ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Μεγάλο βήμα η απόφαση και η οργάνωση της απεργίας

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πήγε το Σάββατο για δουλειά και συμμετείχε στην περιφρούρηση του αγώνα

Απεργοί περιφρουρούν τον αγώνα τους στην είσοδο του ξενοδοχείου
Απεργοί περιφρουρούν τον αγώνα τους στην είσοδο του ξενοδοχείου
«Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας μας». Με το σύνθημα αυτό στο πανό του επιχειρησιακού σωματείου, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» προχώρησαν το περασμένο Σάββατο σε 24ωρη απεργία. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τα μέσα Μάρτη, καθώς και το Δώρο Πάσχα. Επίσης, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Χτες, μετά από νέα Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη και τετράωρη στάση εργασίας το απόγευμα της Πέμπτης (6 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις δύο εισόδους του ξενοδοχείου για να περιφρουρήσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Οσο η ώρα περνούσε, περισσότεροι εργαζόμενοι κατέφταναν, όχι για να μπουν για δουλειά, αλλά για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, κάποιοι από αυτούς μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Στο πλευρό τους οι απεργοί είχαν τις δυνάμεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκπροσώπους των επιχειρησιακών σωματείων, καθώς και τη Λαϊκή Επιτροπή του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας. Δίπλα τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Στην απεργία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την επιστολή της διεύθυνσης του ξενοδοχείου προς τους πελάτες της. Με αυτή, τους ενημέρωνε πως «δε θα είναι σε θέση να καθαρίσει τα δωμάτια» και ενδεχομένως να παρουσιαστούν δυσκολίες στην παροχή και άλλων υπηρεσιών.

«Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», «Μας έχουνε απλήρωτους κι αυτοί τα κονομάνε, εμείς τις κατακτήσεις μας δεν τις παρατάμε»: Τα συνθήματα στην κεντρική είσοδο δυνάμωσαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πούλμαν με τουρίστες από το λιμάνι του Πειραιά, που είχαν νωρίτερα αποβιβαστεί από κρουαζιερόπλοιο. Αρκετοί ήταν αυτοί που ρώτησαν για την κινητοποίηση και τα αιτήματα των απεργών και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, η πληρότητα του ξενοδοχείου είναι ήδη πολύ υψηλή την εποχή αυτή, ενώ ακόμα περισσότερες είναι οι κρατήσεις για τους μήνες που ακολουθούν. Ωστόσο, η ανασφάλεια για τους ίδιους κορυφώνεται, μαζί με τα παιχνίδια που θέλει να παίξει η εργοδοσία πίσω από τις πλάτες τους. Η απληρωσιά και η αβεβαιότητα είναι κοινός παρονομαστής για όλους όσους εργάζονται στο ξενοδοχείο: Από τους εργαζόμενους που μετρούν δεκαετίες δουλειάς, μέχρι τις «έξτρα» εργαζόμενες, καμαριέρες και λαντζέρισσες, που δουλεύουν κάτω από το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων μιας μέρας ακόμα και για εννέα χρόνια.

Τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας

Την ώρα, όμως, που οι εργαζόμενοι οργανώνονται, αποφασίζουν κινητοποιήσεις και δίνουν μάχη για τα αυτονόητα, να πληρώνονται δηλαδή για τη δουλειά που προσφέρουν, η εργοδοτική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΥΤΕ) χαρακτηρίζει «εξαλλοσύνες» την απεργία τους και έμμεσα τους καταγγέλλει ότι συμβάλλουν στην «οικονομική ασφυξία» της επιχείρησης, «στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στην ανερχόμενη αγορά της Αθήνας, που θα έδινε προοπτική και διέξοδο στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας».

Μιλώντας με τη φωνή της εργοδοσίας, τους υποδεικνύουν ότι πυροβολούν τα πόδια τους «κλείνοντας το ξενοδοχείο με απεργίες», αφού «ελπίδα ανάκαμψης (...) δε διαφαίνεται παρά μόνον από τη πιθανότητα αναδιάρθρωσης δανεισμού του άλλοτε κραταιού ομίλου, που φαίνεται ότι έχει προβλήματα ρευστότητας σε όλη την επιχειρηματική του δράση». Τους συστήνει, τέλος, «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και «να μην υποκύψουν στις τυχοδιωκτικές στρατηγικές μιας μερίδας των συνδικάτων», κάνοντας λόγο για «εξαλλοσύνες».

Οι απόψεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας «δεν είναι παρά οι ολοκληρωμένες θέσεις της διεύθυνσης και των ιδιοκτητών», επισημαίνει σε ανακοίνωση το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και προσθέτει: «Είναι ενταγμένες στη στρατηγική του ίδιου του ΣΕΤΕ, που επιδιώκει να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μια και καλή, που θεωρεί ότι όποτε οι εργαζόμενοι απεργούν για τα δικαιώματά τους "πυροβολούν τα πόδια τους", που την αρπαγή του ιδρώτα των εργαζομένων την αποκαλεί "προβλήματα ρευστότητας"».

Μεγάλες καταστροφές από βροχές στο θεσσαλικό κάμπο

Χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολύ μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Απέραντες αγροτικές εκτάσεις με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ψυχανθή, τριφύλλια, μποστάνια κι άλλες καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε λίμνες, από τα νερά της βροχής και των ποταμών που ξεχείλισαν.

Στο νομό Τρικάλων ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των χωριών του δήμου Φαρκαδόνας, που λειτουργεί ως λεκάνη απορροής των νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά. Κι όπως συμβαίνει κάθε φορά που βρέχει, έτσι και τώρα, συγκεντρώθηκαν εκεί τα νερά που κατεβάζει ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, πλημμυρίζοντας τα χωράφια.

Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα και να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε αναλόγως να δίνονται οι αποζημιώσεις, δεν εισακούεται ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως γινόταν και με όλες τις προηγούμενες. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα άλλα χωριά του τρικαλινού κάμπου, όπου το σύνολο σχεδόν των χωραφιών «κρατούν» νερά.

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Φαρκαδόνας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες παραγωγούς και καλώντας τους να αγωνιστούν για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής.

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με βάση τον ισχύοντα αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για καταστροφές από βροχόπτωση που προκαλούνται στο βαμβάκι μέχρι τις 7 Ιούνη, αλλά μόνο κάλυψη μέρους των εξόδων για επανασπορά. Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ καλύπτει τα έξοδα για 1,8 κιλά σπόρου για την επανασπορά του βαμβακιού, όταν χρειάζονται 2,5 κιλά το στρέμμα και δεν δίνει δεκάρα για το αγροτικό πετρέλαιο και τα άλλα έξοδα καλλιέργειας που απαιτούνται.

Στο νομό Καρδίτσας, τις μεγαλύτερες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες στα χωριά των δήμων Παλαμά και Σοφάδων. Στο νομό Λάρισας περισσότερο έχει πληγεί η περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων, όπου καταγράφονται ζημιές και μέσα στην πόλη, με πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά και βιοτεχνίες. Την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Προβοκάτσια της Χρυσής Αυγής στο ΨΝΑ

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (Δαφνί) καταγγέλλει «τον Κώστα Παρασχάκη, μέλος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο οποίος με mail που έστειλε σε γιατρούς του ΨΝΑ καλεί τους συναδέλφους να ψηφίσουν στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου την υποψήφια του ΠΑΜΕ, Στέλλα Χριστοδουλάκου. Η Προβοκάτσια βγάζει μάτι». Προσθέτει πως «αυτοί που καλλιεργούν τον χυδαίο αντικομμουνισμό και το μίσος ενάντια στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, δεν έχουν καμία σχέση με τους συνεπείς αγωνιστές του ΠΑΜΕ (...) με όσους παλεύουν ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μεγάλα συμφέροντα που με απόλυτη αφοσίωση υπηρετεί η ΧΑ».

Απεργία σήμερα στην «Παμμακάριστο»

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της διοίκησης για μειώσεις μισθών (25% - 30%) και μάλιστα αναδρομικά από το Γενάρη σε οφειλόμενα δεδουλευμένα. Επίσης, η διοίκηση έχει κάνει απολύσεις και έχει επιβάλει πληρωμές σε γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.ά. Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στηρίζει τον αγώνα τους και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, στο υπουργείο Εργασίας στις 11.30 π.μ.

Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΓΕ

Πολιτιστική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων αγώνα, οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ ), την Κυριακή 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), με σύνθημα «Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ

Συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης και εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, χωρίς πάντως να ανακοινώσει οτιδήποτε για το μέλλον της επιχείρησης, μετά την κατάργηση του άρθρου 105 προηγούμενου νόμου, με τον οποίο προβλεπόταν η παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας στα ΕΑΣ. Το άρθρο καταργήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και έτσι αφαιρείται η δυνατότητα να πληρώνονται στο εξής οι εργαζόμενοι. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες το μόνο που αποφάσισαν ήταν να διαμαρτυρηθούν στο Δήμο Δάφνης, για χρήματα που δέσμευσε λόγω οφειλών της εταιρείας. Κεντρική και το Τοπική Διοίκηση, υπηρετώντας την ίδια πολιτική, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, που μένουν πραγματικά στον αέρα.

Κτηνοτρόφος πνίγηκε στα νερά της βροχής

Νεκρός εντοπίστηκε χτες το πρωί 59χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Νεοχωράκι Αλμυρού. Το πτώμα του βρέθηκε σε χωματόδρομο κοντά στο εργοστάσιο «Σπύρου», που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Νεοχωράκι. Είχε παρασυρθεί από τα νερά της μεγάλης βροχόπτωσης που έπληξε τον Αλμυρό και όλη τη Θεσσαλία. Ο κτηνοτρόφος φαίνεται να πνίγηκε επιχειρώντας να περάσει από ρέμα για να φτάσει στο μαντρί του.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org