ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιπαράθεση της ΔΑΣ με τον εκφυλισμό και τη γραμμή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες. Το Σάββατο και την Κυριακή οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Στιγμιότυπο από την έναρξη του συνεδρίου
Στιγμιότυπο από την έναρξη του συνεδρίου
Από τη μια η συντονισμένη προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να εκφυλίσουν τις διαδικασίες, με πρωταγωνιστές την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΜΕΤΑ, με ένα κομμάτι του ΕΜΕΙΣ) και από την άλλη η συγκροτημένη παρουσία, η συνεπής στάση, η αποκάλυψη και το σφυροκόπημα της γραμμής τους από τους αντιπροσώπους της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), ήταν τα βασικά στοιχεία που κατέγραψε το 29ο εκλογικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Το συνέδριο έγινε την Κυριακή και τη Δευτέρα στο ΣΕΦ και σ' αυτό καλούνταν να πάρουν μέρος περίπου 1.200 αντιπρόσωποι από 272 σωματεία.

Από την έναρξη ακόμα του συνεδρίου, οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, έδειξαν τις διαθέσεις τους, δίνοντας μέχρι τέλους τη μάχη για τη νομιμοποίηση σωματείων που είτε παρουσίαζαν σοβαρές παρατυπίες στις εκλογικές τους διαδικασίες, είτε ήταν σωματεία - φαντάσματα, δημιουργήματα του μηχανισμού παραγωγής συνέδρων για την αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού στο ΕΚΑ και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες πριν από δυο μήνες, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, χρησιμοποίησαν κάθε μέσο, ακόμα και την αστική δικαιοσύνη, για να «φυτέψουν» στο σώμα δεκάδες αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν με παράτυπες διαδικασίες ή προέρχονταν από σωματεία - μαϊμού.

Αδειες καρέκλες και εικόνα εκφυλισμού με ευθύνη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού
Αδειες καρέκλες και εικόνα εκφυλισμού με ευθύνη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού
Στο συνέδριο του ΕΚΑ, οι παρατάξεις αυτές δεν εξασφάλισαν ούτε τη φυσική παρουσία των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτιά τους, καθώς με την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας, περισσότεροι από το 1/3 των συνέδρων δεν είχαν πάρει κάρτες. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και δεκάδες αντιπρόσωποι που εκκολάπτονται στους μηχανισμούς αναπαραγωγής των συσχετισμών υπέρ της εργοδοσίας, οι οποίοι θα εμφανιστούν μόνο στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΑ, το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή.

Παζάρια και συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες

Παρ' όλα αυτά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυτών των παρατάξεων είχαν το θράσος «να θρηνούν και να οδύρονται» από το βήμα του συνεδρίου για τη δήθεν αποδυνάμωση του ΕΚΑ, λόγω του αποκλεισμού από τις εργασίες δεκάδων νόθων ή και παράτυπων συνέδρων.

Οταν μάλιστα διαπίστωσαν ότι δεν είχαν το συσχετισμό στο σώμα για να επιβάλουν την αλλοίωση του συσχετισμού στο ίδιο το συνέδριο, ο ένας μετά τον άλλο οι επικεφαλής τους (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία, Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) δήλωναν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, συνέχισαν όμως στους διαδρόμους και πίσω από κλειστές πόρτες τα παζάρια για τα «κουκιά».

Πέρα από το να κρατηθούν στις καρέκλες και να συνεχίσουν να βγάζουν τη λάντζα για λογαριασμό της εργοδοσίας, στόχος αυτών των δυνάμεων ήταν να εκφυλίσουν εντελώς το συνέδριο, να μη γίνει ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση για τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης, για τις ευθύνες των κομμάτων του κεφαλαίου και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η αφίσα της ΔΑΣ για το συνέδριο
Η αφίσα της ΔΑΣ για το συνέδριο
Οπως, άλλωστε, καταγγέλθηκε και επιβεβαιώθηκε στο συνέδριο, η στάση τους αυτή ήταν προσυνεννοημένη και αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε τις προηγούμενες μέρες η ΔΑΚΕ, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΚΕ και του ΜΕΤΑ (κυρίως στελεχών που προέρχονται από τη ΛΑΕ), με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης απέναντι στις δυνάμεις της ΔΑΣ, που έδωσαν με συνέπεια τη μάχη για την αποκάλυψη της εκτεταμένης νοθείας, ξεσκεπάζοντας τους νόθους και παράτυπους αντιπροσώπους, αλλά και όσους έσπευσαν να τους υπερασπιστούν μπροστά στο σώμα του συνεδρίου.

Μάλιστα, μετά την αποχώρηση των τεσσάρων παρατάξεων, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ κάλεσαν από το βήμα όσους αντιπροσώπους είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια αυτών των δυνάμεων και βρίσκονταν στην αίθουσα, να γυρίσουν την πλάτη στις ηγεσίες τους και να παραμείνουν στις εργασίες, να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την ανάγκη αναγέννησης και ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού συστήματος, κόντρα στα συμφέροντα και τη γραμμή που υπηρετεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Ο συσχετισμός πρέπει να ανατραπεί

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, με τις ομιλίες αντιπροσώπων, ενώ την Κυριακή μίλησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή. Εκ μέρους της ΔΑΣ, την ομιλία έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Η πλειοψηφία του ΕΚΑ, που διαμορφώνεται όλα τα τελευταία χρόνια από την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ, το ΜΕΤΑ, με όλες τις παραλλαγές τους, ήταν απούσα σε όλη την πορεία της καπιταλιστικής κρίσης και στους αγώνες που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας. Συνεπείς υποστηρικτές της ΓΣΕΕ, οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Νέα Πορεία - ΜΕΤΑ στήριξαν τη στρατηγική του κεφαλαίου περί ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής ανάπτυξης, τη λογική των θυσιών ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δήθεν με "δίκαιο" τρόπο και μετά από "διάλογο" με τους εταίρους!

Αυτή τη στρατηγική στηρίζει με όλες τις δυνάμεις η πλειοψηφία στο ΕΚΑ. Αυτή είναι η διαχρονική τους πορεία, που έχει κάνει το ΕΚΑ έναν ακόμη μοχλό περάσματος της πολιτικής της εργοδοσίας και της ΕΕ μέσα στην εργατική τάξη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλουν τους εργαζόμενους συνδικαλισμένους, οργανωμένους, ενημερωμένους, δραστήριους στην πάλη (...) Η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξει. Ο συσχετισμός πρέπει να ανατραπεί. Η ανασύνταξη έχει καθυστερήσει και όσο καθυστερεί, θα επιδεινώνονται οι όροι ζωής της εργατικής τάξης.

Χρειάζεται να κατανοείται και να συνειδητοποιείται ο ρόλος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, της πραγματικής εξουσίας. Ο αγώνας των συνδικάτων δεν μπορεί να μην έχει αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, να μην αποκαλύπτει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων και τις συνέπειες στη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Δεν μπορεί να μην έχει γραμμή ρήξης και ανατροπής αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που θεό έχει το κέρδος και ευθύνεται για όλα τα προβλήματα δυστυχίας, ανεργίας, φτώχειας, εξαθλίωσης.

Σ' αυτή τη γραμμή ρήξης με τη βαρβαρότητα μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις. Αυτή η γραμμή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του λαού».

Κάλεσμα για στήριξη - ενίσχυση της ΔΑΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε: «Είναι προϋπόθεση η οργάνωση της εργατικής τάξης, ώστε να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Καθοριστικός παράγοντας για την ανασύνταξη και το ανέβασμα της ετοιμότητας, για όξυνση της ταξικής πάλης, είναι η ισχυροποίηση του ταξικού ρεύματος με μείωση των δυνάμεων του συμβιβασμού, της υποχώρησης, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος προϋποθέτει κάθε σωματείο, συνδικάτο, σε επίπεδο κλάδου ή επιχείρησης, να έχει το δικό του πρόγραμμα δράσης, το δικό του πλαίσιο διεκδικήσεων, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες με στόχο την οργάνωση εργατικών μαζών (...) Εμείς που απαρτίζουμε και στηρίζουμε το συνδυασμό της ΔΑΣ, άσχετα αν συμφωνούμε σε όλα, έχουμε επιλέξει ως μοχλό συσπείρωσης και πάλης απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να δρούμε μέσα από το ΠΑΜΕ.

Η πρόοδος στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος συνδέεται άμεσα με τη μαζικοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, τη συσπείρωση νέων δυνάμεων απ' όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Η εργατική τάξη, ο λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή του, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚΑ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δεν συμφωνούμε σε όλα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, παρατηρήσεις. Και εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ότι δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ότι δεν πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ