζε η σοσιαλδημοκρατία, τέτοια κόμματα που μπορούν πιο εύκολα να χειραγωγούν το λαό και να δίνουν το χρόνο στα πιο αυθεντικά κόμματα της αστικής τάξης να ξεπλυθούν, όπως προσπαθούν να κάνουν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Τα «εύσημα» του ΣΕΒ έδειξαν το ποιον υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης

Eurokinissi

Το ποιον υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα «εύσημα» που δίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος «καλεί σε υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου» και «στήριξη της κυβέρνησης».

Αλλωστε, όπως τόνισε, πώς μπορούν να μην τρίβουν τα χέρια τους οι βιομήχανοι και συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση υποθηκεύει με το «υπερταμείο» τον πλούτο της χώρας για 99 χρόνια; Παραδίδονται, πρόσθεσε, «δεκάδες ακίνητα - φιλέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους με φορολογικά κίνητρα και αυτό το βαφτίζετε "ανάπτυξη"».

Αναφέροντας ως παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση αυτή των 14 αεροδρομίων που παραδίδονται στην κοινοπραξία «Fraport», ολοκληρώνοντας αυτό που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε, πως αξιοποιώντας και το διάταγμα του 1953 στο οποίο βασίζεται, προβλέπει μεταξύ άλλων προνόμια όπως «εξ ολοκλήρου διασφάλιση των κεφαλαίων, εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ, από δημοτικά τέλη, από κάθε πράξη επίταξης ή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. (...). Οσο, δε, για τους εργαζόμενους, δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Και όσοι δεχτούν να δουλέψουν στον παραχωρησιούχο, θα πρέπει να δεχτούν επαχθείς εργασιακούς όρους, όρους γαλέρας και μειωμένους μισθούς».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν τελειώνουν είτε με καπιταλιστική κρίση είτε με ανάπτυξη

Eurokinissi

«Το "success story αλά ΣΥΡΙΖΑ" θα το βρείτε μπροστά σας, γιατί είναι κάλπικο», επισήμανε ο Σάκης Βαρδαλής. Οπως σημείωσε, όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας, ο κάθε εργαζόμενος και άνθρωπος του μόχθου θα βιώσει τα μέτρα που περνάει τώρα η κυβέρνηση, «όταν θα κληθεί να πληρώσει τα χαράτσια, τις εισφορές για την Ασφάλιση, όταν θα πάει στο γκισέ της Εφορίας, όταν θα πάει να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά».

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως όποτε και αν έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, όχι μόνο δεν θα δει άσπρη μέρα ο λαός, αλλά «όλα τα μέτρα θα συνεχιστούν. Θα παίρνετε και άλλα, με το επιχείρημα, όμως, τώρα, ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανάπτυξη, να εξυγιανθούν παραπέρα τα δημοσιονομικά και να διατηρήσει η οικονομία την ανταγωνιστικότητά της στα πλαίσια της ΕΕ».

«Το ζήτημα για το λαό», τόνισε, «δεν είναι να περιμένει πότε θα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πότε θα έρθει η ανάπτυξη που περιμένουν ο ΣΕΒ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών», ο δρόμος που δείχνει το ΚΚΕ.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Είναι στο χέρι του λαού να δείξει τη δύναμή του

Eurokinissi

«Θα μείνετε στην Ιστορία ως ληστές της φτωχολογιάς», σχολίασε η Διαμάντω Μανωλάκου, ως προς τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση. Κάνοντας ειδική αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο, για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, η οποία και απορρίφθηκε ασυζητητί, ανέφερε: «Το ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για να μαθευτεί ότι από τη σφαγή του ΕΚΑΣ, 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οδηγούνται κάτω από το όριο της φτώχειας, με μείωση εισοδήματος μέχρι και 25%».

Για τα μέτρα που αφορούν τους όρους για τον «κατ' επάγγελμα αγρότη» σημείωσε: «Διώχνετε άμεσα, βίαια τους μικρούς αγρότες που κάνουν τον καφετζή, τον κουρέα, τον μπακάλη του χωριού. Οπότε, ευκολότερα η γη, η παραγωγή, οι επιδοτήσεις των μικροπαραγωγών συγκεντρώνονται στους μεγάλους».

Οσον αφορά τις διατάξεις για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), σημείωσε ότι έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, καθώς ενόψει της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων λιμανιών «απαλλάσσετε τα μονοπώλια από αυτά που θεωρούν βαρίδια. Αυτό σημαίνει κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, χειρότερο Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, χτυπάτε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, αυξάνετε το κόστος των λιμενικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα, μεγιστοποιώντας τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου».

«Στο χέρι του λαού είναι να δείξει τη δύναμή του», τόνισε, «να ανατρέψει αντιλαϊκές πολιτικές που σκοτώνουν χωρίς όπλα».Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org